Színház

Szín-Tár - Színművészeti Egyetemek Találkozója

2010.02.25. 15:28
Ajánlom
Új kezdeményezésbe fog a Kecskeméti Katona József Színház: színművészeti egyetemeknek rendez találkozót. Március 23-tól öt nap alatt három ország öt egyeteme mutatkozik be, tíz előadással.

A szervezők szeretnék, ha a megmutatkozáson túl ez egy fiatalos, újszerű, sokak számára vonzó fesztivál lenne, ahol minden a színészmesterségről szólna. Nem csak annak örömeiről, mint maga a játék, hanem problémáiról is, túlképzés, vagy a bolognai oktatási rendszer hatásai. Édemes-e öt évig képezni a színészeket? Megtalálja-e a tehetség a maga útját? Mire van nagyobb érdeklődés, énekes, vagy prózai színészre a szakmában? Szappanopera, vagy színház? Vidéki főszerepek, vagy fővárosi mellékszerepek?

A fesztivál zárásaként a Rektorok Találkozóján az intézmények vezetői összevethetik a különböző színészpedagógiai módszereiket, megvitathatják az átélés fontosságát, vagy az elidegenítését, a gondolkodó és a felmutató színészek közötti  különbséget, a mozgás jelentőségét.

Résztvevő egyetemek: Művészeti egyetem - Marosvásárhely, Románia; Akademija Umetnosti - Novi Sad, Szerbia; Babeş-Bolyai Tudományegyetem Kolozsvár, Színház és Televízió Kar; Színház-és Filmművészeti Egyetem, Budapest; Kaposvári Egyetem, Művészeti kar.

A részletes program a Kecskeméti Katona József Színház márciusi műsorában található.

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

„Igazi Angyal volt” – Emlékezések Kurtág Mártára

Fischer Iván és Keller András a Slipped Disc hasábjain búcsúztak a múlt héten elhunyt zongoraművésznőtől, Kurtág György alkotótársától.
Klasszikus

Ilyen érzés volt egyetlen európaiként hallgatni a Concerto Budapest koncertjét Kínában

Szürreális és tanulságos élmény volt, de emlékezetes volt az este Fucsouban a zenekar azon tagjai számára is, akik a koncert előtt egy vörös szőnyegen sétáltak Jackie Chan-nel.
Vizuál

Rekordok dőltek a Virág Judit Galéria árverésén

Kádár Béla Concertina című festménye 110, valamint Schönberger Armand Abszintivók című festménye 85 millió forintos eladási árával életműrekordot döntött a Virág Judit Galéria őszi árverésén.
Klasszikus

Hangverseny Kocsis Zoltán emlékére

Maurice Ravel, Frédéric Chopin és Kovács Zoltán egy-egy művével emlékeznek Kocsis Zoltán zongoraművészre, karmesterre és zeneszerzőre halála évfordulóján a Nemzeti Filharmonikusok.
Könyv

Valamirevaló szerző előbb-utóbb szentel regényt a szüleinek

Vámos Miklós ismét megmondja, mit érdemes elolvasni. Ezúttal George Szirtes Előhívás – Anyám regénye című (ön)életrajzi ténykönyvét mutatja be.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Színház magazin

Fűtsd magad kultúrával novemberben is! - Megjelent az új Fidelio

Az ingyenes programmagazin novemberi számában az aktuális eseménynaptár mellett interjút találsz többek között Elek Ferenc és Wunderlich József színművészekkel, Takács-Nagy Gábor karmesterrel, Gryllus Dániellel, a Kaláka alapítójával és Bodzsár Márk filmrendezővel. Lapozzon bele online!
Színház hír

Elhunyt Tóth-Máthé Miklós író, színművész

Életének 84. évében, vasárnap Debrecenben elhunyt Tóth-Máthé Miklós József Attila-díjas író, színművész.
Színház ajánló

Aldo Nicolai: Hárman a padon

Színmű - A Szolnoki Szigligeti Színház előadása a Pesti Vigadóban.
Színház ajánló

Monodráma az 56-os hős költőről

Gérecz Attila költő, 1956-os hős történetét adja elő október 23-án, a Vígszínház Házi Színpadán Orosz Ákos. Csuja László rendezővel egy olyan pesti srác lélekrajzát vitték színre, akit a hatalom nem tudott megtörni.
Színház ajánló

To be, or not to be - Benedict Cumberbatch Hamletként tér vissza az Urániába

Decemberben újra látható az Uránia történetének egyik legnépszerűbb színházi közvetítése, a londoni Barbican Színház Hamlet előadása, főszerepben Benedict Cumberbatch-csel.