Színház

Színikritikusok Díja 2011 - az átadás

2011.09.25. 20:06
Ajánlom
Legyenek velünk a gáán! Tudják meg első kézből a nyerteseket! Folyamatos közvetítés, percről percre.

20:08

Szép jó estét! Jelöltekkel, színházcsinálókkal és rajongó nézőkkel teli a Magyar Színház. A Színikritikusok Díját idén 31. alkalommal adják át.

20:09

Celebszpotting: Tasnádi István, kisebb ex-egri különítmény, a Vaskakas Bábszínház nem fellépő része, a Cyber Cyrano közreműködői, ex-(?)József Attila színháziak - ebből a szögből őket látni.

20:13

Még mindig nem kezdünk... Vajdasági Tanyaszínház, Nyitrai László, a gála zeneszerzője, Őze Áron, a Magyar Színház igazgatója, Lőkös Ildikó, dramaturg, egy lány sárga virágcsokorral a kezében. (Vajon rajongó? És kinek hozta? - Ez sajnos nem derült ki az este végére sem.)

20:16

Sötét lett! Végre!

20:17

Cikázó fények, valami kitömött állat, tán muflon trófeája. Beeeeeeeee - mi lesz itt, ha béget a birka?

20:18

Csákányi Eszter szőke fonatokkal, pártával, talán matyóban, Pál András  huszármentében, arany sujtás meg pitykék. Dallanak. Szalmabálák, traktor. Előtte az Úr hangja szólt a Tragédiából. Tánc népi jelleggel.

20:20

A jó díjátadó ismérvei: rövid, szórakoztató. Méltóság és elegancia. (Tessék folytatni mindenkinek, ki-ki ahogy épp gondolja. Rengeteg további jelzőt sorolnak fel, jegyezni lehetetlen.)

20:22

Retró a vetítés, Törőcsik Mari-fotó a sarokban. Gyönyörű!

20:24

Az első nyertesek megvannak: nézők, akik többek közt a Fidelio felajánlásából is ajándékot kapnak. Mázlisták.

20:25

Az első díj. Dráma, Für Anikó és Mucsi Zoltán adja át. Térey János Jeremiása. Kézben nejlonszatyor, benne díj. Térey nincs. Für gyönyörű fekete-szürke, flamencót is idéző ruhában.

20:27

A tavalyról ismert báb, Éva és aki új, a rá nem érő Győző helyett Éva barátnője, Hédike.

20:29

Schell Judit, Gazsó György adja át Bella Máténak a legjobb színházi zene díját. (A tudósító ennek elfogultan, iszonyatosan örül.) Bella Máté köszöni a Nemzetinek, a színészeknek, a zenészeknek és szerelmének. (Némi visítás a nézőtéren.)

20:31

Ember, milyen díjaid vannak? - szól az Úr dörgedelmesen. A közreműködők felsorolnak. Ruttkai Laura még nem volt a Zárórában, Gémes Antos pedig Prima Primissimát szeretne érthető okokból.

20:34

Közben Csákányi Eszter és Pál András jelmezt cseréltek. Naná, hisz a legjobb jelmez díja következik. Közben Éva és Hédike Kulka Jánost veszik észre a nézőtéren. Vagy nem. Mindenesetre rajonganak.

20:35

Eszenyi Enikő és Herczeg Tamás adják át a díjat Ignjatovic Kristinának a János királyért. Aki köszöni a társulatnak, és természetesen nagyon örül.

20:37

(Szúkenyik Tamás közbevet: Egy Blattner-díjam van...) A legjobb díszlet díját Pálmai Anna és László Zsolt adják át. A hosszú hajú díjátadók. Antal Csaba kapja a Mefistofeléért. (Szerintem is ő volt a legjobb, az én szavazólapomon is ő vezetett.) Ő viszont annak örül, hogy zenés műfaj kapja a díjat.

20:39

Folytatódik a tavalyi Örvös úr geg. (Tessék utánanézni!) Éva és Hédike Örvös/Ötvös urat rajongják. (Joggal.) Néhány poén azt illetően is, hová is szerződött a 30. gála műsorvezetője, és akkori legígéretesebb pályakezdője.

