Színház

Szingliszínház és szingligaléria

2012.07.10. 08:04
Ajánlom
Ennél sajátabb és intimebb már nem is lehetne a kultúra élménye. Ön kipróbálná?

Eddig azt gondoltuk, a hat fő befogadására képes villachi Kremlhof Theater a világ legkisebb színháza. Tévedtünk. Ott a színdarabokat mindössze nyolc, a balett- és opera-előadásokat pedig hat néző tekintheti meg egyszerre a Walter Ludwig Strasse 29. számú ház udvarán, egy fakunyhóban működő teátrumban, ahol a színpad mindössze 1,3 méterszer 1,3 méter nagy. Igaz, ezzel a mérettel a Kremlhof Theater kiérdemelte a világ legkisebb, rendszeresen előadásokat tartó színháza címet a Guinness-rekordok között.

A Tiny Travelling Theatre, az Aberrant Architecture nevű londoni tervezőiroda kreációja azonban ennél is jóval kisebb - bár repertoárral (még?) nem rendelkezik. A szenesvödörből készült kémények és a hatalmas cső - ezen keresztül hallható, mi történik benn - miniatűr teret rejtenek, ahova maximum három ember fér be, a belső borítás pedig mindenki számára elérhető, festetlen préselt fa lemezből készült. A színházat a Clarkenwell Design Week keretében mutatták be május végén. Az építészek az inspirációt egy clerkenwelli szénkereskedő, Thomas Britton 1678-ban megnyitott zeneterméből vették.

A Folk in a Box nevű mobil koncerttermet Cristina Monteneiro jegyzi: az ő könnyen szétszedhető és összerakható fehér konténerében privát hangversenyek adhatók, hiszen ide egy zenész - kizárólag kisméretű hangszerrel - és egy hallgató fér be.

Egyetlen férőhelyes, pontosabban látogatóhelyes művészeti élményért nem kell feltétetlenül színházba látogatnunk. Angliában egy férfi használaton kívüli utcai telefonfülkét használt galériaként. A fülke ráadásul zöld - nem pedig piros. A szín egyben élemedett korát jelzi: még az 1920-as években állították fel magánterületen, a földtulajdonos külön engedélyével. Ma már csak öt zöld telefonfülke áll Nagy-Britanniában, a többi négy viszont nem képzőművészeti "kultúrközpont", hanem üres. A galériásban sincs már telefon, lesz azonban helyette helytörténeti kiállítás: régi térképek, fényképek mutatják be, hogyan is nézett ki korábban a fülkének helyet adó Barningham település.

A tárlatok pár hónap alatt cserélődnek, a következők egyike a helyi növényzetet és állatvilágot fogja bemutatni. A fülkében eddig is volt már kiállítás: karácsonyonként a galéria "kurátora", a 65 éves John Hay karácsonyfát állított bele. "Remekül nézett ki a fehér fa a zöld fülkében piros gömbökkel" - idézte Hayt a BBC. A fülkében a cserélődő tárlatok mellett van állandó kiállítási részleg is: Hay a pókhálókat - alkotóikkal egyetemben - nem takarította ki, hanem háborítatlanul hagyta az érkezési sorrendre való tekintettel. "Ők voltak itt előbb" - mondta.

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Én vagyok az igazmondó a zenekarban

Konrád Györgynek kilencvennégy évesen már nem kell kertelnie. Örökifjú, máig kezébe fogja a brácsát, a hegedűt, és olyan egyszerűséggel beszél a zenéről, hogy öröm hallgatni. A zene mellett egy másik szenvedélye is megmaradt egy életen át, a sport. Mellesleg a hosszú élet titkát is elárulta.
Tánc

Elmaradó előadások az Experidance Társulatnál (FRISSÍTETT CIKK)

A Román Sándor vezette társulat közleménye szerint a repertoár bemutatása csak időszakosan szünetel, amelynek oka nyolc táncművész távozása. (CIKKÜNK FRISSÜLT.)
Vizuál

Modern rabszolgák, akiket a félelem tart fogva

Maris modern rabszolgaként él napjaink Budapestjén egy családnál, ahol megalázzák, és fizikailag is bántalmazzák. Tuza-Ritter Bernadett másfél évig követte kamerájával az 52 éves asszony mindennapjait, hogy bemutassa, hogyan lehet valakit tíz évig fogva tartani rácsok helyett rettegéssel. 
Színház

„Mindent elölről kell mindig kezdeni” – Fodor Tamás a Kult50-ben

Fodor Tamás, a Stúdió K alapítója A vihar és A székek című előadásban nyújtott alakításáért került be a Fidelio Kult50 című kiadványába. Videónkban a független színház mibenlétéről is beszélt nekünk.
Tánc

Cáfolja a megszűnésről szóló hírt az Experidance

A társulat ma adott ki sajtónyilatkozatot, melyben „egyértelműen és határozottan visszautasítják” azt a hírt, mely szerint feloszlanának.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Színház ajánló

A kirekesztésről szóló előadással járja az ország iskoláit két fiatal színész

Eke Angéla és Bán Bálint Elfog/adsz címmel készített diákoknak szóló vizuális nevelési programot, amelyen keresztül az elfogadás fontosságát hangsúlyozzák.
Színház kult50

„Mindent elölről kell mindig kezdeni” – Fodor Tamás a Kult50-ben

Fodor Tamás, a Stúdió K alapítója A vihar és A székek című előadásban nyújtott alakításáért került be a Fidelio Kult50 című kiadványába. Videónkban a független színház mibenlétéről is beszélt nekünk.
Színház ajánló

Mercedes Benz premier az Esterházy-családdal

Április 13-án magyarországi ősbemutató keretében mutatta be a Vörösmarty Színház Esterházy Péter utolsó drámáját, a Mercedes Benzet Szikora János rendezésében. A történelmi revüt az Esterházy-család tagjai mellett Presser Gábor zeneszerző is megtekintette.
Színház ajánló

Büszkeség és felelősség, mert méltónak kell lenni az ősökhöz

A Magyar Művészeti Akadémia Szó – szín – játék sorozata idén megújult Oberfrank Pál Jászai Mari-díjas színművész, a Magyar Művészeti Akadémia rendes tagjának művészeti vezetésével. A sorozat eddigi eredményeiről és a leendő előadásokról Lesti Árpád kérdezte a Veszprémi Petőfi Színház igazgatóját.
Színház hír

Elhunyt Bács Ferenc színművész

Életének 83. évében, hosszan tartó, súlyos betegség után április 16-án, kedden elhunyt Bács Ferenc Kossuth- és Jászai Mari-díjas, érdemes és kiváló művész, Budapest díszpolgára.