Színház

Színikritikusok Díja 2012: Különdíj

2012.08.22. 08:24
Ajánlom
A Színházi Kritikusok Céhe nyilvánosságra hozta a 2011/2012-es évad legjobbjainak névsorát. A díjátadóra szeptember 16-án kerül sor a Nemzeti Színházban. A gála műsorvezetői Kocsis Pál és Molnár Piroska, rendezője Znamenák István. Az elkövetkezendő napokban górcső alá vesszük az egyes kategóriák jelöltjeit. Ön szerint ki a legjobb? Szavazzon!

A Gondnokság című sorozat készítőinek (Katona József Színház)

Egyedülálló színházi kísérlet indult útjára Dömötör András és Kovács Dániel vezetésével 2011. október 30-án: egy sorozat, mely a szemünk láttára született - a Sufniban. A Katona József Színház nyolc hónapon keresztül futó, havonta új epizóddal jelentkező színházi sitcomjában fény derült egy titokzatos, Gondnokságnak nevezett, nagyon különleges osztag ténykedésére. A folytatásos történet, mely mindig az aktuális hírekre, eseményekre reflektált az évad során, most az idei utolsó, nagyszínpadi záró epizódja előtt maratoni vetítéssel segíti mindazokat, akik lemaradtak egy-egy részről, vagy még egyáltalán nem ismerik a földalatti szupertitkos csoport tagjait: A Gondnokokat.

Május 26-án napközben a Puskin moziban levetítették az addigi részeket, este pedig a Katona József Színház nagyszínpadán a Gondnokság élőben zárta évadot, és az utolsó epizódból kiderült, mi az a Nemzeti Septagon, ahonnan a magyarok irányíthatják majd a világot. A produkció szereplői Dankó István, Kocsis Gergely, Ötvös András, Pálos Hanna e.h., Rajkai Zoltán voltak.

Nádasy Erikának és Szegvári Menyhértnek, az egri Fszt. 2. Színház létrehozásáért

"2011. október 3-mal Nádasy Erika és Szegvári Menyhért (két civil állampolgár) megalapította a "fszt. 2." (színház az egész lakás) nevű színázi formációt!" - kaptuk az értesítést, mely így folytatódik:

Manapság (valójában évtizedek óta) divatos téma a kultúra pénzhiánya, ezen belül a színházak finanszírozásának folyamatos csökkenése. Ugyanígy állandó téma a kulturális, ezen belül a színházi kínálat elszürkülése, egysíkúsága, a választék hiánya, főleg vidéken (pontosabban nem elsősorban Budapesten).

Ezt a két kérdést egy kalapba téve arra a felismerésre jutottunk, hogy érdemes kidobni az egyiket (a kalapból) és csak a másodikkal foglalkozni. Az első kérdés ugyanis főképpen az állandó társulattal rendelkező kőszínházak fő problémája. Mi van akkor, ha ezt kikerülve pusztán a másodikra koncentrálunk? Ezt írta egy civil hozzászóló egy egri internetes portálon: "Én csinálnék egy másikat (mármint színházat), már csak üzleti megfontolásból is...igényes közönség van, igény van, jó színészek vannak a városban, csak ki kell szolgálni a közönség igényét. Van valakinek egy jó nagy lakása? Csinálhatnánk benne lakásszínházat!"

 A "már csak üzleti megfontolásból is..." kitételen kívül a hozzászólással egyetértettünk, és most kísérletet teszünk annak megvalósítására. Ha ugyanis valóban van igény Egerben (hiszen jelen esetben erről a városról van szó) a sokszínűbb színházi megjelenésre, a választék bővítésére, akkor (a fentiek szerint) elvben közönség már van, csak a lehetőség nem adott. Teremtsük hát meg ezt a lehetőséget!

Ezért  "a mai nappal" megalakítottuk (Nádasy Erika színművésznő és Szegvári Menyhért színházrendező) a "fszt. 2." színházi formációt, amely Eger belvárosában, egy magánlakásban működik 2011. november 11-től, és amelynek látogatása ingyenes lesz. Nem közönséget várunk, hanem vendégeket, és ez elég nagy különbség a jelenlegi gyakorlathoz képest!

