Színház

Szingliszínház és szingligaléria

2012.07.10. 08:04
Ajánlom
Ennél sajátabb és intimebb már nem is lehetne a kultúra élménye. Ön kipróbálná?

Eddig azt gondoltuk, a hat fő befogadására képes villachi Kremlhof Theater a világ legkisebb színháza. Tévedtünk. Ott a színdarabokat mindössze nyolc, a balett- és opera-előadásokat pedig hat néző tekintheti meg egyszerre a Walter Ludwig Strasse 29. számú ház udvarán, egy fakunyhóban működő teátrumban, ahol a színpad mindössze 1,3 méterszer 1,3 méter nagy. Igaz, ezzel a mérettel a Kremlhof Theater kiérdemelte a világ legkisebb, rendszeresen előadásokat tartó színháza címet a Guinness-rekordok között.

A Tiny Travelling Theatre, az Aberrant Architecture nevű londoni tervezőiroda kreációja azonban ennél is jóval kisebb - bár repertoárral (még?) nem rendelkezik. A szenesvödörből készült kémények és a hatalmas cső - ezen keresztül hallható, mi történik benn - miniatűr teret rejtenek, ahova maximum három ember fér be, a belső borítás pedig mindenki számára elérhető, festetlen préselt fa lemezből készült. A színházat a Clarkenwell Design Week keretében mutatták be május végén. Az építészek az inspirációt egy clerkenwelli szénkereskedő, Thomas Britton 1678-ban megnyitott zeneterméből vették.

A Folk in a Box nevű mobil koncerttermet Cristina Monteneiro jegyzi: az ő könnyen szétszedhető és összerakható fehér konténerében privát hangversenyek adhatók, hiszen ide egy zenész - kizárólag kisméretű hangszerrel - és egy hallgató fér be.

Egyetlen férőhelyes, pontosabban látogatóhelyes művészeti élményért nem kell feltétetlenül színházba látogatnunk. Angliában egy férfi használaton kívüli utcai telefonfülkét használt galériaként. A fülke ráadásul zöld - nem pedig piros. A szín egyben élemedett korát jelzi: még az 1920-as években állították fel magánterületen, a földtulajdonos külön engedélyével. Ma már csak öt zöld telefonfülke áll Nagy-Britanniában, a többi négy viszont nem képzőművészeti "kultúrközpont", hanem üres. A galériásban sincs már telefon, lesz azonban helyette helytörténeti kiállítás: régi térképek, fényképek mutatják be, hogyan is nézett ki korábban a fülkének helyet adó Barningham település.

A tárlatok pár hónap alatt cserélődnek, a következők egyike a helyi növényzetet és állatvilágot fogja bemutatni. A fülkében eddig is volt már kiállítás: karácsonyonként a galéria "kurátora", a 65 éves John Hay karácsonyfát állított bele. "Remekül nézett ki a fehér fa a zöld fülkében piros gömbökkel" - idézte Hayt a BBC. A fülkében a cserélődő tárlatok mellett van állandó kiállítási részleg is: Hay a pókhálókat - alkotóikkal egyetemben - nem takarította ki, hanem háborítatlanul hagyta az érkezési sorrendre való tekintettel. "Ők voltak itt előbb" - mondta.

Programkereső

Legnépszerűbb

Könyv

Ezeket a könyveket vásárolták legtöbben karácsonyra

A könyv az egyik legjobb dolog, ami a fa alá kerülhet – legalábbis szerintünk. A decemberi eladási adatokból az is kiderül, hogy melyik kötetekkel lepték meg szeretteiket a vásárlók.
Tánc

Szergej Polunyin elvesztette a józan eszét?

Először a mellkasára tetováltatta egy politikus arcképét, majd homofób és kirekesztő üzeneteket posztolt Instagram oldalán. A táncvilág komoly aggodalmát fejezte ki a táncos mentális állapota miatt.
Klasszikus

Mit játszhat egy fagottista a tévémacin túl?

A kérdésre a választ Stefán Zsófia koncertje adhatja meg, aki a Concerto Zeneházban lép fel január 14-én.
Vizuál

Pont a Mona Lisánál nem működik a Mona Lisa-hatás

Leonardo da Vinci híres portréjához számos rejtély kapcsolódik a hölgy személyétől a mosoly okáig. Az egyik legutóbbi kutatás annak járt utána, tényleg követi-e a tekintetével a titokzatos asszony a nézőit.
Könyv

Rovarokkal, penésszel, idővel való küzdelem a corvinák védelmében

Vegyészek, restaurátorok, ötvös- és textilművészek is munkálkodtak azért, hogy Mátyás király világhírű kódexei fennmaradjanak.

Támogatott mellékleteink

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Színház ajánló

Isten férfi vagy nő? – Halhatatlan a FÉMben

Márton Andrással és Andai Katival a főszerepben mutatta be a FÉM Cziczó Attila Halhatatlan című drámáját. Lehet-e sírni az élettel? Lehet-e nevetni a halállal?
Színház hír

Meglepetéssel indítja az évet a Proton Színház

A színházzal nem rendelkező társulat a föld alá csábítja nézőit.
Színház átrium

Átrium Mecénás Program

Ahogy számos intézmény, az Átrium fennmaradása is bizonytalan a kultúrtao eltörlése után. A színház egy kreatív támogatói kampányban kéri a közönsége segítségét.
Színház galéria

Ez volt az év díszlete és jelmeze - Galéria

A Látványtér 2018 címmel megrendezett szakmai kiállítás pénteki finisszázsán adták át az év jelmeztervezője és az év díszlettervezője díjat a FUGA-ban.
Színház ajánló

4 mondat a FÉMről

Kis színház vagyunk, kis költségvetéssel, ám annál nagyobb kiadásokkal. Próbáljuk a magunk erejéből fenntartani ezt a belvárosi kulturális teret, de magunk kevesek vagyunk ahhoz, hogy mindenkihez eljusson a hírünk.