20:40

Ötvös András és Pogány Judit adják át a legígéretesebb pályakezdőnek a díjat. Orosz Ákos kapja. Ötvös nagyon átöleli. Orosz Ákos meg van lepődve. Izgul is. Szürke öltönyben. Balázs Zoltánnak és tanárainak köszöni, Zsámbékinak, Zsótérnak, szeretteinek, családjának. Örvös úr dedikál Évikének és Hédikének.

20:43

A Budapest értékei díj nevet kapta az eddig a Fővárosi Önkormányzat díja nevű kitüntetés. Csomós Miklós adja át Zsámbéki Gábornak a Katona három évtizedes vezetéséért, a művészi munkáért, a nemzetközi sikerekért. Zsámbéki nem mond semmit, a nejlonszatyrot és az almát is otthagyja. Csákányi Eszter utánaviszi.

20:45

Jön a különdíj és Pelsőczy Réka virágos szoknyában. Aki kapja: Bíró Kriszta. Lófarokban, piros hajgumival. Nagy ölelések, vastaps. Mindjárt elsírja magát. És elmondja, hogy reméli, nem jár úgy, mint a diplomaosztóján, ahol lezuhant a színpadról. (Most nem zuhant le.)

20:47

A legjobb női mellékszereplő Scherer Pétertől kapja meg a díjat. Aki nem más, mint Lázár Kati. Visítás a nézőtéren. Joggal. Virággal a kezében jön. A bot ellenére elképesztően fiatalnak ragyog! 1967-ben vették fel stúdiósnak itt. Törőcsiket, ezt a "drága nőt" emlékidézi és rajongja. Most megmutatja, hogyan öltöztette át nyílt színen szerepben Törőcsiket. "És most itt vagyok, és megértem, drága gyönyörű Mari, királyné!" - mondja Lázár Kati. Vastaps. Mindkét nőnek. Lázár Kati egy csuda!

20:52

Kell-e színházi diploma és honnan kell? Éva és Hédike megmondják. (Csákányinak nem kell. Pál András kaposvári háromévese nem számít. Önirónia rulez!)

20:53

A legjobb férfi mellékszereplő: Kulka János. Meg is kapja Szirtes Ágitól a díjat. (Szirtes Ági feketében, piros cipőben. Perfekt.) Kulka a három különböző szép szerepet köszöni Mohácsiéknak, aki azt mondta neki az egyik próbán, hogy az ember élete végéig pécsi táncos komikus és kaposvári segédrendező marad. (Taps, értett poén.)

20:56

A kritikáról mondanak véleményt a falusi idillt élvezők.

20:57

A gyerek- és ifjúsági előadások jönnek. (Újra elhangzik a bábszínház az nem színház poén tavalyról.) Kolozsi Angéla és Fodor Tamás megosztott díjat ad át: a Cyber Cyranónak és A kis lordnak. (Kocsis Rozi, a harmadik jelölt, a Vaskakas igazgatója tapsol a színpadon. Biztosan szomorú. Joggal.)

20:58

Jeles András felhívja Grünwald Dávidot, A kis lord címszereplőjétt. (Grünwald Dávid nagyon rulez és nagyon kúl!) Vidovszky a bizalmat köszöni és a három szereplőt említi, meg persze a szerzőt, Tasnádi Istvánt és Gyevi-Bíró Esztert. (Állítólag Vidovszky délután még a ködös Albionban volt. - Tényleg ott volt.)

21:00

Polyák Lilla és Dolhai Attila (az igazi zenés! - mondja Éva és Hédike) adják át a legjobb zenés/szórakoztató előadás díját a Cabaret-nak. (Dolhai hosszított zakújú öltönyben, Polyák Lilla rózsaszín felsőben, gyönyörű fekete szoknyában.) Éva és Hédike hevesen követelik, hogy Dolhai lépjen fel. (Bozsik Yvette, a Cabaret rendezője nincs itt.) Dolhai vetkőzik. (Zakó le.) És jön a Gypsyland.

