Színház

Színházi világnapi programok

2010.03.25. 14:14
Ajánlom
A párizsi Nemzetek Színházának évadnyitója 1952. március 27-én volt. 1962 óta világszerte ennek a napnak az emlékére tartjuk meg a Színházi világnapot. A hazai programok közül szemezgettünk.

A Bárka Színházban a dolgok mélyére láthatunk. Ha érdekli, mi történik a színfalak mögött, ha közvetlenül is meg szeretné ismerni a színház színészeit, szeretne velük találkozni személyesen, akkor szombaton a Bárkában a helye! Délelőtt gyerekelőadás, délután a Piaf dalszövegfordító pályázat eredményhirdetése és a Victory kritikaíró pályázat eredményhirdetése várja a nézőket. Az esti előadás (Harminchárom változat Haydn-koponyára) előtt Réti Adrienn olvassa föl Judi Dench színházi világnapi üzenetét. A szervezők játékokkal, kvízzel és tombolával színesítik a színház ünnepnapját.

Az Új Színházban délelőtt az immáron hagyományosan népszerű kulisszajáráson vehetnek részt a vendégek, Márta István igazgató vezetésével. Ezt követően déltől bárki betekinthet Shakespeare Ahogy tetszik című vígjátékának nyílt próbájába - a színpadon olyan ismert és kedvelt művészekkel, mint Gáspár Sándor, Hirtling István, Száraz Dénes, Pokorny Lia és Pálfi Kata. Az előadást Rudolf Péter rendezi. Este premierrel ünnepel a társulat: Dacia Maraini A királynő teste című háromszereplős darabját mutatják be Bánsági Ildikóval, Varga Máriával és Földes Eszterrel. Az előadás rendezője Lévay Adina.

A Magyar Alkotóművészek Országos Egyesület Iparművészeti Tagozatának (a díszlet- és jelmeztervező iparművészek) éves szakmai kiállítása március 27-én délután, a Színházi Világnapon nyílik meg a nagyközönség számára a Magyar Alkotóművészek Házában. Idén két új díjat is létrehoztak a színházi és filmes látványtervezők számára: "Az Év Díszlettervezője" és "Az Év Jelmeztervezője" elismeréseket a kiállítás megnyitóján adják át. Nevezni lehetett egy produkció (színház, film, koncert vagy reklám) díszlet-, jelmez- vagy világítás tervével, illetve olyan alkotással is, amely nem valósult meg. Összesen mintegy harminc alkotó nevezett, több mint 110 pályaművel.

A kiállítást megnyitják és a díjakat átadják: dr. Ács Piroska művészettörténész, az OSZMI igazgatója, dr. Weinek Leonárd Budapest - Zugló Önkormányzatának polgármestere, Hegedűs D. Géza színművész, Balla Ildikó díszlet- és jelmeztervező művész, a MAOE Iparművészeti Tagozat vezetőségi tagja, Erkel László Kentaur látványtervező, akcióművész.

A  Katona József Színházban délelőtt  A szerelem diadala című készülő produkció nyílt próbájába lehet belenézni.  Akik izgalmasnak találják, hogy egy új produkció próbafolyamatába máskor is betekintsenek, azoknak lehetőségük lesz arra, hogy akár a helyszínen belépjenek a pártoló tagok sorába, hiszen a színház közönségszolgálati irodája aznap este 11 óráig óra között lesz nyitva. Csak ezen a napon az érdeklődők az áprilisi előadásokra 33 % kedvezménnyel válthatnak jegyet többek között Kocsis Gergelytől, Máté Gábortól, Nagy Ervintől, Ónodi Esztertől és Szacsvay Lászlótól. Este A kétfejű fenevad előadása után közönségtalálkozó lesz.

A Miskolci Nemzeti Színház két napos programsorozattal ünnepel. Pénteken délelőtt a színház művészei improvizációs jelenetekkel indítják az eseményt. Aztán színházi történeteket mesélnek a színház zenészei, természetesen a saját szemszögükből. A tánc sem maradhat ki: a Rómeók és Júliák című készülő táncmű próbájába tekinthetnek be az érdeklődők. Délután Seres Ildikó kalauzolja a kíváncsiskodókat a kulisszák mögött. Este három produkcióból is lehet válogatni (Barta Lajos: Szerelem,  Nino D'Introna - Giacomo Ravicchio: Robinson & Crusoe, és az Észak-fok című beszélgetős sorozat). Másnap is hasonló a program, az esti előadások kivételével.

