Színház

Színikritikusi mentorprogramot indít a Színház folyóirat

2022.01.12. 09:40
Ajánlom
A komplex tánc- és színikritikusi képzés célja, hogy aktívan hozzájáruljon a színházról, táncról és a kortárs előadóművészetekről gondolkodni és írni vágyó fiatalok tehetséggondozásához.

A Játéktérrel és a Revizor kritikai portállal közös program két szemeszteren, vagyis kétszer három hónapon keresztül zajlik majd, a szervezők pedig remélik, hogy munkájukkal kapcsolódni tudnak az egykori nagy sikerű „kritikuskeltető”, a Hajónapló Műhely szellemi örökségéhez.

Nem ez az első alkalom, hogy ilyen képzést indít a Színház folyóirat, első mentorprogramjukat 2017-ben indították, résztvevőinek egy része pedig ma már neves lapokban publikál.

A tavasszal induló mesterkurzusok heti rendszerességgel, szombatonként várják a mentoráltakat szemináriumi jelleggel, ahol a kritikusszakma képviselői mellett színészek, rendezők, drámaírók és tervezők beszélgetnek majd a résztvevőkkel a kritikaírásról, illetve annak folyamatáról, gyakorlatáról.

Emellett a szervezők szabadegyetemi jellegű előadásokat is tartanak majd a (kortárs) színházhoz és tánchoz kapcsolódó témákban. A mentorprogram harmadik tartóoszlopa a személyes mentorálás. Minden résztvevő saját mentort kap egy tapasztalt, gyakorló kritikus személyében, akivel konzultációt folytathat az aktuális kritikusi munkájával kapcsolatban. A közös munkához hozzátartoznak az előadáslátogatások, a látott produkciók elemzése és a folyamatos szakmai kapcsolattartás.

A programban résztvevő kritikus-mentorok: Boros Kinga, Csáki Judit, Fuchs Lívia (tánc), Gabnai Katalin, Herczog Noémi, Jászay Tamás, Karsai György, Králl Csaba (tánc), Molnár Zsófia, Stuber Andrea, Turbuly Lilla, Urbán Balázs és Varga Anikó.

A programba 18 és 35 év közötti fiatalokat várnak, akik rövid motivációs levéllel, önéletrajzzal, valamint egy-két, maximum 8-10 ezer karakteres színi- vagy tánckritikával (esetleg esszével vagy tanulmánnyal) jelentkezhetnek az alábbi e-mail címen.

A programba való jelentkezés határideje február 10., a résztvevők névsorát március 1-jén hozzák nyilvánosságra.

Programkereső

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Klasszikus

„Egy hallgató azt írta, ha nem lett volna a Notturno, végzett volna magával” – Interjú Némethy Attilával

Némethy Attila zongoraművésszel, a Zeneakadémia tanárával a Bartók Rádiónál vezetett műsorairól, a közönség érdeklődéséről és a hagyományok átadásáról beszélgettünk.
Vizuál

Túl a barátságon – kritika A sziget szellemeiről

Martin McDonagh új filmje a tisztességről szól. Arról, hogy bárhogy is viseljük a ránk mért sorsot, egymással szemben nem szabad kegyetlennek lennünk. A sziget szellemei joggal érdemelte ki a kilenc Oscar-jelölést.
Zenés színház

„Minden színésznő álma egy igazi nadrágszerep” – interjú Lévai Enikővel a Mária főhadnagy bemutatója kapcsán

Lévai Enikő századik születésnapját ünneplő színháza centenáriumi gálaestjén lép színpadra február közepén, egy hónappal később pedig a Mária főhadnagy címszerepében mutatkozik be.
Vizuál

Kern András előtt tiszteleg a FILMIO

A Nemzeti Filmintézet streaming platformján négy napig ingyenesen láthatunk három, Kern András főszereplésével készült magyar filmet.
Klasszikus

A 82 éves Kobajasi Kenicsiró vezényelte a Nemzeti Filharmonikusokat Japánban

Beethoven, Bruch, Dvořák és Csajkovszkij műveit adta elő a magyar együttes tizenkét napos turnéja során. A japán közönség szívélyesen fogadta a zenekart, valamennyi koncert teltház előtt zajlott.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Színház magazin

A színház tart egyben lelkileg és fizikailag is – Kern András 75 éves

Kern András január 28-án ünnepli a 75. születésnapját. Eleinte filmrendező szeretett volna lenni, majd miután mégis a színházat választotta, pályáját a Vígszínházban kezdte, és mindmáig aktív tagja a társulatnak.
Színház interjú

Csiby Gergely egy keményen eldurvuló válást állít színpadra az Art-Színtérben

A Rózsák háborúja című előadás lesz az első produkció, amely kifejezetten az Art-Színtér idén birtokba vett terébe készül. Az előadást február 20-án mutatják be. A rendezőt társulati létről, szabadúszásról és a készülő előadásról kérdeztük.
Színház hírek

A Főváros kulturális pályázatokkal ünnepli Budapest születésének 150. évfordulóját

A Budapest Drámapályázat díjátadójával megkezdődött a főváros egyesítésének 150. évfordulóját ünneplő Budapest 150 programsorozat. A legelőkelőbb díjat Pass Andrea és Trencsényi Katalin vette át.
Színház magazin

Játszani kell, nem belehalni – Esztergályos Cecília 80

A Kossuth-díjas színésznő január 26-án ünnepli a 80. születésnapját. Noha legtöbben a Família Kft. című tévéfilmsorozatból ismerik, mindmáig aktív színészi pályáján szép számmal fordultak elő jelentős filmes és színházi alakítások is.
Színház interjú

Nem tudni, itt van-e a világvége, de valami nem kóser – beszélgetés Szikszai Rémusszal és Hoffer Károllyal a készülő Dekameron kapcsán

Szikszai Rémusz Dekameron 2023 címmel bábelőadást rendez a Budapest Bábszínházban. Hogyan lesz egy „hagyományos” színészből bábrendező? Hogyan kerülnek Bocaccio helyére kortárs magyar írók, ráadásul egyszerre tízen? A rendezőt és Hoffer Károly bábtervezőt kérdeztük.