21:03

Csilavázunk itt, csilavázunk ott, örülünk, hogy csilalázunk ott - vagy valami hasonló. A Cigányszerelemből egy dal jön, jazzesítve. Vad cigány legény vagyok... Remek. (Most veszem észre, a színpadon elöl kitömött róka vagy kutya, és az üst egy fazékkal van összekötve. Tuti, hogy pálinkát kotyvasztanak.) Éva és Hédike és beléphet a dalba. Sok hölgy cserélne most velük, hogy Dolhai Attilával énekelhetnek egy színpadon.

21:08

Mit gondolsz a kritikáról? - kérdezi az Úr. Most megtudjuk.

21:10

A független előadások jönnek. Reméljük, hogy jövőre is ki tudják adni a kritikusok, és lesz független színház. Nagy taps. Vastapssá válik. (Legyen!) Fullajtár Andrea (kisfeketében), Mácsai Pál. A Hoppart Korijolánusza a nyertes. A rendező Polgár Csaba. Meghatódás. Szavakat nem nagyon talál. "Csak" köszöni.

21:15

A Paradicsomban árvalányhajas kalapos, rámás csizmás úriember, párja pártában, tanácselnök, fejőnő - tiszta Finito-fíling. (Író: Tasnádi István, az estnek és a drámának is, jelmeztervező - az estnek - Fodor Annamária.)

21:16

A legjobb női főszereplő Nagy Ervintől kapja a díjat. Öltönyzsebből a boríték. Mészáros Sára és Molnár Piroska megosztva kapják a díjat. Üdvrivalgás Mészáros Máténak, aki kisbabázó húga helyett veszi át a díjat. Kulka János pedig Molnár Piroska magyar hangja, aki Nyitrán játszik.

21:18

A legjobb férfi főszereplőnek egy újabb kisfeketés színésznő, Kiss Diána Magdolna adja át a díjat. Aki kapja Mucsi Zoltán. (A Nehéz három jelölésből kettőt díjra váltott.) "Kicsit sokat beszélek, de az utolsó metrót elérjük." Szolnoki segédszínész korszakát idézi, amikor Kerényi Imre volt az igazgatója.  "Jöttem be ide ma, jó lenne megkapni, a Keresztes Tomi meg a Fekete Ernő majd megkapják ejövőre vagy azután." (Nagy kacaj.) Köszönet a Bárkának, Bérczesnek, Háynak, Lázár Katinak és Moldvai Kiss Andreának, aki "26 éve visel el".

21:23

Civil a pályán, azaz a színpadon: Tompa Andrea, a Színházi Kritikusok Céhének elnöke. A céh első életműdíját Törőcsik Mari kapja. (Nagy taps. De tényleg nagy, és nem demonstratív, hanem az örömmel teli, tisztelős fajtából való. Visítások is vannak. És álló ováció. Mert megérdemli.)

21:25

Törőcsik Mari zavarban van, de elképesztő a humora. "Ez egy boldog pillanat." "Ez a taps most nagyon meghatot engem. És rájöttem, hogy van előnye annak is, hogy közel 80 éves." Lázár Kati zavarba hozta. "Szerencse nélkül ez a pálya katasztrófa." "Engem az Isten a tenyerén hordozott." Ilyeneket mond. (Ezt a nőt persze, hogy rajongjuk!)

21:30

A legjobb rendezés díja Udvaros Dorottyától és Kulka Jánostól. (Udvaros pezsgőszínben. Vagy talán világos karamell? Mindenesetre üdítő látvány.) Bagossy Lászlónak jár. Ő tavaly is külföldön rendezett, most is. Mácsai a tavalyihoz hasonlóan ismét átveszi.

21:32

A legjobb előadás jön, kisfeketében Szávai Viktória, partnere Keresztes Tamás feketében és grafitszürkében. A díjat az Egyszer élünk.... kapja. Mohácsinak visítanak. (Vannak itt kaposvári egyetemisták a nézőtéren. Meg persze nemzetisek is. És néhány kaposvári tanár kollégája.)

21:35

Finálé. Csákányi Eszter beleharap az almába, a végig oldalt ülő Máthé Zsolt pedig dalra (rapre) fakad. "Le van fejezve a nagy mű, igen." Menjünk mulatni. Kedves olvasók, tessék ünnepelni!

