Színház

Színház a Tilosban

2010.02.15. 19:40
Ajánlom
A Tilos Rádió kéthetente jelentkező színházi műsorának február 16-i vendége Vidovszky György rendező és Pap Gábor zeneszerző, akikkel a diákszínház módszereiről, lehetőségeiről és a színházi struktúrában betöltött szerepéről lesz beszélgetés.

A Tilos Rádió 2006 áprilisa óta jelentkező színházi magazinja a kezdetek óta fontosnak tartja, hogy a kőszínházi és rétegszínházi eseményeken túl a diákszínjátszás eseményeiről is híradással legyen. A műsor az idei évadban az Országos Diákszínjátszó Egyesülettel együttműködve havi rendszerességgel foglalkozik a diákszínjátszást érintő kérdésekkel. A különböző műhelyekben dolgozó alkotó-tanárokkal és diákokkal folytatott interjúk mellett tematikus műsorok is részei a sorozatnak: a zamárdi tábor zenei anyagának bemutatása után a Madártávlat és békaperspektíva újabb teljes adást szentel a témának. Emellett közösen meghirdettek egy rádiójáték pályázatot, melynek részletei az ode.szinhaz.org, a blog.tilos.hu/madartavlat oldalakon, illetve ezen a linken olvashatók.

A február 16-i műsor témája a Karinthy Színházban bemutatott Árvácska című előadás, amelyet Móricz Zsigmond regényének motívumai alapján Vidovszky György állított színpadra a Nemes Nagy Ágnes Humán Szakközépiskola diákjaival. Az előadás egyben egy színházpedagógiai program része is, melynek keretében a diákoknak lehetőségük van színházi-nevelési beavató foglalkozásokon részt venni.

A február 16-i műsor vendégei: Vidovszky György, az előadás rendezője és Pap Gábor, zeneszerző, akikkel nemcsak az előadásról, hanem a beavatóprogramról valamint a diákszínház módszereiről, lehetőségeiről és a színházi struktúrában betöltött szerepéről is szó lesz.

A műsort Kelemen Orsi, Miklós Melánia, Sebők Bori szerkeszti és vezeti; a zenéket Kert Zoltán (Voison), néha Varga Tamás (Vatart) keveri.

A Madártávlat és békaperspektíva kéthetente kedden 18:00-19.30-ig hallható a Tilos Rádióban, az FM 90.3-on és online a tilos.hu oldalon. A korábbi műsorok az adás után két hétig meghallgatók a tilos.hu-n, ezt követően pedig letölthetőek az archívumból vagy a blog.tilos.hu/madartavlat oldalról. A blogon megtalálható a korábbi adások témája és az elhangzott zenék listája.

Programkereső

Legnépszerűbb

Vizuál

Száz ólomkatonát cserélt egy vetítőgépre és az egész élete megváltozott

70 film, öt feleség, kilenc gyerek. A 100 éve született Ingmar Bergman titkát próbálják megfejteni hozzátartozók, munkatársak, kutatók, köztük a rendező egykori asszisztense, a magyar származású Katinka Faragó a legendás svédről készült dokumentumfilmben.
Jazz/World

Ezeket a jazzlemezeket hallgasd meg júliusban!

Új – régóta időszerű – sorozatunkban havonta ajánlunk hallgatásra érdemes lemezeket a frissen megjelent magyar és külföldi kiadványok közül. Az első cikk jogán megengedjük magunknak, hogy az előző hónapok terméséből is válogassunk.
Vizuál

Kiállítják Freud titkos gyűrűit

Az osztrák neurológus és pszichiáter a megajándékozotthoz kötődő mitológiai alakot vésetett az ékszerbe, amelyet csak a kiválasztottaknak ajándékozott.
Zenés színház

Dolhai Attila: „Egészséges versengés van bennünk”

Hagyomány és újítás jegyében rendezik meg hatodik alkalommal a nagy sikerű Palotakoncerteket a budai Vár gyönyörű díszletében. Bemutatjuk a húsz szólistát: elsőként az Operettszínház jól ismert és szeretett bonvivánját, Dolhai Attilát kérdeztük.
Klasszikus

Mozart zenéje enyhíti az epilepszia tüneteit

Egy friss kutatás szerint öt perc Mozart-muzsika is hozzájárulhat a betegek jobb közérzetéhez. Mindez azért is fontos, mert nem mindenkinek segítenek a drága gyógyszerek.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Színház hírek

Ők a Színikritikusok díja várományosai

A Színházi Kritikusok Céhe 39. alkalommal adja át az előző évad legkiemelkedőbb színházi teljesítményeinek járó elismerést szeptemberben.
Színház magyar színház

Az Operettszínház és a Magyar Színház vezetésére írtak ki pályázatot

A kiírások szerint mindkét pályázat nyertese 2019. február 1-jétől öt évig töltheti be a vezetői pozíciót.
Színház etikett

Focimeccset néztek telefonon egy színdarab közben – a színészek felháborodtak

A két angol hölgyet nem akadályozták a színpadon zajló események abban, hogy megtudják, ki nyerte a büntetőpárbajt. A színészek a Twitteren fakadtak ki a bunkó nézők miatt.
Színház szavazás

Döntsön a Kaszás Attila-díj sorsáról!

Az idei jelöltek: Farkas Ignác, Nagy Csongor Zsolt és Varga Klári. A közönség augusztus 24-én éjfélig szavazhat a három színművészre.
Színház fesztivál

Csak érzed, hogy jó, és itt a helyed – Megérkezett az idei Katlan-himnusz

Immár tizenegyedik alkalommal rúghatjuk le a cipőnket és adhatjuk át magunkat a változatos, emberarcú és nyitott Ördögkatlan Fesztiválnak július 31. és augusztus 4. között.