Színház

Színház a háború árnyékából – változatos programokkal érkezik a Magyar Színházak Kisvárdai Fesztiválja

2022.04.25. 11:40
Ajánlom
34. alkalommal rendezik meg Kisvárdán a határon túli társulatok fesztiválját. Az előadások mellett workshopok és szakmai beszélgetések várják az érdeklődőket június 24. és július 2. között, a szemle díszvendége a Zentai Magyar Kamaraszínház lesz, de fellép a háború kitörése óta Magyarországon játszó beregszászi társulat is.

Kisvárda azon kevés fesztiválhelyszín közé tartozik, amely 2020-ban és 2021-ben is tudott látogatókat fogadni – bár a szemle lebonyolítását erősen befolyásolta a járványhelyzet. Az idei program összeállítása is kihívás elé állította a szervezőket, végül három színpadon váltják majd egymást a különböző produkciók.

A fesztivál díszvendége, a Zentai Magyar Kamaraszínház három előadással érkezik a városba.

Elsőként a Tamási Áron halálának 55. évfordulójára készített Ördögölő Józsiást láthatja a közönség Szarka Gyula zenéjével, Pataki András rendezésében. Mészáros Tibor állította színpadra Goldoni abszurd vígjátékát, A fogadósnőt, melyben a címszerepet Székely Bea alakítja, de műsorra tűzik Baricco Novecento című darabját is, Táborosi Margaréta elgondolásában.

Woyzeck-113056.jpg

Jelenet a Woyzeckből (Fotó/Forrás: Kisvárdai Várszínház)

A versenyelőadások között helyet kapott a marosvásárhelyi Tompa Miklós Társulat előadása, valamint az Aradi Kamaraszínház és a Szegedi Pinceszínház Lev Tolsztoj-adaptációja. Visszatér a 2020-as fesztivál legjobb rendezőjének választott Botos Bálint egy Nyikolaj Erdman-művel, a beregszásziak pedig egy Yasmina Reza-átdolgozással, a Forrásponttal érkeznek. A gyergyószentmiklósi színház egy vígabszurd drámával, a Káosszal vendégszerepel Kisvárdán, a Kosztolányi Dezső Színház pedig szerb származású drámaíró darabjával áll színpadra. A Komáromi Jókai Színház tolmácsolásában láthatják a nézők Schwechtje Mihály művét, az Újvidéki Színház pedig Mephisto jól ismert történetét idézi meg.

A Szatmárnémeti Északi Színház Harag György Társulat visszatérő vendégként ezúttal Büchner drámatöredékét, a Woyzecket hozza el Kisvárdára.

Az előadásokat középiskolásoknak szánt workshop kíséri, melyet idén Balázs Zoltán színész-rendező vezet.

A Magyar Színházak Kisvárdai Fesztiválja teljes programja az alábbi oldalon olvasható.

Fejléckép: jelenet Az öngyilkos című előadásból (forrás: Kisvárdai Várszínház)

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Színház

Hozzátok térek vissza, mert ide tartozom – beszélgetés Hámori Gabriellával

Hámori Gabriella rengeteget forgatott a színház mellett, kipróbálta, milyen kergetni az amerikai álmot, és színpadi játékában is keresi a filmes jelenlétet. Az Örkény Színház Jászai-díjas színművészével készítettünk interjút.
Vizuál

Átadták a 20. Verzió Filmfesztivál díjait

A jubileumi szemlén idén öt kategóriában versenyeztek a filmek. A Nemzetközi versenyben két díjat is osztottak. A fesztivál a nyertes filmekkel a mozikban november 29-ig, online pedig december 10-ig folytatódik.
Vizuál

Hayao Miyazaki új filmjével kezdődik a 21. Anilogue Animációs Filmfesztivál

A hatnapos budapesti szemlén a közönség a legújabb szórakoztató, illetve művészi animációs alkotások legjavát láthatja. A szervezők emellett kisiskolásoknak és kiskamaszoknak szóló versenyprogrammal is várják a családokat.
Vizuál

Ismét hazánkban láthatóak a holokausztot túlélő Bokor Miklós festményei

November 30-án, a Nemes Galériában nyílik meg a Reflexiók című tárlat, ahol hosszú évtizedek után láthatjuk ismét Magyarországon a 2019-ben elhunyt művész munkáit.
Vizuál

Rangos németországi fesztiválon díjazták az Elfogy a levegő című magyar filmet 

Moldovai Katalin első mozifilm rendezése, az Elfogy a levegő kapta az ifjúsági zsűri díját a 72. alkalommal megrendezett Mannheim-Heidelberg Nemzetközi Filmfesztiválon.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Színház gyász

Elhunyt Bajomi Nagy György, az Örkény Színház művésze

A Gábor Miklós- és Jászai Mari-díjas színművész 56 éves volt.
Színház ajánló

Básti Julit fia rendezi a Centrál Színház új bemutatójában

December 8-án a színház első premierjének újrahangszerelt bemutatásával ünnepli 20. évfordulóját a budapesti Centrál Színház. A Fekete Péter című magyar klasszikus címszerepét akkor is és most is Magyar Attila alakítja.
Színház hír

Kaposváron rendezik meg jövőre az Országos Színházi Találkozót

A kaposvári Csiky Gergely Színház ad otthont 2024. június 10. és június 16. között az Országos Színházi Találkozónak.
Színház interjú

Hozzátok térek vissza, mert ide tartozom – beszélgetés Hámori Gabriellával

Hámori Gabriella rengeteget forgatott a színház mellett, kipróbálta, milyen kergetni az amerikai álmot, és színpadi játékában is keresi a filmes jelenlétet. Az Örkény Színház Jászai-díjas színművészével készítettünk interjút.
Színház gyász

Elhunyt Szilágyi Mária színházi dramaturg, producer

Hetvenegy éves korában csütörtökön elhunyt Szilágyi Mária színházi producer, dramaturg, szerkesztő, kortárs német darabok fordítója, a Kortárs Drámafesztivál alapítója és igazgatója, a Színházi Dramaturgok Céhének tagja.