Színház

Szikszai Rémusz: "Azt a cipőt nem lehet kinőni"

2011.06.30. 09:00
Ajánlom
A Bárka Színház egyik alapító tagja, a Duna Televízió kulturális műsorainak a vezetője, a tévénézők számára Várnagy Előd megformálója a Jóban Rosszban sorozatban. Szikszai Rémusz most éppen rendez, Zsámbékon Székely János Caligula helytartója című drámáját állítja színre.

- Még kolozsvári színészként játszottál a Caligula helytartójában. Onnantól datálódik a darab iránti vonzalmad?

- Szerintem az egyik legjobb magyar dráma, amit valaha írtak és méltatlanul nincs a helyén. A Kolozsvári Állami Magyar Színháznak ez volt az első bemutatója a rendszerváltás után, 1990 tavaszán, korábban ugyanis Romániában be volt tiltva. Segédszínészként játszottam benne, és akkor szerettem bele. A '80-as években Harag Gyuri bácsi rendezte az ősbemutatót Gyulán, azután Taub János is megrendezte Szolnokon, ami szintén egy híres előadás volt. Fodor Tamás, a zsámbéki előadás Barakiása játszotta benne Petroniust, akit most Nagypál Gábor alakít. Az akkori korszakból következett, hogy politikai áthallásokra használták a darabot, holott sokkal többről szól, mint egy diktatúra leképzéséről. Lényegében arról szól, hogy mit művel az emberrel a hatalom, hogyan torzít el. Ha az ember normális, de hatalma van, abba előbb-utóbb belebolondul, belehal, "belehalatják", szóval, így vagy úgy de belepusztul.

- Az áthallások aktualizáláson túl is ülnek olyan eltűnő értékrendekről, mint barátság, becsület, igazság...

- Mindenképpen. Enyhén szólva "ódivatú" emberek története ez, akiknek az általad említett fogalmak többek, mint frázisok. Miközben rengeteg olyan mondatot is találsz a szövegben, ami ma már a mi globalizált világunkra is tökéletesen ráillik: "Hódítás által egyesített világban élünk, szörnyű lenne elgondolni is, hogy egyszer összedőlhet, a barbárság, a káosz jönne el." Más szemszögből ez a káosz szabadságnak látszik... Gondolatilag, tételszerűen mindenkinek igaza van ebben a darabban.

- Mitől érezted elérkezettnek az időt a rendezésre?

- Az a fajta színész vagyok, aki kreatívan gondolkodik, és különféle ötletekkel bombázza a rendezőit. Mindig az egészben próbálom elhelyezni magam, az egészet magamévá tenni. Valahogy azt éreztem, hogy most érett meg az idő a rendezésre.

- Díszlettervezőként is szerepelsz a plakáton.

- Én csak a teret találtam ki. A díszletet valójában Varga Járó Ilonka tervezi. Elég speciális tér lesz.

- Zsámbék mennyire kínálja magát a darab színrevitelére?

- Petronius, Caligula helytartója azt a parancsot kapja, hogy a jeruzsálemi nagytemplomba helyezze el Caligula szobrát, ami egy abszurdum, mert faragott képet nem lehet bevinni az úr templomába. A helytartó Jeruzsálem felé halad három légióval, és közben arról tárgyal a zsidó főméltóságokkal, hogy vagy ők viszik be a szobrot önként a templomba vagy ő viszi be a hadsereggel. Ugyan a zsidó királyságban játszódik a történet, de mindig Petronius ideiglenes szállásán, vagyis a rómaiaknál zajlik a cselekmény. Ehhez tökéletes helyszínt nyújtanak egy katonai bázis kiürített, lecsupaszított betonmonstrum falai Zsámbékon. Igaz, tervezzük, hogy Budapesten is játsszuk majd az előadást.

- Hogy érzed, a rendezés felé megy el a pályád? Idővel kinövöd a színészi cipőt?

- Azt a cipőt nem lehet kinőni. A színészet egy nagyon finom játék. Eszembe sincs pályát változtatni vagy átszakosodni rendezőnek. Most éreztem magamban annyi erőt és bátorságot, hogy rendezzek. Majd az eredmény adhat valamiféle bizonyságot afelől, hogy folytassam-e vagy sem.

- Hiszel a műfaji átjárhatóságban? Párhuzamosan vagy kulturális műsorvezető, szappanopera sztár, szabadfoglalkozású színész.

- Igen. A Jóban Rosszbant például eleve a színházi kötelezettségeim függvényében vállaltam el és szeretem csinálni. De a színház a szerelmem, soha nem akarnék lemondani róla.

- A Bárka Színház történetének legnagyobb sikerszériáját jegyzitek Mucsi Zoltánnal és Scherer Péterrel a Mulatságban. Ritka, hogy egy darab tizenkét évig legyen műsoron...

- Barátságnál is több köt össze minket négyünket, a három színészt és a rendezőt. Mindent láttunk, ami egymással történt, tanúi vagyunk egymás életének.

- Az új irányba nyitás volt a cél, amikor a társulati lét után a szabadúszást választottad?

- Feltétlenül. Kilenc év alatt szinte mindenben játszottam, ettől nem is volt lehetőségem időnként vendégszepelni más színházakban. Tudni akartam, hogy mennyit érek ezen a zárt világon kívül, akár úgy is, hogy kockáztatok.

