Színház

Színházmaraton

2011.08.19. 11:31
Ajánlom
Maratoni Sorsjáték címmel tizenkét órás előadásra készül a kolozsvári Váróterem Projekt társulat a Kolozsvári Magyar Napok keretében

Indiában és az Egyesült Államokban már tartottak hasonló, több órán, vagy akár több napon át tartó színházi előadást, de Európában még nem volt példa egész napos előadásra.

A kincses városban premiernek számító produkció mentes a formai kötöttségektől, így másfajta figyelmet igényel mind a szereplők, mind a nézők részéről. Amint azt Visky Andrej, a társulat tagja sajtótájékoztatóján kifejtette, leginkább a színházi kísérlet pozitívumaira és negatívumaira kíváncsiak, illetve arra, hogy hol található az a "fizikai és pszichikai határ, ameddig színészként képesek elmenni".
A Váróterem Projekt tagjait emellett az is érdekli, hogy a közönség hogyan tudja majd befogadni és feldolgozni az élményt, éppen ezért arra biztatják az érdeklődőket, hogy a szombati nap folyamán többször is kapcsolódjanak be a produkcióba.

A vállalkozás a 2010-ben Hatházi András rendezésében bemutatott Sorsjáték kísérleti változata. Az eredetileg egyórás előadás jeleneteit a közönség által kisorsolt elemek - téma, szereplők kiléte és száma, a kezdő és végső cselekvések - határozzák meg, a színészek ezek alapján improvizálnak. Az előadók elmondása szerint a nézőknek nem kell attól tartaniuk, hogy a Maratoni Sorsjátékon egy-egy jelenet ismétlődni fog, hiszen a bemutató jellegéből adódóan rengeteg témalehetőség van.
A tizenkét órás előadásra való felkészülést a társulat blogján lehet nyomon követni. A Maratoni Sorsjáték augusztus 20-án, szombaton 10 órakor kezdődik a kolozsvári Farkas utcában felállított színpadon.

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Boros Misi: „Minden egyes hangra érdemes odafigyelni”

Nyaralásról, fociról, gyakorlásról kérdeztük Boros Misit, beszélgetésünk során a Bogányi Gergellyel közös Arénakoncert is szóba került.
Színház

Keverni nem csak a fakanállal lehet: Marie Curie nem mindennapi élete

Marie Curie története sok szempontból a századforduló és a 20. század története. A radioaktivitás úttörő kutatójának életét feldolgozó monodráma egy egyedülálló tudós történetét meséli el, akinek volt bátorsága szembemenni a hagyományos női szerepkörrel.
Zenés színház

Peller Károly: „Többet készülünk rá, mint egy gálakoncertre”

Augusztus 3-án és 4-én a budai várban adnak gálakoncertet az Operettszínház művészei. Peller Károly a felkészülés folyamatáról mesélt.
Zenés színház

Jonas Kaufmann, Anna Nyetrebko és Erwin Schrott a budapesti mozivásznon

Az Uránia moziban július 19-én és a rákövetkező hetekben operacsillagok koncertfilmjeit láthatja a nagyközönség.
Vizuál

Drótmese – Nézze meg online a fiatal magyar alkotó díjnyertes animációját!

Pataki Szandra stop motion animációja egy drótszálakból felépített világban játszódik, ahol senki sem vonhatja ki magát az egymásnak feszülő erők hatása alól.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Színház premier

2039-ben sem lesz könnyebb az élet

Négy generáció különös sorsát bemutató, kortárs családdráma kerül színpadra a Hatszín Teátrumban, tele bűnökkel, pokollá vált házasságokkal és egy elhallgatott örökséggel. A Majd, ha az eső eláll című előadás premierjét augusztus 10-én tartják.
Színház interjú

Fenyő Iván: „Úgy éreztem, hogy megszűnt az összetartás”

Idén folytatódik a „legendás” Máté-Horvai osztály előadássorozata a Jurányi Házban, amely most Fenyő Iván életével foglalkozik. Őt kérdezte a Jurányi Latte a főiskolás emlékeiről, illetve arról, miért szállt ki az AlkalMáté Trupp-ból, és vajon játszik-e majd a róla szóló előadásban.
Színház lázár kati

Lázár Katinak ítélték a színikritikusok az idei életműdíjat

A Színházi Kritikusok Céhe nyolcadik alkalommal ismer el életműdíjjal a színházművészet bármely területén kiemelkedőt alkotó, 65 év feletti művészt.
Színház Radioaktív

Keverni nem csak a fakanállal lehet: Marie Curie nem mindennapi élete

Marie Curie története sok szempontból a századforduló és a 20. század története. A radioaktivitás úttörő kutatójának életét feldolgozó monodráma egy egyedülálló tudós történetét meséli el, akinek volt bátorsága szembemenni a hagyományos női szerepkörrel.
Színház interjú

Gyerekek tragédiája – valóságos túszdráma, színházi köntösben

2004-ben a beszláni I. számú iskolát terroristák rohanták le, ezernél is több embert ejtve túszul. A holland Carly Wijs Mi és Ők című kamaradarabja ezen elbeszélhetetlen napok emlékéről szól.