Színház

Szikora János 60 éves

2010.10.08. 09:14
Ajánlom
A Jászai Mari-díjas rendező október 9-én ünnepli születésnapját.

Szikora János már érettségi előtt eldöntötte, hogy a kisiparos család hagyományával szakítva a színházzal akar foglalkozni, versei jelentek meg, prózát és irodalmi tanulmányokat is publikált. Első nekifutásra nem vették fel a színművészeti főiskola színész szakára, így az ELTE jogi karára iratkozott be. Egyetemi évei alatt Brobo névvel avantgárd színházi csoportot szervezett, amelynek amatőr színészek, zenészek, költők voltak a tagjai, többek között Szkárosi Endre, Borsodi László és Márta István. Performance jellegű előadásaikat budapesti művelődési házakban, képzőművészek műtermeiben, pincékben tartották.

Jogi diplomáját megszerezve pályát módosított, és sikeresen felvételizett a főiskola színházrendezői szakára. Főiskolásként ő volt a főszereplője Zsombolyai János Kihajolni veszélyes című filmjének, néhány évvel később pedig Elek Judit Martinovits Ignácról forgatott filmdrámájában szerepelt. Diplomáját 1979-ben szerezte meg, diplomarendezése saját adaptációjában Kafka A per című regénye volt. E rendezését követően szerződtették a Pécsi Nemzeti Színházhoz, majd Törőcsik Mari hívására Győrben rendezett. Ekkor elsősorban kortárs darabokat állított színpadra, így Nádas Péter Takarítás című drámáját. Csupán két évig tölthette be a Győri Kisfaludy Színház művészeti vezetője tisztséget, majd politikai okokból távoznia kellett.

A nyolcvanas évek első felében rövid ideig a Miskolci Nemzeti Színházban dolgozott, később, 1985-86-ban az újonnan megnyílt egri Gárdonyi Géza Színház és az Agria Nyári Játékok igazgatója lett. Itt már egy klasszikus darabbal, Vörösmarty Csongor és Tündéjével nyerte el a szakma elismerését és a színikritikusok több díját. Két év elteltével innen is távozott, többek közt azért, mert a beígért állandó társulat nem jött létre.

A Vígszínházban állította színpadra pályája egyik legfontosabb darabját, Az ügynök halálát, az itt töltött idő (1986-90) pályafutásának egyik legnyugodtabb szakasza lett. A kilencvenes évek első felében visszatért Pécsre művészeti tanácsadónak, majd rendezőnek, megkapta a Nemzeti Színház kamaraszínházának művészeti vezetését és elvállalta a Magyar Színházrendezői Testület elnökségét is. 1996 és 1999 között a Szegedi Nemzeti Színház és a Szegedi Szabadtéri Játékok művészeti vezetője volt, majd több színház igazgatói posztját is megpályázta.

2002. március 15-én az általa rendezett Az ember tragédiájával nyitotta meg kapuit az új Nemzeti Színház. 2003 és 2007 között a szolnoki Szigligeti Színház igazgatójaként tevékenykedett, ahol néhány évvel korábban nagy sikerrel mutatták be rendezésében Peter Shaffer Amadeusát Darvas Iván és Alföldi Róbert főszereplésével. 1989-től az Operaházban is dolgozik, jelenleg is repertoáron van az általa rendezett Norma. 2009 óta a budapesti Új Színház művészeti vezetője.

Szikora János klasszikus és kortárs műveket is sikerrel állít színpadra, előadásai látvány- és érzelemgazdagok. Az István, a király ősbemutatójának 25. évfordulóján tagja volt a Magyar Televízió A Társulat című tehetségkutató versenye zsűrijének, ő rendezte a jubileumi előadást is. Művészeti tevékenységét 1988-ban Jászai Mari-díjjal ismerték el, 1997-ben megkapta a Magyar Köztársasági Érdemrend Kiskeresztjét, 2004-ben Nádasdy Kálmán-díjjal tüntették ki, emellett számos fesztiváldíj (pl. Veszprémi TV Fesztivál, Bogotai Filmfesztivál) birtokosa.

