Színház

Színikritikusok Díja 2012 - a díjátadó gála és a nyertesek

2012.09.16. 19:51
Ajánlom
Helyszíni közvetítés a Nemzeti Színházból - térerő függvényében, percről percre. Ahogyan tavaly, úgy idén is igyekszünk helyszíni közvetítést adni a Színikritikusdíj-átadóról. Ez most nem lesz könnyű: ha megszakadunk, annak annyi az oka, hogy elmegy a térerő. Legalább ezzel sikerüljön megakadályozni a megcsörrenő mobiltelefonokat. A beszámoló azért ennek ellenére is íródik tovább.

19:53 van, nyílnak a nézőtéri ajtók, szállingóznak a jelöltek, a színházi szakma jelesei és a színházrajongó nézők. Jó, hogy vannak még. Hogy vagyunk. Ma este is lesznek olyanok a színpadon, jelesül Molnár Piroska és Kovács Márton, illetve Lábodi Ádám, akik fellépők és jelöltek is egyben. A nézőtéren ülő Alföldi Róbert pedig valószínűleg minimum kétszeresen izgul: a gálának helyet adó és sokszorosan jelölt Nemzeti igazgatójaként, illetve nominált rendezőként. (Akkor háromszorosan.) A színlap szerint lesz zene, mint tavaly és tavalyelőtt, jönnek újra a bábok (akik mi vagyunk, tehát az átlagos nézők), móka, kacagás (szerencsére a színházi szakma egy része még tud magán nevetni). Molnár Piroska mellett Kocsis Pál az este műsorvezetője.

Kulisszatitok: nagyjából a nézőtéri csillárt látom, illletve egy páholyban a debreceni Vojtina Bábszínház képviselőit. Még jó, hogy a hang- és/vagy fénypultban (dilettáns a közvetítő, elnézést) van egy cirka 55 centis átmérőjű tévé, ami a színpad képét mutatja.

Újabb gongszó.

Moraj.

Hang, megvagy? - jön az ügyelői kérdés. Szóljál, ha megvagy! Megvagyok. Akkor kezdünk.

Sötét. Csönd.

Szakértők, HOPParték négyen,, kék fények, alul fut a fény. Tán egy cirkuszi porond ez. Herczeg Adrienn jön, és énekli karcos hangján a Komédiás dalt. Kezdődik az életed. Tanulj a rosszhoz is jó képet vágni. Mert minden, minden csak komédia.

Szmokingok, estélyik. Elegancia. Könnyedség.

Oldalt  kritikusdj tortája.

Az első taps.

És Győző jön Évikével.Tudják, a bábok két évvel ezelőttről.

A Piroska művésznő az színész. Palika - vidéki... Tudják, running gag két évvel ezelőttről.

Telefoncsöngés. Győző felveszi, Évike átveszi. Hédike, a barátnő az a vonal végén. (Tavalyról, emlékeznek.) Itt vagyunk a Nemzetiben. Hogyhogy melyikben? A soroksáriban...

Az első díj, amit átadnak ma este, a legjobb új magyar drámáé. A jelöltek: Kovács Krisztina-Térey János: Protokoll, Pintér Béla: Kaisers TV, Ungarn, Székely Csaba: Bányavirág. És aki a díjat átadja: Esterházy Péter.

A nyertes: Székely Csaba. Köszöni mindazoknak, akik szerették a darabot, és azoknak is, akik nem szerették.

Pörög az este.

A legjobb színházi zene következik. A jelöltek: Kaisers TV, Ungarn - Pintér Béla és Társulata - zeneszerző: Kéménczy Antal, Peer Gynt - Örkény Színház - zeneszerző: Matkó Tamás, Szentivánéji álom - Weöres Sándor Színház, Szombathely - zeneszerző: Kovács Márton, Virágos Magyarország - Katona József Színház - zeneszerző: Kákonyi Árpád, Matkó Tamás. A díjátadó: Dés László.

A nyertes: Kovács Márton. A banda rázendít.

A legjobb jelmez kategória nomináltjai: A filozófus - Katona József Színház - tervezte: Izsák Lili, Szentivánéji álom - Weöres Sándor Színház, Szombathely - tervezte: Remete Kriszta, Tarelkin (halála) élete - Örkény Színház - tervezte: Nagy Fruzsina. Erkel László Kentaur adja át a díjat.

