Színház

Színház a háború árnyékából – változatos programokkal érkezik a Magyar Színházak Kisvárdai Fesztiválja

2022.04.25. 11:40
Ajánlom
34. alkalommal rendezik meg Kisvárdán a határon túli társulatok fesztiválját. Az előadások mellett workshopok és szakmai beszélgetések várják az érdeklődőket június 24. és július 2. között, a szemle díszvendége a Zentai Magyar Kamaraszínház lesz, de fellép a háború kitörése óta Magyarországon játszó beregszászi társulat is.

Kisvárda azon kevés fesztiválhelyszín közé tartozik, amely 2020-ban és 2021-ben is tudott látogatókat fogadni – bár a szemle lebonyolítását erősen befolyásolta a járványhelyzet. Az idei program összeállítása is kihívás elé állította a szervezőket, végül három színpadon váltják majd egymást a különböző produkciók.

A fesztivál díszvendége, a Zentai Magyar Kamaraszínház három előadással érkezik a városba.

Elsőként a Tamási Áron halálának 55. évfordulójára készített Ördögölő Józsiást láthatja a közönség Szarka Gyula zenéjével, Pataki András rendezésében. Mészáros Tibor állította színpadra Goldoni abszurd vígjátékát, A fogadósnőt, melyben a címszerepet Székely Bea alakítja, de műsorra tűzik Baricco Novecento című darabját is, Táborosi Margaréta elgondolásában.

Woyzeck-113056.jpg

Jelenet a Woyzeckből (Fotó/Forrás: Kisvárdai Várszínház)

A versenyelőadások között helyet kapott a marosvásárhelyi Tompa Miklós Társulat előadása, valamint az Aradi Kamaraszínház és a Szegedi Pinceszínház Lev Tolsztoj-adaptációja. Visszatér a 2020-as fesztivál legjobb rendezőjének választott Botos Bálint egy Nyikolaj Erdman-művel, a beregszásziak pedig egy Yasmina Reza-átdolgozással, a Forrásponttal érkeznek. A gyergyószentmiklósi színház egy vígabszurd drámával, a Káosszal vendégszerepel Kisvárdán, a Kosztolányi Dezső Színház pedig szerb származású drámaíró darabjával áll színpadra. A Komáromi Jókai Színház tolmácsolásában láthatják a nézők Schwechtje Mihály művét, az Újvidéki Színház pedig Mephisto jól ismert történetét idézi meg.

A Szatmárnémeti Északi Színház Harag György Társulat visszatérő vendégként ezúttal Büchner drámatöredékét, a Woyzecket hozza el Kisvárdára.

Az előadásokat középiskolásoknak szánt workshop kíséri, melyet idén Balázs Zoltán színész-rendező vezet.

A Magyar Színházak Kisvárdai Fesztiválja teljes programja az alábbi oldalon olvasható.

Fejléckép: jelenet Az öngyilkos című előadásból (forrás: Kisvárdai Várszínház)

Programkereső

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Klasszikus

Lemondta a Putyin-párti zongoraművész, Valentina Lisitsa fellépését a Margitszigeti Színház

Az intézmény a művész politikai szerepvállalása miatt döntött úgy, hogy megválik tőle, miután az ukrán nagykövetségtől tudomást szerzett a mariupoli megszállókat éltető koncertjéről.
Plusz

A kultúra fogalmát a lehető legtágabban értelmezi a kultúráért és innovációért felelős miniszterjelölt

Csák János a kinevezése előtti meghallgatáson elmondta, az új minisztérium maga is innovációnak tekinthető. A miniszterjelölt kinevezését a bizottság 1 ellenszavazat és 1 tartózkodás mellett 11 szavazattal támogatta.
Színház

„A minőség összeköt” – kihirdette idei programjait a Városmajori Szabadtéri Színpad

A fennállásának 100. évfordulóját ünneplő Városmajori Szabadtéri Színpad minden eddiginél gazdagabb programkínálattal várja az érdeklődőket szeptember közepéig. A színházi előadások mellett koncertek, kiállítások, filmvetítések, családi események és tematikus séták is várják a látogatókat.
Zenés színház

Bretz Gábor kapta a Székely Mihály-emlékplakettet

Az Operaház egykori legendás énekesének emlékére létrehozott díjat egy arra érdemes énekesnek adják át, művészi és emberi magatartásának elismerésére. Idén a világszerte ismert basszbaritonra esett a választás.
Vizuál

Fődíjas lett a Külön falka Olaszországban

Kis Hajni szívszorító és felemelő apa-lánya kapcsolatról szóló mozifilmje a közönségdíjat és a legjobb férfi főszereplő díját is elnyerte a Riviera Nemzetközi Filmfesztiválon, az olaszországi Sestri Levantéban.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Színház hír

Kiss Mari visszatér Szombathelyre

Kihirdette jubileumi, 15. évadának új előadásait a szombathelyi Weöres Sándor Színház: 10 bemutatót tartanak a következő szezonban. Új tagokkal is bővül a társulat: Mari Dorottya és Domonkos Zsolt mellett újra az alkotógárdát erősíti majd a teátrum egyik alapítótagja, Kiss Mari.
Színház ajánló

Tizennyolcadik alkalommal rendezik meg a Nemzetközi Bábfesztivált Békéscsabán

Öt nap alatt tizennyolc társulat húsz előadása mutatkozik be június 22. és 26. között a Békéscsabai Napsugár Bábszínházban.
Színház magazin

„Napfény a dörzspapíron” – Szakácsi Sándor, a nyughatatlan lélek

Szakácsi Sándort, bár már gyerekkorában nagy jövőt jósoltak neki a színészi pályán, kisebb korában gúnyolták iskolatársai, felnőttként pedig alkoholproblémákkal küzdött, magát La Mancha lovagjának, szélmalomharcosnak nevezte. Saját bevallása szerint a szerepeiből merített erőt a folytatáshoz.
Színház hír

Klasszikusok új köntösben – hat bemutatót tart a jövő évadban a József Attila Színház

A következő szezon műsorán a drámák és a vígjátékok mellett a zenés színház kedvelői számára is kínál újdonságokat a József Attila Színház, a Made in Hungáriából ízelítőt is kaphattak a sajtó képviselői.
Színház hír

„A minőség összeköt” – kihirdette idei programjait a Városmajori Szabadtéri Színpad

A fennállásának 100. évfordulóját ünneplő Városmajori Szabadtéri Színpad minden eddiginél gazdagabb programkínálattal várja az érdeklődőket szeptember közepéig. A színházi előadások mellett koncertek, kiállítások, filmvetítések, családi események és tematikus séták is várják a látogatókat.