Színház

Színházi világnap színház nélkül?

2021.03.27. 16:40
Ajánlom
A koronavírus-járvány következtében a világ legtöbb színháza bezárt, elsötétült a Broadway és a West End, lakat került a legnagyobb operaházak ajtajára, a kisebb teátrumok egy része pedig a bevételkiesés miatt a csőd szélére sodródott. És bár újra és újra felröppen a hír, hogy egy-egy intézményt kísérleti jelleggel megnyitottak, vagy a terjedés lassulása miatt néhány hétig újra lehet – szigorú szabályok mellett – játszani, egyelőre nem látni, hogy mikor éledhet újra a kulturális szektor. De vajon meg lehet-e méltó módon ünnepelni a Színházi világnapot színház nélkül?

Magyarországon az elmúlt évben több megoldási javaslat is született a színházak újranyitására és működésére. A Magyar Teátrumi Társaság például még külön protokollt is kidolgozott a pandémia alatt megtartott előadások rendjére, gondosan kitérve a maszkhasználatra és a távolságtartásra. A fertőzöttségi adatok azonban hamar világossá tették: bár a színház varázsa éppen a személyes jelenlétben rejlik, a nézők és a művészek védelme érdekében az intézményeket zárva kell tartani. A munka persze a színfalak mögött ezután sem szűnt meg, az alkotók töretlenül készültek és készülnek az új bemutatókra, veszik fel a jelenleg futó előadásokat, és folyamatban van az újranyitás utáni repertoár kialakítása is.

Nem könnyű ez a helyzet sem a közönségnek, sem a színházaknak. A gazdasági nehézségeken túl a közösségi élmény hiánya is komolyan megviseli az embereket.

A legtöbb, amit a színházi szakma ebben az időszakban tehet, hogy nem csügged, hanem megpróbálja kihozni a legtöbbet a helyzetből.

Helen Mirren idei üzenete is éppen erről szól: az összefogásról és a bizakodásról.

GettyImages-1276520169-104813.jpg

Helen Mirren (Fotó/Forrás: SC Pool - Corbis / Getty Images Hungary)

„Nehéz idők járnak az előadóművészetekre, sok művész, műszaki dolgozó, szakember, férfi és nő küzd egy olyan szakmában, amely már eleve bizonytalanságban létezett.

Talán ez a folyamatos bizonytalanság teszi őket képessé arra, hogy szellemességgel és bátran nézzenek szembe a járvánnyal.

A jelenlegi körülmények között a művészek képzelőereje új, találékony, szórakoztató és megrendítő közlési lehetőségeket fedezett fel, nagyrészt az internetnek köszönhetően.

Emberemlékezet óta történeteket mesélünk egymásnak. A színház csodálatos, és addig létezik, amíg ember él a Földön.

Az írók, tervezők, táncosok, énekesek, színészek, zenészek, rendezők alkotóvágyát nem lehet elfojtani, hamarosan virágba borul, új energiával, közös világunk újfajta megértésével.

Már alig várom ezt a pillanatot!” – fogalmazta meg gondolatait a Színházi világnap kapcsán az Oscar- és kétszeres Golden Globe-díjas színésznő.

És valóban, a művészek megtalálták a módját, hogy elmeséljék azokat a bizonyos történeteket. A kezdetleges home-videókból szép lassan egy óriási virtuális színpad alakult ki, a professzionális színházi közvetítés pedig ugyanúgy az emberek életének része lett, mint korábban az élőben játszott előadások látogatása – ha nem jobban. Egy kattintással immár bárki a világ másik felén találhatja magát egy olyan produkció virtuális nézőterén, amelyre lehet, hogy soha nem jutott volna el.

Bár egy stream nem tudja pótolni azt, amit a színházban a néző átél, és nem képes a teátrumok hangulatát a nappaliba varázsolni, mégis

visszaad valamit abból, amit a vírus elvett az emberektől, és kordokumentumként velünk marad.

A Színházi világnapot 1962 óta ünneplik a Nemzetközi Színházi Intézet javaslatára, a párizsi Nemzetek Színháza 1957-es megnyitása előtt tisztelegve. És az elmúlt közel hat évtized során az emberek mindig megtalálták a módját, hogy megemlékezzenek róla.

2021-ben – színházak hiányában – ez egy kicsit nehezebb, kicsit magunkra maradunk vele, de nem lehetetlen. Mert Helen Mirren szavait kicsit átfogalmazva: A színház csodálatos, és addig létezik, amíg az emberekben él.

