Színház

Színházi világnap színház nélkül?

2021.03.27. 16:40
Ajánlom
A koronavírus-járvány következtében a világ legtöbb színháza bezárt, elsötétült a Broadway és a West End, lakat került a legnagyobb operaházak ajtajára, a kisebb teátrumok egy része pedig a bevételkiesés miatt a csőd szélére sodródott. És bár újra és újra felröppen a hír, hogy egy-egy intézményt kísérleti jelleggel megnyitottak, vagy a terjedés lassulása miatt néhány hétig újra lehet – szigorú szabályok mellett – játszani, egyelőre nem látni, hogy mikor éledhet újra a kulturális szektor. De vajon meg lehet-e méltó módon ünnepelni a Színházi világnapot színház nélkül?

Magyarországon az elmúlt évben több megoldási javaslat is született a színházak újranyitására és működésére. A Magyar Teátrumi Társaság például még külön protokollt is kidolgozott a pandémia alatt megtartott előadások rendjére, gondosan kitérve a maszkhasználatra és a távolságtartásra. A fertőzöttségi adatok azonban hamar világossá tették: bár a színház varázsa éppen a személyes jelenlétben rejlik, a nézők és a művészek védelme érdekében az intézményeket zárva kell tartani. A munka persze a színfalak mögött ezután sem szűnt meg, az alkotók töretlenül készültek és készülnek az új bemutatókra, veszik fel a jelenleg futó előadásokat, és folyamatban van az újranyitás utáni repertoár kialakítása is.

Nem könnyű ez a helyzet sem a közönségnek, sem a színházaknak. A gazdasági nehézségeken túl a közösségi élmény hiánya is komolyan megviseli az embereket.

A legtöbb, amit a színházi szakma ebben az időszakban tehet, hogy nem csügged, hanem megpróbálja kihozni a legtöbbet a helyzetből.

Helen Mirren idei üzenete is éppen erről szól: az összefogásról és a bizakodásról.

GettyImages-1276520169-104813.jpg

Helen Mirren (Fotó/Forrás: SC Pool - Corbis / Getty Images Hungary)

„Nehéz idők járnak az előadóművészetekre, sok művész, műszaki dolgozó, szakember, férfi és nő küzd egy olyan szakmában, amely már eleve bizonytalanságban létezett.

Talán ez a folyamatos bizonytalanság teszi őket képessé arra, hogy szellemességgel és bátran nézzenek szembe a járvánnyal.

A jelenlegi körülmények között a művészek képzelőereje új, találékony, szórakoztató és megrendítő közlési lehetőségeket fedezett fel, nagyrészt az internetnek köszönhetően.

Emberemlékezet óta történeteket mesélünk egymásnak. A színház csodálatos, és addig létezik, amíg ember él a Földön.

Az írók, tervezők, táncosok, énekesek, színészek, zenészek, rendezők alkotóvágyát nem lehet elfojtani, hamarosan virágba borul, új energiával, közös világunk újfajta megértésével.

Már alig várom ezt a pillanatot!” – fogalmazta meg gondolatait a Színházi világnap kapcsán az Oscar- és kétszeres Golden Globe-díjas színésznő.

És valóban, a művészek megtalálták a módját, hogy elmeséljék azokat a bizonyos történeteket. A kezdetleges home-videókból szép lassan egy óriási virtuális színpad alakult ki, a professzionális színházi közvetítés pedig ugyanúgy az emberek életének része lett, mint korábban az élőben játszott előadások látogatása – ha nem jobban. Egy kattintással immár bárki a világ másik felén találhatja magát egy olyan produkció virtuális nézőterén, amelyre lehet, hogy soha nem jutott volna el.

Bár egy stream nem tudja pótolni azt, amit a színházban a néző átél, és nem képes a teátrumok hangulatát a nappaliba varázsolni, mégis

visszaad valamit abból, amit a vírus elvett az emberektől, és kordokumentumként velünk marad.

A Színházi világnapot 1962 óta ünneplik a Nemzetközi Színházi Intézet javaslatára, a párizsi Nemzetek Színháza 1957-es megnyitása előtt tisztelegve. És az elmúlt közel hat évtized során az emberek mindig megtalálták a módját, hogy megemlékezzenek róla.

2021-ben – színházak hiányában – ez egy kicsit nehezebb, kicsit magunkra maradunk vele, de nem lehetetlen. Mert Helen Mirren szavait kicsit átfogalmazva: A színház csodálatos, és addig létezik, amíg az emberekben él.

