Színház

Színházi Kritikusok Céhe: „Ezzel a lépéssel a teljes színházművészetet és a magyar társadalom egészét érné veszteség”

2021.09.27. 11:30
Ajánlom
A Magyar Színházi Társaság után a Színházi Kritikusok Céhe is megszólalt Semjén Zsolt jogszabály módosító kérelmének ügyében, amely a Színház- és Filmművészeti Egyetem, valamint az azt fenntartó alapítvány részére szervezne ki több állami tulajdonú épületet.

Az Országos Színháztörténeti Múzeum, a Bajor Gizi Színészmúzeum, valamint a mellette álló beépítetlen telken túl az ingatlanokban található állami tulajdonú kulturális javakat is az alapítvány rendelkezésére bocsátanák.

A Magyar Színházi Társaság szinte azonnal reagált a hírre, kiemelve, hogy a jogszabály módosítása „helyrehozhatatlan erkölcsi kárt jelentene”.

Nem sokkal később a Színházi Kritikusok Céhe is megszólalt, állásfoglásában határozottan tiltakozva a módosítás ellen.

A Céh felszólítja a képviselőket, hogy ne szavazzák meg a javaslatot.

Közleményük szerint azzal, hogy az alapítvány akár el is adhatná az ingatlanokat, valamint az ingóságok sorsáról is a szervezet dönthetne, a teljes színházművészetet és a magyar társadalmat érné veszteség.

Kiemelik, hogy a döntéssel a felhalmozott értékek kikerülve a nemzeti vagyonra vonatkozó szigorúbb szabályok alól, így pedig ezek az értékek veszélybe kerülnének.

A közlemény teljes terjedelmében itt olvasható:

Nyilatkozat a Bajor Gizi Színészmúzeum és az OSZMI alapítványi tulajdonba adása ellen

A Színházi Kritikusok Céhe határozottan tiltakozik a Bajor Gizi Színészmúzeum és az Országos Színháztörténeti Múzeum és Intézet alapítványi tulajdonba adása ellen. Felszólítjuk az országgyűlési képviselőket, hogy ne szavazzák meg az ingatlanok állami tulajdonból való kikerülését. Közérdek, hogy a múzeumok anyaga egyben maradjon, gyarapodjon, és a nagyközönség számára a továbbiakban is látogatható és kutatható legyen. Ez hosszú távon csak állami tulajdonban maradásukkal biztosítható.

A benyújtott törvénytervezet szerint az ezen intézményeknek helyet adó, történelmi, színháztörténeti és építészeti értékkel bíró ingatlanok a bennük lévő ingóságokkal együtt állami tulajdonból ingyenesen a Színház- és Filmművészeti Egyetemet kisajátító Színház- és Filmművészetért Alapítvány tulajdonába kerülnének, ráadásul úgy, hogy a Bajor Gizi Színészmúzeumnak helyet adó épületen kívül a mellette lévő telket, valamint az OSZMI-nak helyet adó ingatlant az alapítvány később el is adhatná.

Ezzel a lépéssel a teljes színházművészetet és a magyar társadalom egészét érné veszteség, hiszen az eddig közvagyonban lévő épületek és a bennük összegyűjtött tudás, tárgyi emlékek, színházi hagyomány egyetlen alapítványé lenne. Ez pedig a jelenlegi színházi kultúrpolitika ismeretében egyet jelent azzal, hogy az ingatlanok és a bennük működő intézmények, az ott dolgozó szakemberek sorsa is az alapítvány kuratóriumának és a kuratórium elnökének, Vidnyánszky Attilának a döntéseitől függene. A színháztörténet generációkon keresztül felhalmozott kincsei, tudása kerülhet veszélybe azzal, hogy kikerülve a nemzeti vagyonra vonatkozó szigorúbb szabályok alól egy magánalapítvány dönthet róluk.

Fejléckép: Országos Színháztörténeti Múzeum és Intézet (fotó: Várhegyi András / Fidelio)

„Helyrehozhatatlan erkölcsi kár” – a Magyar Színházi Társaság állásfoglalása

Kapcsolódó

„Helyrehozhatatlan erkölcsi kár” – a Magyar Színházi Társaság állásfoglalása

A szakmai szervezet az OSZMI és a Bajor Gizi Színészmúzeum tervezett elidegenítése kapcsán jelentetett meg közleményt, amelyben történelmi jelentőségű bűnnek ítélik az állami tulajdon alapítványi vagyonként történő kiszervezését olyan épületek esetében, amelyek jelentősége túlmutat az épületeken.

