Színház

Színháztörténet ínyenceknek

2010.01.02. 22:36
Ajánlom
A zene és a színház iránt a Habsburgok mindig érdeklődtek, a színház művészete azonban III. Ferdinánd mantuai származású nejének hatására, az 1650-es évektől kezdődően bontakozott ki. Az Osztrák Színházi Múzeumban kiállított legrégebbi darabok is erre az időszakra datálhatók.

Az intézmény története 1921-ben kezdődik, amikor Joseph Grigort, az Osztrák Nemzeti Könyvtár színház- és zenetörténész munkatársát megbízták a gyűjtemény kialakításával. Egy évvel később kiállítást tartottak a könyvtár nagytermében, és még ugyanekkor sikerült megvásárolni a korszak legnagyobb gyűjtőjének, Hugo Thimignek a színházi kollekcióját. Az események kezdeti gyors tempóját a történelem azonban visszavetette: a múzeumot - egyetlen szobával - hivatalosan csak évtizedekkel később, 1975-ben alapították meg. Végleges helyszínre, a Lobkowitz-palotába 1991-ben költözhettek.

A Lobkowitz-palota Bécs első barokk városi palotája volt. 1683-ban kezdődött az építése, ami 11 évig tartott - közben tervezői is cserélődtek -, míg a bálterem 1730-ban nyerte el végső formáját. A névadó család feje, Franz Joseph Maximilian von Lobkowitz híres volt művészetkedveléséről: háza koncerteknek és színházi előadásoknak adott helyet, saját zenekart tartott fenn, támogatta Beethovent, a komponista pedig neki ajánlotta a III. szimfóniát. A bálterem - Jacob van Schuppen a művészeteket ábrázoló mennyezeti freskójával - ennek megfelelően az Eroica névre hallgat.

Az Osztrák Színházi Múzeum állandó kiállítása klasszikus, azaz kevéssé interaktív múzeum volt: a gyűjtemény tematikusan (makettek, fotók, rajzok, plakátok, egyéb dokumentumok, jelmezek, bábok) elrendezett, ám minden esetben a történeti sorrendet követett. A látogatók megcsodálhatták Goethe anyjának, Katharina Elisabeth Textornak a köpenyét; szemezhettek Richard Teschner 20. század elején készített bábjaival; bogarászhatták Max Reinhardt rendezőpéldányait; körbejárhatták a hirdetőoszlopokat és végigböngészhették a - főképp - szecessziós plakátokat; oldalról és felülről is bekukucskálhattak egy középkori passiójáték diorámájába vagy a régi, 1881-ig álló Burgtheater színpadára (ahol az Orfeusz és Euridiké, az Alceste, a Szöktetés a szerájból, a Figaro házassága vagy a Così fan tutte premierjét tartották); bordó bársonnyal takart ajtók mögött pedig aprócska kirakatok rejtőztek, ahol szintén diakrón módon sorakoztattak fel díszletterveket a Galli-Bibiena család (bolognai származású tervező dinasztia, amelynek tagjai több mint egy évszázadon keresztül a terület legjobb szakembereinek számítottak) kétdimenziós perspektivikus díszleteitől a modern kori (értsük ez alatt a 20. század első felét) konstrukciókig. Igaz, az ajtónyitogatás a szem mellett a fülre is hatott, mert többnyire operadíszletekről van szó, és hang is társult a látványhoz.

A múzeumban, gyanítom, a színháztörténetet jól ismerő látogatók mozogtak otthonosabban, lelkesebben - és azért a múlt idő, mert jelenleg épp átrendezik a tárlatot. Az intézmény Gustav Mahler születésének 150. évfordulójára nyitja meg újra a kapukat - aki addig nem bírná ki osztrák színháztörténet nélkül, a ház földszintjén időszakos kiállításokra válthat jegyet -, remélhetőleg korszerűbb, izgalmasabb, színházibb formában.

Programkereső

Legnépszerűbb

Könyv

Szabó Magda személyes pillanatai

Szabó Magda minden művében az emberi lélek titkait kutatta állhatatosan. Most azonban az ő titkai tárulhatnak fel ebben a különleges fényképalbumban, amelynek lapjain az írónő egész élete megelevenedik. Galéria
Klasszikus

Hogyan érzi magát egy diák, ha elmegy a Zeneakadémiára?

Régi panasz, hogy a fiatalok nem járnak klasszikus zenei hangversenyre. A problémáról eddig mindenkit megkérdeztek már, csak épp a gyerekeket nem. Most ők mondják el, hogyan éltek meg egy koncertet.
Plusz

Alinda ezúttal Ónodi Esztert kérdezte

Folytatódik a heti rendszerességgel jelentkező portréinterjú széria, melyben Veiszer Alinda kérdezi a Zsidó Művészeti Napok művészeit. Ónodi Eszterrel kitértek arra is, hogy a népszerű színésznő lehetett volna zenész is, sőt szóba került, milyen a “rocker”, az “ufó” és a”libapásztor” Eszter.
Zenés színház

Ingyenes szabadtéri előadással ünnepli fennállása 150. évfordulóját a Bécsi Operaház

Az előadások mellett szintén premierekkel és kiállításokkal várja az intézmény az operabarátokat május 25-én és 26-án.
Színház

„Nem kegyeket osztunk” – beszélgetés a POSZT-válogatásról

A Magyar Színházi Társaság és a Színház folyóirat beszélgetéssorozatán a POSZT versenyprogramja volt a téma. A két válogatóval, Gulyás Gáborral és Zalán Tiborral, valamint Turbuly Lillával, a Színházi Kritikusok Céhének elnökével Veiszer Alinda beszéltetett.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Színház átrium

“Kasszasiker” az Átriumban!

Új bemutatóra készül az Átrium, a Kasszasiker című vígjátékát június 17-én mutatja be színház.
Színház jótékonyság

Színházjeggyel segíthetünk a nehéz sorsú gyerekeknek

Az Orlai Produkciós Iroda számára mindig is fontos volt a társadalmi felelősségvállalás. Színházjegy akciójukkal most a Pitypang Gyermekotthon lakóinak nyújtanak segítséget. A cél: a gyerekek balatoni nyaraltatása.
Színház POSZT 2019

„Nem kegyeket osztunk” – beszélgetés a POSZT-válogatásról

A Magyar Színházi Társaság és a Színház folyóirat beszélgetéssorozatán a POSZT versenyprogramja volt a téma. A két válogatóval, Gulyás Gáborral és Zalán Tiborral, valamint Turbuly Lillával, a Színházi Kritikusok Céhének elnökével Veiszer Alinda beszéltetett.
Színház új évad

Operagála köszönti az 50 éves Szentendrei Teátrumot

Öt saját bemutatót és számos előadást kínál új évadában a Szentendrei Teátrum, amely idén ünnepli ötvenéves fennállását. A születésnapi operagálát Szentendre főterén rendezik meg, az évad háziasszonya Gubik Petra.
Színház hír

A Kodály-módszerről szóló Vecsei–Vidnyánszky-darab is látható lesz jövőre a Nemzetiben

Tíz bemutatót tervez a jövő évadban a Nemzeti Színház, ahol Eirik Stubo, David Doiasvili, Szász János, Andrzej Bubien, Berettyán Nándor, Márkó Eszter és ifj. Vidnyánszky Attila rendezését is láthatja a közönség.