Színház

Színészbörze Kecskeméten - 2. Szín-Tár Fesztivál

2011.03.19. 09:00
Ajánlom
2011. március 21-27. között ismét összegyűlnek a Kecskeméti Katona József Színhházban a magyar nyelvű színészképző egyetemek és akadémiák.

A Kecskeméti Katona József Színház a tavalyi siker után immáron második alkalommal rendezi meg az úttörőnek mondható magyar nyelvű Színművészeti Egyetemek Találkozóját. A fesztiválon a budapesti, kaposvári, marosvásárhelyi, kolozsvári és az újvidéki egyetem vesz részt. A programban színészvizsgák, beszéd-és énekvizsgák egyaránt szerepelnek. 

Az egyhetes fesztiválon Ingmar Bergman, Tasnádi István, Vinnai András, Varró Dániel, Brecht, Karinthy Márton, Mc'Donagh művei szerepelnek. A bemutatók neves rendezőtanárok - Máté Gábor, Zsótér Sándor, Gothár Péter, Mohácsi János - vezetésével készültek. A Kaposvári Egyetem másfél órás koncertet ad a '80-as évek alternatív zenéiből Zságer-Varga Ákos összeállításában; az Újvidéki Művészeti Akadémia bergmani Rítussal szerepel; de kortárs íróink műveiből is csemegézhet a közönség: a Marosvásárhelyi Művészeti Egyetem a Finitót, a Kaposvári Egyetem a Túl a Maszat-hegyen-t mutatja be.

A találkozó alkalmat ad az oktatási kérdések összevetésére az intézmények rektorainak, és lehetőséget teremt a különböző tematikában résztvevő hallgatóknak, hogy más színészvezetési technikákkal találkozzanak, emellett szakmai beszélgetések segítik a legfrissebb színészgenerációval való ismerkedést.

Programkereső

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Színház

A kultúra megfizethetetlen?!

A kulturális szféra szereplői évek óta komoly anyagi gondokkal küzdenek, a járványhelyzet, valamint a gazdasági változások pedig újabb kihívások elé állítják az intézmények vezetőit. Legutóbb a kata módosítása, valamint a rezsicsökkentés átalakítása késztette stratégiai változásokra a művészeket. Megkerestünk néhány színházat, hogy mondják el, hogyan érinti őket a jelenlegi helyzet.
Vizuál

Ország Lili elfeledett tévéfelvétele – Különleges felfedezéssel zárult a Fidelio kutatása

Mostanáig senki nem tudott annak a negyvenöt évvel ezelőtt készült televíziós riportnak a létezéséről, ami a Fidelio kutatásának köszönhetően került elő Ország Liliről. A hosszas kutatómunka eredményeként meglelt felvételt a művész születésének évfordulója alkalmából tárjuk a nyilvánosság elé.
Zenés színház

Az Eiffel Műhelyház valamennyi előadását törli az OPERA

A Magyar Állami Operaházat érintő forrásmegvonás miatt az intézmény levélben tudatta, hogy a gyermekprogramok kivételével nem tartja meg az Eiffel Műhelyházba tervezett előadásait. A CIKK FRISSÜLT.
Vizuál

Az ember, aki kikosarazta Ingmar Bergmant – 10 érdekesség a 85 éves Dustin Hoffmanról

A kétszeres Oscar-díjas Dustin Hoffman pályája nem indult zökkenőmentesen, azonban néhány rövid kitérő után már a legnagyobb rendezők ajánlottak neki főszerepeket.
Klasszikus

Magyarországi bemutatók és világsztárok a Kaposfesten

2022. augusztus 13-16. között újra megrendezik az ország egyik legfontosabb kamarazenei ünnepét, a 13. Kaposfestet. Az idei fesztivál kiemelt vendége lesz Elisabeth Leonskaja, a zongora nagyasszonyaként emlegetett világhírű zongoraművésznő.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Színház ajánló

Már próbálják a Koronázási Szertartásjátékot Székesfehérváron

Utoljára koronáznak Árpád-házi királyt a Nemzeti Emlékhelyen Székesfehérváron, III. András halálával ugyanis lezárult a magyar történelem egy korszaka.
Színház ajánló

Tamási Áronról szól a Gyulai Várszínház összművészeti fesztiválja

Ötödik alkalommal rendeznek olyan színházi programsorozatot Gyulán, amely egy-egy nemzeti klasszikusunk életművét állítja középpontba. Székely János, Weöres Sándor, Márai Sándor, Szabó Magda munkássága után ebben az évben a 125 éve született Tamási Ároné következik, augusztus 12. és 14. között.
Színház ajánló

Váratlan vendég érkezik a Benczúr kertbe

Az Orlai Produkciós Iroda augusztus 10-én látható előadása, a Jaj, nagyi! humoros jeleneteken keresztül mesél a generációk közötti különbségekről.
Színház magazin

A kultúra megfizethetetlen?!

A kulturális szféra szereplői évek óta komoly anyagi gondokkal küzdenek, a járványhelyzet, valamint a gazdasági változások pedig újabb kihívások elé állítják az intézmények vezetőit. Legutóbb a kata módosítása, valamint a rezsicsökkentés átalakítása késztette stratégiai változásokra a művészeket. Megkerestünk néhány színházat, hogy mondják el, hogyan érinti őket a jelenlegi helyzet.
Színház interjú

„A színházban történetekre van szükségünk” – interjú Béres Lászlóval

Béres László a Karády zárkája után újra a Gyulai Várszínházzal dolgozik, ezúttal egy orosz szerzőhöz, Csehovhoz nyúlva. A rendezővel az augusztus 9-én látható előadásról, a drámaíróhoz fűződő viszonyáról, valamint a román színházi hagyományokról is beszélgettünk.