Értékes ingatlanok kerülhetnek az SZFE tulajdonába

Értékes ingatlanok kerülhetnek az SZFE tulajdonába

A benyújtott törvényjavaslat szerint az Országos Színháztörténeti Múzeum és a Bajor Gizi Színészmúzeum épülete is az egyetemhez és a hozzá kapcsolódó alapítványhoz tartozna – tudta meg a Napi.hu.

Programkereső

Legolvasottabb

Zenés színház

Kiemelkedő alkotókat díjaztak a Magyar Operett Napján

A hagyományokhoz híven idén is átadták a Budapesti Operettszínházban az évad legjobb musical- és operettszínészének járó kitüntetéseket, valamint díjazták a legígéretesebb pályakezdőt. Emellett elismerést adott át a Musica Hungarica Kiadó képviseletében Éliás Tibor, a kiadó alapítója is.
Vizuál

„Ég a napmelegtől a kopár szík sarja” – Online nézhető Jankovics Marcell Toldi-sorozata

A Duna Televízió vetítéssorozatát követően a Médiaklikk oldalra költözött Jankovics Marcell nagyszabású, utolsó animációs sorozata, a Toldi. Az Arany János eposzából készült, festői látványvilágú animációs film igazi mestermű, amelyből már készül az egész estés változat is. 
Jazz/World

Magyarországon lép fel a norvég jazzdíva, Rebekka Bakken

November 2-án pótolja tavaly elmaradt koncertjét a Müpában Rebekka Bakken, aki zenéjével előszeretettel távolodik el a hagyományos műfaji kategóriáktól és otthonosan mozog a pop, illetve blues világában is.
Vizuál

Ahol a diákok szombaton is iskolába akarnak járni - Erős István rektor a Képzőművészeti Egyetem jubileumi évéről

A jubileumi, 150. tanév gazdag programsorozatáról, a képzőművészet újrapozicionálásáról, pedagógiai módszerekről és új tanszékek indításáról beszélgettünk a Magyar Képzőművészeti Egyetem nemrég kinevezett rektorával, Erős Istvánnal, aki azt is elárulta, hogy mitől tart a legjobban.
Klasszikus

Kivételes az akusztikája az üvegfalú Magyar Zene Házának – VIDEÓ

Hamarosan a közönség előtt is megnyitja kapuit a Magyar Zene Háza, melyben a napokban lezajlott az akusztikai tesztelés és eredmények minden elképzelést felülmúltak.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Színház ajánló

Kurázsi mama a Jurányiban küzd a túlélésért

A Narratíva társulat 2019-ben bemutatott előadása, a Kurázsi és gyerekei október 26-án látható a Jurányi Házban.
Színház gyász

Elhunyt Venczel Vera

A Jászai Mari-díjas színművész idén márciusban töltötte be 75. életévét. Több mint ötven éven át volt a Vígszínház tagja, halálának hírét színháza tette közzé.
Színház ajánló

Új bemutatóval ünnepli Szakonyi Károlyt a Rózsavölgyi Szalon

Október 26-án, Szakonyi Károly 90. születésnapján mutatja be a Rózsavölgyi Szalon a drámaíró A hatodik napon című darabját, melyet Dicső Dániel rendező és Hárs Anna dramaturg bújtatott modern köntösbe.
Színház hír

Alföldi Róbertet a Pinceszínházban faggatják

Trezor címmel beszélgetéssorozatot indít a Pinceszínház. Az új, havi rendszerességgel jelentkező sorozat első vendége Alföldi Róbert lesz.
Színház ajánló

Alkoholba fojtott romantika a Pesti Színház színpadán

Yasmina Reza népszerű drámája, a Bella Figura látszólag egy kellemesen induló, titkos randevú története, a darabból azonban hiányzik az idill. A magyarországi ősbemutatót Török Ferenc rendezi, az előadás október 22-től látható a Pesti Színházban.