Színház

Színházi fesztiválok, új bemutatók, zenés-táncos produkciók Gyulán

Gyulai Várszínház
2022.06.01. 15:05
Ajánlom
A Gyulai Várszínház idei, 59. évada 2022. június 24. és augusztus 17. közt a több mint 600 éves gótikus téglavár udvarán, a csodás panorámájú tószínpadon, a felújított kamaraszínházban és a város más helyszínein kínál összművészeti, minőségi programsorozatot a közönség legkülönbözőbb rétegeinek. 

A nyár színes programkavalkádjából kiemelkedik három színházi fesztivál és öt új bemutató. Idén 18. alkalommal rendezik meg a Shakespeare Fesztivált július 11. és július 14. között, ezúttal Shakespeare, kicsit másképp alcímmel. Idén különleges átiratokat és paródiákat hívtak meg, és a színház két saját korábbi bemutatóját is visszahozza: a Rosencrantz és Guildenstern halott, illetve a Hamlear című koprodukcióban megvalósult előadásokat. 

Augusztus 1. és 7. között ötödször kerül sor az Erdélyi Hét című színházi fesztiválra, melynek keretében minden nap más-más erdélyi színház előadása (Káosz, Valahol Európában, Bánk bán, Illatszertár, Karnyóné, Vitéz László, Állatfarm, A doktor úr) várja a közönséget. 

Az összművészeti fesztiválprogram szerves részeként már ötödik évben valósítják meg a nemzeti klasszikusok életműveit középpontba állító színházi programsorozatot.

Idén augusztus 12-14. közötti Tamási Áron Napokat rendeznek, három nap alatt öt előadással (Tündöklő Jeromos, Vitéz lélek, Énekes madár, Boldog nyárfalevél, Ördögölő Józsiás), valamint tudományos konferenciával és középiskolás diákszínjátszók produkcióival. 

A Nemzeti Színházzal közös bemutatóként kerül színre a Tündöklő Jeromos című Tamási-darab Márkó Eszter rendezésében.

Toszinpad-141259.jpg

A gyulai Tószínpad és közönsége (Fotó/Forrás: Gyulai Várszínház)

A Győri Nemzeti Színházzal együttműködésben valósul meg Dér András: Mindenkinek mindene (Apor Vilmos) című ősbemutatóval a Gyulai Várszínház azon legrégebbi hagyományát igyekszik továbbvinni, amely a nemzeti önazonosságunkat erősítő történelmi témájú drámák színrevitelét, illetve a kortárs magyar színdarabok bemutatását, ősbemutatók létrehozását preferálta. 

A Kolozsvári Állami Magyar Színházzal együttműködésben színre kerülő Az ifjú barbárok című előadás szintén kortárs szerző, Vecsei H. Miklós művének ősbemutatója lesz, ifj. Vidnyánszky Attila rendezésében. A színmű a két világhírű magyar zenetudós, Bartók és Kodály első népdalgyűjtő útjainak motivációit és élményeit mutatja meg, miközben magyarságtudatunk, nemzeti azonosságtudatunk aktuális kérdéseivel is szembesíti a nézőt.

A Gyulai Várszínház produkciójaként valósul meg a De mi lett a nővel? című előadás, amely Kiss Csaba Csehov műveiből írott sikerdarabjából készül. A gyulai előadás különlegessége és egyedi értéke az lesz, hogy Béres László rendezésében három kiváló erdélyi színész (Győrffy András, Kárp György, Szélyes Ferenc) játssza majd a szerepeket. 

A nyári évad záró előadásául Gozzi: A szarvaskirály című klasszikusának a Karinthy Színházzal közös bemutatója szolgál. Minőségi szórakoztatásnak szánják az alkotók, egy olyan igazi, nagybetűs komédiát kívánnak a lendületes, fiatal csapattal, Berettyán Nándor rendezésében bemutatni, amely szórakoztató formában feszegeti létezésünk alapkérdéseit.

GyulaiVarszinhazkozonseg-141258.jpg

Érkezik a közönség a Gyulai Várszínházba (Fotó/Forrás: Gyulai Várszínház)

A színházi fesztiválok és a kiemelt öt saját bemutató mellett a nyári évad repertoárjából külön kiemelést érdemelnek a színház olyan hagyományos fesztiváljai, mint a Halmos Béla Népzenei és Világzenei Fesztivál és a Gyulai Vár Jazz Fesztivál, amelyeken idén is különleges szuperprodukciókkal találkozhat majd a közönség.

Az előbbin a Zűrös Banda és az Ötödik évszak zenekar mellett Pál István Szalonna és Bandája a Jantyik testvérekkel közösen ad koncertet, Halmos 75 címmel. A jazz fesztiválon a Tomor Barnabás Trió, a Jazz Consort és a Borbély – Dresch  Quartet is fellép.

A korábbi évekhez hasonlóan 2022-ben is hangsúlyosak az évadban a különböző zenés, táncos produkciók. A Kulcsár Noémi rendezte Ahogy tetszik előadást a GG Tánc Eger társulat adja elő, Duda Éva Társulata a Ramazuri című előadásával, az Armel Opera Fesztivál Mulat a Monarchia című előadásával érkezik Gyulára. 

