Színház

Színház egész nyáron – Mindenki Egerszegre, a Kvártélyházba!

Kvártélyház
2022.06.01. 15:10
Ajánlom
Június végétől augusztus közepéig várja nézőit Zalaegerszeg belvárosában, a Kvártélyház neobarokk udvarán a KvártélyházNyár – A 16. évad.

Idén kivételesen a nyári szezon már június közepén megkezdődik, hiszen a 2008 óta műsoron levő félig mese-félig musical, A padlás az EgerszegFeszt Nagyszínpadára költözik június 17-én 20:30 órai kezdettel.

A „fesztiválkitérő” után június 26. és július 2. között a ZA-KO, azaz a ZAlaegerszegi KOrtárs Művészeti Fesztivál kínál szórakozást. Ezen az egy héten koncentráltan, főként független színházi produkciók kapnak helyet a színpadon.

Kvartelyhazfelulrol-162101.jpg

A Kvártélyház drón-nézetből (Fotó/Forrás: Kvártélyház)

A férfias vonalat Lengyel Tamás Kitolás című előadása képviseli, mely az apává válás és az apai lét szépségeibe és nehézségeibe enged bepillantást.

Hogy „meglegyen az egyensúly” igazán csajos előadást is kínálunk, az E-Mancik Színházi Manufaktúra Válogatáskazi – avagy szomjas fiúk tolják a kakaót című előadása, mely a gyermek- és kamaszkori útkeresést mutatja be öniróniával, humorral és zenével.

Grecsó Krisztián Vera című regényéből készített monodrámát a Kőszegi Várszínház, Göttinger Pál rendezésében. Vendégünk lesz Ficzere Béla A pacal ideje című produkcióval és a Veszprémi Petőfi Színház a Pilinszky100-zal. Mindezek mellett képzőművészeti kiállítás is nyílik a Kvártélyházban.

Padlas-162101.jpg

A padlás (Fotó/Forrás: Kvártélyház)

A ZA-KO után saját előadások következnek. A már megszokott rend szerint a tavalyi bemutató az idei évben is várja a közönséget. Ez az előadás A Pál utcai fiúk, amely a Kvártélyház, a Kaposvári Egyetem és a Zalai Táncegyüttes koprodukciójában született fiatalos előadás. Érdekessége, hogy Nemecsek két alakban jelenik meg: egy színész és egy kisfiú is párhuzamosan jelen van a történetben.

Az idei premier a Meseautó musical lesz, melynek történetét legtöbben ismerhetik a filmből. Szintén fiatal, zalaegerszegi szereplőgárdával, nem mindennapi játéktérrel készül az előadás.

A szezont a Zalai Táncegyüttes táncszínházi produkciójával zárja a Kvártélyház augusztus 16-án. Többéves együttműködés fűzi össze a két szervezetet, így már szinte hagyománnyá vált, hogy a záróesten néptánc kerül a színpadra.

A padlás még két kitérőt tesz Zalaegerszegről: augusztus 7-én, vasárnap Kápolnásnyéken, augusztus 14-én pedig Keszthelyen, a Festetics-kastély parkjában találkozhatnak ismét a barátságos szellemekkel a nézők.

Színház – zene – tánc – fesztivál – mosoly – kellemes nyári esték – ezzel várja Önöket a Kvártélyház, Zalaegerszegen!

Támogatott tartalom.

Fejléckép: A Pál utcai fiúk című előadás eyik jelenete (fotó/forrás: Kvártélyház)

Kvártélyház Szabadtéri Színház

2007 óta Zalaegerszeg belvárosának neobarokk udvarán működik a Kvártélyház Szabadtéri Színház, a teátrum vezetésével az alapító Tompa Gábort (Tompagabor Kornélt) – igazgató, kulturális rendezvényszervező, rendező – bízták meg. Az elmúlt másfél évtizedben a város és a régió meghatározó kulturális szereplőjévé vált a színház.

Minden évben minimum egy új, saját bemutatót tart a teátrum, emellett vendégelőadásokat is fogad és társszervezője a Zalaegerszegi Kortárs Művészeti Fesztiválnak. Legújabb elismerése a színháznak: a 2021-ben elnyert Érték és Minőség Nagydíj.

