Színház

Színikritikusok Díja 2012 - a díjátadó gála és a nyertesek

2012.09.16. 19:51
Ajánlom
Helyszíni közvetítés a Nemzeti Színházból - térerő függvényében, percről percre. Ahogyan tavaly, úgy idén is igyekszünk helyszíni közvetítést adni a Színikritikusdíj-átadóról. Ez most nem lesz könnyű: ha megszakadunk, annak annyi az oka, hogy elmegy a térerő. Legalább ezzel sikerüljön megakadályozni a megcsörrenő mobiltelefonokat. A beszámoló azért ennek ellenére is íródik tovább.

19:53 van, nyílnak a nézőtéri ajtók, szállingóznak a jelöltek, a színházi szakma jelesei és a színházrajongó nézők. Jó, hogy vannak még. Hogy vagyunk. Ma este is lesznek olyanok a színpadon, jelesül Molnár Piroska és Kovács Márton, illetve Lábodi Ádám, akik fellépők és jelöltek is egyben. A nézőtéren ülő Alföldi Róbert pedig valószínűleg minimum kétszeresen izgul: a gálának helyet adó és sokszorosan jelölt Nemzeti igazgatójaként, illetve nominált rendezőként. (Akkor háromszorosan.) A színlap szerint lesz zene, mint tavaly és tavalyelőtt, jönnek újra a bábok (akik mi vagyunk, tehát az átlagos nézők), móka, kacagás (szerencsére a színházi szakma egy része még tud magán nevetni). Molnár Piroska mellett Kocsis Pál az este műsorvezetője.

Kulisszatitok: nagyjából a nézőtéri csillárt látom, illletve egy páholyban a debreceni Vojtina Bábszínház képviselőit. Még jó, hogy a hang- és/vagy fénypultban (dilettáns a közvetítő, elnézést) van egy cirka 55 centis átmérőjű tévé, ami a színpad képét mutatja.

Újabb gongszó.

Moraj.

Hang, megvagy? - jön az ügyelői kérdés. Szóljál, ha megvagy! Megvagyok. Akkor kezdünk.

Sötét. Csönd.

Szakértők, HOPParték négyen,, kék fények, alul fut a fény. Tán egy cirkuszi porond ez. Herczeg Adrienn jön, és énekli karcos hangján a Komédiás dalt. Kezdődik az életed. Tanulj a rosszhoz is jó képet vágni. Mert minden, minden csak komédia.

Szmokingok, estélyik. Elegancia. Könnyedség.

Oldalt  kritikusdj tortája.

Az első taps.

És Győző jön Évikével.Tudják, a bábok két évvel ezelőttről.

A Piroska művésznő az színész. Palika - vidéki... Tudják, running gag két évvel ezelőttről.

Telefoncsöngés. Győző felveszi, Évike átveszi. Hédike, a barátnő az a vonal végén. (Tavalyról, emlékeznek.) Itt vagyunk a Nemzetiben. Hogyhogy melyikben? A soroksáriban...

Az első díj, amit átadnak ma este, a legjobb új magyar drámáé. A jelöltek: Kovács Krisztina-Térey János: Protokoll, Pintér Béla: Kaisers TV, Ungarn, Székely Csaba: Bányavirág. És aki a díjat átadja: Esterházy Péter.

A nyertes: Székely Csaba. Köszöni mindazoknak, akik szerették a darabot, és azoknak is, akik nem szerették.

Pörög az este.

A legjobb színházi zene következik. A jelöltek: Kaisers TV, Ungarn - Pintér Béla és Társulata - zeneszerző: Kéménczy Antal, Peer Gynt - Örkény Színház - zeneszerző: Matkó Tamás, Szentivánéji álom - Weöres Sándor Színház, Szombathely - zeneszerző: Kovács Márton, Virágos Magyarország - Katona József Színház - zeneszerző: Kákonyi Árpád, Matkó Tamás. A díjátadó: Dés László.

A nyertes: Kovács Márton. A banda rázendít.

A legjobb jelmez kategória nomináltjai: A filozófus - Katona József Színház - tervezte: Izsák Lili, Szentivánéji álom - Weöres Sándor Színház, Szombathely - tervezte: Remete Kriszta, Tarelkin (halála) élete - Örkény Színház - tervezte: Nagy Fruzsina. Erkel László Kentaur adja át a díjat.

