Színház

Színikritikusi mentorprogramot indít a Színház folyóirat

2022.01.12. 09:40
Ajánlom
A komplex tánc- és színikritikusi képzés célja, hogy aktívan hozzájáruljon a színházról, táncról és a kortárs előadóművészetekről gondolkodni és írni vágyó fiatalok tehetséggondozásához.

A Játéktérrel és a Revizor kritikai portállal közös program két szemeszteren, vagyis kétszer három hónapon keresztül zajlik majd, a szervezők pedig remélik, hogy munkájukkal kapcsolódni tudnak az egykori nagy sikerű „kritikuskeltető”, a Hajónapló Műhely szellemi örökségéhez.

Nem ez az első alkalom, hogy ilyen képzést indít a Színház folyóirat, első mentorprogramjukat 2017-ben indították, résztvevőinek egy része pedig ma már neves lapokban publikál.

A tavasszal induló mesterkurzusok heti rendszerességgel, szombatonként várják a mentoráltakat szemináriumi jelleggel, ahol a kritikusszakma képviselői mellett színészek, rendezők, drámaírók és tervezők beszélgetnek majd a résztvevőkkel a kritikaírásról, illetve annak folyamatáról, gyakorlatáról.

Emellett a szervezők szabadegyetemi jellegű előadásokat is tartanak majd a (kortárs) színházhoz és tánchoz kapcsolódó témákban. A mentorprogram harmadik tartóoszlopa a személyes mentorálás. Minden résztvevő saját mentort kap egy tapasztalt, gyakorló kritikus személyében, akivel konzultációt folytathat az aktuális kritikusi munkájával kapcsolatban. A közös munkához hozzátartoznak az előadáslátogatások, a látott produkciók elemzése és a folyamatos szakmai kapcsolattartás.

A programban résztvevő kritikus-mentorok: Boros Kinga, Csáki Judit, Fuchs Lívia (tánc), Gabnai Katalin, Herczog Noémi, Jászay Tamás, Karsai György, Králl Csaba (tánc), Molnár Zsófia, Stuber Andrea, Turbuly Lilla, Urbán Balázs és Varga Anikó.

A programba 18 és 35 év közötti fiatalokat várnak, akik rövid motivációs levéllel, önéletrajzzal, valamint egy-két, maximum 8-10 ezer karakteres színi- vagy tánckritikával (esetleg esszével vagy tanulmánnyal) jelentkezhetnek az alábbi e-mail címen.

A programba való jelentkezés határideje február 10., a résztvevők névsorát március 1-jén hozzák nyilvánosságra.

Programkereső

Legolvasottabb

Klasszikus

A megérinthető zene - Megnyílt a Magyar Zene Háza

Tíz éves tartalmi és műszaki tervezés, majd építkezés után nyílt meg szombaton a Magyar Zene Háza. A zenei beavató intézmény koncertekkel, interaktív kiállítással, zenei kreatív térrel és zenepedagógiai foglakozásokkal várja a nagyközönséget. 
Színház

Tragikusan fiatalon elhunyt Mokány Csaba színművész

Negyvenhárom éves korában elhunyt Mokány Csaba füleki származású színész, rendező adta hírül a Komáromi Jókai Színház facebook oldala. "Isten veled, Csabi! Emléked megőrizzük!" - búcsúznak tőle kollégái.
Klasszikus

Főszerepben a Barenboim-család

A világhírű zongoraművész-karmester, Daniel Barenboim és hegedűművész fia, Michael ad koncertet január 26-án a Müpában. A műsoron Mozart-szonáták szerepelnek.
Klasszikus

„Minden művészet a káoszból épül fel” – Beszélgetés a Chaos String Quartet tagjaival

Második helyezést ért el a tavaly ősszel tartott Bartók Világversenyen, és a Fidelio különdíjával is gazdagodott a bécsi központú, de különböző nemzetiségű fiatalokból álló Chaos String Quartet. A vonósnégyes két hegedűse, Susanne Schäffer és Kruchió Eszter mesélt együttesükről, a versenyen szerzett élményekről és arról, hogy milyen különleges helyszíneken léptek már fel.
Klasszikus

A kóruséneklés legnagyobbjait díjazta a KÓTA a magyar kultúra napján

A Magyar Kórusok, Zenekarok és Népzenei Együttesek Szövetsége tizennégy kategóriában díjazta azokat a karnagyokat, tanárokat és zongorakísérőket, akik munkájukkal segítik a hazai kóruséletet.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Színház ajánló

Az eltűnt idő nyomába ered Hajduk Károly

Jancsó Júlia fordítása nyomán elevenedik meg Marcel Proust kultikus műve, Az eltűnt idő nyomában Fischer Iván Lakásszínházában, február 5-én.
Színház hír

Márciustól csillag őrzi Kaszás Attila nevét a komáromi mozi előtt

Alig pár hónappal azután, hogy a városhoz kötődő művészek előtt tisztelegve felavatták az első csillagot, új névvel gazdagodik a mozi előtti tér – jelentette be közösségi oldalán Keszegh Béla polgármester.
Színház gyász

Tragikusan fiatalon elhunyt Mokány Csaba színművész

Negyvenhárom éves korában elhunyt Mokány Csaba füleki származású színész, rendező adta hírül a Komáromi Jókai Színház facebook oldala. "Isten veled, Csabi! Emléked megőrizzük!" - búcsúznak tőle kollégái.
Színház kritika

Csalók és megcsaltak játszmája

Életünk illúziókra épül: próbáljuk a jó oldalunkat mutatni az emberek előtt, sikeresnek látszani, szépnek, okosnak és gazdagnak tűnni. Néhány embernek mindez valóban sikerül, mások egy hamis valóság mögé bújva élik mindennapjaikat. „Korunk cégvezetője”, Háy János darabjának főszereplője is ilyen. A legjobbat akarja, és minél többet markol, annál jobban szétesik az addig megszokott világa.
Színház videó

Színészek kampányolnak a választás tisztaságáért

Az Unhack Democracy kezdeményezésére több színész is csatlakozott a választások tisztaságát elősegítő kampányhoz – írja a 444.