Színház

Színházi világnap színház nélkül?

2021.03.27. 16:40
Ajánlom
A koronavírus-járvány következtében a világ legtöbb színháza bezárt, elsötétült a Broadway és a West End, lakat került a legnagyobb operaházak ajtajára, a kisebb teátrumok egy része pedig a bevételkiesés miatt a csőd szélére sodródott. És bár újra és újra felröppen a hír, hogy egy-egy intézményt kísérleti jelleggel megnyitottak, vagy a terjedés lassulása miatt néhány hétig újra lehet – szigorú szabályok mellett – játszani, egyelőre nem látni, hogy mikor éledhet újra a kulturális szektor. De vajon meg lehet-e méltó módon ünnepelni a Színházi világnapot színház nélkül?

Magyarországon az elmúlt évben több megoldási javaslat is született a színházak újranyitására és működésére. A Magyar Teátrumi Társaság például még külön protokollt is kidolgozott a pandémia alatt megtartott előadások rendjére, gondosan kitérve a maszkhasználatra és a távolságtartásra. A fertőzöttségi adatok azonban hamar világossá tették: bár a színház varázsa éppen a személyes jelenlétben rejlik, a nézők és a művészek védelme érdekében az intézményeket zárva kell tartani. A munka persze a színfalak mögött ezután sem szűnt meg, az alkotók töretlenül készültek és készülnek az új bemutatókra, veszik fel a jelenleg futó előadásokat, és folyamatban van az újranyitás utáni repertoár kialakítása is.

Nem könnyű ez a helyzet sem a közönségnek, sem a színházaknak. A gazdasági nehézségeken túl a közösségi élmény hiánya is komolyan megviseli az embereket.

A legtöbb, amit a színházi szakma ebben az időszakban tehet, hogy nem csügged, hanem megpróbálja kihozni a legtöbbet a helyzetből.

Helen Mirren idei üzenete is éppen erről szól: az összefogásról és a bizakodásról.

GettyImages-1276520169-104813.jpg

Helen Mirren (Fotó/Forrás: SC Pool - Corbis / Getty Images Hungary)

„Nehéz idők járnak az előadóművészetekre, sok művész, műszaki dolgozó, szakember, férfi és nő küzd egy olyan szakmában, amely már eleve bizonytalanságban létezett.

Talán ez a folyamatos bizonytalanság teszi őket képessé arra, hogy szellemességgel és bátran nézzenek szembe a járvánnyal.

A jelenlegi körülmények között a művészek képzelőereje új, találékony, szórakoztató és megrendítő közlési lehetőségeket fedezett fel, nagyrészt az internetnek köszönhetően.

Emberemlékezet óta történeteket mesélünk egymásnak. A színház csodálatos, és addig létezik, amíg ember él a Földön.

Az írók, tervezők, táncosok, énekesek, színészek, zenészek, rendezők alkotóvágyát nem lehet elfojtani, hamarosan virágba borul, új energiával, közös világunk újfajta megértésével.

Már alig várom ezt a pillanatot!” – fogalmazta meg gondolatait a Színházi világnap kapcsán az Oscar- és kétszeres Golden Globe-díjas színésznő.

És valóban, a művészek megtalálták a módját, hogy elmeséljék azokat a bizonyos történeteket. A kezdetleges home-videókból szép lassan egy óriási virtuális színpad alakult ki, a professzionális színházi közvetítés pedig ugyanúgy az emberek életének része lett, mint korábban az élőben játszott előadások látogatása – ha nem jobban. Egy kattintással immár bárki a világ másik felén találhatja magát egy olyan produkció virtuális nézőterén, amelyre lehet, hogy soha nem jutott volna el.

Bár egy stream nem tudja pótolni azt, amit a színházban a néző átél, és nem képes a teátrumok hangulatát a nappaliba varázsolni, mégis

visszaad valamit abból, amit a vírus elvett az emberektől, és kordokumentumként velünk marad.

A Színházi világnapot 1962 óta ünneplik a Nemzetközi Színházi Intézet javaslatára, a párizsi Nemzetek Színháza 1957-es megnyitása előtt tisztelegve. És az elmúlt közel hat évtized során az emberek mindig megtalálták a módját, hogy megemlékezzenek róla.

2021-ben – színházak hiányában – ez egy kicsit nehezebb, kicsit magunkra maradunk vele, de nem lehetetlen. Mert Helen Mirren szavait kicsit átfogalmazva: A színház csodálatos, és addig létezik, amíg az emberekben él.

