Színház

Színek és mérföldkövek – Hartai Petra portréja

2022.09.22. 15:30
Ajánlom
„Akkor érzem magam biztonságban, ha hamar és százszázalékosan felkészülök. Hogy ne miattam ne jöjjön össze, ha nem jön össze” – vallja a Budaörsi Latinovits Színház művésze, akinek tehetségét idén Junior Prima Díjjal ismerték el.

Amikor Hartai Petra gyakorlatos kaposvári színinövendékként először lépett a szombathelyi színház színpadára, eleve jólesett ránézni: szőkés, szép, lágy, nőies, fiatal színésznő. Azután szerepről szerepre bővültek a mind vonzóbb vonásai: Székely Csaba darabjában, a Vitéz Mihályban Velikát játszotta feltűnően karakteresen. Az Ahogy tetszik Rosalindája a játékosságát és az energiagazdálkodását tette próbára, A kripli Helenjeként különleges érzékenységgel és árnyaltsággal formálta meg a világ végi ír falusi kislányt. A Ványa bá előadásában Szonya szerepe már díjat is hozott – a legígéretesebb pályakezdő színésznőnek járót a Tháliában a Vidéki Színházak Fesztiválján. Ezt egy évre rá ugyanott megerősítette a legjobb női alakítás díja az Ivanov Szásájáért.

Gyorsan ment minden. Igaz, korán is kezdődött, hiszen a rákoscsabai kislány tizen-egynéhány évesen már filmet forgatott (Mi, szemüvegesek), majd a Vörösmarty Gimnázium dráma tagozatáról Kaposvárra vitt az útja, Kocsis Pál osztályába.

A diplomázás óta eltelt hat évben meglepően sok színházban meglepően sok szerepet játszott meglepően sok(féle) rendező keze alatt.

Közben filmek, sorozatok ismertté tették a szélesebb közönség előtt. Hatévnyi pálya még nem tesz ki sok mérföldet, de azért vannak kis mérföldkövei. Például a Réthly Attila rendezte Ványa bá vagy A salemi boszorkányok, amely után Alföldi Róbert rendező nem engedte el a kezét: ő volt az, aki először kínált szerepet Hartai Petrának Budapesten, miután a színésznő a szabadúszást választotta.

305139372_5303767526407978_8165473702910066575_n-151149.jpg

Hartai Petra a Katharina Blum elvesztett tisztessége című előadásban (Fotó/Forrás: Borovi Dániel / Budaörsi Latinovits Színház)

Jelenlegi, budaörsi korszaka hozzávetőleg úgy kezdődött, hogy mellesleg két főszerepet eljátszhatott a kecskeméti színházban is, a Leonce és Lénában, valamint A mi kis városunkban. A Latinovits Színházban pedig a Figaro házassága Suzanne-ját követte a Születésnap Piája, a Szentivánéji álom Hermiája, valamint egy feminista Székely Csaba-hősnő az Öröm és boldogságban. Tavaly jött a fegyelmezett, mindent lefojtó Katharina Blum. Ez utóbbi alakításával a színikritikusok elismerését is kivívta.

Hartai Petra minden alkalmat megragadott a munkára szabadúszóként, de anyaszínháza mellett is bármikor beszáll egy-egy független színházi produkcióba. Mostanra mintha megsötétedett volna Hartai Petra haja. A színészete színesedik, a személyisége gazdagodik. Sok mérföld és sok mérföldkő várja.

Forrás: Takarékbank

Fejléckép: Hartai Petra (forrás: Takarékbank / Fidelio)

Átadták a Junior Prima Díjakat a színház-, film- és táncművészet kategóriában

Kapcsolódó

Átadták a Junior Prima Díjakat a színház-, film- és táncművészet kategóriában

Öt fiatal művésznek ítélték oda a pénzjutalommal is járó Junior Prima Díjat a színház-, film- és táncművészet kategóriában. Az elismeréseket a hattagú zsűri adta át ünnepélyes keretek között szeptember 20-án.