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

„Komoly lényét én nem tudtam nem szájtátva csodálni” – búcsú Tallér Zsófiától

Április 6-án, 50 éves korában elhunyt Tallér Zsófia Erkel- és Bartók-Pásztory-díjas zeneszerző, a Zeneakadémia és az SZFE oktatója. A kivételes művészről M. Tóth Géza Balázs Béla-díjas filmrendező emlékezett meg a Freeszfe Egyesület oldalán.
Vizuál

Mindig farmernadrágot viselt – Szomjas Györgyre emlékezett Gelencsér Gábor

Az április 7-én elhunyt filmrendező, Szomjas György művei is láthatók lesznek a Műcsarnok hamarosan megnyíló, filmesek fotóit bemutató tárlatán, ám készítőjük már nem lehet jelen a megnyitón. Gelencsér Gábor filmtörténész búcsúzott tőle a Műcsarnok oldalán.
Zenés színház

A muzsika hangja szigorú valósága

Talán nem meglepő, hogy számos musicalhez hasonlóan a Broadway színpadáról vászonra álmodott, öt Oscar-díjjal jutalmazott és minden idők ötödik legjövedelmezőbb filmjeként számon tartott A muzsika hangját is valós események ihlették, arról viszont már kevés szó esik, hogy a szereplők olyannyira az életből csöppentek a képernyőre, illetve a színpadra, hogy a szerzők még a neveket sem változtatták meg.
Vizuál

Elhunyt Szomjas György

Megrendülten olvastuk a Magyar Filmművészek Szövetsége gyászhírét, miszerint 2021. április 7-én, 80 éves korában otthonában, szerettei körében elhunyt Szomjas György filmrendező. 
Plusz

Elhunyt Fülöp herceg

Életének századik évében elhunyt Fülöp edinburghi herceg, a brit uralkodó, II. Erzsébet királynő férje – közölte pénteken a Buckingham-palota.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Színház szfe

Az SZFE szerint szabályt szegve zárhatták ki őket az Európai Színházi Iskolák és Akadémiák Uniójából

Az E:UTSE márciusban úgy határozott, hogy kizárja tagjai közül a Színház- és Filmművészeti Egyetemet. Döntésüket azzal indokolták, hogy a vezetőtestületben történt jelentős változások miatt az egyetem már nem tekinthető ugyanannak az intézménynek, melyet korábban felvettek. Az SZFE szerint a kizárás szabályellenes.
Színház hír

Stumpf István: Az SZFE ügye bizonyos értelemben baleset volt

A felsőoktatási modellváltás koordinációjáért felelős kormánybiztos is megszólalt a Színház- és Filmművészeti Egyetem körül kialakult helyzet kapcsán, egyfajta balesetnek titulálva a modellváltás körüli ellenállást. Stumpf István reményét fejezte ki aziránt is, hogy a többi modellváltó egyetemen ilyen nem fog előfordulni.
Színház ajánló

Pap Verával és Börcsök Enikővel látható a Pesti Színház nagy sikerű előadása

A Pesti Színház 2010-ben mutatta be Hadar Galron kortárs izraeli író drámáját, a Mikvét, amely tizenegy évvel a bemutató után április 24-én online lesz látható az eSzínház oldalán.
Színház hír

Kizárták az SZFE-t az Európai Színházi Iskolák és Akadémiák Uniójából

Az E:UTSA márciusi döntése mögött az ATV birtokába jutott dokumentum szerint az SZFE modellváltása, pontosabban a vezetőtestületben bekövetkezett jelentős változás áll.
Színház hír

Nem maradunk színházi fesztivál nélkül nyáron – júniusban jön a Kisvárdai Fesztivál

Három helyszínen, tizenöt versenyelőadással és öt versenyen kívüli produkcióval várja a nézőket a Magyar Színházak Kisvárdai Fesztiválja június 18. és 26. között. A határon túli magyar színházak seregszemléjének programját ezúttal is a fesztivál művészeti tanácsadója, Balogh Tibor dramaturg, kritikus állította össze.