A nyertes: Remete Kriszta. Nagy taps, üdvrivalgás, fütty. Köszönöm szépen - mondja. Ez a munka egy nagyon nagy összmunka volt, csak az én nevem volt kiírva. Köszöni Mohácsi Jánosnak, a társulatnak, Jordán Tamásnak, Mohácsi Andrásnak a szamárfejet. És gratulál a másik két jelöltnek is.

Ötödéves zenés színészek, a cappella kezdik a Come together. Emelkedik az emelkedő. Félsötét, félvilágos, mindenesetre meglehetősen erotikus. És jön a fény, illetve a zenekar is becsatlakozik. Slágyi Csenge, Törőcsik Franciska kisfeketefehérben, Nagy Dániel Viktor beatboxol, ha nem vagyok botfülű.

A legjobb díszletre jelölt alkotók: Hamlet - Nemzeti Színház - tervezte: Menczel Róbert, Scapin, a szemfényvesztő - Csokonai Színház, Debrecen - tervezte: Helmut Stürmer, Vágyvillamos - Radnóti Színház - tervezte: Ambrus Mária. A díj átadója: Székely László. A gyerekek fanfárt énekelnek. Éljen, éljen, bavó, bravó.

Ambrus Máriának szól. Aki meghatott.

Egy nő, két férfi - a legjobb pályakezdő közülük kerül ki: Lábodi Ádám - Vörösmarty Színház, Székesfehérvár/A csárdáskirálynő avagy 1916, Petrik Andrea - Radnóti Színház, Tasnádi Bence - Katona József Színház. A nyertes Znamenák Istvántól kap díjat.

A nyertes Lábodi Ádám. Gratulál Andreának és Bencének. Köszöni szüleinek, hogy mindig azt csinálhatta, amit szeretne, tanárainak, Mohának, hgy bízott benne, a kritikusoknak, a fehérvári színészeknek. Nagy visítások.

A különdíj esélyesei: A Gondnokság című sorozat készítői (Katona József Színház), Nádasy Erika és Szegvári Menyhért, az egri Fszt. 2. Színház létrehozásáért, Szabó György, a Trafó elmúlt tizenhárom évéért. És jön a díjátadó, Tompa Andrea.

A díjazott: Szabó György. Nagy taps, visítások. (Nagyon megérdemli. Kár, hogy ezt meg kellett kapnia. Mert ha maradt volna...) Köszöni családjának, a Trafó nagyon jó csapatának. Furcsa neki a színpadon állni, lenn neki izgalmasabb. 13 éve van a nyugdíjig. Nézi tovább. (Nézzed, Gyuri! Köszi mindent.)

Jó estét kívánok, hölgyeim és uraim. 20:33 van, ez a Harmadik Figyelmeztetés - mondja Cserna Antal. Ez egy ismert dal, mi pedig kevéssé ismert színészek vagyunk - mondja Gémes Antos. Ez a dal rezonál a leginkább a kultúrában tevékenykedők érzelmeire. A Final Countdown az eleje, aztán átváltanak a Még nem veszíthetek-re.

(Gyors összehasonlítás: eddig nem állok túl jól a díjazotti találatarányommal. A színház, kérem szépen, szubjektív. Mi, kritikusok, mind egyéniségek vagyunk!)

Maradunk a zenénél. A színpad aljáról felbukkan Kulka János feje. A súgó dalát énekli. (Csodálatos. A közönség veszi a humort. A poénokat. Az öniróniát. A lírát. A vállalt giccset. A szomorúbohócságot. Csoda születik a színpadon. Nem csak a dal szerint.) Taps, visítás. Nanáhogy.

A legjobb női mellékszereplő kategóriában négy színésznőt jelöltek: Kerekes Éva - Peer Gynt - Örkény Színház, Molnár Piroska - A tanítónő - Nemzeti Színház (nevetés, taps), Stefanovics Angéla - Kaisers TV, Ungarn - Pintér Béla és Társulata, Takács Nóra Diána - Tarelkin (halála) élete - Örkény Színház. És máris a színpadon a díjátadó: Trill Zsolt.

A nyertes: Stefanovics Angéla. SZőkén. PIros-feketében. Szabadkozás zavartan: Nem gondoltam, hogy én fogom kapni, most köptem ki a rágómat. Köszöni Pintér Bélának és a kritikusoknak is.

