Színház

Színház, múzeum

2012.03.04. 15:12
Ajánlom
Garas Dezső, Kiss Manyi, Rodolfó, Básti Lajos, Csákányi László, Blaha Lujza legendája tárlókban és fotókon.

A Nemzeti Színház Gobbi Hilda Színpadának egy előterében Garas Dezső emlékezetes filmszerepeiből nyújt válogatást egy kamarakiállítás, melynek anyaga az Országos Széchényi Könyvtár 2007-ben alakult önálló fotótárából került a Nemzeti Színházba.

Az Országos Színháztörténeti Múzeum és Intézet (OSZMI) kiállítása a Bajor Gizi Színészmúzeumban Básti Lajos születésének 100. és Csákányi László születésének 90. évfordulójára emlékezik. Két kiemelkedő tehetség, két eltérő karakter és művészi sors. A kiállítás 1930-as évektől az 1990-es évekig idézi fel jelentős alakításaikat. Az 1970-es évek óta a színházi történetet kiemelkedő tehetséggel lányaik "írják" tovább: Básti Juli és Csákányi Eszter. A kiállítás felidézi az ő legfontosabb szerepeiket is. 

Színház és varázslat címmel Kiss Manyi és Rodolfó születésének századik évfordulója alkalmából hívta életre a varázslatos színművész és a színpadon verhetetlen bűvészóriás emlékét felidéző tárlatát a Madách Színház. A Tolnay Szalonban kiállított tárgyak, fotók, jelmezek az OSZMI, valamint az Országos Széchényi Könyvtár Színháztörténeti tára és a Digitális színészkönyvtár jóvoltából láthatók.

Vendégségben a Színház címmel szcenikai tárlatsorozatot indít az OSZMI az otthonául szolgáló Áldásy-palota egykori szalonjában, a Körteremben. A sorozat keretében elsőként Olekszandr Bilozub díszlet- és jelmeztervező kamaratárlata látható március 5-től, amelynek keretében az ukrán tervező magyarországi és beregszászi pályájának főbb állomásait mutatják be. A tervező egy évtizede dolgozik együtt Vidnyánszky Attila rendezővel, első közös munkájuk 2002-ben a Nemzeti Színház Bánk bán-előadása volt, legutóbbi pedig a debreceni Csokonai Színházban Az ember tragédiája. "Ez az ember tele van költészettel. Az én költői-színházi eszményemet díszletekben és jelmezekben jelenleg ő fejezi ki leginkább. Ő az, aki folyamatosan meg tud lepni, kreativitása kifogyhatatlan. Ő alkotta meg a Csokonai Színházban A végzet hatalma, a Turandot, a Borisz Godunov és a Mesés férfiak szárnyakkal színpadi világát" - fogalmaz Vidnyánszky, aki szerint Olekszandr Bilozub "fantasztikus érzékenységgel tudja beleélni magát a magyar témákba is, több magyar színpadi alapművön dolgozott már vele: ő tervezte a Bánk bán prózai és operai verziójának, a Lúdas Matyinak és Az ember tragédiájának látványvilágát is. A tárlat a hagyományos díszlet- és jelmezterveken, jelmezeken és kellékeken keresztül mutatja be a művészt. A kiállítás különlegességei az OSZMI szcenikai tárának gyűjteményi keretekben először bemutatott új szerzeményei (a Magyar Állami Operaház 2007-es A róka/ Mavra/ A katona története Stravinsky-előadásából), amelyeket az Opera adományozott a múzeumnak.

A 2011-es barokk év rendezvénysorozatára után idén is egy tematikus év szerteágazó programjaival várják a látogatókat Gödöllőn. A nők éve március 10-én A piros bugyelláris - Blaha Lujza Gödöllőn című tárlat megnyitásával veszi kezdetét. A tárlat nemcsak Blaha Lujza színészi pályafutásába, hanem a Pest megyei várossal kapcsolatos emlékeibe is bepillantást enged. Kerényiné Bakonyi Eszter muzeológus érdekes, különleges anyagot állított össze, melyben a festményeken, fényképeken és színházi plakátokon kívül a színésznő több, a Budapesti Történeti Múzeum Blaha-hagyatékából származó személyes tárgyát is megnézhetik az érdeklődők. Kiállítják egyebek mellett a művésznő eredeti ruháját, de egy makettnek köszönhetően megelevenedik az egykori Nemzeti Színház és az egyik színpadképet is felépítik. A tárlat különlegessége lesz A nagymama című, 1916-ban bemutatott film megmaradt, mindössze néhány perces részletének bemutatása.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Színház

