Színház

Színházban is VÍG a Karácsony - 2. rész

2013.12.23. 08:20
Ajánlom
A karácsony közeledtével az otthonokban kicsit minden elcsendesül, nem úgy a színházakban, ahol az év egyik legsűrűbb időszakát élik át az ott dolgozók. Sorozatunk második részében a Vígszínház társulatából Hegyi Barbarát, Presser Gábort és Lukács Sándort kérdeztük. INTERJÚ

Presser Gábor

- Sűrű hónap önnél a december?

- Kivételesen húzós lesz ez a hónap, mert játszom szólókoncerteket, fellépek 30-án a Csík Zenekarral, Szilveszter éjszaka hagyományosan az Amadindával és közben lesz egy-két előadásom külföldön is.

- A Vígszínház 1973-ban mutatta be első musicaljét, a Képzelt riportot. A negyven éves jubileumra készült előadás Karácsony első napján lesz látható. Elégedett az előadással?

- Igen. Szép munka. Nagyszerű a csapat, elképesztő a koreográfia és a zenekar is nagyon jól játszik. Én fel voltam mentve ez a munka alól, hiszen fura lett volna, ha negyven év után újra ott nyüzsgök az előkészületeknél. Hagytam, hogy olyan legyen, ahogy azt a fiatalok elképzelték, persze a főpróbák előtt már nem bírtam, mégis belenéztem kicsit a zenekari próbákba, mert már nagyon kíváncsi voltam.

- Akkoriban rengeteget utaztak az előadással, ön is elkísérte a csapatot ezekre a vendégszereplésekre?

- Ritkán, hiszen én párhuzamosan az LGT-ben is játszottam, de emlékszem, hogy ott voltam velük Berlinben, Weimarban és Prágában is. Itt egymás után kétszer is előadtuk, mivel az első előadás végére kiderült, hogy a színház előtt összegyűlt tömeg nem tágít, látni akarták a produkciót, és azt gondolom, hogy az akkori politikai viszonyok között nagyon bölcs döntés volt, hogy késő este beengedték őket és a társulat újra lejátszotta a darabot.

- A Képzelt riportot több másik előadás követett, mint A padlás vagy a Túl a Maszat-hegyen, amelyekre még mindig szívesen beülnek a nézők újra és újra. Ön mikor ült be utoljára valamelyikre?

- Elég sokszor belenézek az előadásokba, hiszen gyakran még este is bent vagyok a színházban, és van, hogy lesétálok a hangosítók páholyába, vagy csak hátul álldogálok.

- A padlás 25 éve van egyfolytában műsoron, ilyen magasságban már el lehet engedni az előadást?

- Nem, soha, mert a folyamatos törődést a darab és a nézők is megérdemlik.


Hegyi Barbara

- A víges eseményeken gyakran találkozni az ön konyhájában készült finomságokkal. Karácsonykor is munkához lát?

- A karácsonyi vacsorát édesanyámmal ketten szoktuk elkészíteni, a már kötelezőnek számító kocsonyán túl. Ezenkívül amiért minden évben összejövünk a barátainkkal, az a csokoládékészítés, ami nálunk hozzátartozik az ünnepi készülődéshez.

- Meghitt tud lenni az ünnep a színházban is? Van idejük egymásra?

- A Vígszínház olyan, mint egy nagy család, sok időt töltünk együtt, osztozunk egymás örömében és bánatában, és igyekszünk meghitté tenni az ünnepet is, noha mellette mi azért mégiscsak dolgozni megyünk be a színházba.

- Abraka babra címmel jelent meg saját szakácskönyve. Mit ajánlana ebből a karácsonyi menübe?

- Karácsonykor érdemes halat enni, még ha a magyar családok nagyon ritkán is fogyasztják, de talán ilyenkor mégis kerül az asztalra halászlé vagy rántott hal. Mi leginkább a süllőt szeretjük, ami paprikás liszttel készül, baconnel becsavarva. Ezt boldogan ajánlom mindenkinek, hiszen egyrészt nem túl szálkás, másrészt nagyon finom húsú hal, ami egészséges és különleges is, ahogy azt a Karácsony megérdemli.

- A könyv alcíme: Monológok a konyhámból. Főzés közben jól lehet szöveget gyakorolni?

- Igen, előfordul, hogy egyszerre történik a kettő. Nagyon jól tudok szöveget tanulni ilyenkor, amiben általában a gyerekem vagy az édesanyám segítségével zajlik, akik végszavaznak nekem miközben én előkészítem ami kell, vagy zöldséget pucolok.

- Ezek szerint önnél nem magányos tevékenység a főzés?

- Nem, és erre kifejezetten törekszem is, hiszen a főzés kiváló alkalom arra, hogy együtt legyünk. Ám ha véletlenül mégis úgy adódik, hogy egyedül vagyok a konyhában, számomra az is feltöltődést jelent.

- A finomságok mellett egy szép album is kedves ajándék lehet Karácsonykor. Zorán új lemezén úgy tudom, ön is énekel.

- Igen, októberben jelent meg a duettlemez, amelyen a régi klasszikusok mellett olyan új felvételek is helyet kaptak, mint például a Játssz még című dal, amit a férjemmel ketten adunk elő.


Lukács Sándor

- Milyen történeteket őriz a víges Karácsonyokról? Hogyan ünnepeltek a kollégákkal?

- A Karácsonyt nem a kollégák körében szoktam ünnepelni, hanem civilként, otthon, szeretteim körében. Szenteste általában sehol nincs előadás, csak Karácsony első és második napján, és ha szerencsénk van, akkor a délutáni előadásban nem vagyunk benne, mert akkor még elfogyaszthatjuk otthon a finom ünnepi ebédet.