Még nem tudjuk, ki kapja a legjobb férfi mellékszereplő díját, mindenesetre a jelöltek: Hatházi András - Hedda Gabler - Kolozsvári Állami Magyar Színház, Rába Roland - Hamlet - Nemzeti Színház, Schneider Zoltán - Vágyvillamos - Radnóti Színház. A díjátadó: Takács Katalin.

A díjazott: Rába Roland.

Poland ölel mindenkit, Roland csókol mindenkit. Ezt Alföldi Róbert mondja.

A legjobb gyerek- és ifjúsági előadás kategóriájának jelöltjei: East Balkán - Bárka Színház - rendezte: Vidovszky György, Náthán gyermekei - Nemzeti Színház - rendezte: Gigor Attila, Szamár a torony tetején - Stúdió "K" - rendezte: Fodor Tamás. A díjat Meczner János adja át.

A díjazott: Fodor Tamás. Vastapsfélét kap.

Képtelenség, mert nagyobb a Bárka és a Nemzeti is, mint a Stúdió K. Két hete elérte azt a kort, hogy ingyen járhat múzeumba. Egxe fene, elvisszük ezt a díjat - mondja bájosan.

HOPPart feat Herczeg Adrienn. Amanda Lear Enigma Give a little hmmmm to me-je. A cappella. Herczeg Adrienn fotelbn elnyúlva.  A mistery - és a fotelban elnyúló színésznő pocakjának dlolnak. Fotóvaku, majd Évike és Győző visszaér. Évikének tetszik, Győzőnek nem különösebben...

A legjobb zenés/szórakoztató előadás díjára három darab és két rendező jelölt: Bolha a fülbe - Radnóti Színház - rendezte: Mohácsi János, A csárdáskirálynő avagy 1916 - Vörösmarty Színház, Székesfehérvár - rendezte: Mohácsi János, Musik, musikk, musique - Katona József Színház-Művészetek Palotája-Budapesti Tavaszi Fesztivál - rendezte: Pelsőczy Réka. A díjat Tihanyi Ákos koreográfus adja át. A HOPPart Mohácsi Jánosnak A csárdáskirálynőért fanfárol.

Évike feldobja a pultra a lábát, piros cipjébe pezsgőt töltenek. Mohácsi a játékba belemegy, megissza.

A legjobb független előadás jön. Három jelölt van: Bányavirág - Yorick Stúdió-Marosvásárhelyi Nemzeti Színház Tompa Miklós Társulata - rendezte: Sebestyén Aba, Kaisers TV, Ungarn - Pintér Béla és Társulata - rendezte: Pintér Béla, Krízis-trilógia (A papnő) - Krétakör - rendezte: Fancsikai Péter, Gulyás Márton, Schilling Árpád. Schilling Árpád visszautasította a jelölést. Ha ő kapja a legtöbb szavazatot, a céh nem adja ki a díjat. Díjátadónk viszont természetesen van: Ascher Tamás.

A nyertes: Kaisers TV, Ungarn. Pintér Béla jön. (Nem Petőfiként. Pedig úgy is csodálatos!) Köszöni a kollégáknak, az alkotótársaknak és a kritikusoknak.

bekvart (Bánfalvi Eszter Kvartett): Ez a ház is ledőlhet. Trokán Nóra a fronténekesnő estélyiben, jórészt kaposvári színi egyetemisták a többiek. Félelem és düh van az estélyis-szmokingos elegancia mögött. (Gyerekek, mi lesz veletek, tényleg?)

A legjobb női főszereplő díjára három K betűs színésznőt jelöltek: Kerekes Éva - Mi történt, miután Nóra elhagyta a férjét, avagy a társaságok támaszai - Örkény Színház, Kézdi Imola - Hedda Gabler - Kolozsvári Állami Magyar Színház, Kováts Adél - Vágyvillamos - Radnóti Színház.  A díjat - a kezdőbetűhöz stílszerűen - Király Levente adja át. (Micsoda színész! Jó estét és szép éjszakát kíván mindenkinek.)

A nyertes: Kováts Adél. Nagy örömtaps.

És még mindig taps. A színésznő kék nadrágkosztümben. Nem mert készülni beszéddel. Köszöni a Radnóti csapatának, Zsótérnak, aki kitaposta belőle, hogy ez ilyen lett, de hát nem mindig az szeret, aki simogat. Minden színésznek az a leghőbb vágya, hogy azt érezze, neki írták a szerepet. Ez olyan . (És a hangja végig remegett. Megható, tényleg.)

