Színház

Színház és diktatúra a 20. században

2011.09.28. 11:41
Ajánlom
Lengyel György szerkesztésében, a Corvina Kiadó és az Országos Színháztörténeti Múzeum és Intézet kiadásában kivételes tanulmánykötet jelent meg.

„Nem ismerek olyan művet a színházi irodalomban, amely hasonló igénnyel, adatok és tények ilyen impozáns tömegével vizsgálná a diktatúra és a színház birkózását, szűkebben a színház életben maradásért folytatott harcát az európai és az észak-amerikai színház adott korszakaiban. Szerencsésebb országok esetében ez csak a német megszállás ideje, más országokban, elsősorban a Szovjetunióban, évtizedekre elnyúló, minden nap új veszélyeket hozó, számos nagyszerű művész életét követelő küzdelem" - írta a könyvről Zsámbéki Gábor rendező.

A kötetben megjelenő tanulmányok a magyar színházi élet mellett vizsgálják a színház és a Harmadik Birodalom viszonyát, az olasz színház és a fasizmus érdekházasságát, megvilágítják a francia színház életét a német megszállás alatt, a felénk kevéssé ismert skandináv színházat és színházi embereket a II. világháború éveiben, a spanyol színház útjait a Franco-korszakban. Az Amerika-ellenes Tevékenységet Vizsgáló Bizottság hatását is vizsgálja egy tanulmány, de a keleti blokk országai sem maradnak ki a kötetből: a sztálinizmus színháza, az észt színház hosszú fogsága az elnyomó hatalmak börtönében, a lett színház a totalitarizmus idején, bemutatja a tanulmánykötet a kulturális ellenállás legendáit a litván drámaírásban és színházban, valamint az NDK-ban, a cseh és szlovák színjátszásban a német és a szovjet megszállás alatt, Lengyelországban, Romániában és a délszláv térségekben.

A kötet bemutatójára szeptember 29-én 16 órakor kerül sor a Magyar Tudományos Akadémia kistermében. A kötetet Zsámbéki Gábor mutatja be, Lengyel Györggyel és Radnóti Zsuzsával - aki társszerkesztőként és szerzőként is szerepel - Kúnos László, a kiadó igazgatója, és Ács Piroska, az OSZMI igazgatója beszélget.

Programkereső

Legnépszerűbb

Zenés színház

Miklósa Erika az örökbefogadásról mesélt: Nagyon vártuk ezt a kislányt!

Az operaénekesnő és férje, Csiszár Zsolt a Családvarázs sorozatban mesélt arról, hogy milyen kockázatot jelentett egy olyan csecsemőt magukhoz venni, aki halva született.
Klasszikus

Fáy Miklós: „Nem a zenekar, nem a komponista, hanem maga a szimfónia a főszereplő"

Fáy Miklós hónapról hónapra programokat, könyveket, lemezeket ajánl nyomtatott magazinunk Menjél már című rovatában. Az augusztusi szám tartalmából.
Klasszikus

Ma kezdődik a Kaposfest

A kamarazenei irodalom alapműveire helyezik a hangsúlyt a Kaposvári Nemzetközi Kamarazenei Fesztiválon (Kaposfest), amelyre augusztus 13. és 19. között kilencedik alkalommal kerül sor a somogyi megyeszékhelyen.
Könyv

Nyáry Krisztián: Nem a politika, hanem az olvasó fogja eldönteni, milyen könyvet vesz a kezébe

A Líra Könyv Zrt. kreatív igazgatója szerint hiába erőlködnek a jobboldali, kormánypárti ideológusok, nem lehet az olvasók nélkül lecserélni az irodalmi kánont. És végső soron nem számít az író politikai beállítottsága, csak az, hogy milyen szöveget írt.
Jazz/World

Aretha Franklin a halálán van

Külföldi sajtóértesülések szerint a soul királynője nagyon beteg, családja detroiti otthonában az ágya köré gyűlve virraszt érte.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Színház vidék

Vidéki előadások Budapesten

A Thália Színház szervezésében a Pesti Magyar Színház épületében rendezik meg idén szeptember 3–9. között a népszerű színházi fesztivált, amelyen hét nap alatt nyolc előadás várja majd a közönséget.
Színház ajánló

„A betyárromantika örök” – Bonnie&Clyde a Városmajorban

A nyáron bemutatott musical augusztus 28-án és 29-én ismét látható lesz a Városmajori Szabadtéri Színpadon.
Színház nemzeti színház

Cserhalmi György marad a rendezésnél

A Nemzeti Színház új évadában Örkény István Macskajátékát állítja színpadra Udvaros Dorottya és Bánsági Ildikó főszereplésével jövő tavasszal. Színészként viszont továbbra sem találkozunk vele.
Színház thealter fesztivál

Szabadkai előadást is díjaztak az idei THEALTER-en

A közönség-, Kritikus- és Junior-díj mellett a fesztivál önkéntesei is díjazták kedvenc produkciójukat, valamint három Különdíjat is odaítélt a fesztivál.
Színház gyász

Elhunyt Kerényi Imre

A Kossuth- és Jászai Mari-díjas rendező, színigazgató hosszú, türelemmel viselt betegség után, életének 75. évében családja körében hunyt el.