Színház

Szingliszínház és szingligaléria

2012.07.10. 08:04
Ajánlom
Ennél sajátabb és intimebb már nem is lehetne a kultúra élménye. Ön kipróbálná?

Eddig azt gondoltuk, a hat fő befogadására képes villachi Kremlhof Theater a világ legkisebb színháza. Tévedtünk. Ott a színdarabokat mindössze nyolc, a balett- és opera-előadásokat pedig hat néző tekintheti meg egyszerre a Walter Ludwig Strasse 29. számú ház udvarán, egy fakunyhóban működő teátrumban, ahol a színpad mindössze 1,3 méterszer 1,3 méter nagy. Igaz, ezzel a mérettel a Kremlhof Theater kiérdemelte a világ legkisebb, rendszeresen előadásokat tartó színháza címet a Guinness-rekordok között.

A Tiny Travelling Theatre, az Aberrant Architecture nevű londoni tervezőiroda kreációja azonban ennél is jóval kisebb - bár repertoárral (még?) nem rendelkezik. A szenesvödörből készült kémények és a hatalmas cső - ezen keresztül hallható, mi történik benn - miniatűr teret rejtenek, ahova maximum három ember fér be, a belső borítás pedig mindenki számára elérhető, festetlen préselt fa lemezből készült. A színházat a Clarkenwell Design Week keretében mutatták be május végén. Az építészek az inspirációt egy clerkenwelli szénkereskedő, Thomas Britton 1678-ban megnyitott zeneterméből vették.

A Folk in a Box nevű mobil koncerttermet Cristina Monteneiro jegyzi: az ő könnyen szétszedhető és összerakható fehér konténerében privát hangversenyek adhatók, hiszen ide egy zenész - kizárólag kisméretű hangszerrel - és egy hallgató fér be.

Egyetlen férőhelyes, pontosabban látogatóhelyes művészeti élményért nem kell feltétetlenül színházba látogatnunk. Angliában egy férfi használaton kívüli utcai telefonfülkét használt galériaként. A fülke ráadásul zöld - nem pedig piros. A szín egyben élemedett korát jelzi: még az 1920-as években állították fel magánterületen, a földtulajdonos külön engedélyével. Ma már csak öt zöld telefonfülke áll Nagy-Britanniában, a többi négy viszont nem képzőművészeti "kultúrközpont", hanem üres. A galériásban sincs már telefon, lesz azonban helyette helytörténeti kiállítás: régi térképek, fényképek mutatják be, hogyan is nézett ki korábban a fülkének helyet adó Barningham település.

A tárlatok pár hónap alatt cserélődnek, a következők egyike a helyi növényzetet és állatvilágot fogja bemutatni. A fülkében eddig is volt már kiállítás: karácsonyonként a galéria "kurátora", a 65 éves John Hay karácsonyfát állított bele. "Remekül nézett ki a fehér fa a zöld fülkében piros gömbökkel" - idézte Hayt a BBC. A fülkében a cserélődő tárlatok mellett van állandó kiállítási részleg is: Hay a pókhálókat - alkotóikkal egyetemben - nem takarította ki, hanem háborítatlanul hagyta az érkezési sorrendre való tekintettel. "Ők voltak itt előbb" - mondta.

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Így telt Vásáry Tamás 85. születésnapja

A torta egy zongorát mintázott, számtalan zenerajongó köszöntötte, este pedig a Fővárosi Nagycirkusz is meglátogatta. Vásáry Tamás augusztus 11-én ünnepelte a 85. születésnapját.
Jazz/World

Elkészült a Kossuth téri ünnepség és a tűzijáték zenéje

Az István király dicsérete című mű zeneszerzője Szarka Tamás, a Ghymes együttes alapító tagja, szólistaként Miklósa Erika operaénekesnő hallható.
Klasszikus

Ez a francia zenekar iPad-re cseréli a nyomtatott kottákat

Az Orchestre National d’Île-de-France a következő évadtól elfelejtheti a nyomtatott kottákat, 120 muzsikusuk ugyanis iPad-eket kap. De nem ők az egyetlen zenekar, akik lépést tartanak a technológiával.
Zenés színház

Decemberig nem lesz opera az Operában, de azért vannak jó híreink is

Szeptemberben Billy Elliotot játszanak az Erkel Színházban, a társulat vidéken, Székelyföldön, New Yorkban turnézik. Kihirdették a 2019/20-as évadot. Alighanem az Erkel Színház is be fog zárni két évre. Mutatunk néhány fotót az Eiffel Műhelyház és az Ybl-palota felújításáról is.
Színház

Vidéki előadások Budapesten

A Thália Színház szervezésében a Pesti Magyar Színház épületében rendezik meg idén szeptember 3–9. között a népszerű színházi fesztivált, amelyen hét nap alatt nyolc előadás várja majd a közönséget.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Színház börtönszínház

Újra börtönszínházi társulatoké a József Attila Színház színpada

A produkciókat a színjátszó fogvatartottak hozzátartozói is megtekinthetik.
Színház vidék

Vidéki előadások Budapesten

A Thália Színház szervezésében a Pesti Magyar Színház épületében rendezik meg idén szeptember 3–9. között a népszerű színházi fesztivált, amelyen hét nap alatt nyolc előadás várja majd a közönséget.
Színház ajánló

„A betyárromantika örök” – Bonnie&Clyde a Városmajorban

A nyáron bemutatott musical augusztus 28-án és 29-én ismét látható lesz a Városmajori Szabadtéri Színpadon.
Színház nemzeti színház

Cserhalmi György marad a rendezésnél

A Nemzeti Színház új évadában Örkény István Macskajátékát állítja színpadra Udvaros Dorottya és Bánsági Ildikó főszereplésével jövő tavasszal. Színészként viszont továbbra sem találkozunk vele.
Színház thealter fesztivál

Szabadkai előadást is díjaztak az idei THEALTER-en

A közönség-, Kritikus- és Junior-díj mellett a fesztivál önkéntesei is díjazták kedvenc produkciójukat, valamint három Különdíjat is odaítélt a fesztivál.