A legjobb férfi főszereplő kategóriában holtverseny miatt négy jelöltünk van: Fekete Ernő - Protokoll - Radnóti Színház, Gálffi László - A vihar - Örkény Színház, Keresztes Tamás - Woyzeck - Katona József Színház, Polgár Csaba - Peer Gynt - Örkény Színház. A díjátadó: Básti Juli.

És igen, Fekete Ernő! Köszöni a kritikusoknak, a Radnótinak és a Katonának, hogy kölcsönadták.

Senkálszky Endre kolozsvári színész (98 éves! és elképesztő erőben van!) néhány napja kapta meg életműdíját Kolozsváron. Az erről készült video-összeállítás következik. (Addig is olvassák el ezeket a laudációkat. Megéri. Fontos, szép írások.) Nem tudjuk, hogy milyen lesz a jövő színháza, de felelősek vagyunk a jelenéért - Senkálszky Endre nagyon megfontolandó mondata.

Szakértők feat. Hevér Gábor és Németh Judit adják elő a Vasutas nótát a Sárga liliomból. (Jaj, de szerettem! Az előadást is, a zenét is.) A bottal bicegő Hevér előtt elforog a mikrofon... (Tessék megnyugodni, be van rendezve.) Az a vonat nem jön vissza soha-soha többé... (És jazzre vált a zenekar.) Átutazóország. Jéggé olvadt sínek folynak a csillagos égig.

A süllyedőből Závada Pál jön fel - hátulról Darth Vadernek nézett ki, pedig "csak" egy tűzoltó. Az újra érvénybe lépett szovjet tűzoltószabályzatot kezdi. Mozgáskultúrája pazar, és ahogy fütyül! És már-már énekel! Isteni! (Az apafa nem esett messze az almájától...) Rend legyen, ez a színház ereje - írta Várady Szabolcs rímbe szedve a szabályzatot, amit Závada performál a Szakértők egyenértékű közreműködésével. A szabályzat időnként cigánynótába csap át. (Legszívesebben ledobnám az elegáns cipőt és nekiállnék ugrálni.) Tetszik a nézőknek a nem mindennapi produkció, naná.

Győző és Évike kicsit türelmetlen. De szeretik a nagy igényességet, ezt megerősítik verbálisan.

A legjobb rendezésre jelöltek: Hamlet - Nemzeti Színház - rendezte: Alföldi Róbert, A mi osztályunk - Katona József Színház - rendezte: Máté Gábor, Vágyvillamos - Radnóti Színház - rendezte: Zsótér Sándor. A díjat egy filmrendező, Hajdu Szabolcs adja át. (A Tamara színházi változatára emlékeznek?)

A nyertes Zsótér Sándor. Fehér-szürkében. Az előadásnak a szerzőhöz sok köze nincs, de jó szerepeket írt.

Ki fizeti a kritikusdíj számláját? Az ember nem kekeckedik a fenntartóival - ugye, Palika? Fontos kérdések ezek, Győző és Évike természetesen felteszik.

És az utolsó díj: a legjobb előadás. A jelöltek: Bányavirág - Yorick Stúdió - Marosvásárhelyi Nemzeti Színház Tompa Miklós Társulata - rendezte: Sebestyén Aba, A mi osztályunk - Katona József Színház - rendezte: Máté Gábor, A vihar - Örkény Színház - rendezte: Bagossy László. A díjat a Nemzetiben épp készülő Angyalok Amerikában rendezője, Andrei Serban adja át.

A nyertes: A mi osztályunk. (Ma este előadás volt.) Nagy taps, hujgatás. Máté Gábor. Aki nem tudja, hányan értek át a kollégák közül. Köszöni Pászt Patrícia fordítónak, Cziegler Balázsnak, Füzér Anninak, a színészeknek - a Katona több generációja! -; jelentősebb plénum előtt szeretne állni, hogy vitatkozhasson a közép-európai világunkról, sorsunkról, ezek a viták azonban elmaradtak. Szeretné megköszönni a kritikusoknak, hogy ez egy fontos dolog, amiről beszélnek.

GYőző és Évike ételhordóval jön. Ők már  libamájra gyúrnak. Meg a konyakra.

Molnár Piroska, Kocsis Pál elköszön. Minden résztvevő, közreműködő egyenként feljön a színpadra. Nagy generáció, fiatalok. A pesti egyetemisták flamencoszerűen mozognak. A bekvart hangszerekkel érkezik, a Sazkértők már benn voltak. Hevér, KUlka, NÉmeth Judit, Závada, HOPPart. Sárga liliom, címadó dal. Ködben ég a bánat.

