Színház

Szín-Tár - Színművészeti Egyetemek Találkozója

2010.02.25. 15:28
Ajánlom
Új kezdeményezésbe fog a Kecskeméti Katona József Színház: színművészeti egyetemeknek rendez találkozót. Március 23-tól öt nap alatt három ország öt egyeteme mutatkozik be, tíz előadással.

A szervezők szeretnék, ha a megmutatkozáson túl ez egy fiatalos, újszerű, sokak számára vonzó fesztivál lenne, ahol minden a színészmesterségről szólna. Nem csak annak örömeiről, mint maga a játék, hanem problémáiról is, túlképzés, vagy a bolognai oktatási rendszer hatásai. Édemes-e öt évig képezni a színészeket? Megtalálja-e a tehetség a maga útját? Mire van nagyobb érdeklődés, énekes, vagy prózai színészre a szakmában? Szappanopera, vagy színház? Vidéki főszerepek, vagy fővárosi mellékszerepek?

A fesztivál zárásaként a Rektorok Találkozóján az intézmények vezetői összevethetik a különböző színészpedagógiai módszereiket, megvitathatják az átélés fontosságát, vagy az elidegenítését, a gondolkodó és a felmutató színészek közötti  különbséget, a mozgás jelentőségét.

Résztvevő egyetemek: Művészeti egyetem - Marosvásárhely, Románia; Akademija Umetnosti - Novi Sad, Szerbia; Babeş-Bolyai Tudományegyetem Kolozsvár, Színház és Televízió Kar; Színház-és Filmművészeti Egyetem, Budapest; Kaposvári Egyetem, Művészeti kar.

A részletes program a Kecskeméti Katona József Színház márciusi műsorában található.

Programkereső

Legnépszerűbb

Zenés színház

Dolhai Attila: „Egészséges versengés van bennünk”

Hagyomány és újítás jegyében rendezik meg hatodik alkalommal a nagy sikerű Palotakoncerteket a budai Vár gyönyörű díszletében. Bemutatjuk a húsz szólistát: elsőként az Operettszínház jól ismert és szeretett bonvivánját, Dolhai Attilát kérdeztük.
Könyv

Depressziós? Olvasson krimit!

Természetesen senkit nem arra buzdítunk, hogy a szakember segítsége vagy esetleg a gyógyszeres kezelés helyett essen neki az Agatha Christie-összesnek, mert mire a végére ér, kutya baj. Annyit azonban kutatások nélkül is állíthatunk, hogy egy jó könyv fel tudja dobni az ember napját.
Klasszikus

Mozart zenéje enyhíti az epilepszia tüneteit

Egy friss kutatás szerint öt perc Mozart-muzsika is hozzájárulhat a betegek jobb közérzetéhez. Mindez azért is fontos, mert nem mindenkinek segítenek a drága gyógyszerek.
Vizuál

Már biztos: mozifilm lesz a Downton Abbey-ből

Hosszú találgatás után most megerősítették, hogy filmváltozat készül az angol sorozatból. A hírek szerint az eredeti szereplőgárda tagjai is visszatérnek.
Zenés színház

Frankó Tünde: „Kedves pikantériát ad...”

Egy művésznek az a legfontosabb, hogy a törekvéseiben a színháza partner legyen - állítja Frankó Tünde. A Palotakoncertek fellépőit bemutató sorozatunkban a népszerű primadonna válaszolt kérdéseinkre.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Színház hírek

Ők a Színikritikusok díja várományosai

A Színházi Kritikusok Céhe 39. alkalommal adja át az előző évad legkiemelkedőbb színházi teljesítményeinek járó elismerést szeptemberben.
Színház magyar színház

Az Operettszínház és a Magyar Színház vezetésére írtak ki pályázatot

A kiírások szerint mindkét pályázat nyertese 2019. február 1-jétől öt évig töltheti be a vezetői pozíciót.
Színház etikett

Focimeccset néztek telefonon egy színdarab közben – a színészek felháborodtak

A két angol hölgyet nem akadályozták a színpadon zajló események abban, hogy megtudják, ki nyerte a büntetőpárbajt. A színészek a Twitteren fakadtak ki a bunkó nézők miatt.
Színház szavazás

Döntsön a Kaszás Attila-díj sorsáról!

Az idei jelöltek: Farkas Ignác, Nagy Csongor Zsolt és Varga Klári. A közönség augusztus 24-én éjfélig szavazhat a három színművészre.
Színház fesztivál

Csak érzed, hogy jó, és itt a helyed – Megérkezett az idei Katlan-himnusz

Immár tizenegyedik alkalommal rúghatjuk le a cipőnket és adhatjuk át magunkat a változatos, emberarcú és nyitott Ördögkatlan Fesztiválnak július 31. és augusztus 4. között.