Színház

Színházi világnapi programok

2010.03.25. 14:14
Ajánlom
A párizsi Nemzetek Színházának évadnyitója 1952. március 27-én volt. 1962 óta világszerte ennek a napnak az emlékére tartjuk meg a Színházi világnapot. A hazai programok közül szemezgettünk.

A Bárka Színházban a dolgok mélyére láthatunk. Ha érdekli, mi történik a színfalak mögött, ha közvetlenül is meg szeretné ismerni a színház színészeit, szeretne velük találkozni személyesen, akkor szombaton a Bárkában a helye! Délelőtt gyerekelőadás, délután a Piaf dalszövegfordító pályázat eredményhirdetése és a Victory kritikaíró pályázat eredményhirdetése várja a nézőket. Az esti előadás (Harminchárom változat Haydn-koponyára) előtt Réti Adrienn olvassa föl Judi Dench színházi világnapi üzenetét. A szervezők játékokkal, kvízzel és tombolával színesítik a színház ünnepnapját.

Az Új Színházban délelőtt az immáron hagyományosan népszerű kulisszajáráson vehetnek részt a vendégek, Márta István igazgató vezetésével. Ezt követően déltől bárki betekinthet Shakespeare Ahogy tetszik című vígjátékának nyílt próbájába - a színpadon olyan ismert és kedvelt művészekkel, mint Gáspár Sándor, Hirtling István, Száraz Dénes, Pokorny Lia és Pálfi Kata. Az előadást Rudolf Péter rendezi. Este premierrel ünnepel a társulat: Dacia Maraini A királynő teste című háromszereplős darabját mutatják be Bánsági Ildikóval, Varga Máriával és Földes Eszterrel. Az előadás rendezője Lévay Adina.

A Magyar Alkotóművészek Országos Egyesület Iparművészeti Tagozatának (a díszlet- és jelmeztervező iparművészek) éves szakmai kiállítása március 27-én délután, a Színházi Világnapon nyílik meg a nagyközönség számára a Magyar Alkotóművészek Házában. Idén két új díjat is létrehoztak a színházi és filmes látványtervezők számára: "Az Év Díszlettervezője" és "Az Év Jelmeztervezője" elismeréseket a kiállítás megnyitóján adják át. Nevezni lehetett egy produkció (színház, film, koncert vagy reklám) díszlet-, jelmez- vagy világítás tervével, illetve olyan alkotással is, amely nem valósult meg. Összesen mintegy harminc alkotó nevezett, több mint 110 pályaművel.

A kiállítást megnyitják és a díjakat átadják: dr. Ács Piroska művészettörténész, az OSZMI igazgatója, dr. Weinek Leonárd Budapest - Zugló Önkormányzatának polgármestere, Hegedűs D. Géza színművész, Balla Ildikó díszlet- és jelmeztervező művész, a MAOE Iparművészeti Tagozat vezetőségi tagja, Erkel László Kentaur látványtervező, akcióművész.

A  Katona József Színházban délelőtt  A szerelem diadala című készülő produkció nyílt próbájába lehet belenézni.  Akik izgalmasnak találják, hogy egy új produkció próbafolyamatába máskor is betekintsenek, azoknak lehetőségük lesz arra, hogy akár a helyszínen belépjenek a pártoló tagok sorába, hiszen a színház közönségszolgálati irodája aznap este 11 óráig óra között lesz nyitva. Csak ezen a napon az érdeklődők az áprilisi előadásokra 33 % kedvezménnyel válthatnak jegyet többek között Kocsis Gergelytől, Máté Gábortól, Nagy Ervintől, Ónodi Esztertől és Szacsvay Lászlótól. Este A kétfejű fenevad előadása után közönségtalálkozó lesz.

A Miskolci Nemzeti Színház két napos programsorozattal ünnepel. Pénteken délelőtt a színház művészei improvizációs jelenetekkel indítják az eseményt. Aztán színházi történeteket mesélnek a színház zenészei, természetesen a saját szemszögükből. A tánc sem maradhat ki: a Rómeók és Júliák című készülő táncmű próbájába tekinthetnek be az érdeklődők. Délután Seres Ildikó kalauzolja a kíváncsiskodókat a kulisszák mögött. Este három produkcióból is lehet válogatni (Barta Lajos: Szerelem,  Nino D'Introna - Giacomo Ravicchio: Robinson & Crusoe, és az Észak-fok című beszélgetős sorozat). Másnap is hasonló a program, az esti előadások kivételével.

