Színház

Színikritikusi mentorprogramot indít a Színház folyóirat

2022.01.12. 09:40
Ajánlom
A komplex tánc- és színikritikusi képzés célja, hogy aktívan hozzájáruljon a színházról, táncról és a kortárs előadóművészetekről gondolkodni és írni vágyó fiatalok tehetséggondozásához.

A Játéktérrel és a Revizor kritikai portállal közös program két szemeszteren, vagyis kétszer három hónapon keresztül zajlik majd, a szervezők pedig remélik, hogy munkájukkal kapcsolódni tudnak az egykori nagy sikerű „kritikuskeltető”, a Hajónapló Műhely szellemi örökségéhez.

Nem ez az első alkalom, hogy ilyen képzést indít a Színház folyóirat, első mentorprogramjukat 2017-ben indították, résztvevőinek egy része pedig ma már neves lapokban publikál.

A tavasszal induló mesterkurzusok heti rendszerességgel, szombatonként várják a mentoráltakat szemináriumi jelleggel, ahol a kritikusszakma képviselői mellett színészek, rendezők, drámaírók és tervezők beszélgetnek majd a résztvevőkkel a kritikaírásról, illetve annak folyamatáról, gyakorlatáról.

Emellett a szervezők szabadegyetemi jellegű előadásokat is tartanak majd a (kortárs) színházhoz és tánchoz kapcsolódó témákban. A mentorprogram harmadik tartóoszlopa a személyes mentorálás. Minden résztvevő saját mentort kap egy tapasztalt, gyakorló kritikus személyében, akivel konzultációt folytathat az aktuális kritikusi munkájával kapcsolatban. A közös munkához hozzátartoznak az előadáslátogatások, a látott produkciók elemzése és a folyamatos szakmai kapcsolattartás.

A programban résztvevő kritikus-mentorok: Boros Kinga, Csáki Judit, Fuchs Lívia (tánc), Gabnai Katalin, Herczog Noémi, Jászay Tamás, Karsai György, Králl Csaba (tánc), Molnár Zsófia, Stuber Andrea, Turbuly Lilla, Urbán Balázs és Varga Anikó.

A programba 18 és 35 év közötti fiatalokat várnak, akik rövid motivációs levéllel, önéletrajzzal, valamint egy-két, maximum 8-10 ezer karakteres színi- vagy tánckritikával (esetleg esszével vagy tanulmánnyal) jelentkezhetnek az alábbi e-mail címen.

A programba való jelentkezés határideje február 10., a résztvevők névsorát március 1-jén hozzák nyilvánosságra.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Tánc

Abbahagyja a balettet, és búcsúzik a színpadtól Leblanc Gergely

A 31 éves balettművész az Operaház videójában beszélt arról, hogy elbúcsúzik a színpadtól, és a továbbiakban a háttérben fogja segíteni a Magyar Nemzeti Balett munkáját.
Színház

Mindig van egy hajnal a konyhában – beszélgetés Kovács Patríciával és Schmied Zoltánnal

Valódi érzelmi hullámvasutat kínál a nézőknek a Rózsavölgyi Szalon április közepén bemutatott, Bármit mondhatsz című előadása, amelyben egy negyvenes házaspár próbálja tisztázni sok-sok év alatt felgyülemlett sérelmeiket egy reggelbe nyúló beszélgetés során. A két főszereplővel, Kovács Patríciával és Schmied Zoltánnal beszélgettünk.
Könyv

Megmenekülhet Esterházy Péter egykori otthona

Alkotóházként születhet újjá a 2016-ban elhunyt Kossuth- és József Attila-díjas író egykori, rómaifürdői családi háza.
Klasszikus

Bach-estre készül Ránki Dezső és az Anima Musicae

A sűrű májusi koncertszezon igazi különlegességet tartogat még a hónap végére is: a Klukon Edit, Ránki Dezső és Ránki Fülöp által megálmodott Csönd-zsák koncertek 14. hangversenyén J. S. Bach négy zongoraversenye csendül fel az Anima Musicae Kamarazenekarral közösen.
Plusz

„Lenyűgöző, hogy Bartók milyen sokakat inspirált” – interjú Káel Csabával

A Müpa vezérigazgatójával a határátlépő produkciókról, saját rendezéseiről és arról is beszélgettünk, hogyan találhat a nagyközönség is utat Bartók muzsikájához.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Színház ajánló

Milyen hatással van hat ember életére egy váratlan terhesség? – új bemutató a 6SZÍN-ben

Csákvári Krisztián írta és rendezte a 6SZÍN legújabb bemutatóját, amely egy váratlan terhesség körül forog. A Kontraszt című előadás története egy fiatal felnőtt férfi útkereséséről szól a modern világ talajvesztett zűrzavarában.
Színház interjú

Mindig van egy hajnal a konyhában – beszélgetés Kovács Patríciával és Schmied Zoltánnal

Valódi érzelmi hullámvasutat kínál a nézőknek a Rózsavölgyi Szalon április közepén bemutatott, Bármit mondhatsz című előadása, amelyben egy negyvenes házaspár próbálja tisztázni sok-sok év alatt felgyülemlett sérelmeiket egy reggelbe nyúló beszélgetés során. A két főszereplővel, Kovács Patríciával és Schmied Zoltánnal beszélgettünk.
Színház interjú

A művészet szabaddá tesz – interjú Venyige Sándorral

Pest megye legnagyobb szabadtéri összművészeti fesztiválját kínálja Budapesttől mindössze 25 kilométerre a Mézesvölgyi Nyár. A fesztivál alapító-igazgatóját, Venyige Sándort kérdeztük az idei programokról.
Színház ajánló

Nemzetközi fesztiválok a Karinthy Színházban

Június 4-én és 5-én a Nemzetközi Történetmesélő Fesztiválon, június 8-án pedig az I. Karinthy New Wave Festivalon találkozhat a közönség nemzetközileg elismert művészekkel.
Színház hír

Bíró Kriszta első rendezése és Gálffi László önálló estje az Örkény Színház jubileumi évadában

Meghirdette 2024/25-ös évadát az idén húszéves jubileumát ünneplő Örkény Színház. A szezon során a kortárs művek ismét nagy szerephez jutnak, hét ősbemutatóval is készülnek.