Színház

Színházi vezetők támogatják a nemzeti régiók védelméért indított kezdeményezést

2020.04.30. 14:10
Ajánlom
A Székely Nemzeti Tanács által indított aláírásgyűjtés célja, hogy a kisebbségek által lakott régiók közvetlenül kaphassanak támogatási forrásokat az Európai Unió költségvetéséből. Az ügy mellé állt Vidnyánszky Attila, Máté Gábor, Jordán Tamás, a függetlenek részéről pedig Pintér Béla.

Mint Pesty László, az akció kampányfőnöke az M1-en elmondta, azért sürgető a petíció támogatása, mert ha két héten belül nem gyűlik össze hét tagállamból az egymillió szignó, a Székely Nemzeti Tanács hatéves küzdelme válik semmivé. A rendszerváltás óta eltelt évtizedek nem hozták meg a remélt pozitív változást a nemzeti kisebbségek életében, a Baszkföldtől a Baltikumig hasonló gondokkal küzdenek a nemzeti régiók – mondta, hozzátéve:

A többségi társadalom gyakran diszkriminálja a nemzeti kisebbségeket.

Ezért indították útjára a petíciót, ám a koronavírus-járvány miatt papíron lehetetlenné vált az aláírásgyűjtés, így az online térbe kényszerült, ezen az oldalon érhető el.

Színház- és társulatvezetők politikai nézetüktől függetlenül egyetértenek abban, hogy támogatni kell a Székely Nemzeti Tanács polgári kezdeményezését, és arra biztatnak, hogy írjuk alá az indítványt. Többük megszólalt már a kérdésben a Magyar Nemzeti oldalán.

Vidnyánszky Attila, a Nemzeti Színház igazgatója számára nem volt kérdéses, hogy csatlakozik a kezdeményezéshez. „Nemcsak azért, mert Beregszászról származom, hanem mert rég megérett a helyzet arra, hogy végre tisztességes törvényi hátteret teremtsünk a kisebbségeknek.

Érthetetlen, hogy eddig nem lettek rendezve ezek a kérdések.

Máté Gábor, a Katona József Színház direktora arról beszélt, fontos, hogy a kezdeményezést politikamentesnek érzi. „Nem az örökös magyar gittrágásról szól, hanem egy olyan ügyről, amelyhez mindannyiunknak van köze. Nem jellemző a mai Magyarországra az ilyenfajta konszenzust teremtő kezdeményezés.”

„Bármilyen kisebbségekről van szó mindig odaállok az oldalára” – mondta el Jordán Tamás, a szombathelyi Weöres Sándor Színház vezetője, aki már több alkalommal járt a Kaláka zenekarral és Sebő Ferenccel Erdélyben, ahol verseket adott elő. „Mindig megrendített, hogy idegen közegben, ellenséges szándékok mellett hogy őrzik a kultúrájukat.”

Pintér Béla, a Pintér Béla és Társulata alapítóját sok szál fűzi Székelyföldhöz. Úgy véli, „lelkiismereti kérdés mindannyiunknak, akik a magyar kultúrában létezünk, a családunkat segítsük most az aláírásunkkal”.

Programkereső

Legolvasottabb

Színház

Ők az idei Junior Prima Díjasok színház- és filmművészet kategóriában

„Senki sem születik egyedülálló művésznek, hanem a családjának, környezetének és nem utolsósorban persze önmaga kitartó, kemény munkájának köszönhetően válhat azzá” – vallja Vida József, a Takarékbank elnök-vezérigazgatója, aki a szeptember 14-i díjátadó ünnepségen hat fiatal művésznek adta át a színház- és filmművészet kategória pénzjutalommal is járó Junior Prima Díját.
Színház

A sudár mosonmagyaróvári naiva – Rujder Vivien portréja

A budapesti Katona József Színház fiatal művésze Junior Prima Díjat vehetett át szeptember 14-én. A Takarékbank Zrt. támogatásával megvalósuló díjátadón Rudolf Péter, a Vígszínház igazgatója méltatta Rujder Vivien tehetségét.
Színház

Ragyogó és huncut angyal – Mentes Júlia Virginia portréja

Zenésszínész-osztályában végzett, de nem zenés színészként gondol magára. Alakításai a szakma nagyjait is meggyőzik, tehetségét szeptember 14-én a Takarékbank Zrt. által támogatott Junior Prima Díjjal ismerték el.
Színház

Szívesen látják el szerepekkel – Gyöngyösi Zoltán portréja

A Vígszínház művészének szakmai szempontból igazán jól indult az évad: másfél hete komoly színészi helyzetben bizonyíthatott, amikor a Szerelmek városa főszerepében lépett színpadra, kiváló teljesítménnyel, szeptember 14-én pedig Junior Prima Díjat vehetett át a Takarékbank Zrt. jóvoltából. Az elismerést Máté Gábor, a Katona József Színház igazgatója adta át.
Színház

Kíváncsian villanó, világos szempár – Rózsa Krisztián portréja

Mohácsi János nem visz színre olyan darabot a Miskolci Nemzeti Színházban, amelyben Rózsa Krisztián ne kapna szerepet – nem véletlenül. A fiatal színművész tehetségét a Takarékbank Zrt. támogatásával Junior Prima Díjjal ismerték el szeptember 14-én.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Színház ajánló

5+1 előadás, amit látni kell a MITEM-en

Közel egy év csúszással szeptember 17. és október 9. között rendezik meg a Madách Nemzetközi Színházi Találkozót, melyen 13 ország 20 előadása mutatkozik be. Mutatunk néhányat, amire mindenképpen érdemes jegyet váltani.
Színház hír

Gyermekszínjátszó-rendezőket díjaz a Magyar Drámapedagógiai Társaság

A gyermekszínjátszás felmenő rendszerű országos találkozósorozatának meghirdetőjeként és szervezőjeként a szervezet kiemelten fontosnak tartja, hogy elismerje azoknak a művészetpedagógusoknak a munkáját, akik tevékenységükkel támogatják a magyar gyermekszínjátszást.
Színház videó

Kováts Adél egy mázsás jégtömböt tolt keresztül Budapesten

A Radnóti Színház igazgatója a nyár legforróbb hetére időzítette performanszát, a Margit hídtól a Radnóti Tesla Laborig tolta jeget, míg a melegben az teljesen semmivé nem vált.
Színház hír

Mégsem kér védettségi igazolást az Örkény Színház

Szeptember 9-én a színház közleményben tudatta, hogy előadásai csak védettségi igazolvánnyal látogathatók. Ezt a szabály a NAIH állásfoglalása után, szeptember 16-án visszavonták.
Színház hír

Orvosai tanácsára nem jön Budapestre Robert Wilson

A világhírű rendező Oidipusz című előadásának vendégjátékára érkezett volna a Nemzeti Színházba, a szeptember 17-én kezdődő MITEM fesztiválra, ám egészségügyi okokból kénytelen távol maradni.