Programkereső

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Színház

„Nem a csönd, a némaság jelzi a díj függetlenségét” – újabb reakciók Vilmányi Benett visszautasított elismerése kapcsán

A korábbi Junior Prima díjasok közleménye után Tompa Andrea, Gábor György és Kovács Bálint is közzétette gondolatait a véleményszabadságról, a díjak függetlenségéről és a színészszakma összefogásáról.
Plusz

Patti Smith-napot rendeznek a Freeszfe hallgatói

Jóformán minden művészeti ág képviseli magát október 1-jén a hét helyszínen zajló Patti Smith-napon, koncert, színház, kiállítás, tánc, és megannyi program várja azokat, akik szeretik átlépni a megszokott határokat.
Könyv

5+1 izgalmas könyvbemutató a hamarosan kezdődő Könyvfesztiválon

Kortárs olasz regény, kisiskolásoknak szóló mesék az igazán nehéz kérdésekről, verses antológia a társadalom és az erőszak kapcsolatáról vagy épp történelmi elemzés Trianonról szlovák szemmel: mutatjuk, mire érdemes odafigyelni a hamarosan kezdődő 27. Budapesti Nemzetközi Könyvfesztiválon.
Könyv

Mutatjuk, kik az irodalmi Nobel-díj legnagyobb esélyesei

Michel Houellebecq és Salman Rushdie a két fő várományosa a 2022-es irodalmi Nobel-díjnak, de ezúttal is szoríthatunk Nádas Péterért, illetve Krasznahorkai Lászlóért. Cikkünkben mutatjuk, hogy látják a leghíresebb kortárs írók esélyeit a fogadóirodák.
Klasszikus

„Wagner zenéje úgy hat rám, mint a drog, a mai napig függő vagyok” – Exkluzív interjú Michael Volléval

Budapesten Bachot és Lisztet énekelt korábban, de a világ legnagyobb operaházai elsősorban Wagner-szerepeiről ismerik. Michael Volle október 10-én a Müpába érkezik, ennek kapcsán kedvenc szerepe mellett a zeneszerző iránti rajongásáról is mesélt.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Színház hír

„Az igazi függetlenséghez fel kell nőni” – Székely Csaba is megszólalt a Junior Prima-ügy kapcsán

A szeptember 20-i Junior Prima díjátadón az egyik díjazott, Vilmányi Benett személyes nézeteire hivatkozva nem vette át a kitüntetést, melynek kapcsán a kulturális élet több szereplője kifejtette álláspontját.
Színház hír

Hallássérültek számára fejlesztett új okostelefonos technológiát mutattak be a Játékszínben

A Vodafone Magyarország a Siketek és Nagyothallók Országos Szövetségével (SINOSZ) és a Játékszínnel közösen mutatta be azt az új fejlesztését, amely élvezhetőbbé teszi a hallássérült nézők számára a színházi előadásokat. 
Színház hír

Keleti István nevét vette fel a Pinceszínház stúdiója

Új nevet kapott a Pinceszínház utcaszinti stúdiója a magyar dráma napján, szeptember 21-én. A korábban Gershwin-terem nevet viselő kisterem mostantól Keleti István Stúdió néven fut tovább. Az eseményen Jordán Tamás, Mácsai Pál és Kőváry Katalin emlékeztek meg Budapest egykori diákszínjátszó központjának fellegváráról és Keleti Istvánról.
Színház hír

Több kulturális intézmény bezárhat télre Szolnokon

Az energiaárak emelkedése miatt a városvezetés javaslatcsomagot dolgozott ki a költségek visszaszorítására, ennek részeként télen több intézmény bezárna, vagy korlátozottan működne, valamint éjszakára lekapcsolnák a közvilágítást – tudatta Facebook oldalán Szalay Ferenc, Szolnok polgármestere.
Színház hír

Átadták a VIDOR Fesztivál legjobb színészeinek járó díját a Rózsavölgyi Szalonban

Az augusztus 26. és szeptember 3. között megrendezett VIDOR Fesztivál legjobb női és férfi színészének járó díját Pokorny Lia és Király Dániel érdemelte ki a Keresztül-kasul című előadásban nyújtott alakításáért.