Helen Mirren üzenete Kováts Adél tolmácsolásában

Magyarország legtöbb színháza ünnepi közvetítéssel készült a Színházi világnapra, egy-egy klasszikusát vagy épp online premierjét tűzve műsorra. A Budapesti Operettszínház Youtube-csatornáján például 19:30-tól ingyen látható a János vitéz. A világnapon közvetített további előadásokról az alábbi oldal ad pontos tájékoztatást, de érdemes ellátogatni a népszerű streaming platformok – az eSzínház és a SzínházTV – oldalára is, hiszen ott is online premierekkel és széles műsorkínálattal várják az érdeklődőket.

Fejléckép: Az Operaház nézőtere (Nagy Attila / Magyar Állami Operaház)

Programkereső

Legolvasottabb

Könyv

Ők kapják idén a Baumgarten-emlékdíjat

Harmadik alkalommal jelentették be a Kukorelly Endre kezdeményezésére létrehozott elismerés díjazottjait. A teljes egészében közösségi adományokból finanszírozott Baumgarten-emlékdíjak átadására a vírushelyzet miatt később kerül sor.
Klasszikus

Kicsoda Oksana Lyniv, Itália első női zeneigazgatója?

A napokban kezdte meg a munkát a bolognai operaházban az ukrán Oksana Lyniv, aki az első női zeneigazgató Olaszországban. Neve a magyar közönségnek is ismerős lehet, hiszen járt már nálunk.
Színház

Anatolij Vasziljev osztályvezető lesz az SZFE-n

A világhírű orosz alkotó a színházrendező szakos hallgatók osztályvezetőjeként érkezik az intézménybe – közölte a Színház- és Filmművészeti Egyetem.
Könyv

Nyáry Krisztián tiltott szerelmekről ír

Február 14-én különleges kötet jelenik meg a Corvina Kiadó gondozásában. A Tiltott irodalom – Klasszikus irodalmi művek az azonos neműek közötti szerelemről című antológia a „Nem kötelező” sorozat második darabjaként kerül a könyvesboltok polcaira.
Színház

Némafilmek színházi köntösben

Egyedülálló produkció a színházi palettán: egy néma, fekete-fehér előadás, amely zenével és különlegesen izgalmas, a némafilmek stílusát idéző játékkal mesél, s közben a néző fantáziáját használja eszközként ahhoz, hogy kibontakozzon egy egyszerre mulatságos és megindító történet.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Színház hír

A Freeszfe Egyesület a változások úttörői között

A Martin E. Segal Theatre díjjal jutalmazta egyesület munkáját, kiemelve az alapítvánnyá alakulás alatti erőteljes és kreatív tiltakozást is.
Színház ajánló

A Gál Tamás vezette Csavar Színház a 10. Vendégváró Fesztivál meghívottja

Tizedik alkalommal rendezi meg az éppen tizedik születésnapját ünneplő Bethlen Téri Színház a Vendégváró Fesztivált, amelynek idei meghívottja a szlovákiai Csavar Színház. A Gál Tamás vezette felvidéki társulat két felnőtt és két családi előadással érkezik a Bethlen térre. A minden évben a magyar kultúra napja köré szerveződő kisfesztivál célja, hogy a határon túli magyar színházi műhelyeket minél teljesebben megismertesse a budapesti közönséggel.
Színház ajánló

Némafilmek színházi köntösben

Egyedülálló produkció a színházi palettán: egy néma, fekete-fehér előadás, amely zenével és különlegesen izgalmas, a némafilmek stílusát idéző játékkal mesél, s közben a néző fantáziáját használja eszközként ahhoz, hogy kibontakozzon egy egyszerre mulatságos és megindító történet.
Színház hír

Anatolij Vasziljev osztályvezető lesz az SZFE-n

A világhírű orosz alkotó a színházrendező szakos hallgatók osztályvezetőjeként érkezik az intézménybe – közölte a Színház- és Filmművészeti Egyetem.
Színház hír

Ismét lehet pályázni az Örkény István Drámaírói Ösztöndíjra

Közzétette az idei Örkény István Drámaírói Ösztöndíj pályázati felhívását és a pályázáshoz szükséges dokumentumokat a Petőfi Irodalmi Múzeum (PIM). A fiatal drámaírók részére meghirdetett pályázat beadási határideje február 14., hétfő.