Színház

Szigorodnak a belépési szabályok a Budapest Bábszínházban

2022.08.15. 09:50
Ajánlom
Az intézmény átalakította a házirendjét, komoly életkori feltételekhez kötve a belépést.

Ellinger Edina, a Budapest Bábszínház igazgatója augusztus elején a Babaszoba portál podcastjének vendége volt, ahol két fontos változásról beszélgetett Semjén Nóra bábművésszel, a teátrum egykori tagjával.

Az új házirend, amely hosszas egyeztetés után, a Hintalovon Alapítvány szakmai hozzászólásával született meg, két fontos változtatást tartalmaz.

Az egyik módosításra egy egyre gyakoribb jelenség miatt volt szükség, ugyanis az utóbbi időben általánossá vált, hogy a kiskorú nézők felnőtt kíséret nélkül látogatják a Bábszínházat, a szülők nem mennek be velük az előadásra.

Az új szabályzat értelmében 14 éves kor alatt a továbbiakban erre nem lesz lehetőség.

„Az történik, hogy egy-egy nézőtéri felügyelő úgymond pótanyukájuk lesz az előadás folyamán: beülteti őket a nézőtérre, igyekszik ott maradni mellettük, elmondja nekik, hogy bármi problémájuk van, neki szóljanak, elkíséri őket mosdóba. Tehát valóban felelősséget vállal azokért a gyermekért, ami – lássuk be – egy nézőtéri felügyelőnek nem dolga” – mondta Ellinger Edina, hozzátéve, hogy az életkori megkötés a jegyvásárlásokra is érvényes.

A másik szabály szintén a gyerekek korához kötődik, ugyanis számos olyan negatív tapasztalata van a színháznak – valamint a nézői visszajelzések is ezt mutatják –, amely arról árulkodik, hogy a szülők nem veszik figyelembe az életkori besorolást, és sokszor jóval kisebb gyerekkel érkeznek, mint az ajánlott.

Az új házirend kitér rá, hogy a nézőtéri felügyelők ezentúl nem lesznek kötelesek beengedni a korosztályon aluli gyerekeket, mert abból adódóan, hogy egy olyan programon vesznek részt, amely nem nekik való, zavarhatják azokat, akik tudnák élvezni a színpadon zajló produkciót.

„Nem lehet kivételt tenni!”

– hangzott el a podcastban, kiemelve, hogy bár lehetnek olyan gyerekek, akik kivételesen jól viselkednek, az előadások során bármi történhet (például egy-egy hirtelen hanghatás), amire még a szülő sincs felkészülve.

A beszélgetőpartnerek szót ejtettek az életkori besorolások meghatározásáról is, amely számos tesztelőadás és szakmai konzultáció után születik meg, és a témán túl figyelembe veszik az előadás vizualitását és hosszát is.

Fejléckép: A Budapest Bábszínház bábjai (fotó: Adrián Zoltán)

Programkereső

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Színház

„Nem a csönd, a némaság jelzi a díj függetlenségét” – újabb reakciók Vilmányi Benett visszautasított elismerése kapcsán

A korábbi Junior Prima díjasok közleménye után Tompa Andrea, Gábor György és Kovács Bálint is közzétette gondolatait a véleményszabadságról, a díjak függetlenségéről és a színészszakma összefogásáról.
Plusz

Patti Smith-napot rendeznek a Freeszfe hallgatói

Jóformán minden művészeti ág képviseli magát október 1-jén a hét helyszínen zajló Patti Smith-napon, koncert, színház, kiállítás, tánc, és megannyi program várja azokat, akik szeretik átlépni a megszokott határokat.
Könyv

5+1 izgalmas könyvbemutató a hamarosan kezdődő Könyvfesztiválon

Kortárs olasz regény, kisiskolásoknak szóló mesék az igazán nehéz kérdésekről, verses antológia a társadalom és az erőszak kapcsolatáról vagy épp történelmi elemzés Trianonról szlovák szemmel: mutatjuk, mire érdemes odafigyelni a hamarosan kezdődő 27. Budapesti Nemzetközi Könyvfesztiválon.
Könyv

Mutatjuk, kik az irodalmi Nobel-díj legnagyobb esélyesei

Michel Houellebecq és Salman Rushdie a két fő várományosa a 2022-es irodalmi Nobel-díjnak, de ezúttal is szoríthatunk Nádas Péterért, illetve Krasznahorkai Lászlóért. Cikkünkben mutatjuk, hogy látják a leghíresebb kortárs írók esélyeit a fogadóirodák.
Klasszikus

„Wagner zenéje úgy hat rám, mint a drog, a mai napig függő vagyok” – Exkluzív interjú Michael Volléval

Budapesten Bachot és Lisztet énekelt korábban, de a világ legnagyobb operaházai elsősorban Wagner-szerepeiről ismerik. Michael Volle október 10-én a Müpába érkezik, ennek kapcsán kedvenc szerepe mellett a zeneszerző iránti rajongásáról is mesélt.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Színház hír

„Az igazi függetlenséghez fel kell nőni” – Székely Csaba is megszólalt a Junior Prima-ügy kapcsán

A szeptember 20-i Junior Prima díjátadón az egyik díjazott, Vilmányi Benett személyes nézeteire hivatkozva nem vette át a kitüntetést, melynek kapcsán a kulturális élet több szereplője kifejtette álláspontját.
Színház hír

Hallássérültek számára fejlesztett új okostelefonos technológiát mutattak be a Játékszínben

A Vodafone Magyarország a Siketek és Nagyothallók Országos Szövetségével (SINOSZ) és a Játékszínnel közösen mutatta be azt az új fejlesztését, amely élvezhetőbbé teszi a hallássérült nézők számára a színházi előadásokat. 
Színház hír

Keleti István nevét vette fel a Pinceszínház stúdiója

Új nevet kapott a Pinceszínház utcaszinti stúdiója a magyar dráma napján, szeptember 21-én. A korábban Gershwin-terem nevet viselő kisterem mostantól Keleti István Stúdió néven fut tovább. Az eseményen Jordán Tamás, Mácsai Pál és Kőváry Katalin emlékeztek meg Budapest egykori diákszínjátszó központjának fellegváráról és Keleti Istvánról.
Színház hír

Több kulturális intézmény bezárhat télre Szolnokon

Az energiaárak emelkedése miatt a városvezetés javaslatcsomagot dolgozott ki a költségek visszaszorítására, ennek részeként télen több intézmény bezárna, vagy korlátozottan működne, valamint éjszakára lekapcsolnák a közvilágítást – tudatta Facebook oldalán Szalay Ferenc, Szolnok polgármestere.
Színház hír

Átadták a VIDOR Fesztivál legjobb színészeinek járó díját a Rózsavölgyi Szalonban

Az augusztus 26. és szeptember 3. között megrendezett VIDOR Fesztivál legjobb női és férfi színészének járó díját Pokorny Lia és Király Dániel érdemelte ki a Keresztül-kasul című előadásban nyújtott alakításáért.