Programkereső

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Klasszikus

Visszatérés a Walhallába

A Covid miatti kényszerű kihagyás miatt idén végre visszatérhetett a Budapesti Wagner-napok közönsége a Müpába, ahol már az első fanfárként felcsendülő Walhalla-motívum közben sokan érezték, ismét egy különleges utazás részesei lehetnek. Beszámoló az első Ring-sorozatról és a Rienziről.
Vizuál

10+1 kihagyhatatlan program a Múzeumok Éjszakáján

Tárlatvezetések, komoly- és könnyűzenei koncertek, filmvetítések, táncelőadások, kézműves foglalkozások és még táncház is vár minket a 2022-es Múzeumok Éjszakáján. Összegyűjtöttünk 10+1 helyszínt, amelyet semmiképp sem érdemes kihagyni június 25-én. 
Vizuál

Nyári hangulat a Virág Judit Galériában

Egry József, Csók István, Vaszary János, Szőnyi István egy-egy műve is megidézi a kánikulát a Virág Judit Galéria legújabb kiállításán. Az idén huszonöt éves galéria új, ingyenesen megtekinthető kamaratárlatán minden egyes alkotás megvásárolható.
Plusz

Színházi időutazás az Epreskertben – Jön a Séták Hétvégéje

Kurtizánok, gyilkosok és Piszkos Fred nyomába eredhetünk, bejárhatjuk Gül Baba Türbéjét, vagy éppen az Epreskert meséit nézhetjük meg egyfelvonásos színházi előadás formájában a Séták Hétvégéjén július 1. és 3. között.
Színház

Így néz ki most a felújítás alatt álló debreceni Csokonai Színház – GALÉRIA

2020 szeptemberében megkezdődött a debreceni Csokonai Színház felújítása, és a színház valamennyi belső terét érinti. Ilyen nagymértékű átalakításra az elmúlt 30 évben nem volt példa a teátrumban, amely a tervek szerint 2023-ban nyitja meg kapuit a nézők előtt.

Ezt olvasta már?

Színház hír

Újraértelmezett Shakespeare-drámák a nyári fesztiválokon

A Magyar Mozgókép Fesztivál „Legjobb tévésorozat” kategóriájának győztese, a drámaíró műveit feldolgozó Shakespeare/37 meghívást kapott három fesztivál programjába is, így a rövid epizódok láthatóak lesznek a Kolorádó Fesztiválon, a Bánkitó Fesztiválon és az Ördögkatlan Fesztiválon is.
Színház galéria

Így néz ki most a felújítás alatt álló debreceni Csokonai Színház – GALÉRIA

2020 szeptemberében megkezdődött a debreceni Csokonai Színház felújítása, és a színház valamennyi belső terét érinti. Ilyen nagymértékű átalakításra az elmúlt 30 évben nem volt példa a teátrumban, amely a tervek szerint 2023-ban nyitja meg kapuit a nézők előtt.
Színház hír

A Proton Színház alapító előadása is látható lesz idén nyáron

Mundruczó Kornél Frankenstein-terv rendezése mellett a Winterreise előadással is találkozhat a hazai közönség.
Színház interjú

Bebújósdi – Beszélgetés Felvidéki Judittal

Huszonkilenc év alatt harmincöt tévéfilmet, tévéjátékot, portréfilmet és dokumentumfilmet készített, de forgatott irodalmi műsorokat és sorozatokat is a Magyar Televíziónak. Rendezett színházban, majd hosszú csend következett. Felvidéki Judit, Balázs Béla-díjas filmrendező tizenhat év után újra színházban rendez, ami jó alkalom volt a beszélgetésre, és egy kis múltidézésre is.
Színház ajánló

Apor Vilmosról készített darabot Dér András

Nagyszabású történelmi ősbemutató látható a Gyulai Várszínházban július 1-jén és 2-án. A két háború közötti legendás hírű gyulai apátplébános, majd győri püspökként vértanúhalált halt Apor Vilmos életéről szóló darabot Mindenkinek mindene címmel Dér András írta a Gyulai Várszínház felkérésére, és ő is rendezi.