Helen Mirren üzenete Kováts Adél tolmácsolásában

Magyarország legtöbb színháza ünnepi közvetítéssel készült a Színházi világnapra, egy-egy klasszikusát vagy épp online premierjét tűzve műsorra. A Budapesti Operettszínház Youtube-csatornáján például 19:30-tól ingyen látható a János vitéz. A világnapon közvetített további előadásokról az alábbi oldal ad pontos tájékoztatást, de érdemes ellátogatni a népszerű streaming platformok – az eSzínház és a SzínházTV – oldalára is, hiszen ott is online premierekkel és széles műsorkínálattal várják az érdeklődőket.

Fejléckép: Az Operaház nézőtere (Nagy Attila / Magyar Állami Operaház)

Programkereső

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Zenés színház

Nyitás a végtelenre – interjú Baráth Emőkével

Sűrű a világjáró Baráth Emőke nyárelője, ezúttal itthon. Májusban Mozart Idomeneo, Kréta királya című operájában formálja meg Iliát, június 3-án pedig Aranykor: Mítosz címmel ad nagyszabású koncertet.
Klasszikus

Tomboló siker fogadta a Fesztiválzenekart – Mahler-koncertjük visszahallgatható

Ötcsillagos kritikák zúdultak Fischer Iván karmesterre és a Budapesti Fesztiválzenekarra (BFZ) májusi európai turnéjuk után. Bécs, London, Brugge és Lipcse közönsége egytől egyig álló ovációval ünnepelte a magyar együttest.
Vizuál

Buda Flóra Anna: Van magyar pénz a filmben, csak sajnos ez nem a Filmintézet érdeme

Háromszor is visszautasították Buda Flóra Anna filmtervét, most mégis gratuláltak az Arany Pálmához. A rendező szerint sajnálatos, hogy az ügy eltereli a figyelmet arról, kik, mekkora energiát fektettek a filmbe.
Színház

A zenés előadások és a vígjátékok jegyében hirdetett évadot a Szegedi Nemzeti Színház

Shakespeare szerzőként és témaként is felkerül a szegedi repertoárra, de Puccini, Donizetti, Lehár Ferenc, Kleist és Szabó Maga is szerepel a 2023-24-es szegedi évad alkotói között.
Klasszikus

Nemzetközi zenei díjat nyert az Országos Széchényi Könyvtár tanulmánykötete

Az Országos Széchényi Könyvtár (OSZK) által 2021 őszén kiadott „Eritis mihi testes”. Az 1938-as budapesti Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus hangfelvételei című kétnyelvű tanulmánykötet rangos nemzetközi díjat nyert.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Színház interjú

Történelmi példaadás – Heiner Goebbels együttműködésekről, saját „politikájáról”, meglepetésekről és butaságokról

A német zeneszerző és rendező a Mindaz, ami történt és történhetne című nagyszabású és látványos előadásával szerepel a 10. Színházi Olimpián.
Színház hír

Miért pont kivi? – elindultak a Kőszegi Várszínház és a Rózsavölgyi Szalon közös produkciójának próbái

Laetitia Colombani francia szerző darabját Őze Áron rendezésében mutatják be a nyár folyamán Kőszegen. Az előadásban színpadra lép Schneider Zoltán, Takács Katalin, Varga Ádám és Kiss Anna Gizella.
Színház ajánló

„Ez a gondolkodás színháza” – Alföldi Róbert Az orvos című thrillert állítja színpadra az Átriumban

Milyen az, amikor fontos társadalmi kérdésekről valódi és érdemi vita folyik? Ezt a helyzetet mutatja meg egy drámai helyzet kapcsán Robert Icke thrillerje, amit Alföldi Róbert rendezésében tűz műsorra az Átrium.
Színház hír

Kapunyitási pániktól jogvédelmen át a „píszíségig” – jön a harmadik FREESZEMLE

Több mint ötven programmal, köztük kerekasztal-beszélgetésekkel, közéleti vitákkal és Csányi Vilmos előadásával érkezik a Freeszfe Egyesület fesztiválja június 1. és 4. között.
Színház hír

A zenés előadások és a vígjátékok jegyében hirdetett évadot a Szegedi Nemzeti Színház

Shakespeare szerzőként és témaként is felkerül a szegedi repertoárra, de Puccini, Donizetti, Lehár Ferenc, Kleist és Szabó Maga is szerepel a 2023-24-es szegedi évad alkotói között.