Színház

Színházi Kritikusok Céhe: „Ezzel a lépéssel a teljes színházművészetet és a magyar társadalom egészét érné veszteség”

2021.09.27. 11:30
Ajánlom
A Magyar Színházi Társaság után a Színházi Kritikusok Céhe is megszólalt Semjén Zsolt jogszabály módosító kérelmének ügyében, amely a Színház- és Filmművészeti Egyetem, valamint az azt fenntartó alapítvány részére szervezne ki több állami tulajdonú épületet.

Az Országos Színháztörténeti Múzeum, a Bajor Gizi Színészmúzeum, valamint a mellette álló beépítetlen telken túl az ingatlanokban található állami tulajdonú kulturális javakat is az alapítvány rendelkezésére bocsátanák.

A Magyar Színházi Társaság szinte azonnal reagált a hírre, kiemelve, hogy a jogszabály módosítása „helyrehozhatatlan erkölcsi kárt jelentene”.

Nem sokkal később a Színházi Kritikusok Céhe is megszólalt, állásfoglásában határozottan tiltakozva a módosítás ellen.

A Céh felszólítja a képviselőket, hogy ne szavazzák meg a javaslatot.

Közleményük szerint azzal, hogy az alapítvány akár el is adhatná az ingatlanokat, valamint az ingóságok sorsáról is a szervezet dönthetne, a teljes színházművészetet és a magyar társadalmat érné veszteség.

Kiemelik, hogy a döntéssel a felhalmozott értékek kikerülve a nemzeti vagyonra vonatkozó szigorúbb szabályok alól, így pedig ezek az értékek veszélybe kerülnének.

A közlemény teljes terjedelmében itt olvasható:

Nyilatkozat a Bajor Gizi Színészmúzeum és az OSZMI alapítványi tulajdonba adása ellen

A Színházi Kritikusok Céhe határozottan tiltakozik a Bajor Gizi Színészmúzeum és az Országos Színháztörténeti Múzeum és Intézet alapítványi tulajdonba adása ellen. Felszólítjuk az országgyűlési képviselőket, hogy ne szavazzák meg az ingatlanok állami tulajdonból való kikerülését. Közérdek, hogy a múzeumok anyaga egyben maradjon, gyarapodjon, és a nagyközönség számára a továbbiakban is látogatható és kutatható legyen. Ez hosszú távon csak állami tulajdonban maradásukkal biztosítható.

A benyújtott törvénytervezet szerint az ezen intézményeknek helyet adó, történelmi, színháztörténeti és építészeti értékkel bíró ingatlanok a bennük lévő ingóságokkal együtt állami tulajdonból ingyenesen a Színház- és Filmművészeti Egyetemet kisajátító Színház- és Filmművészetért Alapítvány tulajdonába kerülnének, ráadásul úgy, hogy a Bajor Gizi Színészmúzeumnak helyet adó épületen kívül a mellette lévő telket, valamint az OSZMI-nak helyet adó ingatlant az alapítvány később el is adhatná.

Ezzel a lépéssel a teljes színházművészetet és a magyar társadalom egészét érné veszteség, hiszen az eddig közvagyonban lévő épületek és a bennük összegyűjtött tudás, tárgyi emlékek, színházi hagyomány egyetlen alapítványé lenne. Ez pedig a jelenlegi színházi kultúrpolitika ismeretében egyet jelent azzal, hogy az ingatlanok és a bennük működő intézmények, az ott dolgozó szakemberek sorsa is az alapítvány kuratóriumának és a kuratórium elnökének, Vidnyánszky Attilának a döntéseitől függene. A színháztörténet generációkon keresztül felhalmozott kincsei, tudása kerülhet veszélybe azzal, hogy kikerülve a nemzeti vagyonra vonatkozó szigorúbb szabályok alól egy magánalapítvány dönthet róluk.

