Színház

Színházi fotók a kertben

2010.07.21. 10:00
Ajánlom
Húszévnyi színházi bemutató képei az Óbudai Társaskörben.

A Színház a kertben története húsz évvel ezelőtt kezdődött. 1991-ben a nyolc vállalkozó kedvű fiatal színész alkotta avantgárd társulat, a KOMÉDI FRANC EZ? Goldoni A legyező című darabjával útjára indított egy új budapesti nyári játszóhelyet, az Óbudai Társaskör kertjét, amely azóta számos sikeres bemutatót jegyez.

Ez a "visszapillantásnyi" kiállítás ezekről az előadásokról szól.

A legsikeresebbnek azok bizonyultak, melyek kihasználták a varázslatos kert lehetőségeit, szinte a játék szereplőjévé téve azt. Így nem véletlen, hogy Fráter Zoltán Szindbád kertje című színműve - mely nem színészekre, hanem a "kertre íródott" - lett a legtovább játszott darab: hat nyáron át kápráztatta el közönséget.

A történet most körbe ért, hiszen születésnapi tortaként a húsz évvel ezelőtti KOMÉDI FRANC EZ? csapat újra összeállt, hogy napjainkhoz igazítva ismét eljátsszák nagy sikerű Goldoni-előadásuk felújítását régi és új közönségüknek.

A bemutatott előadások:

1991, 1992 Goldoni: A legyező - Komédi Franc Ez?

1993, 1995 Weingarten: Nyár - rend.: Mészáros Károly

1994 Dürenmatt: A vak - rend.: Mészáros Károly

1994 Goldoni: A kávéház - Komédi Franc Ez?

1996, 1997, 1998 Dario Niccodemi: Hajnalban, délben, este -rend.: Balázs Péter

1999, 2000, 2001, 2002, 2003, 2004 Fráter Zoltán: Szindbád kertje - rend.: Máté Gábor

2005, 2006, 2007 Molnár Ferenc: Delila - rend.: Balázs Péter

2008, 2009 D. L. Coburn: Kopogós römi - rend.: Csiszár Imre

2010 Goldoni: A legyező - Komédi Franc Ez?

(A kiállítás fotóit Kassa Mária és Czap Gábor készítette.) 

Programkereső

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Klasszikus

Egyik húzza a másikat – Almási Miklós bejegyzése

Valami titkos versenyfélének tűnhet az a csoporthatás, ahogy a klasszikus zene korszakos alakjai egymás mellett és által jutottak el a csúcsig. Almási Miklós Széchenyi-díjas esztéta, filozófus, esszéíró vendégcikke.
Plusz

Hátborzongatóan szép történet áll Bereményi Géza legnépszerűbb dalszövege mögött

A Kossuth-díjas művészt egy rádióműsorban kérdezték halhatatlanságról és a Nagy utazás című számáról, válaszul azonban az egyik legkedveltebb Cseh Tamás-dal, a Csönded vagyok keletkezésének történetét osztotta meg, amelynek versszakaiban valójában párbeszédet folytat egy elhunyt fiúval.
Plusz

Szabó T. Anna: „Elkötelezem magam az irodalommal. Mindörökké.”

Egy 1988-ból származó naplórészletet osztott meg néhány nappal ezelőtt közösségi oldalán Szabó T. Anna költő.
Zenés színház

Nézze vissza Mundruczó Kornél müncheni Lohengrin-rendezését!

December 3-án mutatta be a Bajor Állami Opera Wagner Lohengrinjét Mundruczó Kornél rendezésében. Az előadást a színház saját streamingfelülete és a BR-Klassik is közvetítette, ahol vissza is nézhető a produkció.
Vizuál

A metronóm kérlelhetetlensége – megnéztük az Ennio Morricone-filmet

Egy monumentális életműhöz monumentális portré illik: Giuseppe Tornatore dokumentumfilmje a maga két és fél órájával töményen, sűrítve mutatja meg, miért is lehet kizárólag szuperlatívuszokban beszélni Ennio Morriconéról.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Színház ajánló

Újramesélt Találkozás – Fullajtár Andreával a főszerepben érkezik Nádas darabja az eSzínházra

December 8-ától láthatjuk az eSzínház felületén a Katona új előadását, amely Nádas Péter és Vidovszky László Találkozás című darabjából született. A készítők a film nyelvén mutatják be az ötvenes évek diktatúrájában játszódó történetet, amelyben a zene és a dráma elválaszthatatlan egységet alkot.
Színház ajánló

Bosch világát idézi a Vígszínház új bemutatója – jön a Szeget szeggel Rudolf Péter rendezésében

Shakespeare utolsó, cseppet sem felhőtlen vígjátékát tűzi műsorra a Vígszínház Rudolf Péter rendezésében. A főbb szerepekben Kőszegi Ákos, Stohl András, Seress Zoltán, Balázsovits Edit, Wunderlich József és Márkus Luca lép színpadra.
Színház hír

Színház háború idején – ukrán drámaírók művei az Átrium színpadán

A háború alatt született ukrán színdarabokból rendeznek felolvasószínházi eseményt december 15-én az Átriumban. A projekttel a szervezők szeretnék kifejezni szolidaritásunkat Ukrajnával, az ukrajnai emberekkel és az ukrán színházi alkotókkal.
Színház hír

Újraválasztották Tompa Gábort az Európai Színházi Unió elnöki tisztségében

Az újraválasztott vezető folytatni kívánja a korábban elkezdett munkát: nemzetközi koprodukciók létrehozását, művészeti csereprogramok és workshopok szervezését, az Unió fesztiváljának rendszeressé tételét, valamint az Európai Színházi Unió bővítését.
Színház ajánló

Jótékonysági előadáson látta vendégül a Vörösmarty Színház a beregszászi társulatot

A kárpátaljai művészek a Tóték után ezúttal A helység kalapácsát hozták el Székesfehérvárra december 2-án. Az előadás az Alba Regia Teátrum Alapítvány a Vörösmarty Színházért szervezésében érkezett a Kozák András Stúdióba, az est bevételét a Beregszászi Illyés Gyula Nemzeti Színház művészei számára ajánlották fel.