Színház

Színházmaraton

2011.08.19. 11:31
Ajánlom
Maratoni Sorsjáték címmel tizenkét órás előadásra készül a kolozsvári Váróterem Projekt társulat a Kolozsvári Magyar Napok keretében

Indiában és az Egyesült Államokban már tartottak hasonló, több órán, vagy akár több napon át tartó színházi előadást, de Európában még nem volt példa egész napos előadásra.

A kincses városban premiernek számító produkció mentes a formai kötöttségektől, így másfajta figyelmet igényel mind a szereplők, mind a nézők részéről. Amint azt Visky Andrej, a társulat tagja sajtótájékoztatóján kifejtette, leginkább a színházi kísérlet pozitívumaira és negatívumaira kíváncsiak, illetve arra, hogy hol található az a "fizikai és pszichikai határ, ameddig színészként képesek elmenni".
A Váróterem Projekt tagjait emellett az is érdekli, hogy a közönség hogyan tudja majd befogadni és feldolgozni az élményt, éppen ezért arra biztatják az érdeklődőket, hogy a szombati nap folyamán többször is kapcsolódjanak be a produkcióba.

A vállalkozás a 2010-ben Hatházi András rendezésében bemutatott Sorsjáték kísérleti változata. Az eredetileg egyórás előadás jeleneteit a közönség által kisorsolt elemek - téma, szereplők kiléte és száma, a kezdő és végső cselekvések - határozzák meg, a színészek ezek alapján improvizálnak. Az előadók elmondása szerint a nézőknek nem kell attól tartaniuk, hogy a Maratoni Sorsjátékon egy-egy jelenet ismétlődni fog, hiszen a bemutató jellegéből adódóan rengeteg témalehetőség van.
A tizenkét órás előadásra való felkészülést a társulat blogján lehet nyomon követni. A Maratoni Sorsjáték augusztus 20-án, szombaton 10 órakor kezdődik a kolozsvári Farkas utcában felállított színpadon.

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Liszt Ferenc szépunokája ez a csodakamasz zongoraművész

Ahogy a középkorú és idősebb generációk birtokba vették a közösségi médiát, úgy futott fel Michael Andreas Häringer karrierje is. A most tizenhét éves zongoraművész nem csak ragyogó tehetség, de kivételesen népszerű is.
Vizuál

Mutatjuk, hol találja a ma 75 éve elhunyt Róth Miksa alkotásait!

Sőt, galériánkban azokat az enteriőröket is, amelyek már elpusztultak. Róth elsőként ismerte fel a monarchiában a Tiffany-üveg alkalmazásában rejlő lehetőségeket, és mesteri szintre emelte az üvegművészetet. 1944. június 14-én halt meg Róth Miksa üvegfestő és üvegmozaik-készítő.
Vizuál

Elhunyt Franco Zeffirelli

A hosszú betegség után elhunyt rendező 96 éves volt. Firenzében helyezik örök nyugalomra – számolt be róla a hvg.hu.
Könyv

12 izgalmas kötet a Könyvhétről

Mi ezeket a könyveket szeretnénk látni a könyvespolcunkon. Szubjektív válogatás a most megjelenő újdonságokból.
Könyv

Simon Márton nyitotta meg a 90. Ünnepi Könyvhetet Budapesten

Simon Márton költő ünnepi beszédével megnyílt a 90. Ünnepi Könyvhét és 18. Gyermekkönyvnapok csütörtök délután a Duna-korzón, Budapesten.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Színház hír

Két díjnak is örülhet ifj. Vidnyánszky Attila a POSZT-on

Szombat este átadták a 19. Pécsi Országos Színházi Találkozó díjait a Kodály Központban megrendezett ceremónián. A versenyprogramban tíz nap alatt tizennégy előadás vonult fel a díjakról döntő szakmai-, színész-, és közönségzsűri előtt.
Színház ajánló

Idén nyáron is Siófokra költözik a Játékszín

Tavaly debütált a budapesti Játékszín előadássorozata a siófoki Színparton. Idén július 6-tól hat szombat estén ismét várják a déli part legnagyobb szabadtéri játszóhelyének közönségét.
Színház ajánló

Shakespeare rafinált történetét próbálják Kaszásdűlőn

A lehetetlen és a valószínűtlen válik valósággá a Tévedések vígjátékában, amelyet Dicső Dániel rendezésében láthat a közönség július 6-án a 3K – Kaszásdűlői Kulturális Központ előtti téren.
Színház poszt

"Nem szabad lenézni a nézőt" - Térey Jánost idézve kezdődött meg a POSZT

Megkezdődött  a 19. Pécsi Országos Színházi Találkozó. A seregszemle a sepsiszentgyörgyi Tamási Áron Színház előadásával, a Radu Afrim rendezte Egy zabigyerek kék háttér előtt történetet mesél című darabbal nyílt meg csütörtök este Pécsen.
Színház zsámbék

Rendkívüli közleményt adott ki a Sztalker Csoport a Zsámbéki Színházi Bázisról

Ezen a nyáron Vecsei H. Miklós és Ifj. Vidnyánszky Attila vállalták a Zsámbéki Színházi Bázis művészeti tanácsadói feladatait, mindketten személyesen is kötődnek a Zsámbéki-medencéhez.