Színház

Szikora János 60 éves

2010.10.08. 09:14
Ajánlom
A Jászai Mari-díjas rendező október 9-én ünnepli születésnapját.

Szikora János már érettségi előtt eldöntötte, hogy a kisiparos család hagyományával szakítva a színházzal akar foglalkozni, versei jelentek meg, prózát és irodalmi tanulmányokat is publikált. Első nekifutásra nem vették fel a színművészeti főiskola színész szakára, így az ELTE jogi karára iratkozott be. Egyetemi évei alatt Brobo névvel avantgárd színházi csoportot szervezett, amelynek amatőr színészek, zenészek, költők voltak a tagjai, többek között Szkárosi Endre, Borsodi László és Márta István. Performance jellegű előadásaikat budapesti művelődési házakban, képzőművészek műtermeiben, pincékben tartották.

Jogi diplomáját megszerezve pályát módosított, és sikeresen felvételizett a főiskola színházrendezői szakára. Főiskolásként ő volt a főszereplője Zsombolyai János Kihajolni veszélyes című filmjének, néhány évvel később pedig Elek Judit Martinovits Ignácról forgatott filmdrámájában szerepelt. Diplomáját 1979-ben szerezte meg, diplomarendezése saját adaptációjában Kafka A per című regénye volt. E rendezését követően szerződtették a Pécsi Nemzeti Színházhoz, majd Törőcsik Mari hívására Győrben rendezett. Ekkor elsősorban kortárs darabokat állított színpadra, így Nádas Péter Takarítás című drámáját. Csupán két évig tölthette be a Győri Kisfaludy Színház művészeti vezetője tisztséget, majd politikai okokból távoznia kellett.

A nyolcvanas évek első felében rövid ideig a Miskolci Nemzeti Színházban dolgozott, később, 1985-86-ban az újonnan megnyílt egri Gárdonyi Géza Színház és az Agria Nyári Játékok igazgatója lett. Itt már egy klasszikus darabbal, Vörösmarty Csongor és Tündéjével nyerte el a szakma elismerését és a színikritikusok több díját. Két év elteltével innen is távozott, többek közt azért, mert a beígért állandó társulat nem jött létre.

A Vígszínházban állította színpadra pályája egyik legfontosabb darabját, Az ügynök halálát, az itt töltött idő (1986-90) pályafutásának egyik legnyugodtabb szakasza lett. A kilencvenes évek első felében visszatért Pécsre művészeti tanácsadónak, majd rendezőnek, megkapta a Nemzeti Színház kamaraszínházának művészeti vezetését és elvállalta a Magyar Színházrendezői Testület elnökségét is. 1996 és 1999 között a Szegedi Nemzeti Színház és a Szegedi Szabadtéri Játékok művészeti vezetője volt, majd több színház igazgatói posztját is megpályázta.

2002. március 15-én az általa rendezett Az ember tragédiájával nyitotta meg kapuit az új Nemzeti Színház. 2003 és 2007 között a szolnoki Szigligeti Színház igazgatójaként tevékenykedett, ahol néhány évvel korábban nagy sikerrel mutatták be rendezésében Peter Shaffer Amadeusát Darvas Iván és Alföldi Róbert főszereplésével. 1989-től az Operaházban is dolgozik, jelenleg is repertoáron van az általa rendezett Norma. 2009 óta a budapesti Új Színház művészeti vezetője.

Szikora János klasszikus és kortárs műveket is sikerrel állít színpadra, előadásai látvány- és érzelemgazdagok. Az István, a király ősbemutatójának 25. évfordulóján tagja volt a Magyar Televízió A Társulat című tehetségkutató versenye zsűrijének, ő rendezte a jubileumi előadást is. Művészeti tevékenységét 1988-ban Jászai Mari-díjjal ismerték el, 1997-ben megkapta a Magyar Köztársasági Érdemrend Kiskeresztjét, 2004-ben Nádasdy Kálmán-díjjal tüntették ki, emellett számos fesztiváldíj (pl. Veszprémi TV Fesztivál, Bogotai Filmfesztivál) birtokosa.