A nyertes: Remete Kriszta. Nagy taps, üdvrivalgás, fütty. Köszönöm szépen - mondja. Ez a munka egy nagyon nagy összmunka volt, csak az én nevem volt kiírva. Köszöni Mohácsi Jánosnak, a társulatnak, Jordán Tamásnak, Mohácsi Andrásnak a szamárfejet. És gratulál a másik két jelöltnek is.

Ötödéves zenés színészek, a cappella kezdik a Come together. Emelkedik az emelkedő. Félsötét, félvilágos, mindenesetre meglehetősen erotikus. És jön a fény, illetve a zenekar is becsatlakozik. Slágyi Csenge, Törőcsik Franciska kisfeketefehérben, Nagy Dániel Viktor beatboxol, ha nem vagyok botfülű.

A legjobb díszletre jelölt alkotók: Hamlet - Nemzeti Színház - tervezte: Menczel Róbert, Scapin, a szemfényvesztő - Csokonai Színház, Debrecen - tervezte: Helmut Stürmer, Vágyvillamos - Radnóti Színház - tervezte: Ambrus Mária. A díj átadója: Székely László. A gyerekek fanfárt énekelnek. Éljen, éljen, bavó, bravó.

Ambrus Máriának szól. Aki meghatott.

Egy nő, két férfi - a legjobb pályakezdő közülük kerül ki: Lábodi Ádám - Vörösmarty Színház, Székesfehérvár/A csárdáskirálynő avagy 1916, Petrik Andrea - Radnóti Színház, Tasnádi Bence - Katona József Színház. A nyertes Znamenák Istvántól kap díjat.

A nyertes Lábodi Ádám. Gratulál Andreának és Bencének. Köszöni szüleinek, hogy mindig azt csinálhatta, amit szeretne, tanárainak, Mohának, hgy bízott benne, a kritikusoknak, a fehérvári színészeknek. Nagy visítások.

A különdíj esélyesei: A Gondnokság című sorozat készítői (Katona József Színház), Nádasy Erika és Szegvári Menyhért, az egri Fszt. 2. Színház létrehozásáért, Szabó György, a Trafó elmúlt tizenhárom évéért. És jön a díjátadó, Tompa Andrea.

A díjazott: Szabó György. Nagy taps, visítások. (Nagyon megérdemli. Kár, hogy ezt meg kellett kapnia. Mert ha maradt volna...) Köszöni családjának, a Trafó nagyon jó csapatának. Furcsa neki a színpadon állni, lenn neki izgalmasabb. 13 éve van a nyugdíjig. Nézi tovább. (Nézzed, Gyuri! Köszi mindent.)

Jó estét kívánok, hölgyeim és uraim. 20:33 van, ez a Harmadik Figyelmeztetés - mondja Cserna Antal. Ez egy ismert dal, mi pedig kevéssé ismert színészek vagyunk - mondja Gémes Antos. Ez a dal rezonál a leginkább a kultúrában tevékenykedők érzelmeire. A Final Countdown az eleje, aztán átváltanak a Még nem veszíthetek-re.

(Gyors összehasonlítás: eddig nem állok túl jól a díjazotti találatarányommal. A színház, kérem szépen, szubjektív. Mi, kritikusok, mind egyéniségek vagyunk!)

Maradunk a zenénél. A színpad aljáról felbukkan Kulka János feje. A súgó dalát énekli. (Csodálatos. A közönség veszi a humort. A poénokat. Az öniróniát. A lírát. A vállalt giccset. A szomorúbohócságot. Csoda születik a színpadon. Nem csak a dal szerint.) Taps, visítás. Nanáhogy.

A legjobb női mellékszereplő kategóriában négy színésznőt jelöltek: Kerekes Éva - Peer Gynt - Örkény Színház, Molnár Piroska - A tanítónő - Nemzeti Színház (nevetés, taps), Stefanovics Angéla - Kaisers TV, Ungarn - Pintér Béla és Társulata, Takács Nóra Diána - Tarelkin (halála) élete - Örkény Színház. És máris a színpadon a díjátadó: Trill Zsolt.

A nyertes: Stefanovics Angéla. SZőkén. PIros-feketében. Szabadkozás zavartan: Nem gondoltam, hogy én fogom kapni, most köptem ki a rágómat. Köszöni Pintér Bélának és a kritikusoknak is.

