Színház

Színházi vezetők támogatják a nemzeti régiók védelméért indított kezdeményezést

2020.04.30. 14:10
Ajánlom
A Székely Nemzeti Tanács által indított aláírásgyűjtés célja, hogy a kisebbségek által lakott régiók közvetlenül kaphassanak támogatási forrásokat az Európai Unió költségvetéséből. Az ügy mellé állt Vidnyánszky Attila, Máté Gábor, Jordán Tamás, a függetlenek részéről pedig Pintér Béla.

Mint Pesty László, az akció kampányfőnöke az M1-en elmondta, azért sürgető a petíció támogatása, mert ha két héten belül nem gyűlik össze hét tagállamból az egymillió szignó, a Székely Nemzeti Tanács hatéves küzdelme válik semmivé. A rendszerváltás óta eltelt évtizedek nem hozták meg a remélt pozitív változást a nemzeti kisebbségek életében, a Baszkföldtől a Baltikumig hasonló gondokkal küzdenek a nemzeti régiók – mondta, hozzátéve:

A többségi társadalom gyakran diszkriminálja a nemzeti kisebbségeket.

Ezért indították útjára a petíciót, ám a koronavírus-járvány miatt papíron lehetetlenné vált az aláírásgyűjtés, így az online térbe kényszerült, ezen az oldalon érhető el.

Színház- és társulatvezetők politikai nézetüktől függetlenül egyetértenek abban, hogy támogatni kell a Székely Nemzeti Tanács polgári kezdeményezését, és arra biztatnak, hogy írjuk alá az indítványt. Többük megszólalt már a kérdésben a Magyar Nemzeti oldalán.

Vidnyánszky Attila, a Nemzeti Színház igazgatója számára nem volt kérdéses, hogy csatlakozik a kezdeményezéshez. „Nemcsak azért, mert Beregszászról származom, hanem mert rég megérett a helyzet arra, hogy végre tisztességes törvényi hátteret teremtsünk a kisebbségeknek.

Érthetetlen, hogy eddig nem lettek rendezve ezek a kérdések.

Máté Gábor, a Katona József Színház direktora arról beszélt, fontos, hogy a kezdeményezést politikamentesnek érzi. „Nem az örökös magyar gittrágásról szól, hanem egy olyan ügyről, amelyhez mindannyiunknak van köze. Nem jellemző a mai Magyarországra az ilyenfajta konszenzust teremtő kezdeményezés.”

„Bármilyen kisebbségekről van szó mindig odaállok az oldalára” – mondta el Jordán Tamás, a szombathelyi Weöres Sándor Színház vezetője, aki már több alkalommal járt a Kaláka zenekarral és Sebő Ferenccel Erdélyben, ahol verseket adott elő. „Mindig megrendített, hogy idegen közegben, ellenséges szándékok mellett hogy őrzik a kultúrájukat.”

Pintér Béla, a Pintér Béla és Társulata alapítóját sok szál fűzi Székelyföldhöz. Úgy véli, „lelkiismereti kérdés mindannyiunknak, akik a magyar kultúrában létezünk, a családunkat segítsük most az aláírásunkkal”.

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Öt mesterhegedűvel gazdagodott a Liszt Ferenc Kamarazenekar

A Liszt Ferenc Kamarazenekar egyéves keresést követően öt mesterhegedűre talált rá, amelyek még magasabb művészeti interpretációt tesznek lehetővé az együttes számára a jövőben. A zenekar soron következő tavaszi koncertjein már hallhatóak lesznek az új hangszerek.
Zenés színház

KVÍZ: Felismered a musicaleket az első mondatuk alapján?

Talán nem is gondolnánk, hogy az első jelenet mennyire meghatározhatja egy darab egészét: megadja a hangulatát, előrevetíti a cselekményt, még talán a végkifejletre is utal.
Vizuál

A bárányok hallgatnak – 6 érdekesség a 30 éves film kapcsán

Tényleg sosem pislog Hannibal Lecter? És miért jut eszembe a molylepkéről Salvador Dalí? Összeszedtünk néhány érdekes tényt a film kapcsán, amely nyomán a világ megismerte az egyik leghíresebb fiktív emberevőt, Hannibal Lectert.
Vizuál

Lidérc úr és a lelki karantén: Díjnyertes rövidfilmek online

Idén januárban a Friss Hús Budapest Nemzetközi Rövidfilmfesztivál exkluzív online premierekkel lepi meg a rövidfilmek szerelmeseit. A limitált ideig látható válogatásban 4 magyar és 5 nemzetközi, díjnyertes alkotás látható a fesztivál Facebook-oldalán.
Tánc

Az Operaház külföldi balettművészei is Walesi bárdokat szavalnak

Orosz, kazah, moldvai, ukrán, belarusz és brit balettművész is szerepel abban az új videóban, amelyben Arany János jól ismert balladája hangzik el az Operaház balettosaitól A magyar kultúra napján.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Színház ajánló

Téli rege – Online színházi közvetítés Kenneth Branagh és Judi Dench főszereplésével

Január 29-30-án otthonról nézhető színházi közvetítésben látható a kitűnő Shakespeare-interpretációi kapcsán világszerte elismert Kenneth Branagh színész-rendező önálló társulatának Téli rege produkciója.
Színház hír

Új színházi műfajokkal kísérletezik a Katona József Színház

Február közepétől új online sorozattal jelentkezik a Katona József Színház. A K:ortárs kísérletet tesz a színházi műfajok megújítására, egyszersmind céljául tűzte ki, hogy megismertesse a közönséggel a kortárs drámát.
Színház hír

Balázs Péter 14 év után távozik a Szolnoki Szigligeti Színház éléről

Nem pályázott újra Balázs Péter, a Szolnoki Szigligeti Színház jelenlegi igazgatója, így 14 év után új vezetője lesz az intézménynek. A Kossuth-díjas színész-rendező 2019-ben egyedüli indulóként kapott bizalmat a közgyűléstől, megbízatása 2021 júniusáig szól.
Színház hír

Íme az adakozók névsora, akik Gergye Krisztián-festménnyel gazdagodtak

10 független színházi dolgozót segít Gergye Krisztián nagyköveti kampánya.
Színház ajánló

A FESZ ma esti adománygyűjtő gáláján Gergye Krisztián új festményére is licitálhatunk

A független színházi dolgozók megsegítésére szervez online adománygyűjtő estet január 22-én 19.00 órától a Független Előadó-művészeti Szövetség.