(Szikora Jánossal Az első találkozás mindig perdöntő címmel október 9-én interjút olvashatnak oldalunkon.)

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Elhunyt Magyar Gábor gordonkaművész

Életének 60. évében, 2021. február 23-án súlyos betegség után elhunyt Magyar Gábor, az Opera Zenekar gordonkaművésze.
Klasszikus

Ők részesülnek állami zenei ösztöndíjban

Idén 23 fiatal részesül állami zenei ösztöndíjba: Fischer Annie zenei előadóművészeti ösztöndíjban tizenhárman, Kodály Zoltán zenei alkotói ösztöndíjban heten, Lakatos Ablakos Dezső dzsessz-előadóművészeti ösztöndíjban hárman.
Könyv

Nem véleményezheti az új érettségi vizsgamodellt a Magyartanárok Egyesülete

Növekszik a magolandó anyag mennyisége az új érettségi vizsgamodellben, az olvasás öröme helyett a „műcímek bemagolása” lesz a cél a Magyartanárok Egyesülete szerint. Hiába mondanák el a véleményüket, nem kaptak erre lehetőséget.
Színház

Ingyenes stream-előadásként láthatók a Magyar Színház jelenetíró pályázatának döntősei

A Pesti Magyar Színház 2020 novemberében jelenetíró pályázatot hirdetett, melynek témája a karantén utáni élet volt. A beérkezett 193 pályamű közül a legjobb 7 bemutatkozási lehetőséget is kap, melyet az érdeklődők a színház Facebook-oldalán és honlapján ingyenesen megtekinthetnek.
Vizuál

Itt nézheti meg a Természetes fény első előzetesét!

Megérkezett a Závada Pál regényéből készült film első előzetese. Nagy Dénes filmje a Berlinale versenyprogramjában is szerepel. Egy II. világháborús alakulatról szól, amely a keleti fronton teljesít szolgálatot.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Színház hír

Új honlap segíti a vidéki színházak megismerését

A honlappal nem csak megismerhetővé válik a Budapesten kívül működő teátrumok munkája, de egyben segíti is a társulatok együttműködését.
Színház interjú

Psotás fények és árnyak

Öt évvel ezelőtt, 2016. február 25-én, 86 éves korában hunyt el a magyar színházművészet egyik legegyedibb és utánozhatatlan alakja, Psota Irén, akinek neve már életében fogalommá vált. Utolsó éveiben visszavonultan élt, elzárkózott a nyilvánosság elől, emiatt is különleges ez a 2009-ben készült beszélgetés, amelyben bepillanthatunk egy nagy művész hétköznapjaiba. Egy valódi, megismételhetetlen legendára emlékezünk ezzel az írással.
Színház magazin

Valóság és képzelet határán – 145 éve színpadon a Peer Gynt

A romantika és a korai modernizmus határán egyensúlyozó Peer Gynt Henrik Ibsen egyik legismertebb és legtöbbet játszott darabja. Bár a szerző a drámát már 1867-ben papírra vetette, bemutatójára egészen 1876. február 24-ig kellett várni.
Színház hír

Podcastsorozat indul a Játékszínben

A streamelt előadások után online hallgatható interjúkkal szeretné közelebb hozni a közönséghez a színészeket a Játékszín. A keddenként jelentkező PodCasting házigazdája Várnai Péter.
Színház interjú

„Úgy érzem, hogy jó helyen vagyok” – interjú Brunczlik Péterrel

Brunczlik Péter kellékesként került a József Attila Színházba, de arcát a közönség is jól ismerheti, hiszen számtalan előadásban találkozhattak már vele kisebb-nagyobb szerepben. Az indulásról és a szakmai kihívásokról is beszélgettünk. (X)