„Lise Meitner nagy tisztelője vagyok” – a Nobel-díjas Krausz Ferenc a Rózsavölgyi új bemutatóján járt

Herendi Gábor rendezésében mutatta be két nagyformátumú ember és különleges tudós, az „atombomba atyja és anyjaként” emlegetett Otto Hahn és Lise Meitner szenvedélyes párviadalát február 16-án a Rózsavölgyi Szalon.
Zenés színház

A Manon Lescaut-t adja elő a Nemzeti Filharmonikusok a Müpában

Puccini operája hangzik el a Nemzeti Filharmonikus Zenekar és a Nemzeti Énekkar következő koncertjén, a Manon Lescaut-t Vashegyi György vezényli és Káel Csaba rendezi.
Klasszikus

„Aki kíváncsi, mindig ki akar nyitni egy következő ajtót” – interjú Hámori Mátéval

Nemcsak azokhoz akar szólni, akik maguktól is bemennek a koncertterembe – Hámori Máté és a Danubia Zenekar azon igyekszik, hogy a legkülönfélébb emberek ráébredjenek, milyen fontos szerepet tölt be a zene az életünkben.
Zenés színház

Miklósa Erika alapítványával együttműködve indít posztgraduális képzést a Pécsi Tudományegyetem

Együttműködési megállapodást kötött a Miklósa Erika Kossuth-díjas operaénekes által alapított KvintEsszencia Mesteriskola Alapítvány és a Pécsi Tudományegyetem Művészeti Kara. Az együttműködés keretében posztgraduális képzést indít az egyetem.
Vizuál

Szembenéz a világ kihívásaival a Berlinale

Talán minden eddiginél bátrabbnak és politikusabbnak tekinthető az idei Berlini Nemzetközi Fesztivál, amelynek szervezői már a megnyitó előtt kereszttűzbe kerültek. Az elmúlt évekhez hasonlóan az idei szemlét is a sokszínűség és a tolerancia jegyében hirdették meg.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Színház ajánló

Forradalomra uszít az óbudai tanár az Átriumban

A Hannibál tanár úr című, ikonikus Fábri Zoltán-film egy letűnt korszakot idéző történet, amelynek színpadi átdolgozása megdöbbentően pontos és különösen aktuális társadalmi látleletté vált napjainkban.
Színház ajánló

West End-sikerdarab a Karinthy Színházban

Február 24-én mutatja be a Karinthy Színház Sam Steiner brit színdarabíró Lemons Lemons Lemons Lemons Lemons című sikerdarabját, ami egyenesen a londoni West End színpadáról érkezik a XI. kerületi teátrumba, Olt Tamás igazgató rendezésében.
Színház hír

„Lise Meitner nagy tisztelője vagyok” – a Nobel-díjas Krausz Ferenc a Rózsavölgyi új bemutatóján járt

Herendi Gábor rendezésében mutatta be két nagyformátumú ember és különleges tudós, az „atombomba atyja és anyjaként” emlegetett Otto Hahn és Lise Meitner szenvedélyes párviadalát február 16-án a Rózsavölgyi Szalon.
Színház gyász

Elhunyt Menkó Terézia, az egri színház örökös tagja

Életének 76. évében elhunyt Menkó Terézia, az egri Gárdonyi Géza Színház örökös tagja, egykori gazdasági igazgatója, A színház társulatépítő és alapító tagját hétfőn érte a halál – tudatta honlapján szerdán a teátrum.
Színház hír

8 órás előadáson is részt vehetünk az idei MITEM-en

Olasz, török, belga, bolgár, baskír, grúz, görög és izraeli társulat is érkezik a 11. Madách Nemzetközi Színházi Találkozóra, amelyet április 6. és 28. között rendeznek a Nemzeti Színházban.