Színház

Színházi fesztiválok, új bemutatók, zenés-táncos produkciók Gyulán

Gyulai Várszínház
2022.06.01. 15:05
Ajánlom
A Gyulai Várszínház idei, 59. évada 2022. június 24. és augusztus 17. közt a több mint 600 éves gótikus téglavár udvarán, a csodás panorámájú tószínpadon, a felújított kamaraszínházban és a város más helyszínein kínál összművészeti, minőségi programsorozatot a közönség legkülönbözőbb rétegeinek. 

A nyár színes programkavalkádjából kiemelkedik három színházi fesztivál és öt új bemutató. Idén 18. alkalommal rendezik meg a Shakespeare Fesztivált július 11. és július 14. között, ezúttal Shakespeare, kicsit másképp alcímmel. Idén különleges átiratokat és paródiákat hívtak meg, és a színház két saját korábbi bemutatóját is visszahozza: a Rosencrantz és Guildenstern halott, illetve a Hamlear című koprodukcióban megvalósult előadásokat. 

Augusztus 1. és 7. között ötödször kerül sor az Erdélyi Hét című színházi fesztiválra, melynek keretében minden nap más-más erdélyi színház előadása (Káosz, Valahol Európában, Bánk bán, Illatszertár, Karnyóné, Vitéz László, Állatfarm, A doktor úr) várja a közönséget. 

Az összművészeti fesztiválprogram szerves részeként már ötödik évben valósítják meg a nemzeti klasszikusok életműveit középpontba állító színházi programsorozatot.

Idén augusztus 12-14. közötti Tamási Áron Napokat rendeznek, három nap alatt öt előadással (Tündöklő Jeromos, Vitéz lélek, Énekes madár, Boldog nyárfalevél, Ördögölő Józsiás), valamint tudományos konferenciával és középiskolás diákszínjátszók produkcióival. 

A Nemzeti Színházzal közös bemutatóként kerül színre a Tündöklő Jeromos című Tamási-darab Márkó Eszter rendezésében.

Toszinpad-141259.jpg

A gyulai Tószínpad és közönsége (Fotó/Forrás: Gyulai Várszínház)

A Győri Nemzeti Színházzal együttműködésben valósul meg Dér András: Mindenkinek mindene (Apor Vilmos) című ősbemutatóval a Gyulai Várszínház azon legrégebbi hagyományát igyekszik továbbvinni, amely a nemzeti önazonosságunkat erősítő történelmi témájú drámák színrevitelét, illetve a kortárs magyar színdarabok bemutatását, ősbemutatók létrehozását preferálta. 

A Kolozsvári Állami Magyar Színházzal együttműködésben színre kerülő Az ifjú barbárok című előadás szintén kortárs szerző, Vecsei H. Miklós művének ősbemutatója lesz, ifj. Vidnyánszky Attila rendezésében. A színmű a két világhírű magyar zenetudós, Bartók és Kodály első népdalgyűjtő útjainak motivációit és élményeit mutatja meg, miközben magyarságtudatunk, nemzeti azonosságtudatunk aktuális kérdéseivel is szembesíti a nézőt.

A Gyulai Várszínház produkciójaként valósul meg a De mi lett a nővel? című előadás, amely Kiss Csaba Csehov műveiből írott sikerdarabjából készül. A gyulai előadás különlegessége és egyedi értéke az lesz, hogy Béres László rendezésében három kiváló erdélyi színész (Győrffy András, Kárp György, Szélyes Ferenc) játssza majd a szerepeket. 

A nyári évad záró előadásául Gozzi: A szarvaskirály című klasszikusának a Karinthy Színházzal közös bemutatója szolgál. Minőségi szórakoztatásnak szánják az alkotók, egy olyan igazi, nagybetűs komédiát kívánnak a lendületes, fiatal csapattal, Berettyán Nándor rendezésében bemutatni, amely szórakoztató formában feszegeti létezésünk alapkérdéseit.

GyulaiVarszinhazkozonseg-141258.jpg

Érkezik a közönség a Gyulai Várszínházba (Fotó/Forrás: Gyulai Várszínház)

A színházi fesztiválok és a kiemelt öt saját bemutató mellett a nyári évad repertoárjából külön kiemelést érdemelnek a színház olyan hagyományos fesztiváljai, mint a Halmos Béla Népzenei és Világzenei Fesztivál és a Gyulai Vár Jazz Fesztivál, amelyeken idén is különleges szuperprodukciókkal találkozhat majd a közönség.

Az előbbin a Zűrös Banda és az Ötödik évszak zenekar mellett Pál István Szalonna és Bandája a Jantyik testvérekkel közösen ad koncertet, Halmos 75 címmel. A jazz fesztiválon a Tomor Barnabás Trió, a Jazz Consort és a Borbély – Dresch  Quartet is fellép.

