Színház

Szinetár Miklós az SZFE-ről: Ami történt, az rosszabb, mint disznóság, az hülyeség

2021.11.19. 14:45
Ajánlom
Jövő februárban ünnepli kilencvenedik születésnapját Szinetár Miklós, akit Szentendrén készülő új rendezése, a Dunakanyar apropóján kérdezett a Népszava.

November 19-én mutatja be a Szentendrei Teátrum Karinthy Ferenc Dunakanyar című színdarabját Szinetár Miklós rendezésében. A premier apropóján készített interjút a Népszava a rendezővel, aki a munka kapcsán elmondta: „Karinthy Cininek ez a darabja emberi kapcsolatokról, szerelemről szól, de ezek mögött a történelmi konfliktusok is megjelennek. Ezt ma felidézni nagyon izgalmas feladat.”

Az előadás két szerepét a rendező lánya, Szinetár Dóra és veje, Makranczi Zalán alakítja. „A lányom, Dóri harminc éve van a pályán. Ez alatt egyetlen egyszer sem dolgoztunk együtt. Ez az első alkalom. Úgy gondoltuk, hogy most már megengedhetjük magunknak.”

244428350_4411361302291048_4476305326990732098_n-144410.jpg

Szinetár Dóra, Makranczi Zalán és Szinetár Miklós (Fotó/Forrás: Szentendrei Teátrum)

A beszélgetés kitért a Színház-és Filmművészeti Egyetem körüli eseményekre is. Szinetár az SZFE modellváltása kapcsán elmondta: „ahogy ez történt, az rosszabb, mint disznóság, az hülyeség. Úgy jártak el, mint amikor egy csodás lakást, amely remek volt, de az évek alatt leamortizálódott, tatarozás helyett felgyújtanak.

Az Ódry Színpadot, ami egy remek játszóhely, renoválni kellett volna, nem megszüntetni.

Kinevezett utódjáról, az Uránia moziról pedig már többször kiderült, hogy színháznak alkalmatlan. Ráadásul az sem jó, hogy az intézmény alapítványi, vagyis magánkézbe került.” Szinetár Miklós a hozzátette, sohasem tapasztalta, hogy a felvételiken bármelyik jelentkező protekcióval jutott volna be. „Most, hogy magántulajdon, sokkal több visszaélés lehetséges” – jegyezte meg.

A Magyar Állami Operaházban folyó munka kapcsán megjegyezte: „Egyszerűen egyetértek azzal, ami ott történik. Az Eiffel Műhelyházról például sem én, sem az elődeim álmodni sem mertünk volna. Sokan támadják, hogy erre bezzeg van pénz. De mit csináljak, én ebben a műfajban vagyok érdekelt. Számomra ez sokat számít.”

A teljes interjú itt olvasható.

Fejléckép: Szinetár Miklós (fotó: Gálos Mihály Samu / SZFE)

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Zenés színház

„Ha sztrájkolunk, ha lejjebb kapcsolunk, nem lesz magyar operaéneklés” – interjú Ókovács Szilveszterrel

Új évadról, sztrájkról, szereposztásokról és az Eiffel Műhelyházról is kérdeztük Ókovács Szilveszter főigazgatót, aki azt is elárulta, mit gondol az elmúlt időszak néhány olyan kínos ügyéről, amit felkapott a sajtó.
Klasszikus

Elhunyt Fekete Győr István

A Magyar Érdemrend lovagkeresztjével kitüntetett zeneszerző, a Bartók Béla Zeneművészeti Szakiskola zeneszerzés tanára 88 éves volt.
Plusz

Ugorjon fejest a szabadtéri szezonba a júniusi Fidelióval!

Részletes programbontásokkal, hírekkel, ajánlókkal és interjúkkal megjelent a 2024. júniusi Fidelio. Az ingyenes magazin megtalálható országszerte, az ismert terjesztési pontokon, és az online verzió is elérhető!
Jazz/World

Fedél nélkül – Simon Kornél zenekara ad koncertet a 6SZÍN-ben

Simon Kornél és Tótváradi Zsolt szerzőpáros együttese, a Boughris május 30-án tartja meg bemutatkozó estjét a terézvárosi játszóhelyen. A zenekar átmenetet képez a Pink Floyd és John Mayer stílusa között. 
Színház

A művészet szabaddá tesz – interjú Venyige Sándorral

Pest megye legnagyobb szabadtéri összművészeti fesztiválját kínálja Budapesttől mindössze 25 kilométerre a Mézesvölgyi Nyár. A fesztivál alapító-igazgatóját, Venyige Sándort kérdeztük az idei programokról.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Színház ajánló

Milyen hatással van hat ember életére egy váratlan terhesség? – új bemutató a 6SZÍN-ben

Csákvári Krisztián írta és rendezte a 6SZÍN legújabb bemutatóját, amely egy váratlan terhesség körül forog. A Kontraszt című előadás története egy fiatal felnőtt férfi útkereséséről szól a modern világ talajvesztett zűrzavarában.
Színház interjú

Mindig van egy hajnal a konyhában – beszélgetés Kovács Patríciával és Schmied Zoltánnal

Valódi érzelmi hullámvasutat kínál a nézőknek a Rózsavölgyi Szalon április közepén bemutatott, Bármit mondhatsz című előadása, amelyben egy negyvenes házaspár próbálja tisztázni sok-sok év alatt felgyülemlett sérelmeiket egy reggelbe nyúló beszélgetés során. A két főszereplővel, Kovács Patríciával és Schmied Zoltánnal beszélgettünk.
Színház interjú

A művészet szabaddá tesz – interjú Venyige Sándorral

Pest megye legnagyobb szabadtéri összművészeti fesztiválját kínálja Budapesttől mindössze 25 kilométerre a Mézesvölgyi Nyár. A fesztivál alapító-igazgatóját, Venyige Sándort kérdeztük az idei programokról.
Színház ajánló

Nemzetközi fesztiválok a Karinthy Színházban

Június 4-én és 5-én a Nemzetközi Történetmesélő Fesztiválon, június 8-án pedig az I. Karinthy New Wave Festivalon találkozhat a közönség nemzetközileg elismert művészekkel.
Színház hír

Bíró Kriszta első rendezése és Gálffi László önálló estje az Örkény Színház jubileumi évadában

Meghirdette 2024/25-ös évadát az idén húszéves jubileumát ünneplő Örkény Színház. A szezon során a kortárs művek ismét nagy szerephez jutnak, hét ősbemutatóval is készülnek.