- Például kulturális, irodalmi műsorok készítésével és vezetésével?

- Nagyon sok irodalmár, költő, prózaíró barátom van, sokat olvasok, nyomon követem a kortárs magyar irodalmat. Mindig is érdekelt, hogyan fejezi ki vagy képezi le az irodalom a világot. A Duna Televíziónál pedig férfi műsorvezetőt kerestek. Bedobtak a mély vízbe egy kísérlettel, és immár öt éve vezetem a Kikötőt.

- Legutóbb bábszínházi produkcióban is részt vettél.

- Pelsőczy Réka rendezte Parti Nagy Lajos meséiből A pecsenyehattyú és más meséket a Vaskakas Bábszínházzal, amiben tárgyanimációval dolgozunk. Nagyon érdekes és jó volt megtanulni valamilyen szinten azt a fajta koncentrációt, alázatot a bábosoktól, amikor az arcodat és az egész testedet alárendeled egy élettelen tárgynak, és abban fejezed ki magadat. Csodálatos közegre találtam a Vaskakasnál. Ebben az évadban ez volt a legjobb előadás, amiben játszottam, és a Top 10 között szerepel a pályán eltöltött elmúlt húsz évemből.

FE56C439-7D29-42B6-A990-F139ABC70A2C

A pecsenyehattyú és más mesék

- Ősztől milyen színházi feladatok várnak?

- Kecskeméten két előadásban játszom. Az egyik egy fura rémdráma, az Átváltozások a Shakespeare kortárs Thomas Middletontól, amiben a negatív főszereplőt alakítom. A kecskeméti stúdióban pedig Béres Attila rendezi a Karamazov testvérek angol átiratát. Tavasszal Tasnádi István Finitójában játszom Kaposvárott Dömötör Tamás rendezésében.

Programkereső

Legnépszerűbb

Színház

Kilép a POSZT-ot szervező cégből a Magyar Színházi Társaság

A szervezet azt sérelmezi, hogy nem tudják megfelelően gyakorolni tulajdonosi és ellenőrzési jogukat. FRISSÍTÉS: Karsai György kilép a POSZT Tanácsadó Testületéből.
Klasszikus

Nem vagyok kétlaki - Interjú Selmeczi Györggyel 

Kisorosziban Selmeczi György, Orbán György, Vajda János és Csemiczky Miklós zeneszerzők fogadták a Partitúra stábját. Miklósa Erika és Batta András a kamerák előtt pillanthatott be a kortárs magyar zeneszerzés Négyek-nek is nevezett csoportja semmihez sem hasonlítható alkotói miliőjébe.
Zenés színház

Olyan ez, mint egy jókedvű sütés-főzés

Opera és festői nyáreste Szentendrén – 100 százalék élmény! Megadja a kulturális nyár alaphangját a június 29-ei szentendrei Operagála.
Klasszikus

Alig egy hónap, és kezdődik Érdi Tamás nyári fesztiválja

Ötödik alkalommal rendezik meg a Klassz a pARTon! fesztivált. Idén negyven koncertet, összesen 62 programot látogathatunk a hazai vízpartokon.
Klasszikus

Így gyakorolj! – Tabea Zimmermann brácsaművész tanácsai

A hazánkban is gyakran megforduló brácsaművész, Várjon Dénes zenészpartnere a Strad hasábjain hat pontban szedte össze tanácsait a fiatal (vonós)hangszereseknek.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Színház hír

Balogh Tibor válasza Karsai Györgynek

A POSZT Szakmai Tanácsadó Testületének tagja nyílt levélben reagál Karsai György egyetemi tanár, színikritikus hétfőn közzétett írására, amelyben lemond a POSZT Tanácsadó Testületi tagságáról.
Színház ajánló

12 színésznő olvassa fel Radnótiné Gyarmati Fanni teljes naplóját egy előadáson

Küszködik és teremt címmel Radnóti Miklósné Gyarmati Fanni naplóinak teljes szövegét 12 fiatal színésznő olvassa fel szerdán Budapesten, a Pozsonyi úti Amikor Galériában.
Színház ajánló

Már lehet jegyet venni az idei Színházak Éjszakájára

Egyetlen éjszaka alatt akár 34 budapesti színházba is ellátogathatnak a legkitartóbb színházrajongók szeptember 21-én, a nyolcadik Színházak Éjszakáján. Budapest egyik kötelező kulturális programjára online már megválthatók a kedvezményes jegyek.
Színház hír

Kilép a POSZT-ot szervező cégből a Magyar Színházi Társaság

A szervezet azt sérelmezi, hogy nem tudják megfelelően gyakorolni tulajdonosi és ellenőrzési jogukat. FRISSÍTÉS: Karsai György kilép a POSZT Tanácsadó Testületéből.
Színház hír

Két díjnak is örülhet ifj. Vidnyánszky Attila a POSZT-on

Szombat este átadták a 19. Pécsi Országos Színházi Találkozó díjait a Kodály Központban megrendezett ceremónián. A versenyprogramban tíz nap alatt tizennégy előadás vonult fel a díjakról döntő szakmai-, színész-, és közönségzsűri előtt.