Helen Mirren üzenete Kováts Adél tolmácsolásában

Magyarország legtöbb színháza ünnepi közvetítéssel készült a Színházi világnapra, egy-egy klasszikusát vagy épp online premierjét tűzve műsorra. A Budapesti Operettszínház Youtube-csatornáján például 19:30-tól ingyen látható a János vitéz. A világnapon közvetített további előadásokról az alábbi oldal ad pontos tájékoztatást, de érdemes ellátogatni a népszerű streaming platformok – az eSzínház és a SzínházTV – oldalára is, hiszen ott is online premierekkel és széles műsorkínálattal várják az érdeklődőket.

Fejléckép: Az Operaház nézőtere (Nagy Attila / Magyar Állami Operaház)

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Könyv

Aki az irodalommal csalta meg az orvostudományt – 120 éve hunyt el Anton Pavlovics Csehov

1904. július 15-én hunyt el az egyik legnagyobb orosz író, Anton Pavlovics Csehov, aki drámáival és más prózai szövegeivel egyaránt megújította a modern irodalmat. A művész életéről tíz pontban emlékezünk meg.
Könyv

Ismét nagy színészek tolmácsolásában hallgathatunk verseket a kisföldalattin

Július 15. és július 21. között ismét klasszikus és kortárs versek szólalnak meg a Millenniumi Földalatti Vasút állomásain a Vers a peronon programsorozatban.
Színház

Kálid Artúr kapta idén a Kőszegi Várszínház Hollósi Frigyes-díját

A színművész a Hyppolit, a lakáj címszerepében nyújtott teljesítményéért érdemelte ki az elismerést, amelyről a közönség szavazatai döntöttek. Az előadás ősztől a dunaújvárosi Bartók Színház műsorán lesz látható.
Színház

Egyeztetést sürget a Színházi Dolgozók Szakszervezete a kiözelmúltbeli balesetek miatt

A szakszervezet közleményt bocsátott ki, amelyben leírták, csak azokban az esetekben tudnak aktívan fellépni, ha szakszervezeti tag az érintett, ugyanakkor kezdeményezik, hogy más színházi szervezetekkel közösen dolgozzanak ki protokollt a hasonló esetekre.
Vizuál

Játéktól a mesterségig – népi kézműves kiállítás nyílt a Hagyományok Házában

A Hagyományok Háza egyedülálló tárlattal várja a látogatókat Játéktól a mesterségig címmel, amely a népi kézműves szakképzések végzős hallgatóinak vizsgaremekeit mutatja be, szeptember 25-éig.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Színház hír

Egyeztetést sürget a Színházi Dolgozók Szakszervezete a kiözelmúltbeli balesetek miatt

A szakszervezet közleményt bocsátott ki, amelyben leírták, csak azokban az esetekben tudnak aktívan fellépni, ha szakszervezeti tag az érintett, ugyanakkor kezdeményezik, hogy más színházi szervezetekkel közösen dolgozzanak ki protokollt a hasonló esetekre.
Színház hír

Kálid Artúr kapta idén a Kőszegi Várszínház Hollósi Frigyes-díját

A színművész a Hyppolit, a lakáj címszerepében nyújtott teljesítményéért érdemelte ki az elismerést, amelyről a közönség szavazatai döntöttek. Az előadás ősztől a dunaújvárosi Bartók Színház műsorán lesz látható.
Színház hír

Huszonkét előadással várja idén a nézőket a Vidor Fesztivál Nyíregyházán

Színházi produkciók, előadói estek és irodalmi-zenés előadások várják a közönséget augusztus 23. és 31. között Nyíregyházán, öt helyszínen. Az idei versenyprogramban hat előadás verseng a fesztivál díjaiért.
Színház hír

„Harcra szólítalak benneteket” – Novák Ferenc Tata szót emelt a független társulatok kiszámítható támogatásáért

A Nemzet Művésze címmel kitüntetett, Kossuth- és Erkel Ferenc-díjas magyar koreográfus, rendező, etnográfusa a Kultúra.hu-hoz juttatta el sorait, amelyben kardot ránt az ellehetetlenülő független társulatokért. Azt javasolja, hogy a megszűnés szélére került társulatok melletti kiállásként a támogatott együttesek se fogadják el a jelenlegi helyzetet.
Színház hír

Közülük kerül ki a Kaszás Attila-díj idei nyertese

Balla Esztert, Ecsedi Erzsébetet és Tóth Ildikót jelölték idén a Kaszás Attila-díjra. A színművészekre a közönség szavazatait augusztus 23-án éjfélig várják a díj weboldalán.