Színház

Szingliszínház és szingligaléria

2012.07.10. 08:04
Ajánlom
Ennél sajátabb és intimebb már nem is lehetne a kultúra élménye. Ön kipróbálná?

Eddig azt gondoltuk, a hat fő befogadására képes villachi Kremlhof Theater a világ legkisebb színháza. Tévedtünk. Ott a színdarabokat mindössze nyolc, a balett- és opera-előadásokat pedig hat néző tekintheti meg egyszerre a Walter Ludwig Strasse 29. számú ház udvarán, egy fakunyhóban működő teátrumban, ahol a színpad mindössze 1,3 méterszer 1,3 méter nagy. Igaz, ezzel a mérettel a Kremlhof Theater kiérdemelte a világ legkisebb, rendszeresen előadásokat tartó színháza címet a Guinness-rekordok között.

A Tiny Travelling Theatre, az Aberrant Architecture nevű londoni tervezőiroda kreációja azonban ennél is jóval kisebb - bár repertoárral (még?) nem rendelkezik. A szenesvödörből készült kémények és a hatalmas cső - ezen keresztül hallható, mi történik benn - miniatűr teret rejtenek, ahova maximum három ember fér be, a belső borítás pedig mindenki számára elérhető, festetlen préselt fa lemezből készült. A színházat a Clarkenwell Design Week keretében mutatták be május végén. Az építészek az inspirációt egy clerkenwelli szénkereskedő, Thomas Britton 1678-ban megnyitott zeneterméből vették.

A Folk in a Box nevű mobil koncerttermet Cristina Monteneiro jegyzi: az ő könnyen szétszedhető és összerakható fehér konténerében privát hangversenyek adhatók, hiszen ide egy zenész - kizárólag kisméretű hangszerrel - és egy hallgató fér be.

Egyetlen férőhelyes, pontosabban látogatóhelyes művészeti élményért nem kell feltétetlenül színházba látogatnunk. Angliában egy férfi használaton kívüli utcai telefonfülkét használt galériaként. A fülke ráadásul zöld - nem pedig piros. A szín egyben élemedett korát jelzi: még az 1920-as években állították fel magánterületen, a földtulajdonos külön engedélyével. Ma már csak öt zöld telefonfülke áll Nagy-Britanniában, a többi négy viszont nem képzőművészeti "kultúrközpont", hanem üres. A galériásban sincs már telefon, lesz azonban helyette helytörténeti kiállítás: régi térképek, fényképek mutatják be, hogyan is nézett ki korábban a fülkének helyet adó Barningham település.

A tárlatok pár hónap alatt cserélődnek, a következők egyike a helyi növényzetet és állatvilágot fogja bemutatni. A fülkében eddig is volt már kiállítás: karácsonyonként a galéria "kurátora", a 65 éves John Hay karácsonyfát állított bele. "Remekül nézett ki a fehér fa a zöld fülkében piros gömbökkel" - idézte Hayt a BBC. A fülkében a cserélődő tárlatok mellett van állandó kiállítási részleg is: Hay a pókhálókat - alkotóikkal egyetemben - nem takarította ki, hanem háborítatlanul hagyta az érkezési sorrendre való tekintettel. "Ők voltak itt előbb" - mondta.

Programkereső

Legolvasottabb

Zenés színház

Kiemelkedő alkotókat díjaztak a Magyar Operett Napján

A hagyományokhoz híven idén is átadták a Budapesti Operettszínházban az évad legjobb musical- és operettszínészének járó kitüntetéseket, valamint díjazták a legígéretesebb pályakezdőt. Emellett elismerést adott át a Musica Hungarica Kiadó képviseletében Éliás Tibor, a kiadó alapítója is.
Vizuál

„Ég a napmelegtől a kopár szík sarja” – Online nézhető Jankovics Marcell Toldi-sorozata

A Duna Televízió vetítéssorozatát követően a Médiaklikk oldalra költözött Jankovics Marcell nagyszabású, utolsó animációs sorozata, a Toldi. Az Arany János eposzából készült, festői látványvilágú animációs film igazi mestermű, amelyből már készül az egész estés változat is. 
Jazz/World

Magyarországon lép fel a norvég jazzdíva, Rebekka Bakken

November 2-án pótolja tavaly elmaradt koncertjét a Müpában Rebekka Bakken, aki zenéjével előszeretettel távolodik el a hagyományos műfaji kategóriáktól és otthonosan mozog a pop, illetve blues világában is.
Vizuál

Ahol a diákok szombaton is iskolába akarnak járni - Erős István rektor a Képzőművészeti Egyetem jubileumi évéről

A jubileumi, 150. tanév gazdag programsorozatáról, a képzőművészet újrapozicionálásáról, pedagógiai módszerekről és új tanszékek indításáról beszélgettünk a Magyar Képzőművészeti Egyetem nemrég kinevezett rektorával, Erős Istvánnal, aki azt is elárulta, hogy mitől tart a legjobban.
Klasszikus

Kivételes az akusztikája az üvegfalú Magyar Zene Házának – VIDEÓ

Hamarosan a közönség előtt is megnyitja kapuit a Magyar Zene Háza, melyben a napokban lezajlott az akusztikai tesztelés és eredmények minden elképzelést felülmúltak.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Színház ajánló

Kurázsi mama a Jurányiban küzd a túlélésért

A Narratíva társulat 2019-ben bemutatott előadása, a Kurázsi és gyerekei október 26-án látható a Jurányi Házban.
Színház gyász

Elhunyt Venczel Vera

A Jászai Mari-díjas színművész idén márciusban töltötte be 75. életévét. Több mint ötven éven át volt a Vígszínház tagja, halálának hírét színháza tette közzé.
Színház ajánló

Új bemutatóval ünnepli Szakonyi Károlyt a Rózsavölgyi Szalon

Október 26-án, Szakonyi Károly 90. születésnapján mutatja be a Rózsavölgyi Szalon a drámaíró A hatodik napon című darabját, melyet Dicső Dániel rendező és Hárs Anna dramaturg bújtatott modern köntösbe.
Színház hír

Alföldi Róbertet a Pinceszínházban faggatják

Trezor címmel beszélgetéssorozatot indít a Pinceszínház. Az új, havi rendszerességgel jelentkező sorozat első vendége Alföldi Róbert lesz.
Színház ajánló

Alkoholba fojtott romantika a Pesti Színház színpadán

Yasmina Reza népszerű drámája, a Bella Figura látszólag egy kellemesen induló, titkos randevú története, a darabból azonban hiányzik az idill. A magyarországi ősbemutatót Török Ferenc rendezi, az előadás október 22-től látható a Pesti Színházban.