Színház

Szinetár Miklós az SZFE-ről: Ami történt, az rosszabb, mint disznóság, az hülyeség

2021.11.19. 14:45
Ajánlom
Jövő februárban ünnepli kilencvenedik születésnapját Szinetár Miklós, akit Szentendrén készülő új rendezése, a Dunakanyar apropóján kérdezett a Népszava.

November 19-én mutatja be a Szentendrei Teátrum Karinthy Ferenc Dunakanyar című színdarabját Szinetár Miklós rendezésében. A premier apropóján készített interjút a Népszava a rendezővel, aki a munka kapcsán elmondta: „Karinthy Cininek ez a darabja emberi kapcsolatokról, szerelemről szól, de ezek mögött a történelmi konfliktusok is megjelennek. Ezt ma felidézni nagyon izgalmas feladat.”

Az előadás két szerepét a rendező lánya, Szinetár Dóra és veje, Makranczi Zalán alakítja. „A lányom, Dóri harminc éve van a pályán. Ez alatt egyetlen egyszer sem dolgoztunk együtt. Ez az első alkalom. Úgy gondoltuk, hogy most már megengedhetjük magunknak.”

244428350_4411361302291048_4476305326990732098_n-144410.jpg

Szinetár Dóra, Makranczi Zalán és Szinetár Miklós (Fotó/Forrás: Szentendrei Teátrum)

A beszélgetés kitért a Színház-és Filmművészeti Egyetem körüli eseményekre is. Szinetár az SZFE modellváltása kapcsán elmondta: „ahogy ez történt, az rosszabb, mint disznóság, az hülyeség. Úgy jártak el, mint amikor egy csodás lakást, amely remek volt, de az évek alatt leamortizálódott, tatarozás helyett felgyújtanak.

Az Ódry Színpadot, ami egy remek játszóhely, renoválni kellett volna, nem megszüntetni.

Kinevezett utódjáról, az Uránia moziról pedig már többször kiderült, hogy színháznak alkalmatlan. Ráadásul az sem jó, hogy az intézmény alapítványi, vagyis magánkézbe került.” Szinetár Miklós a hozzátette, sohasem tapasztalta, hogy a felvételiken bármelyik jelentkező protekcióval jutott volna be. „Most, hogy magántulajdon, sokkal több visszaélés lehetséges” – jegyezte meg.

A Magyar Állami Operaházban folyó munka kapcsán megjegyezte: „Egyszerűen egyetértek azzal, ami ott történik. Az Eiffel Műhelyházról például sem én, sem az elődeim álmodni sem mertünk volna. Sokan támadják, hogy erre bezzeg van pénz. De mit csináljak, én ebben a műfajban vagyok érdekelt. Számomra ez sokat számít.”

A teljes interjú itt olvasható.

Fejléckép: Szinetár Miklós (fotó: Gálos Mihály Samu / SZFE)

Programkereső

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Könyv

„Tökéletlen csaknem az alapjaiig” – Könyvek, amelyeket megbántak íróik

Kit kellett megölnie Sir Arthur Conan Doyle-nak, hogy végre nyugodtan írhasson? Miért tagadta meg főműveit Lev Tolsztoj? Mitől borzong Krasznahorkai László?
Vizuál

Látványos magyar sci-fi érkezik a mozikba márciusban

A 129 című film történelmet ír azzal, hogy az első olyan magyar sci-fi , amelynek szinte minden jelenetében látványos CGI elemeket láthatunk, kizárólag magyar szakemberek munkája nyomán. A neves színészgárdával készült alkotás március elején debütál.
Tánc

Ifjú tehetségek nyertek felvételt a Magyar Táncművészeti Egyetemre

Több mint 90 gyermek és szüleik részvételével zajlott januárban a Magyar Táncművészeti Egyetem felvételije a felsőfokú táncművészképzés előkészítőjére klasszikus balettművész, valamint a moderntánc és színházi tánc szakirányra.
Színház

Tabudöngető előadások érkeznek Szabadkáról a Bethlen Téri Színházba

A Kosztolányi Dezső Színház két Urbán András-rendezést és egy friss Hegymegi Máté-előadást hoz magával a VII. kerületi teátrum 11. Vendégváró Fesztiváljára. A felkavarónak ígérkező produkciókat február 17-19. között láthatják az érdeklődők.
Színház

Szabálytalan utak szabadsága – beszélgetés Pelsőczy Rékával és Vajdai Vilmossal

Pelsőczy Réka és Vajdai Vilmos pályájuk kezdete óta, megszakítás nélkül a Katona József Színház tagjai, akiket rendezőként és színművészként is, egyaránt jegyez a szakma és a nagyközönség. A két művésszel a Katona első évtizede kapcsán beszélgettünk.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Színház ajánló

Menni kéne… – amire februárban beindulunk

Van, ahová a színészek, máshová a rendező, megint máshová az izgalmasnak ígérkező színházi nyelv csalogat be – legyen az dráma, thriller vagy olyan előadás, aminek a műfaja most még nem is tudható biztosan.
Színház ajánló

Koldusopera – Bagó Bertalan rendezése a József Attila Színházban

Műfaját tekintve: opera, musical, operett és mindezek paródiája – nemcsak ígérik ezt a darabról, de be is váltják február 18-ától a József Attila Színház színpadán, Bagó Bertalan rendezésében.
Színház ajánló

Mit keresett Jakab az ágy alatt? – Dániel András meséje a XV. kerületben

A XV. kerületi Csokonai Művelődési és Rendezvényházban láthatjuk február 12-én a Hab a tortán!-mesesorozat kövekező előadását: Dániel András Mit keresett Jakab az ágy alatt? című meséjét Pető Kata és Porogi Ádám színészpárosa hozza el a gyerekeknek.
Színház ajánló

Mocskos alkuk és erkölcsi dilemmák a miniszterelnök nyaralójában – válságkomédia tíz éve az Átriumban

Tizedik éve fut lankadatlan sikerrel az Átriumban a folyamatosan új elemekkel bővülő, a kül- és belpolitika aktuális fejleményeit is beépítő, válságkomédiaként aposztrofált Igenis, miniszterelnök úr! című előadás Hevér Gábor és Alföldi Róbert főszereplésével.
Színház interjú

Szabálytalan utak szabadsága – beszélgetés Pelsőczy Rékával és Vajdai Vilmossal

Pelsőczy Réka és Vajdai Vilmos pályájuk kezdete óta, megszakítás nélkül a Katona József Színház tagjai, akiket rendezőként és színművészként is, egyaránt jegyez a szakma és a nagyközönség. A két művésszel a Katona első évtizede kapcsán beszélgettünk.