Színház

Szinetár Miklós a Szentendrei Teátrumban rendez

2021.09.24. 13:25
Ajánlom
A Teátrum igazgatója, Lőrinczy György ötlete nyomán megvalósuló produkció főszereplője Szinetár Dóra és férje, Makranczi Zalán, bemutatója október 22-én lesz.

A szentendrei Szamos Cukrászda Klimt termében kezdődtek el Karinthy Ferenc Dunakanyar című drámájának próbái.

A helyszínválasztás nem véletlen: a darab egy Duna-parton megbújó presszóban játszódik.

A történet szerint a kávézóban egy férfi a rossz kedvét szeretné enyhíteni egy itallal, kávézás közben pedig szóba elegyedik a kiszolgálóval, aki a munkába menekül a gondjai elől. A két magányos ember rövid találkozása mindkettejük életére nagy hatással van.

Szinetár Miklós nem először nyúl ehhez a drámához, 1973-ban Hámori Ildikó és Sztankay István közreműködésével készített tévéjátékot, 1981-ben pedig színpadon is bemutatták Ruttkay Éva és Sztankay István szereplésével, Szentendrén.

242790997_4372222209538291_8538044110751307674_n-113327.jpg

Szinetár Dóra, Makranczi Zalán, Szinetár Miklós és Lőrinczy György a Dunakanyar próbáján (Fotó/Forrás: Szentendrei Teátrum)

A Vas Népe 1982-ben így írt a szentendrei előadásról: „Nőpárti darab. Nem csak Ruttkai Éva szenvedélyes játéka billenti el a mérleg nyelvét, Karinthy Ferenc írásának szemlélete is ilyen.

Nő és férfi kapcsolatában, a szerelem, a magány viselésében a nőt mutatja erősebbnek, bár sérülékenyebbnek”.

De az Esti Hírlap újságírója, Morvay István is elismerően nyilatkozott róla: „Oly természetes minden mozdulatuk, szavuk, hogy az ember nem is színielőadás nézőjének érzi magát, hanem vendégnek, aki ottfelejtődött egy sarokban, senki nem figyel rá, s ő hívatlan tanúja lesz egy valóságos jelenetnek”.

A bemutatót október 22-én tartják.

Fejléckép: Szinetár Miklós (fotó: Rákossy Péter / Magyar Állami Operaház)

Programkereső

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Plusz

Prima Primissima Díjat kapott Keller András, Hager Ritta és Gálffi László is

Tíz kategóriában vehették át a Prima Primissima Díjakat a magyar szellemi élet, a művészet, a tudomány és a sport jeles képviselői a Müpában tartott gálaesten. Mások mellett elismerésben részesült Dobai Péter költő, író, dramaturg és a Bartók Rádió is.
Plusz

Cate Blanchett Virág Emesétől tanult zongorázni a Tár című filmhez

A színésznő egy fiktív női karmestert alakít a Todd Field által rendezett életrajzi filmben. A figura életre keltéséhez karmesteri és zongoratanulmányokat is folytatott, ez utóbbit Virág Emese segítségével.
Plusz

Szabó T. Anna: „Elkötelezem magam az irodalommal. Mindörökké.”

Egy 1988-ból származó naplórészletet osztott meg néhány nappal ezelőtt közösségi oldalán Szabó T. Anna költő.
Klasszikus

Pozsonyban díjazták a Magyar Rádió Gyermekkórusát

A Pozsonyban megrendezett nemzetközi kórusversenyen 16 éven aluli kategóriában a legmagasabb minősítést kapta a Magyar Rádió Gyermekkórusa, akik Walter Judit és Dinyés Soma karnagyok vezényletével adták elő műsorukat.
Plusz

Irányt mutat és befogad – 50 éves a Marczi

1972 decemberében nyitotta meg kapuját a Marczibányi téren felépített Ifjúsági és Úttörőház. A „Marczi” azóta fogalommá vált – köszönhetően annak a megszámlálhatatlan, sokszor újszerű, progresszív vagy éppen érzékenyítő kulturális programnak, amellyel már nemcsak a fiatalokat, hanem minden korosztályt megszólítanak.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Színház kritika

Gellért-hegyi rémálmok – kritika Az Imádkozó című előadásról

Radioaktív jövőben hasadnak a sorsok Pintér Béla huszonkilencedik, legújabb előadásában. Maguk a szereplők húzzák a talpalávalót a nihil komédiájához. Megnyugtató, hogy ez csak egy rémálom, és még felébredünk.  
Színház hír

Márkó Eszter rendező kapta a Gyulai Várszínház nívódíját

A Tündöklő Jeromos rendezéséért odaítélt elismerést Elek Tibor, a Gyulai Várszínház igazgatója és Gyula polgármestere, dr. Görgényi Ernő adta át a Nemzeti Színházban, a november 30-i előadás után.
Színház ajánló

Mai figurákkal tart tükröt elénk Brasch Bence első rendezése az Átriumban

Az idén 10 éves Átrium szeptemberben mutatta be a Bálna című darabot, mely Ágoston Katalin, Debreczeny Csaba, Kovács Máté, Szinetár Dóra, Tornyi Ildikó és Sas Zoltán egyetemi hallgató szereplésével látható a Margit körúti teátrumban.
Színház interjú

A színház kritizál, a művész lázad – Beszélgetés Peller Károllyal a Latabárné fia kapcsán

Latabár Kálmán születésének százhuszadik, színpadra lépésének századik évfordulójak a tiszteletére rendhagyó monodrámával állt elő a Spinoza Színház. Peller Károly 39 év eseményeit eleveníti meg hét jelenetben: egyszemélyes színházat varázsol a Spinoza picinyke színpadára, és társrendezőként is jegyzi A Latabárné fiát.
Színház ajánló

Deficit – Csurka István darabja a Vigadóban

December 5-én, a Pesti Vigadó Sinkovits Imre Kamaraszínpadán tekinthetjük meg a Zentai Magyar Kamaraszínpad vendégelőadását, a Kossuth- és Jászai Mari-díjas Szilágyi Tibor rendezésében.