A Békés Megyei Jókai Színház Drámaíró versenyt hirdetett: egy aznap megjelenő napilap kisorsolt írásából három író néhány óra alatt egyfelvonásos darabot rögtönöz, amit egy kora délutáni próba, majd egy esti előadás követ. Az idei verseny már a tizenötödik; eddig többek közt Horváth Péter, Szilágyi Andor, Márton László, Pozsgai Zsolt, Békés Pál, Nagy András, Zalán Tibor, Kiss Csaba, Thuróczy Katalin, Lackfi János és Háy János. Az "ötletgazda" Siposhegyi Péter háromszor vállalta a megmérettetést. Idén határon túli szerzőket kért föl a színház, Brestyánszky B. Rozáliát, Gobby Fehér Gyulát és Láng Zsoltot. Az elkészült műveket március 28-án a Jókai Színház társulata adja elő, kiegészülve Szalay Kriszta, Cserna Antal és Kézdy György vendégművészekkel, Czajlik József, Fekete Péter és Tege Antal rendezői irányításával.

Programkereső

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Vizuál

Ez után a magyar film után egy ideig nem lesz kedvünk „jóemberkedni”

Császi Ádám filmje egy tipikusan magyar társadalmi ügyről mesél úgy, hogy közben az egész nyugati világnak tart nem is annyira görbe tükröt.
Zenés színház

Számos jelentkező pályázik a Magyar Állami Operaház főigazgatói posztjára

A Magyar Állami Operaház főigazgatói pályázatára március 28-ig lehet jelentkezni, a napokban megjelent hírek szerint több jelentkező, énekes, karmester és rendező is megméretteti magát.
Jazz/World

„Mindig keresgélek új előadók után is” – a Hallgató új részében Gyémánt Bálint osztja meg kedvenceit  

„Hallgató” címmel indult el a Fidelio és a GetCloser Concerts közös sorozata, amelyben a hazai, valamint a nemzetközi jazz és világzenei színtér egy-egy emblematikus képviselője mutatja meg olvasóinknak, milyen zenéket hallgat mostanában.
Vizuál

Felszabadított női testek, tabuk nélkül

Saját testüket médiumként használva fogalmazták meg a női lét kérdéseit azok az művészek, akiknek munkáit a Liget Galéria „Lerántjuk a leplet” című kiállításán láthatjuk még április 6-ig.
Színház

Újabb akadály gördült Eszenyi Enikő budapesti visszatérése elé

Eszenyi Enikő február végén eltörte a csuklóját a Csodálatos vagy, Júlia! című előadás fotóspróbáján. Emiatt májusra kellett halasztani az előadás premierjét a Játékszínben, most pedig Pásztor Erzsi jelentette be, hogy visszaadja a szerepét.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Színház hír

Tizenhárom bemutatót tervez a Kecskeméti Nemzeti Színház az új évadban

Amennyiben végre nem lesznek nehezítő körülmények, a kecskeméti teátrum a musicaltől a thrillerig, a kortárs balettől a koncertszínházig, a vígoperától a mesejátékon át a drámáig számos műfajban kínál új produkciókat a 2023-24-es évadban.
Színház kritika

Apagyilkosok játszótere

A Ki ölte meg az apámat című előadás a Jurányiban egészen különös módon nyúl a regényhez, amiből készült. Míg a regény talán nem más, mint egy fiú kétségbeesett küzdelme az apja emlékéért, a független produkció máshonnan indít és máshová is ér el.
Színház hír

Újabb akadály gördült Eszenyi Enikő budapesti visszatérése elé

Eszenyi Enikő február végén eltörte a csuklóját a Csodálatos vagy, Júlia! című előadás fotóspróbáján. Emiatt májusra kellett halasztani az előadás premierjét a Játékszínben, most pedig Pásztor Erzsi jelentette be, hogy visszaadja a szerepét.
Színház ajánló

Mucsi Zoltán Nyúl Bélaként bukik el az Átrium előadásában

A Móra Ferenc kisregényéből készült Fábri Zoltán-film színpadi adaptációjában Mucsi Zoltán játssza az ikonikussá vált történet főszereplőjét, Nyúl Bélát az Átrium színpadán. A Hannibál tanár úr már a maga idejében is erős politikai áthallással bírt.
Színház ajánló

Színházi esttel emlékeznek meg Morcsányi Gézáról a Radnótiban

Személyes vallomásokkal, legendás előadások és közös emlékek felidézésével elevenedik meg a januárban elhunyt Morcsányi Géza alakja március 26-án. Az emlékesten való részvétel díjtalan, de regisztrációköteles.