(Szikora Jánossal Az első találkozás mindig perdöntő címmel október 9-én interjút olvashatnak oldalunkon.)

Programkereső

Legnépszerűbb

Színház

Székely Krisztát, Kováts Adélt és a kolozsvári társulatot is díjazta a POSZT

A XVIII. Pécsi Országos Színházi Találkozó szakmai, színész- és közönségzsűrije idén is döntött a fesztivál díjairól. A Kolozsvári Állami Magyar Színházé a legjobb előadásnak járó elismerés, a Fidelio támogatásával átadott legjobb 30 év alatti színésznőnek járó díjat Szakács Hajnalka vehette át. Íme a díjazottak listája!
Zenés színház

10 érdekesség a ma 75 éves Marton Éváról

Június 18-án ünnepli hetvenötödik születésnapját Marton Éva Kossuth-díjas operaénekes, a Magyar Szent István-rend birtokosa, a Corvin-lánc kitüntetettje, a nemzet művésze.
Zenés színház

DaCapo: lehet kétszer is érdekes ugyanaz a produkció?

Ismerik azt a keserédes érzést, amikor felvirrad egy várva várt esemény utolsó napja? Ezzel ébredtünk ma Miskolcon immár túl operabáron, régi keresztény hagyományokat idéző felvonuláson, és a RockGiovanni második előadásán is.
Vizuál

Frida Kahlo személyes tárgyai a Victoria és Albert Múzeumban

A Frida Kahlo: Making Her Self Up (Hogyan építette fel magát Frida Kahlo) című kiállítás több mint 200 tárgyat mutat be a művész mexikóvárosi szülőházából, a Kék Házból, ahol 1954-ben, 47 éves korában meghalt. Festményei július elején Budapestre érkeznek.
Zenés színház

Spontán, közös énekléssel zárult a miskolci operafesztivál

Dupla gálakoncerttel, utcabállal, remek hangulatban ért véget tegnap este a 18. Bartók Plusz. A friss Kossuth-díjas Sümegi Eszter még meg is énekeltette a Miskolci Nemzeti Színház közönségét.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Színház szeged

Izgalmas színházi merítéssel és workshoppal vár augusztusban a THEALTER

Az idén 28. alkalommal jelentkező szegedi fesztivál a független színházak egyik legfontosabb hazai fóruma, amely a hazai és határon túli előadások mellett kritikusműhellyel is várja a színházkedvelőket augusztus 3-11. között.
Színház interjú

„Egyszerre szívbemarkoló és komikus” – Interjú Horváth Csabával

Izgalmas és sűrű időszakot jelent a nyár a Forte Társulat számára: május végén mutatták be Az öngyilkos című fekete komédiát a Szkénében, majd fesztiválszereplés fesztiválszereplést ér. A társulat vezetőjével, Horváth Csaba rendező-koreográfussal beszélgettünk.
Színház óbudai társaskör

Óbudai Nyár az Óbudai Társaskör kertjében

Az elmúlt évek hagyományait folytatva idén nyáron is várja közönségét az Óbudai Nyár keretében az Óbudai Társaskör kertje.
Színház interjú

„Nevetsz, de közben akár sírhatnál is” – Interjú Vida Péterrel

Június 22-én, Az Anyám, a nyolcadik kerület! című előadással nyitja meg színházi idényét a Kultkikötő, ami egyben a darab ősbemutatója lesz. A „monoKRÓM KÁDdráma” főszerepét Vida Péter alakítja.
Színház poszt 2018

Székely Krisztát, Kováts Adélt és a kolozsvári társulatot is díjazta a POSZT

A XVIII. Pécsi Országos Színházi Találkozó szakmai, színész- és közönségzsűrije idén is döntött a fesztivál díjairól. A Kolozsvári Állami Magyar Színházé a legjobb előadásnak járó elismerés, a Fidelio támogatásával átadott legjobb 30 év alatti színésznőnek járó díjat Szakács Hajnalka vehette át. Íme a díjazottak listája!