Színház

Színházi világnap színház nélkül?

2021.03.27. 16:40
Ajánlom
A koronavírus-járvány következtében a világ legtöbb színháza bezárt, elsötétült a Broadway és a West End, lakat került a legnagyobb operaházak ajtajára, a kisebb teátrumok egy része pedig a bevételkiesés miatt a csőd szélére sodródott. És bár újra és újra felröppen a hír, hogy egy-egy intézményt kísérleti jelleggel megnyitottak, vagy a terjedés lassulása miatt néhány hétig újra lehet – szigorú szabályok mellett – játszani, egyelőre nem látni, hogy mikor éledhet újra a kulturális szektor. De vajon meg lehet-e méltó módon ünnepelni a Színházi világnapot színház nélkül?

Magyarországon az elmúlt évben több megoldási javaslat is született a színházak újranyitására és működésére. A Magyar Teátrumi Társaság például még külön protokollt is kidolgozott a pandémia alatt megtartott előadások rendjére, gondosan kitérve a maszkhasználatra és a távolságtartásra. A fertőzöttségi adatok azonban hamar világossá tették: bár a színház varázsa éppen a személyes jelenlétben rejlik, a nézők és a művészek védelme érdekében az intézményeket zárva kell tartani. A munka persze a színfalak mögött ezután sem szűnt meg, az alkotók töretlenül készültek és készülnek az új bemutatókra, veszik fel a jelenleg futó előadásokat, és folyamatban van az újranyitás utáni repertoár kialakítása is.

Nem könnyű ez a helyzet sem a közönségnek, sem a színházaknak. A gazdasági nehézségeken túl a közösségi élmény hiánya is komolyan megviseli az embereket.

A legtöbb, amit a színházi szakma ebben az időszakban tehet, hogy nem csügged, hanem megpróbálja kihozni a legtöbbet a helyzetből.

Helen Mirren idei üzenete is éppen erről szól: az összefogásról és a bizakodásról.

GettyImages-1276520169-104813.jpg

Helen Mirren (Fotó/Forrás: SC Pool - Corbis / Getty Images Hungary)

„Nehéz idők járnak az előadóművészetekre, sok művész, műszaki dolgozó, szakember, férfi és nő küzd egy olyan szakmában, amely már eleve bizonytalanságban létezett.

Talán ez a folyamatos bizonytalanság teszi őket képessé arra, hogy szellemességgel és bátran nézzenek szembe a járvánnyal.

A jelenlegi körülmények között a művészek képzelőereje új, találékony, szórakoztató és megrendítő közlési lehetőségeket fedezett fel, nagyrészt az internetnek köszönhetően.

Emberemlékezet óta történeteket mesélünk egymásnak. A színház csodálatos, és addig létezik, amíg ember él a Földön.

Az írók, tervezők, táncosok, énekesek, színészek, zenészek, rendezők alkotóvágyát nem lehet elfojtani, hamarosan virágba borul, új energiával, közös világunk újfajta megértésével.

Már alig várom ezt a pillanatot!” – fogalmazta meg gondolatait a Színházi világnap kapcsán az Oscar- és kétszeres Golden Globe-díjas színésznő.

És valóban, a művészek megtalálták a módját, hogy elmeséljék azokat a bizonyos történeteket. A kezdetleges home-videókból szép lassan egy óriási virtuális színpad alakult ki, a professzionális színházi közvetítés pedig ugyanúgy az emberek életének része lett, mint korábban az élőben játszott előadások látogatása – ha nem jobban. Egy kattintással immár bárki a világ másik felén találhatja magát egy olyan produkció virtuális nézőterén, amelyre lehet, hogy soha nem jutott volna el.

Bár egy stream nem tudja pótolni azt, amit a színházban a néző átél, és nem képes a teátrumok hangulatát a nappaliba varázsolni, mégis

visszaad valamit abból, amit a vírus elvett az emberektől, és kordokumentumként velünk marad.

A Színházi világnapot 1962 óta ünneplik a Nemzetközi Színházi Intézet javaslatára, a párizsi Nemzetek Színháza 1957-es megnyitása előtt tisztelegve. És az elmúlt közel hat évtized során az emberek mindig megtalálták a módját, hogy megemlékezzenek róla.

2021-ben – színházak hiányában – ez egy kicsit nehezebb, kicsit magunkra maradunk vele, de nem lehetetlen. Mert Helen Mirren szavait kicsit átfogalmazva: A színház csodálatos, és addig létezik, amíg az emberekben él.

Helen Mirren üzenete Kováts Adél tolmácsolásában

Magyarország legtöbb színháza ünnepi közvetítéssel készült a Színházi világnapra, egy-egy klasszikusát vagy épp online premierjét tűzve műsorra. A Budapesti Operettszínház Youtube-csatornáján például 19:30-tól ingyen látható a János vitéz. A világnapon közvetített további előadásokról az alábbi oldal ad pontos tájékoztatást, de érdemes ellátogatni a népszerű streaming platformok – az eSzínház és a SzínházTV – oldalára is, hiszen ott is online premierekkel és széles műsorkínálattal várják az érdeklődőket.

