Színház

Színházi Kritikusok Céhe: „Ezzel a lépéssel a teljes színházművészetet és a magyar társadalom egészét érné veszteség”

2021.09.27. 11:30
Ajánlom
A Magyar Színházi Társaság után a Színházi Kritikusok Céhe is megszólalt Semjén Zsolt jogszabály módosító kérelmének ügyében, amely a Színház- és Filmművészeti Egyetem, valamint az azt fenntartó alapítvány részére szervezne ki több állami tulajdonú épületet.

Az Országos Színháztörténeti Múzeum, a Bajor Gizi Színészmúzeum, valamint a mellette álló beépítetlen telken túl az ingatlanokban található állami tulajdonú kulturális javakat is az alapítvány rendelkezésére bocsátanák.

A Magyar Színházi Társaság szinte azonnal reagált a hírre, kiemelve, hogy a jogszabály módosítása „helyrehozhatatlan erkölcsi kárt jelentene”.

Nem sokkal később a Színházi Kritikusok Céhe is megszólalt, állásfoglásában határozottan tiltakozva a módosítás ellen.

A Céh felszólítja a képviselőket, hogy ne szavazzák meg a javaslatot.

Közleményük szerint azzal, hogy az alapítvány akár el is adhatná az ingatlanokat, valamint az ingóságok sorsáról is a szervezet dönthetne, a teljes színházművészetet és a magyar társadalmat érné veszteség.

Kiemelik, hogy a döntéssel a felhalmozott értékek kikerülve a nemzeti vagyonra vonatkozó szigorúbb szabályok alól, így pedig ezek az értékek veszélybe kerülnének.

A közlemény teljes terjedelmében itt olvasható:

Nyilatkozat a Bajor Gizi Színészmúzeum és az OSZMI alapítványi tulajdonba adása ellen

A Színházi Kritikusok Céhe határozottan tiltakozik a Bajor Gizi Színészmúzeum és az Országos Színháztörténeti Múzeum és Intézet alapítványi tulajdonba adása ellen. Felszólítjuk az országgyűlési képviselőket, hogy ne szavazzák meg az ingatlanok állami tulajdonból való kikerülését. Közérdek, hogy a múzeumok anyaga egyben maradjon, gyarapodjon, és a nagyközönség számára a továbbiakban is látogatható és kutatható legyen. Ez hosszú távon csak állami tulajdonban maradásukkal biztosítható.

A benyújtott törvénytervezet szerint az ezen intézményeknek helyet adó, történelmi, színháztörténeti és építészeti értékkel bíró ingatlanok a bennük lévő ingóságokkal együtt állami tulajdonból ingyenesen a Színház- és Filmművészeti Egyetemet kisajátító Színház- és Filmművészetért Alapítvány tulajdonába kerülnének, ráadásul úgy, hogy a Bajor Gizi Színészmúzeumnak helyet adó épületen kívül a mellette lévő telket, valamint az OSZMI-nak helyet adó ingatlant az alapítvány később el is adhatná.

Ezzel a lépéssel a teljes színházművészetet és a magyar társadalom egészét érné veszteség, hiszen az eddig közvagyonban lévő épületek és a bennük összegyűjtött tudás, tárgyi emlékek, színházi hagyomány egyetlen alapítványé lenne. Ez pedig a jelenlegi színházi kultúrpolitika ismeretében egyet jelent azzal, hogy az ingatlanok és a bennük működő intézmények, az ott dolgozó szakemberek sorsa is az alapítvány kuratóriumának és a kuratórium elnökének, Vidnyánszky Attilának a döntéseitől függene. A színháztörténet generációkon keresztül felhalmozott kincsei, tudása kerülhet veszélybe azzal, hogy kikerülve a nemzeti vagyonra vonatkozó szigorúbb szabályok alól egy magánalapítvány dönthet róluk.

Fejléckép: Országos Színháztörténeti Múzeum és Intézet (fotó: Várhegyi András / Fidelio)

„Helyrehozhatatlan erkölcsi kár” – a Magyar Színházi Társaság állásfoglalása

Kapcsolódó

„Helyrehozhatatlan erkölcsi kár” – a Magyar Színházi Társaság állásfoglalása

A szakmai szervezet az OSZMI és a Bajor Gizi Színészmúzeum tervezett elidegenítése kapcsán jelentetett meg közleményt, amelyben történelmi jelentőségű bűnnek ítélik az állami tulajdon alapítványi vagyonként történő kiszervezését olyan épületek esetében, amelyek jelentősége túlmutat az épületeken.