Még nem tudjuk, ki kapja a legjobb férfi mellékszereplő díját, mindenesetre a jelöltek: Hatházi András - Hedda Gabler - Kolozsvári Állami Magyar Színház, Rába Roland - Hamlet - Nemzeti Színház, Schneider Zoltán - Vágyvillamos - Radnóti Színház. A díjátadó: Takács Katalin.

A díjazott: Rába Roland.

Poland ölel mindenkit, Roland csókol mindenkit. Ezt Alföldi Róbert mondja.

A legjobb gyerek- és ifjúsági előadás kategóriájának jelöltjei: East Balkán - Bárka Színház - rendezte: Vidovszky György, Náthán gyermekei - Nemzeti Színház - rendezte: Gigor Attila, Szamár a torony tetején - Stúdió "K" - rendezte: Fodor Tamás. A díjat Meczner János adja át.

A díjazott: Fodor Tamás. Vastapsfélét kap.

Képtelenség, mert nagyobb a Bárka és a Nemzeti is, mint a Stúdió K. Két hete elérte azt a kort, hogy ingyen járhat múzeumba. Egxe fene, elvisszük ezt a díjat - mondja bájosan.

HOPPart feat Herczeg Adrienn. Amanda Lear Enigma Give a little hmmmm to me-je. A cappella. Herczeg Adrienn fotelbn elnyúlva.  A mistery - és a fotelban elnyúló színésznő pocakjának dlolnak. Fotóvaku, majd Évike és Győző visszaér. Évikének tetszik, Győzőnek nem különösebben...

A legjobb zenés/szórakoztató előadás díjára három darab és két rendező jelölt: Bolha a fülbe - Radnóti Színház - rendezte: Mohácsi János, A csárdáskirálynő avagy 1916 - Vörösmarty Színház, Székesfehérvár - rendezte: Mohácsi János, Musik, musikk, musique - Katona József Színház-Művészetek Palotája-Budapesti Tavaszi Fesztivál - rendezte: Pelsőczy Réka. A díjat Tihanyi Ákos koreográfus adja át. A HOPPart Mohácsi Jánosnak A csárdáskirálynőért fanfárol.

Évike feldobja a pultra a lábát, piros cipjébe pezsgőt töltenek. Mohácsi a játékba belemegy, megissza.

A legjobb független előadás jön. Három jelölt van: Bányavirág - Yorick Stúdió-Marosvásárhelyi Nemzeti Színház Tompa Miklós Társulata - rendezte: Sebestyén Aba, Kaisers TV, Ungarn - Pintér Béla és Társulata - rendezte: Pintér Béla, Krízis-trilógia (A papnő) - Krétakör - rendezte: Fancsikai Péter, Gulyás Márton, Schilling Árpád. Schilling Árpád visszautasította a jelölést. Ha ő kapja a legtöbb szavazatot, a céh nem adja ki a díjat. Díjátadónk viszont természetesen van: Ascher Tamás.

A nyertes: Kaisers TV, Ungarn. Pintér Béla jön. (Nem Petőfiként. Pedig úgy is csodálatos!) Köszöni a kollégáknak, az alkotótársaknak és a kritikusoknak.

bekvart (Bánfalvi Eszter Kvartett): Ez a ház is ledőlhet. Trokán Nóra a fronténekesnő estélyiben, jórészt kaposvári színi egyetemisták a többiek. Félelem és düh van az estélyis-szmokingos elegancia mögött. (Gyerekek, mi lesz veletek, tényleg?)

A legjobb női főszereplő díjára három K betűs színésznőt jelöltek: Kerekes Éva - Mi történt, miután Nóra elhagyta a férjét, avagy a társaságok támaszai - Örkény Színház, Kézdi Imola - Hedda Gabler - Kolozsvári Állami Magyar Színház, Kováts Adél - Vágyvillamos - Radnóti Színház.  A díjat - a kezdőbetűhöz stílszerűen - Király Levente adja át. (Micsoda színész! Jó estét és szép éjszakát kíván mindenkinek.)

A nyertes: Kováts Adél. Nagy örömtaps.

És még mindig taps. A színésznő kék nadrágkosztümben. Nem mert készülni beszéddel. Köszöni a Radnóti csapatának, Zsótérnak, aki kitaposta belőle, hogy ez ilyen lett, de hát nem mindig az szeret, aki simogat. Minden színésznek az a leghőbb vágya, hogy azt érezze, neki írták a szerepet. Ez olyan . (És a hangja végig remegett. Megható, tényleg.)