Ennyi volt.

Utoljára.

És megint: Utoljára.

Utojára.

UTOLJÁRA!

Őrület. Káosz. Túlélés. ÖSztön. Ez mind benne a dalban.

Közben ereszkedik a függöny.

U-TOL-JÁ-RA!

És még egy kis cifrázás.

Fény le.  Majd magunkat látjuk a fólián.

Látjuk magunkat.

Tapsrend. Fütty, hujgatás, visítások. Megérdemlik.

Programkereső

Legnépszerűbb

Színház

Székely Krisztát, Kováts Adélt és a kolozsvári társulatot is díjazta a POSZT

A XVIII. Pécsi Országos Színházi Találkozó szakmai, színész- és közönségzsűrije idén is döntött a fesztivál díjairól. A Kolozsvári Állami Magyar Színházé a legjobb előadásnak járó elismerés, a Fidelio támogatásával átadott legjobb 30 év alatti színésznőnek járó díjat Szakács Hajnalka vehette át. Íme a díjazottak listája!
Zenés színház

10 érdekesség a ma 75 éves Marton Éváról

Június 18-án ünnepli hetvenötödik születésnapját Marton Éva Kossuth-díjas operaénekes, a Magyar Szent István-rend birtokosa, a Corvin-lánc kitüntetettje, a nemzet művésze.
Zenés színház

DaCapo: lehet kétszer is érdekes ugyanaz a produkció?

Ismerik azt a keserédes érzést, amikor felvirrad egy várva várt esemény utolsó napja? Ezzel ébredtünk ma Miskolcon immár túl operabáron, régi keresztény hagyományokat idéző felvonuláson, és a RockGiovanni második előadásán is.
Vizuál

Frida Kahlo személyes tárgyai a Victoria és Albert Múzeumban

A Frida Kahlo: Making Her Self Up (Hogyan építette fel magát Frida Kahlo) című kiállítás több mint 200 tárgyat mutat be a művész mexikóvárosi szülőházából, a Kék Házból, ahol 1954-ben, 47 éves korában meghalt. Festményei július elején Budapestre érkeznek.
Zenés színház

Spontán, közös énekléssel zárult a miskolci operafesztivál

Dupla gálakoncerttel, utcabállal, remek hangulatban ért véget tegnap este a 18. Bartók Plusz. A friss Kossuth-díjas Sümegi Eszter még meg is énekeltette a Miskolci Nemzeti Színház közönségét.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Színház szeged

Izgalmas színházi merítéssel és workshoppal vár augusztusban a THEALTER

Az idén 28. alkalommal jelentkező szegedi fesztivál a független színházak egyik legfontosabb hazai fóruma, amely a hazai és határon túli előadások mellett kritikusműhellyel is várja a színházkedvelőket augusztus 3-11. között.
Színház interjú

„Egyszerre szívbemarkoló és komikus” – Interjú Horváth Csabával

Izgalmas és sűrű időszakot jelent a nyár a Forte Társulat számára: május végén mutatták be Az öngyilkos című fekete komédiát a Szkénében, majd fesztiválszereplés fesztiválszereplést ér. A társulat vezetőjével, Horváth Csaba rendező-koreográfussal beszélgettünk.
Színház óbudai társaskör

Óbudai Nyár az Óbudai Társaskör kertjében

Az elmúlt évek hagyományait folytatva idén nyáron is várja közönségét az Óbudai Nyár keretében az Óbudai Társaskör kertje.
Színház interjú

„Nevetsz, de közben akár sírhatnál is” – Interjú Vida Péterrel

Június 22-én, Az Anyám, a nyolcadik kerület! című előadással nyitja meg színházi idényét a Kultkikötő, ami egyben a darab ősbemutatója lesz. A „monoKRÓM KÁDdráma” főszerepét Vida Péter alakítja.
Színház poszt 2018

Székely Krisztát, Kováts Adélt és a kolozsvári társulatot is díjazta a POSZT

A XVIII. Pécsi Országos Színházi Találkozó szakmai, színész- és közönségzsűrije idén is döntött a fesztivál díjairól. A Kolozsvári Állami Magyar Színházé a legjobb előadásnak járó elismerés, a Fidelio támogatásával átadott legjobb 30 év alatti színésznőnek járó díjat Szakács Hajnalka vehette át. Íme a díjazottak listája!