Értékes ingatlanok kerülhetnek az SZFE tulajdonába

Értékes ingatlanok kerülhetnek az SZFE tulajdonába

A benyújtott törvényjavaslat szerint az Országos Színháztörténeti Múzeum és a Bajor Gizi Színészmúzeum épülete is az egyetemhez és a hozzá kapcsolódó alapítványhoz tartozna – tudta meg a Napi.hu.

Programkereső

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Zenés színház

Elhunyt Jürgen Flimm

A neves színházi és operarendezőt, a Salzburgi Ünnepi Játékok és a Berlini Állami Opera egykori vezetőjét február 4-én, életének nyolcvankettedik évében érte a halál.
Jazz/World

Beyoncé megdöntötte Solti György Grammy-rekordját

Az amerikai énekesnő immár harminckét díjjal büszkélkedhet, ezzel neki van a legtöbb Grammyje. A legjobb album díját Harry Styles kapta meg a Los Angeles-i ceremónián.
Vizuál

Dürertől Picassón át Damien Hirstig – A grafika történetének hatszáz évét öleli fel a bécsi Albertina három új kiállítása

Három kiállítását is a grafikának szenteli a bécsi Albertina: a Dürer.Munch.Miró című tárlat már látogatható, februárban nyílik az Andy Warhol bis Damien Hirst című kiállítás, márciusban pedig Picasso műveit mutatják be.
Vizuál

Cristian Mungiu legjobb filmjeit vetítik az Urániában

Február 16-án kerül a mozikba Cristian Mungiu legújabb filmje, az R.M.N. A Cirko Film és a Román Kulturális Intézet retrospektív vetítéssorozattal tiszteleg a román új hullám egyik legkiválóbb rendezője előtt február 9. és 12. között
Klasszikus

44 formációból választották ki a legjobbakat a Weiner Leó Országos Kamarazene Versenyen

A megmérettetés január 30. és február 5. között zajlott a Zeneakadémia Weiner Kuratóriuma támogatásával és a Kamarazene Tanszék szervezésében, a legjobbakat három kategóriában díjazták.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Színház ajánló

Bécsig kell annak menni, aki színpadon akarja látni a Meseország mindenkié című mesekönyvet

Pille Tamás színművész miután többször próbálkozott sikertelenül magyarországi színházakban színre vinni a hazánkban komoly politikai purparlét kiváltó mesekötetet, végül egy magyar nyelven játszó bécsi teátrumban talált partnert a színrevitelhez.
Színház magazin

„Soha nem kellett méltatlan dolgot elvállalnom” – Moór Marianna 80 éves

Bakfisként 8750 kislány közül választották ki egy filmfőszerepre, amit több mint harminc filmes alakítás és száznál is több színházi bemutató követett. Moór Marianna életműve gazdag és teljes. A színésznő február 5-én tölti be a 80. életévét.
Színház magazin

„Mindig is nagyobb volt bennem a színház utáni alázat, mint az önmutogatásra való késztetés" – Sunyovszky Szilvia 75 éves

A Kossuth-díjas színésznő február 2-án ünnepli a 75. születésnapját. Noha a színészi pályát több, mint 30 éve diplomáciai és politikusi munkára váltotta, így is nyomot hagyott a hazai színházi és filmes életben.
Színház hír

A STEREO AKT kulturális műhelyt és közösségi teret nyit

A független alkotócsoport a VIII. kerületben talált otthonra. A jövőben alkotóműhelyként és befogadóhelyként is üzemelő STEREO Művház átalakítása még javában tart: az első ütem befejezéséhez közösségi támogatási kampányt indítottak. 
Színház ajánló

Menni kéne… – amire februárban beindulunk

Van, ahová a színészek, máshová a rendező, megint máshová az izgalmasnak ígérkező színházi nyelv csalogat be – legyen az dráma, thriller vagy olyan előadás, aminek a műfaja most még nem is tudható biztosan.