A legjobb férfi főszereplő kategóriában holtverseny miatt négy jelöltünk van: Fekete Ernő - Protokoll - Radnóti Színház, Gálffi László - A vihar - Örkény Színház, Keresztes Tamás - Woyzeck - Katona József Színház, Polgár Csaba - Peer Gynt - Örkény Színház. A díjátadó: Básti Juli.

És igen, Fekete Ernő! Köszöni a kritikusoknak, a Radnótinak és a Katonának, hogy kölcsönadták.

Senkálszky Endre kolozsvári színész (98 éves! és elképesztő erőben van!) néhány napja kapta meg életműdíját Kolozsváron. Az erről készült video-összeállítás következik. (Addig is olvassák el ezeket a laudációkat. Megéri. Fontos, szép írások.) Nem tudjuk, hogy milyen lesz a jövő színháza, de felelősek vagyunk a jelenéért - Senkálszky Endre nagyon megfontolandó mondata.

Szakértők feat. Hevér Gábor és Németh Judit adják elő a Vasutas nótát a Sárga liliomból. (Jaj, de szerettem! Az előadást is, a zenét is.) A bottal bicegő Hevér előtt elforog a mikrofon... (Tessék megnyugodni, be van rendezve.) Az a vonat nem jön vissza soha-soha többé... (És jazzre vált a zenekar.) Átutazóország. Jéggé olvadt sínek folynak a csillagos égig.

A süllyedőből Závada Pál jön fel - hátulról Darth Vadernek nézett ki, pedig "csak" egy tűzoltó. Az újra érvénybe lépett szovjet tűzoltószabályzatot kezdi. Mozgáskultúrája pazar, és ahogy fütyül! És már-már énekel! Isteni! (Az apafa nem esett messze az almájától...) Rend legyen, ez a színház ereje - írta Várady Szabolcs rímbe szedve a szabályzatot, amit Závada performál a Szakértők egyenértékű közreműködésével. A szabályzat időnként cigánynótába csap át. (Legszívesebben ledobnám az elegáns cipőt és nekiállnék ugrálni.) Tetszik a nézőknek a nem mindennapi produkció, naná.

Győző és Évike kicsit türelmetlen. De szeretik a nagy igényességet, ezt megerősítik verbálisan.

A legjobb rendezésre jelöltek: Hamlet - Nemzeti Színház - rendezte: Alföldi Róbert, A mi osztályunk - Katona József Színház - rendezte: Máté Gábor, Vágyvillamos - Radnóti Színház - rendezte: Zsótér Sándor. A díjat egy filmrendező, Hajdu Szabolcs adja át. (A Tamara színházi változatára emlékeznek?)

A nyertes Zsótér Sándor. Fehér-szürkében. Az előadásnak a szerzőhöz sok köze nincs, de jó szerepeket írt.

Ki fizeti a kritikusdíj számláját? Az ember nem kekeckedik a fenntartóival - ugye, Palika? Fontos kérdések ezek, Győző és Évike természetesen felteszik.

És az utolsó díj: a legjobb előadás. A jelöltek: Bányavirág - Yorick Stúdió - Marosvásárhelyi Nemzeti Színház Tompa Miklós Társulata - rendezte: Sebestyén Aba, A mi osztályunk - Katona József Színház - rendezte: Máté Gábor, A vihar - Örkény Színház - rendezte: Bagossy László. A díjat a Nemzetiben épp készülő Angyalok Amerikában rendezője, Andrei Serban adja át.

A nyertes: A mi osztályunk. (Ma este előadás volt.) Nagy taps, hujgatás. Máté Gábor. Aki nem tudja, hányan értek át a kollégák közül. Köszöni Pászt Patrícia fordítónak, Cziegler Balázsnak, Füzér Anninak, a színészeknek - a Katona több generációja! -; jelentősebb plénum előtt szeretne állni, hogy vitatkozhasson a közép-európai világunkról, sorsunkról, ezek a viták azonban elmaradtak. Szeretné megköszönni a kritikusoknak, hogy ez egy fontos dolog, amiről beszélnek.

GYőző és Évike ételhordóval jön. Ők már  libamájra gyúrnak. Meg a konyakra.

Molnár Piroska, Kocsis Pál elköszön. Minden résztvevő, közreműködő egyenként feljön a színpadra. Nagy generáció, fiatalok. A pesti egyetemisták flamencoszerűen mozognak. A bekvart hangszerekkel érkezik, a Sazkértők már benn voltak. Hevér, KUlka, NÉmeth Judit, Závada, HOPPart. Sárga liliom, címadó dal. Ködben ég a bánat.

