Színház

Színházi vezetők támogatják a nemzeti régiók védelméért indított kezdeményezést

2020.04.30. 14:10
Ajánlom
A Székely Nemzeti Tanács által indított aláírásgyűjtés célja, hogy a kisebbségek által lakott régiók közvetlenül kaphassanak támogatási forrásokat az Európai Unió költségvetéséből. Az ügy mellé állt Vidnyánszky Attila, Máté Gábor, Jordán Tamás, a függetlenek részéről pedig Pintér Béla.

Mint Pesty László, az akció kampányfőnöke az M1-en elmondta, azért sürgető a petíció támogatása, mert ha két héten belül nem gyűlik össze hét tagállamból az egymillió szignó, a Székely Nemzeti Tanács hatéves küzdelme válik semmivé. A rendszerváltás óta eltelt évtizedek nem hozták meg a remélt pozitív változást a nemzeti kisebbségek életében, a Baszkföldtől a Baltikumig hasonló gondokkal küzdenek a nemzeti régiók – mondta, hozzátéve:

A többségi társadalom gyakran diszkriminálja a nemzeti kisebbségeket.

Ezért indították útjára a petíciót, ám a koronavírus-járvány miatt papíron lehetetlenné vált az aláírásgyűjtés, így az online térbe kényszerült, ezen az oldalon érhető el.

Színház- és társulatvezetők politikai nézetüktől függetlenül egyetértenek abban, hogy támogatni kell a Székely Nemzeti Tanács polgári kezdeményezését, és arra biztatnak, hogy írjuk alá az indítványt. Többük megszólalt már a kérdésben a Magyar Nemzeti oldalán.

Vidnyánszky Attila, a Nemzeti Színház igazgatója számára nem volt kérdéses, hogy csatlakozik a kezdeményezéshez. „Nemcsak azért, mert Beregszászról származom, hanem mert rég megérett a helyzet arra, hogy végre tisztességes törvényi hátteret teremtsünk a kisebbségeknek.

Érthetetlen, hogy eddig nem lettek rendezve ezek a kérdések.

Máté Gábor, a Katona József Színház direktora arról beszélt, fontos, hogy a kezdeményezést politikamentesnek érzi. „Nem az örökös magyar gittrágásról szól, hanem egy olyan ügyről, amelyhez mindannyiunknak van köze. Nem jellemző a mai Magyarországra az ilyenfajta konszenzust teremtő kezdeményezés.”

„Bármilyen kisebbségekről van szó mindig odaállok az oldalára” – mondta el Jordán Tamás, a szombathelyi Weöres Sándor Színház vezetője, aki már több alkalommal járt a Kaláka zenekarral és Sebő Ferenccel Erdélyben, ahol verseket adott elő. „Mindig megrendített, hogy idegen közegben, ellenséges szándékok mellett hogy őrzik a kultúrájukat.”

Pintér Béla, a Pintér Béla és Társulata alapítóját sok szál fűzi Székelyföldhöz. Úgy véli, „lelkiismereti kérdés mindannyiunknak, akik a magyar kultúrában létezünk, a családunkat segítsük most az aláírásunkkal”.

Programkereső

Legnépszerűbb

Színház

Ők kapták idén a Junior Príma Díjakat a színház- és filmművészet kategóriában

Hat fiatal művész vehette át a Junior Prima Díjat a színház- és filmművészet kategóriában szeptember 22-én, a Haris Parkban. Az elismerést és az azzal járó pénzjutalmat Vida József, a Takarékbank elnök-vezérigazgatója nyújtotta át a 62 jelölt közül kiválasztott fiatal tehetségeknek.
Klasszikus

3,5 millió dollárt fizettek a szexuális zaklatás miatt kidobott karmesternek

Miután kirúgta szexuális zaklatás miatt, még 3,5 millió dollárt fizetett a Metropolitan Opera James Levine-nak, írja a New York Times.
Vizuál

2019 legfantasztikusabb fotói - és a mögöttük álló történetek - Galéria

Nemcsak a felvételeket, hanem a mögöttük meghúzódó problémákat és történeteket is megosztjuk!
Klasszikus

A hang szépsége – A Pannon Filharmonikusok Bécsi barátok című koncertjéről

Szeptember 19-én a pécsi Kodály Központban egy tavaszról elhalasztott hangversenyt hallhatott a közönség: a Pannon Filharmonikusok vendégeként Baráth Emőke adott elő Haydn- és Mozart-áriákból összeállított, súlytalannak nem mondható hangszeres számokkal gazdagított programot. A zenekart Vass András, a zenekar állandó karmestere vezényelte.
Zenés színház

„Káros az elitizmus” – interjú Philipp Györggyel

Philipp György a zenés színházi élet megkerülhetetlen kakukktojása. Formabontó és gondolatokat provokáló előadásaival a partvonalról céloz a dolgok közepébe. Karmester, énekes és rendező. Októberben az Artus társulattal készült Minden (is) című produkciójához zeneszerzőként járult hozzá.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Színház magazin

Hát én nem vagyok magyar? – Kondor Ernő, a pesti kabaré „feltalálója”

A magyar kabaré története szomorú históriákkal teli, a nagy nevettetők élete sokszor egyáltalán nem volt vidám. De talán az egyik legigazságtalanabb sors a honi kabaré alapítójának, Kondor Ernőnek jutott. Őt már az életében elfelejtették. Pedig pályatársa, Kellér Dezső joggal nevezte őt a műfaj feltalálójának, ugyanis az általa megteremtett irodalmi kabaré a világon egyedülálló volt.
Színház kult50

Mindent újra kell gondolni – Garai Judit a Kult50-ben

Garai Judit kiváló színházi dramaturg. Egyetemi oktató. Műfordító. Aki szüntelenül olvas és ír. Nem is akárhogyan.
Színház ajánló

Kortárs magyar ősbemutató született a Radnóti Színházban

Az egy éve nyitott Radnóti Tesla Labor hatodik bemutatója Schwechtje Mihály Gina című darabja szeptember 26-án, szombaton. A hatból három Radnóti produkció, három pedig a függetleneké.
Színház interjú

A darab, ami egyszerre hat intellektusra, rekeszizmokra és könnycsatornákra

A 2020-2021-es évad első bemutatója Peter Shaffer Amadeusa a József Attila Színházban. Ennek kapcsán beszélgettünk a rendezővel, Koltai M. Gáborral a darabról.
Színház gyász

Elhunyt Verebély Iván

A színész halálhírét a Centrál Színház jelentette be.