Fejléckép: Országos Színháztörténeti Múzeum és Intézet (fotó: Várhegyi András / Fidelio)

„Helyrehozhatatlan erkölcsi kár” – a Magyar Színházi Társaság állásfoglalása

Kapcsolódó

„Helyrehozhatatlan erkölcsi kár” – a Magyar Színházi Társaság állásfoglalása

A szakmai szervezet az OSZMI és a Bajor Gizi Színészmúzeum tervezett elidegenítése kapcsán jelentetett meg közleményt, amelyben történelmi jelentőségű bűnnek ítélik az állami tulajdon alapítványi vagyonként történő kiszervezését olyan épületek esetében, amelyek jelentősége túlmutat az épületeken.

Értékes ingatlanok kerülhetnek az SZFE tulajdonába

Értékes ingatlanok kerülhetnek az SZFE tulajdonába

A benyújtott törvényjavaslat szerint az Országos Színháztörténeti Múzeum és a Bajor Gizi Színészmúzeum épülete is az egyetemhez és a hozzá kapcsolódó alapítványhoz tartozna – tudta meg a Napi.hu.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Zenés színház

Már elérhető a 2025-ös Budapesti Wagner-napok programja

A nürnbergi mesterdalnokokkal, a Tannhäuserrel és Bryn Terfel estjével várja a közönséget a Müpa Wagner-fesztiválja, amelyet a jövő évadban június 6. és 29. között rendeznek meg.
Vizuál

Amerikai thriller nyerte az Arany Pálmát

Sean Baker amerikai független rendező Anora című filmjével érdemelte ki a világ legrangosabb filmfesztiváljának a fődíját. Mutatjuk a gála legnagyobb nyerteseit.
Plusz

A Balatonnál sem kell nélkülöznünk a kulturális programokat – itt a Kultkikötő idei műsora

Mintegy kétszáz program, többek között színházi előadás, koncert, kiállítás, templomséta és családi program várja az érdeklődőket a Kultkikötőben a Balaton négy településén május végétől augusztus végéig.
Vizuál

Megérkezett az első előzetes Herendi Gábor új filmjéhez

A magyar színjátszás számos kiválóságával készül a Kincsem és a Valami Amerika rendezőjének legújabb, közvetlen állami támogatás nélkül megvalósuló romantikus komédiája. Cikkünkben már látható a film első hivatalos előzetese!
Klasszikus

Száz év muzsikája szólal meg a magyar klasszikus zene napján

A Zeneakadémia és a Nemzeti Filharmonikusok a magyar klasszikus zene napján Kocsis Zoltán emléke, valamint a hazai komolyzene és annak alkotói előtt tisztelegnek.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Színház hír

Székely Csaba, Bács Miklós és Cári Tibor is UNITER-díjat kapott

Számos magyar vonatkozású művészt jelöltek idén a Román Színházi Szövetség díjaira. Az elismeréseket május 27-én este Bukarestben adták át.  
Színház ajánló

A Da Vinci-kód is látható lesz a Játékszín következő évadában

Újabb sikerfilmek színpadi változatával és egy új magyar szórakoztató produkcióval készül a Játékszín a 2024/2025-ös évadra. A társulat a nyári hónapokban is aktív marad.
Színház hír

Chaplin és Einstein barátságának történetéről szól a Rózsavölgyi Szalon augusztusban érkező bemutatója

Megtartották a Rózsavölgyi Szalon soron következő bemutatója, az Albert és Charlie olvasópróbáját Ujj Mészáros Károly rendező vezetésével. Az augusztusi bemutatóban színpadra lép Epres Attila, Pál András és Nagy Dóra.
Színház hír

Komédia, horror és romantikus musical is helyet kapott a Karinthy Színház új évadában

A Nemzetközi Történetmesélő Fesztivállal, az első Karinthy New Wave Festivallal júniusban, az új évadban pedig több bemutatóval várja a közönséget a Karinthy Színház.
Színház ajánló

Milyen hatással van hat ember életére egy váratlan terhesség? – új bemutató a 6SZÍN-ben

Csákvári Krisztián írta és rendezte a 6SZÍN legújabb bemutatóját, amely egy váratlan terhesség körül forog. A Kontraszt című előadás története egy fiatal felnőtt férfi útkereséséről szól a modern világ talajvesztett zűrzavarában.