Ennyi volt.

Utoljára.

És megint: Utoljára.

Utojára.

UTOLJÁRA!

Őrület. Káosz. Túlélés. ÖSztön. Ez mind benne a dalban.

Közben ereszkedik a függöny.

U-TOL-JÁ-RA!

És még egy kis cifrázás.

Fény le.  Majd magunkat látjuk a fólián.

Látjuk magunkat.

Tapsrend. Fütty, hujgatás, visítások. Megérdemlik.

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

„Közös nyelven zenélünk” – Újjáalakult a Kelemen Kvartett

Két éve ideiglenesen feloszlott, most újjáalakult az elmúlt évtized legsikeresebb kamarazenei együttese. A két alapító, Kelemen Barnabás és Kokas Katalin Vashti Mimosa Hunter csellóművésszel és Jonian Ilias Kadesha hegedűművésszel a Bartók Tavasz fesztiválon mutatkoznak be. Nem akármilyen vállalással: két koncerten Bartók hat vonósnégyesét adják elő.
Vizuál

Bemutatták a Természetes fényt a Berlinalén – A sajtóvisszhangokból válogattunk

Kedden, a Berlinale második napján mutatták be Nagy Dénes Természetes fény című nagyjátékfilmjét. A magyar alkotást méltató külföldi kritikákból válogattunk.
Klasszikus

Bartók nevét viseli a Müpa új fesztiválja

Online zajlik a Bartók Tavasz Művészeti Hetek április 2. és 18. között. Nemcsak a Müpából, hanem Európa neves hangversenytermeiből is közvetítenek koncerteket, amelyeket a közönség ingyenesen láthat a képernyőkön. Mutatjuk, milyen programok lesznek.
Plusz

Anthony Hopkins… ááá, ehhez már nem lehet mit hozzátenni!

A hazai sajtón is végigsöpört a 83 éves angol színészlegenda legújabb videója. Nézze meg, hányféleképp találtak rajta fogást az egyes orgánumok. Szubjektív sajtószemle
Színház

Lőrinczy György a Szentendrei Teátrum új vezetője

Az idén ötvenegy éve alapított Szentendrei Teátrum élén Lőrinczy György a korábbi igazgatót, Vasvári Csabát váltja, aki nem indult újra a pozícióért.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Színház hír

Bakos-Kiss Gábor lett a Győri Nemzeti Színház új igazgatója

A kilenctagú szakmai bizottság javaslatára Bakos-Kiss Gábort választották a Győri Nemzeti Színház élére – tudatta Facebook-oldalán Dr. Dézsi Csaba András, Győr polgármestere. Az új igazgató 2021. július 1-jétől vezetheti a színházat.
Színház hír

Meghívja a tavaly elmaradt POSZT beválogatott előadásait a miskolci színház

A koronavírus járvány miatt 2020-ban nem rendezték meg a XX., jubileumi POSZT-ot, ezért a beválogatott tizennégy előadás sem mutatkozhatott be az eseményen. A Miskolci Nemzeti Színház most ezen változtatna.
Színház hír

Vándorfesztivál lehet a POSZT-ból?

Március 3-án robbant a hír, miszerint kezdeményezték a Pécsi Országos Színházi Találkozót szervező nonprofit kft. megszűnését. A döntést azzal indokolta a Magyar Teátrumi Társaság, hogy a fesztivál elfáradt, illetve a város számára sem volt annyira fontos – ez utóbbit Pécs polgármestere, Péterffy Attila azonnal cáfolta. Most úgy tűnik, hogy az MTT mégis megrendezné a szemlét valamilyen formában.
Színház hír

Lőrinczy György a Szentendrei Teátrum új vezetője

Az idén ötvenegy éve alapított Szentendrei Teátrum élén Lőrinczy György a korábbi igazgatót, Vasvári Csabát váltja, aki nem indult újra a pozícióért.
Színház hír

Mostani formájában megszűnik a POSZT

Kezdeményezték a Pécsi Országos Színházi Találkozót szervező nonprofit kft. megszűnését. A Magyar Teátrumi Társaság titkára szerint azért, mert „elfáradt, és Pécsnek nem is volt annyira fontos”. Ugyanakkor tíz éve tart a folyamat, amelynek része a mostani fejlemény.