Színház

Színházban is VÍG a Karácsony - 2. rész

2013.12.23. 08:20
Ajánlom
A karácsony közeledtével az otthonokban kicsit minden elcsendesül, nem úgy a színházakban, ahol az év egyik legsűrűbb időszakát élik át az ott dolgozók. Sorozatunk második részében a Vígszínház társulatából Hegyi Barbarát, Presser Gábort és Lukács Sándort kérdeztük. INTERJÚ

Presser Gábor

- Sűrű hónap önnél a december?

- Kivételesen húzós lesz ez a hónap, mert játszom szólókoncerteket, fellépek 30-án a Csík Zenekarral, Szilveszter éjszaka hagyományosan az Amadindával és közben lesz egy-két előadásom külföldön is.

- A Vígszínház 1973-ban mutatta be első musicaljét, a Képzelt riportot. A negyven éves jubileumra készült előadás Karácsony első napján lesz látható. Elégedett az előadással?

- Igen. Szép munka. Nagyszerű a csapat, elképesztő a koreográfia és a zenekar is nagyon jól játszik. Én fel voltam mentve ez a munka alól, hiszen fura lett volna, ha negyven év után újra ott nyüzsgök az előkészületeknél. Hagytam, hogy olyan legyen, ahogy azt a fiatalok elképzelték, persze a főpróbák előtt már nem bírtam, mégis belenéztem kicsit a zenekari próbákba, mert már nagyon kíváncsi voltam.

- Akkoriban rengeteget utaztak az előadással, ön is elkísérte a csapatot ezekre a vendégszereplésekre?

- Ritkán, hiszen én párhuzamosan az LGT-ben is játszottam, de emlékszem, hogy ott voltam velük Berlinben, Weimarban és Prágában is. Itt egymás után kétszer is előadtuk, mivel az első előadás végére kiderült, hogy a színház előtt összegyűlt tömeg nem tágít, látni akarták a produkciót, és azt gondolom, hogy az akkori politikai viszonyok között nagyon bölcs döntés volt, hogy késő este beengedték őket és a társulat újra lejátszotta a darabot.

- A Képzelt riportot több másik előadás követett, mint A padlás vagy a Túl a Maszat-hegyen, amelyekre még mindig szívesen beülnek a nézők újra és újra. Ön mikor ült be utoljára valamelyikre?

- Elég sokszor belenézek az előadásokba, hiszen gyakran még este is bent vagyok a színházban, és van, hogy lesétálok a hangosítók páholyába, vagy csak hátul álldogálok.

- A padlás 25 éve van egyfolytában műsoron, ilyen magasságban már el lehet engedni az előadást?

- Nem, soha, mert a folyamatos törődést a darab és a nézők is megérdemlik.


Hegyi Barbara

- A víges eseményeken gyakran találkozni az ön konyhájában készült finomságokkal. Karácsonykor is munkához lát?

- A karácsonyi vacsorát édesanyámmal ketten szoktuk elkészíteni, a már kötelezőnek számító kocsonyán túl. Ezenkívül amiért minden évben összejövünk a barátainkkal, az a csokoládékészítés, ami nálunk hozzátartozik az ünnepi készülődéshez.

- Meghitt tud lenni az ünnep a színházban is? Van idejük egymásra?

- A Vígszínház olyan, mint egy nagy család, sok időt töltünk együtt, osztozunk egymás örömében és bánatában, és igyekszünk meghitté tenni az ünnepet is, noha mellette mi azért mégiscsak dolgozni megyünk be a színházba.

- Abraka babra címmel jelent meg saját szakácskönyve. Mit ajánlana ebből a karácsonyi menübe?

- Karácsonykor érdemes halat enni, még ha a magyar családok nagyon ritkán is fogyasztják, de talán ilyenkor mégis kerül az asztalra halászlé vagy rántott hal. Mi leginkább a süllőt szeretjük, ami paprikás liszttel készül, baconnel becsavarva. Ezt boldogan ajánlom mindenkinek, hiszen egyrészt nem túl szálkás, másrészt nagyon finom húsú hal, ami egészséges és különleges is, ahogy azt a Karácsony megérdemli.

- A könyv alcíme: Monológok a konyhámból. Főzés közben jól lehet szöveget gyakorolni?

- Igen, előfordul, hogy egyszerre történik a kettő. Nagyon jól tudok szöveget tanulni ilyenkor, amiben általában a gyerekem vagy az édesanyám segítségével zajlik, akik végszavaznak nekem miközben én előkészítem ami kell, vagy zöldséget pucolok.

- Ezek szerint önnél nem magányos tevékenység a főzés?

- Nem, és erre kifejezetten törekszem is, hiszen a főzés kiváló alkalom arra, hogy együtt legyünk. Ám ha véletlenül mégis úgy adódik, hogy egyedül vagyok a konyhában, számomra az is feltöltődést jelent.

- A finomságok mellett egy szép album is kedves ajándék lehet Karácsonykor. Zorán új lemezén úgy tudom, ön is énekel.

- Igen, októberben jelent meg a duettlemez, amelyen a régi klasszikusok mellett olyan új felvételek is helyet kaptak, mint például a Játssz még című dal, amit a férjemmel ketten adunk elő.


Lukács Sándor

- Milyen történeteket őriz a víges Karácsonyokról? Hogyan ünnepeltek a kollégákkal?

