Színház

Színház és irodalom a Szigeten

2010.08.11. 15:39
Ajánlom
Lyukbeszélés hasba, prehisztérikus improvizáció, időutazás, maszatolás, kortárs sci-fi.

Az Octopus nagysátorban minden nap lyukat beszélnek a kedves hallgatóság hasába. Hogy kicsodák? A hét egy körszakállkotó, zenés kabaréval kezdődik, melynek alapanyagát kizárólag a kortárs irodalom jelesei adják! Karafiáth Orsolya, Halmai Tamás, Havasi Attila, Keresztesi József, Kiss Ottó, Molnár Péter Salamon és saját írásaikból válogatta: Győrei Zsolt és Schlachtovszky Csaba.

Előadják: Csórics Balázs, Fekete Linda, Holecskó Orsolya, Zámbori Soma. Aztán a mezítlábas magyar Villonra emlékezünk, ugyanis idén szeptemberben lenne 100 éves Faludy György! (Belépés mezítláb!) Kalandos életét és fergeteges verseit egy formabontó, amolyan jellegzetesen Szigetes előadással idézik meg. Lesz világmegváltás is: mi lenne, ha elfogyna az ivóvíz és kiszáradna a Duna? Plútó-olvasztási kísérletek, kortárs sci-fi magas fokon, zenével és képpel fűszerezve. Fonyódi Tibor, Anthony Sheenard és még sokan mások.

A színházi programok állandóságát az évek óta visszatérő Filter Performance biztosítja, akikhez most az Artus is csatlakozik, és minden nap kétszer is közös, "pehisztérikus" improvizációba bonyolódnak. Az Utca-Szak Színház is folyamatosan kint lesz, a Commedia dell'Arte stílusában készült maszkokban bukkannak fel a Sziget különböző pontjain.

A Kuli-Sokk társulat a Tűzraktér után a Szigeten is eljátssza Caragiale Farsangját és Molière Tartuffe-jét.

A két éve nagy sikerrel szerepelt holland/magyar Space Színház a jövő panoptikumában szervez tárlatvezetést, a szintén visszatérő Baltazár Színház pedig Szép Ernő művein keresztül a Szigetre varázsol egy kis múlt századi hangulatot. Kétszáz évet járhatunk be egyetlen nap alatt.

A színházi programokat a Vígszínház zárja: tavaly a Magic Mirrorban mutattak keresztmetszetet a készülő produkcióból, idén, lévén ez gyerekelőadás, az Octopusra helyezték át az elő-előbemutatót. De persze ettől még nem kell letenni a csemetéket egy kis időre a Maszat-hegyen túl, mert Varró Dániel szövegei és Presser Gábor zenéje a felnőtteket is szórakoztatja majd. Lesz foci, dátha, delej, maszat, pákászás, pizsamázás, vix és a végén bevetik Lecsöppenő Kecsöp Benőt, aki a szendvicsen a bökkenő.

Részletes program itt.

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Boros Misi: „Minden egyes hangra érdemes odafigyelni”

Nyaralásról, fociról, gyakorlásról kérdeztük Boros Misit, beszélgetésünk során a Bogányi Gergellyel közös Arénakoncert is szóba került.
Zenés színház

Kalocsai Zsuzsa: „A szívünk-lelkünk benne van”

Kalocsai Zsuzsa született díva, igazi primadonna, aki nem csak csodás hangjának, hanem belső eleganciájának, királynői megjelenésének köszönhetően érdemelte ki a Budapesti Operettszínház közönségének szeretetét.
Vizuál

Színekkel keltették új életre Pompeii-t és Herculaneum-ot

Nemcsak a színpompás panelek érdekesek, de a helyszínek is, ahol kiállították őket. Az igazgató szerint mindez remek módja a múlt a jelen összekapcsolásának.
Zenés színház

Peller Károly: „Többet készülünk rá, mint egy gálakoncertre”

Augusztus 3-án és 4-én a budai várban adnak gálakoncertet az Operettszínház művészei. Peller Károly a felkészülés folyamatáról mesélt.
Színház

Keverni nem csak a fakanállal lehet: Marie Curie nem mindennapi élete

Marie Curie története sok szempontból a századforduló és a 20. század története. A radioaktivitás úttörő kutatójának életét feldolgozó monodráma egy egyedülálló tudós történetét meséli el, akinek volt bátorsága szembemenni a hagyományos női szerepkörrel.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Színház interjú

Fenyő Iván: „Úgy éreztem, hogy megszűnt az összetartás”

Idén folytatódik a „legendás” Máté-Horvai osztály előadássorozata a Jurányi Házban, amely most Fenyő Iván életével foglalkozik. Őt kérdezte a Jurányi Latte a főiskolás emlékeiről, illetve arról, miért szállt ki az AlkalMáté Trupp-ból, és vajon játszik-e majd a róla szóló előadásban.
Színház lázár kati

Lázár Katinak ítélték a színikritikusok az idei életműdíjat

A Színházi Kritikusok Céhe nyolcadik alkalommal ismer el életműdíjjal a színházművészet bármely területén kiemelkedőt alkotó, 65 év feletti művészt.
Színház Radioaktív

Keverni nem csak a fakanállal lehet: Marie Curie nem mindennapi élete

Marie Curie története sok szempontból a századforduló és a 20. század története. A radioaktivitás úttörő kutatójának életét feldolgozó monodráma egy egyedülálló tudós történetét meséli el, akinek volt bátorsága szembemenni a hagyományos női szerepkörrel.
Színház interjú

Gyerekek tragédiája – valóságos túszdráma, színházi köntösben

2004-ben a beszláni I. számú iskolát terroristák rohanták le, ezernél is több embert ejtve túszul. A holland Carly Wijs Mi és Ők című kamaradarabja ezen elbeszélhetetlen napok emlékéről szól.
Színház hírek

Ők a Színikritikusok díja várományosai

A Színházi Kritikusok Céhe 39. alkalommal adja át az előző évad legkiemelkedőbb színházi teljesítményeinek járó elismerést szeptemberben.