Fejléckép: Az Operaház nézőtere (Nagy Attila / Magyar Állami Operaház)

Programkereső

Legnépszerűbb

Vizuál

Nézze meg Törőcsik Mari három felejthetetlen alakítását

Törőcsik Mari emléke előtt tiszteleg a Nemzeti Filmintézet streaming platformja, a Filmio, ahol szerda éjfélig ingyenesen megtekinthető a pénteken hajnalban elhunyt színművész három meghatározó filmje.
Színház

Egy vidám tekintet, egy izgalmas száj – és a kettő között az évek múlása

Évtizedekig kutatta Törőcsik Mari arcait. Fotózta színpadon és magánéletben egyaránt, közel hetven esztendőn át. Kivételes szakmai kapcsolat és mély barátság fűzte a nemrégiben elhunyt színésznőhöz a Kossuth- és Balázs Béla-díjas fotóművészt, Keleti Évát, aki személyes történetei és képei segítségével járult hozzá, hogy fölidézhessük Törőcsik Mari különleges alakját.
Színház

Az emlékezés rózsái a Nemzeti Színház előtt

Gyűlnek a virágok a Nemzeti Színház épülete előtt, ahol a pénteken elhunyt Nemzet Színésze, Törőcsik Mari tisztelői róhatják le kegyeletüket.
Jazz/World

„A jazz passzol a lázadáshoz” – Harcsa Veronikával indul a Fidelio új podcastja, a Fülbemászó

Örök kísérletező, akinek nem kell kompromisszumokat kötnie, ha jazzről van szó. Pályája szorosan összefügg a budapesti Fringe Fesztivállal, ahol először adhatta elő saját dalait közönség előtt, mégpedig komoly sikerrel. Harcsa Veronikával Tompa Diána beszélgetett a Fülbemászóban.
Klasszikus

„Így kell dolgozni, így kell élni” – Tallér Zsófiára emlékezünk

A Fidelio felkérésére Tallér Zsófia három egykori tanítványa – ahogy ő fogalmazott, Petrovics unokák – emlékezik a fiatalon elhunyt Erkel-, Bartók–Pásztory-, Fonogram-, valamint Artisjus-díjas zeneszerzőre.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Színház interjú

Egy vidám tekintet, egy izgalmas száj – és a kettő között az évek múlása

Évtizedekig kutatta Törőcsik Mari arcait. Fotózta színpadon és magánéletben egyaránt, közel hetven esztendőn át. Kivételes szakmai kapcsolat és mély barátság fűzte a nemrégiben elhunyt színésznőhöz a Kossuth- és Balázs Béla-díjas fotóművészt, Keleti Évát, aki személyes történetei és képei segítségével járult hozzá, hogy fölidézhessük Törőcsik Mari különleges alakját.
Színház magazin

A színházvezető, aki jegesember lett – Szentiványi Béla

Szentiványi Béla színész, rendező és felesége, Zimonyi Márta primadonna a két világháború közötti hazai színjátszás sztárjai voltak. A férj megalapította az Országos Művész Színházat: stagione-típusú vándortársulatával járták a vidéket. A Trianon utáni Magyarországon a magyar színművészet életben tartása volt a cél. Ám Szentiványi anyagilag belebukott vállalkozásába. Aztán 1944-ben félreállította a szélsőjobboldali vezetésű Színészkamara. 1945-ben az új politikai rendszer is eltiltotta a pályától. Feleségével együtt segédmunkákból éltek. Színházi múltjukról soha többé nem beszéltek. Még lányuknak, Mártának sem, aki nemrég átadta szülei színházi albumát – fotókkal, dokumentumokkal – az Országos Színháztörténeti Múzeum és Intézetnek. Szentiványi Mártát felkereste a Fidelio.
Színház gyász

Az emlékezés rózsái a Nemzeti Színház előtt

Gyűlnek a virágok a Nemzeti Színház épülete előtt, ahol a pénteken elhunyt Nemzet Színésze, Törőcsik Mari tisztelői róhatják le kegyeletüket.
Színház gyász

Zsótér Sándor Törőcsik Mariról: „Az idegrendszere feltépte a szobát”

Törőcsik Mari „kitüntetett azzal, hogy dolgozott velem” – emlékezett vissza Zsótér Sándor rendező a pénteken elhunyt színésznőre.
Színház nekrológ

„Ez a pillanat a gondolkodásra jó, beszédre nem” – Pályatársai, tisztelői búcsúznak Törőcsik Maritól

Sorra jelennek meg a személyes hangvételű visszaemlékezések a 85 évesen elhunyt Törőcsik Mariról a közösségi médiában, ezek közül gyűjtöttünk össze néhányat.