Színház

Szigorodnak a belépési szabályok a Budapest Bábszínházban

2022.08.15. 09:50
Ajánlom
Az intézmény átalakította a házirendjét, komoly életkori feltételekhez kötve a belépést.

Ellinger Edina, a Budapest Bábszínház igazgatója augusztus elején a Babaszoba portál podcastjének vendége volt, ahol két fontos változásról beszélgetett Semjén Nóra bábművésszel, a teátrum egykori tagjával.

Az új házirend, amely hosszas egyeztetés után, a Hintalovon Alapítvány szakmai hozzászólásával született meg, két fontos változtatást tartalmaz.

Az egyik módosításra egy egyre gyakoribb jelenség miatt volt szükség, ugyanis az utóbbi időben általánossá vált, hogy a kiskorú nézők felnőtt kíséret nélkül látogatják a Bábszínházat, a szülők nem mennek be velük az előadásra.

Az új szabályzat értelmében 14 éves kor alatt a továbbiakban erre nem lesz lehetőség.

„Az történik, hogy egy-egy nézőtéri felügyelő úgymond pótanyukájuk lesz az előadás folyamán: beülteti őket a nézőtérre, igyekszik ott maradni mellettük, elmondja nekik, hogy bármi problémájuk van, neki szóljanak, elkíséri őket mosdóba. Tehát valóban felelősséget vállal azokért a gyermekért, ami – lássuk be – egy nézőtéri felügyelőnek nem dolga” – mondta Ellinger Edina, hozzátéve, hogy az életkori megkötés a jegyvásárlásokra is érvényes.

A másik szabály szintén a gyerekek korához kötődik, ugyanis számos olyan negatív tapasztalata van a színháznak – valamint a nézői visszajelzések is ezt mutatják –, amely arról árulkodik, hogy a szülők nem veszik figyelembe az életkori besorolást, és sokszor jóval kisebb gyerekkel érkeznek, mint az ajánlott.

Az új házirend kitér rá, hogy a nézőtéri felügyelők ezentúl nem lesznek kötelesek beengedni a korosztályon aluli gyerekeket, mert abból adódóan, hogy egy olyan programon vesznek részt, amely nem nekik való, zavarhatják azokat, akik tudnák élvezni a színpadon zajló produkciót.

„Nem lehet kivételt tenni!”

– hangzott el a podcastban, kiemelve, hogy bár lehetnek olyan gyerekek, akik kivételesen jól viselkednek, az előadások során bármi történhet (például egy-egy hirtelen hanghatás), amire még a szülő sincs felkészülve.

A beszélgetőpartnerek szót ejtettek az életkori besorolások meghatározásáról is, amely számos tesztelőadás és szakmai konzultáció után születik meg, és a témán túl figyelembe veszik az előadás vizualitását és hosszát is.

Fejléckép: A Budapest Bábszínház bábjai (fotó: Adrián Zoltán)

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Színház

Egy vezető távozása és figyelmeztetés lett a következménye a Katonában egy színházjegy-akciónak

Két munkatársat figyelmeztetésben részesítettek, egy vezető beosztású dolgozó pedig elhagyja a színházat, miután kiderült, hogy DK-tagok kaphattak kedvezményes jegyeket.
Vizuál

Ridley Scott filmjében Napóleon csak egy díszlet a saját életében

Hiába lett rendkívül látványos Ridley Scott Napóleonja, az európai történelem egyik legnagyobb hatású alakjáról végső soron csak egy sekélyes, koncepciótlan filmet sikerült rendeznie, amely ráadásul hemzseg a tárgyi tévedésektől.
Jazz/World

Kenny Garrett, a jazz-szaxofonosok élő ikonja tudja, mit kell hallgatni

A Fidelio és a JazzFest Budapest közös sorozatában a hazai, valamint a nemzetközi jazz és világzenei színtér egy-egy kiemelkedő alakja osztja meg olvasóinkkal, milyen zenéket hallgat szívesen. A sorozat legújabb részében a világhírű altszaxofonos, Kenny Garrett kedvenceibe hallgathatunk bele.
Plusz

Prima Primissima Díjat kapott Tarr Béla, Gőz László és Sapszon Ferenc

Tíz kategóriában vehették át a Prima Primissima Díjakat a magyar szellemi élet, a művészet, a tudomány és a sport jeles képviselői a Müpában tartott gálaesten. 
Könyv

Soha nem látott fényképek Habsburg Ottóról egy újonnan megjelent kötetben

A különleges fotókönyvvel Habsburg Ottó születésének 111. évfordulóját ünnepli az egykori trónörökös, parlamenti képviselő szellemi és tárgyi hagyatékát gondozó Habsburg Ottó Alapítvány.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Színház ajánló

Társadalmunk gyengeségeinek analízise – Máté Gábor rendezésében készül az Orlai Produkció új bemutatója

A Skorpió című előadás a közélet iránt érdeklődő, a színházban a társadalmi kérdések boncolgatását és a szarkasztikus humort kedvelő nézők számára lehet izgalmas választás.
Színház hír

Egy vezető távozása és figyelmeztetés lett a következménye a Katonában egy színházjegy-akciónak

Két munkatársat figyelmeztetésben részesítettek, egy vezető beosztású dolgozó pedig elhagyja a színházat, miután kiderült, hogy DK-tagok kaphattak kedvezményes jegyeket.
Színház gyász

Elhunyt Bajomi Nagy György, az Örkény Színház művésze

A Gábor Miklós- és Jászai Mari-díjas színművész 56 éves volt.
Színház ajánló

Básti Julit fia rendezi a Centrál Színház új bemutatójában

December 8-án a színház első premierjének újrahangszerelt bemutatásával ünnepli 20. évfordulóját a budapesti Centrál Színház. A Fekete Péter című magyar klasszikus címszerepét akkor is és most is Magyar Attila alakítja.
Színház hír

Kaposváron rendezik meg jövőre az Országos Színházi Találkozót

A kaposvári Csiky Gergely Színház ad otthont 2024. június 10. és június 16. között az Országos Színházi Találkozónak.