- A Karácsonyt nem a kollégák körében szoktam ünnepelni, hanem civilként, otthon, szeretteim körében. Szenteste általában sehol nincs előadás, csak Karácsony első és második napján, és ha szerencsénk van, akkor a délutáni előadásban nem vagyunk benne, mert akkor még elfogyaszthatjuk otthon a finom ünnepi ebédet.

- Korábban részt vett azon a színház előtt megrendezett eseményen, ahol az érdeklődőkkel együtt szavaltak karácsonyi verseket. Hogyan él önben ennek emléke?

- Jóleső érzés, hogy ilyenkor is kíváncsiak ránk, és tiszteletreméltónak tartom azokat, akik az ünnepen is szívesen eljönnek szeretett színházuk elé.

- Úgy tudom, az ön életében más apropó is adódik december 24-én az ünneplésre.

- Valóban, nálunk ez kettős ünnep, mert ezen a napon volt az esküvőnk a feleségemmel. Annak idején annyit játszottam a Vígszínházban, hogy egyszerűen nem volt más szabadnap. Ilyenkor délben köszöntjük egymást a házassági évfordulónk alkalmából, a nejem egy orchidea-csokrot kap, ahogy az esküvőn is volt, majd koccintunk. Ez vezeti be nálunk a karácsonyi ünnepeket.

- Költőként is ismert, több kötete megjelent már. Melyik versét olvasná fel Szenteste?

- Van egy kifejezetten az ünnepekhez kapcsolódó versem, amelynek a címe: Karácsony, hó nélkül.

Vásott hidegek megenyhülnek,
Csengő csilingel gyerekfülnek,
Ünnepi tálból halszálka táncol,
Kiskutya nyelve csillog a nyáltól.

Omló mákosod illata szálldos,
De csak zöldben, a ruhád hiányos,
Gyöngyök a zöldön, zöld fut ezüstön,
Jaj, csak egy csillag pofon ne üssön!

Jaj, csak egy angyal meg ne nyilazzon,
Álmomban legalább havat havazzon.


A sorozat első részét, amelyben Eszenyi Enikőt, Majsai-Nyilas Tündét és Fesztbaum Bélát kérdeztük, ide kattintva olvashatja.

Programkereső

Legnépszerűbb

Zenés színház

Ezek Renée Fleming kedvenc szopránáriái

Az egyik legnépszerűbb amerikai operaénekes, Renée Fleming hat kedves áriáját gyűjtötte össze. Meglepő, de hiányzik egy nagyon fontos darab a listáról.
Plusz

Elhunyt Heller Ágnes

A filozófus kilencven éves volt, a 444 értesülése szerint Balatonalmádiban érte a halál.
Klasszikus

Holnap kezdődik a Fesztivál Akadémia a Zeneakadémián

A Budapest legszebb helyszínein július 20. és 28. között zajló kamarazenei fesztiválon hét esti nagy koncert, mesterkurzusok, ingyenes előadások, nemzetközi hegedűverseny és számtalan kísérőprogram várja az érdeklődőket.
Zenés színház

Jesszumpeppi, az előzetes alapján borzasztónak tűnik a Macskák filmváltozata

Olyan világsztárok főszereplésével jön a Macskák című Lloyd Webber-musical filmváltozata, mint Taylor Swift, Ian McKellen és Judi Dench. Nem tűnik jónak.
Színház

Csákányi, Grecsó, Lackfi és a Sztalker Zsámbékon

Telt házzal mennek Zsámbékon a nyári színházi és felolvasószínházi előadások, amelyek a város több, emblematikus helyszínén várják a közönséget a Romtemplom és a Bázis vonzásában.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Színház ajánló

Kulka, Bodrogi és Jakab Tamás a felújított Újszegedi Szabadtéri nyitóelőadásában

Molière Don Juanját láthatják a nézők július 19-21. között három alkalommal az új technikával újranyitó Újszegedi Szabadtéri Színpadon.
Színház ajánló

Karinthy kedvenc műfaja a Szentendrei Teátrum műsorán

Július 21-én a Ferenczy Múzeum udvarán Udvaros Dorottya, Kamarás Iván, Elek Ferenc és Hajdu Steve főszereplésével Karinthy legendás kabaréjeleneteiből készült felolvasószínház-előadást tartanak, Seres Tamás rendezésében.
Színház ajánló

Csákányi, Grecsó, Lackfi és a Sztalker Zsámbékon

Telt házzal mennek Zsámbékon a nyári színházi és felolvasószínházi előadások, amelyek a város több, emblematikus helyszínén várják a közönséget a Romtemplom és a Bázis vonzásában.
Színház hírek

Ők az évad legjobbjai a kritikusok szerint

A Színházi Kritikusok Céhe idén 40. alkalommal ismeri el az előző évad legkiemelkedőbb színházi teljesítményeit. A díjátadót szeptember 22-én tartják a Katonában.
Színház galéria

Ilyen volt a Sztalkert csoport új Vízkeresztje - Galéria

A Shakespeare Fesztiválon mutatták be a Sztalkert Csoport második önálló produkcióját, a Vízkereszt, de amúgy mindegy című előadást, amely legközelebb a Szentendrei Teátrum FRISS programsorozatában, majd Zsámbékon vendégeskedik.