A korábbi évekhez hasonlóan 2022-ben is hangsúlyosak az évadban a különböző zenés, táncos produkciók. A Kulcsár Noémi rendezte Ahogy tetszik előadást a GG Tánc Eger társulat adja elő, Duda Éva Társulata a Ramazuri című előadásával, az Armel Opera Fesztivál Mulat a Monarchia című előadásával érkezik Gyulára. 

Gyulai Várszínház

Részletes program és információk itt»»

Támogatott tartalom.

Fejléckép: Hamlear-előadás a Gyulai Várszínházban (fotó/forrás: Gyulai Várszínház)

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Klasszikus

„Ha az ember idős, már sokkal szabadabb” – születésnapi interjú a 80 éves Vidovszky Lászlóval

Nemrég ünnepelte nyolcvanadik születésnapját, március 2-án pedig a Zeneakadémia is koncerttel köszönti Vidovszky László Kossuth-díjas zeneszerzőt. A jeles alkalom apropóján pályája indulásairól, zeneszerzői motivációiról és alapelveiről kérdeztük a komponistát.
Színház

Átadták a Kortárs Magyar Dráma-díjat: Pintér Béla és Horváth János Antal az idei kitüntetettek

A Radnóti Zsuzsa dramaturg alapította elismerést idén Pintér Béla érdemelte ki több évtizedes munkásságáért és színpadi szövegeiért. Különdíjat kapott Horváth János Antal, a Loupe Színházi Társulás alapítótagja.
Színház

Miért kell eljutni a tragédiáig? – Budaörsön rendezi meg a Hamletet Alföldi Róbert

Megtartották a h.ml.t. című előadás próbáját. Shakespeare drámáját április 20-án mutatják be a Budaörsi Latinovits Színházban, de a premiert még megelőzi egy nyílt próba márciusban, a Színházak Éjszakáján.
Vizuál

Ezekkel a kiállításokkal várja idén a látogatókat a Szépművészeti és a Nemzeti Galéria

Az ókori Mezopotámia örökségét bemutató nagyszabású tárlattal, Munkácsy Mihály születésének 180. évfordulója előtt tisztelgő emlékkiállítással, valamint Anna Margit életművéből nyíló tárlattal is készülnek.
Klasszikus

„Egy álmom válik valóra” – interjú Mohai Bálint fagottművésszel

A Concerto Budapest szimfonikus zenekar március 3-i Mozart-napjának nyitókoncertjén csendül fel az örök érvényű mester Esz-dúr sinfonia concertantéja oboára, klarinétra, kürtre és fagottra (K. 297b). Ennek apropóján beszélgettünk az együttes szólamvezetőjével.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Színház hír

Erdélyben is bemutatkozik Székely Csaba tízparancsolat ihlette darabja

Székely Csaba 10 című drámáját Rusznyák Gábor állítja színpadra a székelyudvarhelyi Tomcsa Sándor Színházban. A tízparancsolat ihlette alkotás tíz magányos ember fokozatosan kibomló, egymást keresztező élettörténetét mutatja be.
Színház ajánló

Cseke Péter viszi színre a Játékszín magyarországi bemutatóját

Április 6-án Cseke Péter rendezésében, Hernádi Judit, Horváth Lili és Nagy Sándor főszereplésével mutatja be a Rém rendes vendég című komédiát a Játékszín.
Színház hír

Átadták a Kortárs Magyar Dráma-díjat: Pintér Béla és Horváth János Antal az idei kitüntetettek

A Radnóti Zsuzsa dramaturg alapította elismerést idén Pintér Béla érdemelte ki több évtizedes munkásságáért és színpadi szövegeiért. Különdíjat kapott Horváth János Antal, a Loupe Színházi Társulás alapítótagja.
Színház ajánló

Miért kell eljutni a tragédiáig? – Budaörsön rendezi meg a Hamletet Alföldi Róbert

Megtartották a h.ml.t. című előadás próbáját. Shakespeare drámáját április 20-án mutatják be a Budaörsi Latinovits Színházban, de a premiert még megelőzi egy nyílt próba márciusban, a Színházak Éjszakáján.
Színház ajánló

Krabat a Fekete Malomban – a német ifjúsági irodalom egyik legnépszerűbb művét mutatja be a Budapest Bábszínház

Otfried Preuβler filmen és színpadon is többször feldolgozott, klasszikus történetének vadonatúj színpadi változatát mutatja be a Budapest Bábszínház március 2-án Hegymegi Máté rendezésében.