Színház

Színház és diktatúra a 20. században

2011.09.28. 11:41
Ajánlom
Lengyel György szerkesztésében, a Corvina Kiadó és az Országos Színháztörténeti Múzeum és Intézet kiadásában kivételes tanulmánykötet jelent meg.

„Nem ismerek olyan művet a színházi irodalomban, amely hasonló igénnyel, adatok és tények ilyen impozáns tömegével vizsgálná a diktatúra és a színház birkózását, szűkebben a színház életben maradásért folytatott harcát az európai és az észak-amerikai színház adott korszakaiban. Szerencsésebb országok esetében ez csak a német megszállás ideje, más országokban, elsősorban a Szovjetunióban, évtizedekre elnyúló, minden nap új veszélyeket hozó, számos nagyszerű művész életét követelő küzdelem" - írta a könyvről Zsámbéki Gábor rendező.

A kötetben megjelenő tanulmányok a magyar színházi élet mellett vizsgálják a színház és a Harmadik Birodalom viszonyát, az olasz színház és a fasizmus érdekházasságát, megvilágítják a francia színház életét a német megszállás alatt, a felénk kevéssé ismert skandináv színházat és színházi embereket a II. világháború éveiben, a spanyol színház útjait a Franco-korszakban. Az Amerika-ellenes Tevékenységet Vizsgáló Bizottság hatását is vizsgálja egy tanulmány, de a keleti blokk országai sem maradnak ki a kötetből: a sztálinizmus színháza, az észt színház hosszú fogsága az elnyomó hatalmak börtönében, a lett színház a totalitarizmus idején, bemutatja a tanulmánykötet a kulturális ellenállás legendáit a litván drámaírásban és színházban, valamint az NDK-ban, a cseh és szlovák színjátszásban a német és a szovjet megszállás alatt, Lengyelországban, Romániában és a délszláv térségekben.

A kötet bemutatójára szeptember 29-én 16 órakor kerül sor a Magyar Tudományos Akadémia kistermében. A kötetet Zsámbéki Gábor mutatja be, Lengyel Györggyel és Radnóti Zsuzsával - aki társszerkesztőként és szerzőként is szerepel - Kúnos László, a kiadó igazgatója, és Ács Piroska, az OSZMI igazgatója beszélget.

Programkereső

Legnépszerűbb

Jazz/World

Hallgasd meg az összetartozás dalát – Csík Zenekar: Hazám, hazám

Elkészült a Nemzeti Összetartozás Dala, a Csík Zenekar dalát olyan művészek éneklik, mint Miklósa Erika, Szarka Tamás és Molnár Levente.
Plusz

Komolyan kellett volna venni, amiről a Joker szólt

Thomas Wayne-nek nem kell félnie, hogy orrba vágja Arthur Flecket, hiszen pénze van. A Joker kivételes, egymilliárd dolláros közönségsikere és a jelenlegi amerikai zavargások egy narratívában illeszthetők. Vélemény.
Vizuál

Ingyenes filmek a Trianon emléknapon a Távmoziban

A korszakban játszódó ingyenesen vetített filmekkel, illetve az akkori virágzó filmes és színházi életet bemutató különleges Filmhíradóval kapcsolódik a Trianon100 eseménysorozathoz június 4-én a Budapest Film Zrt..
Könyv

Istencsapás, embercsapás

Vámos e hónapban is megmondja, mit érdemes elolvasni. Most értelemszerűen a karanténból, online.
Színház

86 éves korában elhunyt Földi Teri

A Jászai Mari-díjas színművész halálhíréről egykori színháza, a Vígszínház számolt be.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Színház ajánló

Lakatos Márk látványvilágával készül a Dekameron 2020

Csákányi Eszter és Kulka János is szerepel a Trojka Színházi Társulás online előadásában, amely bárki számára ingyenesen elérhető lesz június 11-én este.
Színház ajánló

Trianon különkiadással emlékezik a Vörösmarty Színház a százéves évfordulón

A Trianon című előadással emlékezik meg a székesfehérvári Vörösmarty Színház a 100 éve aláírt békediktátumra. Június 4-én 16.31-kor a színház Facebook oldalán online elérhető lesz az évad utolsó nagyszínpadi bemutatójából készült rendhagyó összeállítás.
Színház hír

140 év óta először elmarad a Royal Shakespeare Company évada

A Royal Shakespeare Company (RSC) neves brit színházi társulat az összes idei előadását elhalasztotta vagy törölte a koronavírus-járvány miatt - jelentette be közleményében a társulat művészeti igazgatója.
Színház gyász

86 éves korában elhunyt Földi Teri

A Jászai Mari-díjas színművész halálhíréről egykori színháza, a Vígszínház számolt be.
Színház ajánló

Sikerdarabokat tesz online elérhetővé a Játékszín

Június 3-tól szerdánként találkozhat a közönség a színház újranyitása óta műsorra tűzött, ám színpadon már nem látható produkciókkal.