Színház

Színháztörténet ínyenceknek

2010.01.02. 22:36
Ajánlom
A zene és a színház iránt a Habsburgok mindig érdeklődtek, a színház művészete azonban III. Ferdinánd mantuai származású nejének hatására, az 1650-es évektől kezdődően bontakozott ki. Az Osztrák Színházi Múzeumban kiállított legrégebbi darabok is erre az időszakra datálhatók.

Az intézmény története 1921-ben kezdődik, amikor Joseph Grigort, az Osztrák Nemzeti Könyvtár színház- és zenetörténész munkatársát megbízták a gyűjtemény kialakításával. Egy évvel később kiállítást tartottak a könyvtár nagytermében, és még ugyanekkor sikerült megvásárolni a korszak legnagyobb gyűjtőjének, Hugo Thimignek a színházi kollekcióját. Az események kezdeti gyors tempóját a történelem azonban visszavetette: a múzeumot - egyetlen szobával - hivatalosan csak évtizedekkel később, 1975-ben alapították meg. Végleges helyszínre, a Lobkowitz-palotába 1991-ben költözhettek.

A Lobkowitz-palota Bécs első barokk városi palotája volt. 1683-ban kezdődött az építése, ami 11 évig tartott - közben tervezői is cserélődtek -, míg a bálterem 1730-ban nyerte el végső formáját. A névadó család feje, Franz Joseph Maximilian von Lobkowitz híres volt művészetkedveléséről: háza koncerteknek és színházi előadásoknak adott helyet, saját zenekart tartott fenn, támogatta Beethovent, a komponista pedig neki ajánlotta a III. szimfóniát. A bálterem - Jacob van Schuppen a művészeteket ábrázoló mennyezeti freskójával - ennek megfelelően az Eroica névre hallgat.

Az Osztrák Színházi Múzeum állandó kiállítása klasszikus, azaz kevéssé interaktív múzeum volt: a gyűjtemény tematikusan (makettek, fotók, rajzok, plakátok, egyéb dokumentumok, jelmezek, bábok) elrendezett, ám minden esetben a történeti sorrendet követett. A látogatók megcsodálhatták Goethe anyjának, Katharina Elisabeth Textornak a köpenyét; szemezhettek Richard Teschner 20. század elején készített bábjaival; bogarászhatták Max Reinhardt rendezőpéldányait; körbejárhatták a hirdetőoszlopokat és végigböngészhették a - főképp - szecessziós plakátokat; oldalról és felülről is bekukucskálhattak egy középkori passiójáték diorámájába vagy a régi, 1881-ig álló Burgtheater színpadára (ahol az Orfeusz és Euridiké, az Alceste, a Szöktetés a szerájból, a Figaro házassága vagy a Così fan tutte premierjét tartották); bordó bársonnyal takart ajtók mögött pedig aprócska kirakatok rejtőztek, ahol szintén diakrón módon sorakoztattak fel díszletterveket a Galli-Bibiena család (bolognai származású tervező dinasztia, amelynek tagjai több mint egy évszázadon keresztül a terület legjobb szakembereinek számítottak) kétdimenziós perspektivikus díszleteitől a modern kori (értsük ez alatt a 20. század első felét) konstrukciókig. Igaz, az ajtónyitogatás a szem mellett a fülre is hatott, mert többnyire operadíszletekről van szó, és hang is társult a látványhoz.

A múzeumban, gyanítom, a színháztörténetet jól ismerő látogatók mozogtak otthonosabban, lelkesebben - és azért a múlt idő, mert jelenleg épp átrendezik a tárlatot. Az intézmény Gustav Mahler születésének 150. évfordulójára nyitja meg újra a kapukat - aki addig nem bírná ki osztrák színháztörténet nélkül, a ház földszintjén időszakos kiállításokra válthat jegyet -, remélhetőleg korszerűbb, izgalmasabb, színházibb formában.

Programkereső

Legnépszerűbb

Színház

Kilép a POSZT-ot szervező cégből a Magyar Színházi Társaság

A szervezet azt sérelmezi, hogy nem tudják megfelelően gyakorolni tulajdonosi és ellenőrzési jogukat. FRISSÍTÉS: Karsai György kilép a POSZT Tanácsadó Testületéből.
Klasszikus

Nem vagyok kétlaki - Interjú Selmeczi Györggyel 

Kisorosziban Selmeczi György, Orbán György, Vajda János és Csemiczky Miklós zeneszerzők fogadták a Partitúra stábját. Miklósa Erika és Batta András a kamerák előtt pillanthatott be a kortárs magyar zeneszerzés Négyek-nek is nevezett csoportja semmihez sem hasonlítható alkotói miliőjébe.
Színház

Balogh Tibor válasza Karsai Györgynek

A POSZT Szakmai Tanácsadó Testületének tagja nyílt levélben reagál Karsai György egyetemi tanár, színikritikus hétfőn közzétett írására, amelyben lemond a POSZT Tanácsadó Testületi tagságáról.
Klasszikus

Alig egy hónap, és kezdődik Érdi Tamás nyári fesztiválja

Ötödik alkalommal rendezik meg a Klassz a pARTon! fesztivált. Idén negyven koncertet, összesen 62 programot látogathatunk a hazai vízpartokon.
Klasszikus

Így gyakorolj! – Tabea Zimmermann brácsaművész tanácsai

A hazánkban is gyakran megforduló brácsaművész, Várjon Dénes zenészpartnere a Strad hasábjain hat pontban szedte össze tanácsait a fiatal (vonós)hangszereseknek.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Színház ajánló

Költészet, valóság, Édes Anna a Városmajorban

Az Édes Annát hozza a Miskolci Nemzeti Színház a Városmajori Szabadtéri Szemle versenyprogramjába. A rendező, Rusznyák Gábor és a társulat 2017-ben szintén egy klasszikus magyar regény színpadra állításával nyerte el a Színikritikusok Díján a legjobb előadásnak járó elismerést.
Színház ajánló

A Kádár-kor legszenzációsabb bűncselekménye a Városmajorban

A Városmajori Szabadtéri Színpad idei saját bemutatójaként készül el Fejes Endre nagysikerű regényének színpadi adaptációja, A jó estét nyár, jó estét szerelem. A július 18-i bemutatót követően még egy alkalommal, július 19-én láthatja a közönség az új adaptációt.
Színház hír

Megdöbbenéssel fogadta a Magyar Színházi Társaság kilépését a POSZT vezetése

Magyar Attila, a POSZT-ot szervező cég ügyvezető igazgatója arra reagált, hogy hétfőn az egyik színházi szakmai érdekképviselet bejelentette, lemondanak tulajdonrészükről, mivel nem áll módjukban megfelelően gyakorolni tulajdonosi és ellenőrzési jogukat.
Színház hír

Balogh Tibor válasza Karsai Györgynek

A POSZT Szakmai Tanácsadó Testületének tagja nyílt levélben reagál Karsai György egyetemi tanár, színikritikus hétfőn közzétett írására, amelyben lemond a POSZT Tanácsadó Testületi tagságáról.
Színház ajánló

12 színésznő olvassa fel Radnótiné Gyarmati Fanni teljes naplóját egy előadáson

Küszködik és teremt címmel Radnóti Miklósné Gyarmati Fanni naplóinak teljes szövegét 12 fiatal színésznő olvassa fel szerdán Budapesten, a Pozsonyi úti Amikor Galériában.