Gyulai Várszínház

Részletes program és információk itt»»

Támogatott tartalom.

Fejléckép: Hamlear-előadás a Gyulai Várszínházban (fotó/forrás: Gyulai Várszínház)

Gyulai Várszínház

A Gyulai Várszínház a legrégebbi magyar várszínház. 1964 óta működik Kelet-Közép-Európa egyetlen épen maradt síkvidéki, több mint 600 éves gótikus téglavárának udvarán, a csodálatos panorámájú tószínpadon, a felújított kamaraszínházban.

Nyáron csaknem két hónapon keresztül olyan összművészeti programsorozatot kínálunk (Shakespeare Fesztivállal, Erdélyi Héttel, Nemzeti klasszikusok napjaival), amely a legkülönbözőbb korú és érdeklődésű közönségrétegeknek biztosít a legkülönbözőbb műfajokban minőségi nyári művészeti élményeket.

Legolvasottabb

Klasszikus

Visszatérés a Walhallába

A Covid miatti kényszerű kihagyás miatt idén végre visszatérhetett a Budapesti Wagner-napok közönsége a Müpába, ahol már az első fanfárként felcsendülő Walhalla-motívum közben sokan érezték, ismét egy különleges utazás részesei lehetnek. Beszámoló az első Ring-sorozatról és a Rienziről.
Vizuál

10+1 kihagyhatatlan program a Múzeumok Éjszakáján

Tárlatvezetések, komoly- és könnyűzenei koncertek, filmvetítések, táncelőadások, kézműves foglalkozások és még táncház is vár minket a 2022-es Múzeumok Éjszakáján. Összegyűjtöttünk 10+1 helyszínt, amelyet semmiképp sem érdemes kihagyni június 25-én. 
Vizuál

Nyári hangulat a Virág Judit Galériában

Egry József, Csók István, Vaszary János, Szőnyi István egy-egy műve is megidézi a kánikulát a Virág Judit Galéria legújabb kiállításán. Az idén huszonöt éves galéria új, ingyenesen megtekinthető kamaratárlatán minden egyes alkotás megvásárolható.
Plusz

Színházi időutazás az Epreskertben – Jön a Séták Hétvégéje

Kurtizánok, gyilkosok és Piszkos Fred nyomába eredhetünk, bejárhatjuk Gül Baba Türbéjét, vagy éppen az Epreskert meséit nézhetjük meg egyfelvonásos színházi előadás formájában a Séták Hétvégéjén július 1. és 3. között.
Színház

Így néz ki most a felújítás alatt álló debreceni Csokonai Színház – GALÉRIA

2020 szeptemberében megkezdődött a debreceni Csokonai Színház felújítása, és a színház valamennyi belső terét érinti. Ilyen nagymértékű átalakításra az elmúlt 30 évben nem volt példa a teátrumban, amely a tervek szerint 2023-ban nyitja meg kapuit a nézők előtt.

Programkereső

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Színház hír

Újraértelmezett Shakespeare-drámák a nyári fesztiválokon

A Magyar Mozgókép Fesztivál „Legjobb tévésorozat” kategóriájának győztese, a drámaíró műveit feldolgozó Shakespeare/37 meghívást kapott három fesztivál programjába is, így a rövid epizódok láthatóak lesznek a Kolorádó Fesztiválon, a Bánkitó Fesztiválon és az Ördögkatlan Fesztiválon is.
Színház galéria

Így néz ki most a felújítás alatt álló debreceni Csokonai Színház – GALÉRIA

2020 szeptemberében megkezdődött a debreceni Csokonai Színház felújítása, és a színház valamennyi belső terét érinti. Ilyen nagymértékű átalakításra az elmúlt 30 évben nem volt példa a teátrumban, amely a tervek szerint 2023-ban nyitja meg kapuit a nézők előtt.
Színház hír

A Proton Színház alapító előadása is látható lesz idén nyáron

Mundruczó Kornél Frankenstein-terv rendezése mellett a Winterreise előadással is találkozhat a hazai közönség.
Színház interjú

Bebújósdi – Beszélgetés Felvidéki Judittal

Huszonkilenc év alatt harmincöt tévéfilmet, tévéjátékot, portréfilmet és dokumentumfilmet készített, de forgatott irodalmi műsorokat és sorozatokat is a Magyar Televíziónak. Rendezett színházban, majd hosszú csend következett. Felvidéki Judit, Balázs Béla-díjas filmrendező tizenhat év után újra színházban rendez, ami jó alkalom volt a beszélgetésre, és egy kis múltidézésre is.
Színház ajánló

Apor Vilmosról készített darabot Dér András

Nagyszabású történelmi ősbemutató látható a Gyulai Várszínházban július 1-jén és 2-án. A két háború közötti legendás hírű gyulai apátplébános, majd győri püspökként vértanúhalált halt Apor Vilmos életéről szóló darabot Mindenkinek mindene címmel Dér András írta a Gyulai Várszínház felkérésére, és ő is rendezi.