A Békés Megyei Jókai Színház Drámaíró versenyt hirdetett: egy aznap megjelenő napilap kisorsolt írásából három író néhány óra alatt egyfelvonásos darabot rögtönöz, amit egy kora délutáni próba, majd egy esti előadás követ. Az idei verseny már a tizenötödik; eddig többek közt Horváth Péter, Szilágyi Andor, Márton László, Pozsgai Zsolt, Békés Pál, Nagy András, Zalán Tibor, Kiss Csaba, Thuróczy Katalin, Lackfi János és Háy János. Az "ötletgazda" Siposhegyi Péter háromszor vállalta a megmérettetést. Idén határon túli szerzőket kért föl a színház, Brestyánszky B. Rozáliát, Gobby Fehér Gyulát és Láng Zsoltot. Az elkészült műveket március 28-án a Jókai Színház társulata adja elő, kiegészülve Szalay Kriszta, Cserna Antal és Kézdy György vendégművészekkel, Czajlik József, Fekete Péter és Tege Antal rendezői irányításával.

Programkereső

Legnépszerűbb

Tánc

Száz éve született Margot Fonteyn, aki Nurejevvel karöltve forradalmasította a balettet

1919. május 18-án született Margot Fonteyn, a brit Royal Ballet prímabalerinája, akit egy Nurejevvel közös előadása után 89-szer tapsolt vissza a közönség, és aki börtönben is ült.
Klasszikus

Öt éves lett a Virtuózok, így ünnepelnek

Jubileumi ünnepi hangversenyen lépnek fel a Virtuózok klasszikus zenei tehetségkutató műsor elmúlt öt évének legtehetségesebb résztvevői december 30-án a Müpában.
Könyv

Szabó Magda személyes pillanatai

Szabó Magda minden művében az emberi lélek titkait kutatta állhatatosan. Most azonban az ő titkai tárulhatnak fel ebben a különleges fényképalbumban, amelynek lapjain az írónő egész élete megelevenedik. Galéria
Zenés színház

„A Csárdáskirálynő a Monarchia egyik utolsó sóhajtása”

Könnyű beleszeretni Kálmán Imre édes melódiáiba és ezekbe a furcsa figurákba – véli Vidnyánszky Attila rendező. A Nemzeti Színház vezérigazgatója korábban többször vitt színre operát, mégis a júliusi margitszigeti Csárdáskirálynő lesz az első operettrendezése.
Plusz

Alinda ezúttal Ónodi Esztert kérdezte

Folytatódik a heti rendszerességgel jelentkező portréinterjú széria, melyben Veiszer Alinda kérdezi a Zsidó Művészeti Napok művészeit. Ónodi Eszterrel kitértek arra is, hogy a népszerű színésznő lehetett volna zenész is, sőt szóba került, milyen a “rocker”, az “ufó” és a”libapásztor” Eszter.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Színház jótékonyság

Színházjeggyel segíthetünk a nehéz sorsú gyerekeknek

Az Orlai Produkciós Iroda számára mindig is fontos volt a társadalmi felelősségvállalás. Színházjegy akciójukkal most a Pitypang Gyermekotthon lakóinak nyújtanak segítséget. A cél: a gyerekek balatoni nyaraltatása.
Színház POSZT 2019

„Nem kegyeket osztunk” – beszélgetés a POSZT-válogatásról

A Magyar Színházi Társaság és a Színház folyóirat beszélgetéssorozatán a POSZT versenyprogramja volt a téma. A két válogatóval, Gulyás Gáborral és Zalán Tiborral, valamint Turbuly Lillával, a Színházi Kritikusok Céhének elnökével Veiszer Alinda beszéltetett.
Színház új évad

Operagála köszönti az 50 éves Szentendrei Teátrumot

Öt saját bemutatót és számos előadást kínál új évadában a Szentendrei Teátrum, amely idén ünnepli ötvenéves fennállását. A születésnapi operagálát Szentendre főterén rendezik meg, az évad háziasszonya Gubik Petra.
Színház hír

A Kodály-módszerről szóló Vecsei–Vidnyánszky-darab is látható lesz jövőre a Nemzetiben

Tíz bemutatót tervez a jövő évadban a Nemzeti Színház, ahol Eirik Stubo, David Doiasvili, Szász János, Andrzej Bubien, Berettyán Nándor, Márkó Eszter és ifj. Vidnyánszky Attila rendezését is láthatja a közönség.
Színház magazin

Csehov-hősnőbe oltott Tündekirálynő – Cate Blanchett 50

A színpadon és a filmvásznon mutatott teljesítményével is számos díjat kiérdemelt, ő az egyetlen színésznő, akit ugyanazért a szerepért kétszer is Oscar-díjra jelöltek. Május 14-én töltötte be ötvenedik életévét Cate Blanchett.