- Korábban részt vett azon a színház előtt megrendezett eseményen, ahol az érdeklődőkkel együtt szavaltak karácsonyi verseket. Hogyan él önben ennek emléke?

- Jóleső érzés, hogy ilyenkor is kíváncsiak ránk, és tiszteletreméltónak tartom azokat, akik az ünnepen is szívesen eljönnek szeretett színházuk elé.

- Úgy tudom, az ön életében más apropó is adódik december 24-én az ünneplésre.

- Valóban, nálunk ez kettős ünnep, mert ezen a napon volt az esküvőnk a feleségemmel. Annak idején annyit játszottam a Vígszínházban, hogy egyszerűen nem volt más szabadnap. Ilyenkor délben köszöntjük egymást a házassági évfordulónk alkalmából, a nejem egy orchidea-csokrot kap, ahogy az esküvőn is volt, majd koccintunk. Ez vezeti be nálunk a karácsonyi ünnepeket.

- Költőként is ismert, több kötete megjelent már. Melyik versét olvasná fel Szenteste?

- Van egy kifejezetten az ünnepekhez kapcsolódó versem, amelynek a címe: Karácsony, hó nélkül.

Vásott hidegek megenyhülnek,
Csengő csilingel gyerekfülnek,
Ünnepi tálból halszálka táncol,
Kiskutya nyelve csillog a nyáltól.

Omló mákosod illata szálldos,
De csak zöldben, a ruhád hiányos,
Gyöngyök a zöldön, zöld fut ezüstön,
Jaj, csak egy csillag pofon ne üssön!

Jaj, csak egy angyal meg ne nyilazzon,
Álmomban legalább havat havazzon.


A sorozat első részét, amelyben Eszenyi Enikőt, Majsai-Nyilas Tündét és Fesztbaum Bélát kérdeztük, ide kattintva olvashatja.

Programkereső

Legolvasottabb

Vizuál

A kortárs művészetről szól az augusztus Lovason

Augusztus első hétvégéjén harmadik alkalommal nyílt meg Lovason a Garten Balaton kortárs művészeti hetek, melynek célja, hogy bemutassa a kortárs képzőművészet és szobrászat legjelentősebb hazai alkotóit.
Vizuál

Négy díjat nyert Los Angelesben Szajki Péter filmje

New York után Los Angelesben is díjazták Szajki Péter Most van most című alkotását. A film a Los Angeles Film Awardson a legjobb elbeszélő nagyjátékfilm és a legjobb romantikus vígjáték kategóriájában nyert, míg Tompos Kátya a legjobb színésznő, Mohai Tamás pedig a legjobb férfi főszereplő különdíját díját vehette át.
Plusz

Állami gondozott fiatalokon segít a Magyar Művészeti Akadémia egyik legsikeresebb ösztöndíjas projektje

2021 szeptemberétől intézményesített formában működik tovább az a kezdeményezés, melyet Czikora István László a Magyar Művészeti Akadémia ösztöndíjasaként kezdett el 2018-ban. A projekt idén egy háromnapos táborral zárul, ám a munka ezzel nem ér véget: a művészeti foglalkozás ezután is a gyerekek mindennapjainak része lesz.
Színház

Nemzetbiztonságra hivatkozva vizsgálják az orosz színházi előadásokat

Vlagyimir Putyin elnök rendeletben adott utasítást az orosz állami színházakban játszott előadások vizsgálatára.
Jazz/World

A dal a miénk! – LGT-slágerek a Csík Zenekar előadásában

A közel 120 perces produkció egyedülálló látványtechnikával, mégis igazi Csík zenekaros környezetben varázsolja a színpadra az ötvenéves LGT dalait augusztus 6-án a Margitszigeti Színházban.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Színház hír

Szarka Gábor: A megújult SZFE készen áll a tanévkezdésre

Felújított ingatlanok, új képzési helyszínek és modern technikai eszközök várják szeptemberben a diákokat a Színház- és Filmművészeti Egyetemen – mondta Szarka Gábor az intézmény augusztus 4-én tartott sajtótájékoztatóján.
Színház hír

A Kertész utcai Shaxpeare-mosó kapja a legjobb előadás kritikusdíját

Bodó Viktor rendezését 2019 szeptemberében mutatta be az Örkény Színház.
Színház hír

Nemzetbiztonságra hivatkozva vizsgálják az orosz színházi előadásokat

Vlagyimir Putyin elnök rendeletben adott utasítást az orosz állami színházakban játszott előadások vizsgálatára.
Színház ajánló

Ismét élőben játszik a STEREO AKT

Két, közönség előtt megtartott színházi bemutatóval jelentkezik augusztusban a STEREO AKT. Az Ex Katedra – tanmesék a ’90-es évekből már ismerős lehet a nézőknek, hiszen stream formájában már játszotta a társulat, a Kolónia – meneküléstörténetek viszont helyszínspecifikussága miatt csak most kerül majd színre.
Színház hír

Elindult a Kaszás Attila-díj közönségszavazása

Már lehet szavazni a Kaszás Attila-díj 2021. évi jelöltjeire: Fándly Csabára (Csiky Gergely Színház), Gulácsi Tamásra (Móricz Zsigmond Színház) és Rusznák Andrásra (Radnóti Miklós Színház). A www.kaszasattiladij.hu oldalon adhatók le a szavazatok egészen augusztus 20-án éjfélig.