Ezek a civil összejövetelek az Eger, Széchenyi utca 44-es számú házban, a fszt. 2-es magánlakásban lesznek. (Az összejövetelekre alkalmanként mindössze 44 vendég fér be!) A kezdeményezés neve: fszt. 2. (színház az egész lakás)" 

Ősztől az eddigi produkciók - Samuel Beckett: Ó, azok a szép napok!, Parti Nagy Lajos: Ibusár, Willy Russell: Shirley Valentine és az Edith Piaf életét feldolgozó zenés előadás, a Piaf - három új bemutató estével várja vendégeit a Földszint 2. Színház. A három műsorra tűzött darabból kettő ősbemutató lesz.

Magyar Elemér egri szerző Zárt láncolat bűnügyi bohózatát a Jászai Mari-díjas Bregyán Péter, illetve A bohóc című monodrámájával közismert Váry Károly játssza majd. A kolozsvári színház dramaturgja, Visky András a fővárosi Nemzeti Színház Tízparancsolat-projektjére készült, a "Ne lopj!" parancsolat kapcsán íródott Pornó című darabját Nádasy Erika játssza. A rendező mindkét esetben Szegvári Menyhért.  A két ősbemutatón kívül látható lesz Spiró György Prah című darabja is, Topolcsányi Laurával és Bregyán Péterrel.

Szabó Györgynek, a Trafó elmúlt tizenhárom évéért

Mint ismeretes, a Trafó Kortárs Művészetek Háza vezetésére kiírt első pályázat győztese 2012 januárjában Bozsik Yvette lett. Bár azóta a táncművész jelezte, nem vállalja az intézmény vezetését, és két újabb pályázatot is kiírtak a Trafó vezetői pozíciójára. Májusban Szabó György, a Trafó akkor még hivatalban lévő, az intézményt 13 éve vezető igazgatója elmondta: nem pályázik újra, mivel nem látja esélyét a poszt elnyerésének. Hozzátette: úgy érzi, hogy a politika nem kedveli, mint mondta, más területen folytatja munkáját. (A ház vezetőjének személye még mindig ismeretlen, a legutóbbi pályázatra Nagy József és Kardos József jelentkeztek.)

Fekete Gyula zeneszerző, aki döntnökként a zeneművészeti területet képviselte, ekképp nyilatkozott a Szabó György pályázatáról: "támogató szavazatomat Szabó György pályázatára adtam, mert pályázata arra az elkötelezett és tudatos, sokéves munkára (sőt: csapatmunkára) épül, amely eddigi igazgatósága alatt a Trafót Budapest egyik legizgalmasabb kulturális központjává emelte. Pályázata - érthető módon - nem választható le a Trafó elmúlt majd' húsz évének történetéről, sőt tovább építi azt. Jól strukturált, szervezetileg és gazdaságilag is jól működő kulturális intézményt vinne tovább az eddigi alapokon, amely nemzetközileg is ismert és elismert, egyedülálló kulturális műhelye Budapestnek. Egyedülálló, hisz olyan értékek bemutatását tűzi ki célul, amelyek ritkán és nehezen jutnak el Magyarországra progresszív alternatív voltuk miatt. Számos magyar művész - műfajtól függetlenül - jut olyan szereplési lehetőséghez a Trafón keresztül, amely külföldi (EU) együttműködések finanszírozása segítségével Magyarországon és külföldön is megismerteti őket a publikummal. Szabó György pályázata jól és világosan megírt pályázat, amelyet a szakértelem és tisztánlátás jellemez."

Mi a magunk részéről- önző módon - azoknak a nemzetközi jelentőségű alkotóknak (nevezhetjük őket nyugodtan a maguk területén sztároknak) névsorából néhányat szeretnénk felsorolni, akikkel az utóbbi években csak azért készíthettünk interjút, mert a Trafóban léptek fel (a nevekre kattintva olvashatók az interjúk): Constanza Macras,  Emanuel Gat (2012 és 2010), Anne Teresa De Keersmaeker, Akram Khan (2011 és ), Wayne McGregor, Nigel Charnock, Rabih Mroué, Tim Crouch, Louise Lecavalier, a Rimini Protokollból Stefan Kaegi, a Hotel Modern vagy a Tiger Lillies zenekarból Martyn Jacques.

Legyen Ön is színikritikus - szavazzon!

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Itt követheti élőben Martha Argerich koncertjét, ha már nem kapott jegyet!

December 12-én este fél 8-kor a Liszt Ferenc Kamarazenekarral lép fel Martha Argerich. A hangverseny teltházas, de a Medici TV közvetíti. Mutatjuk, hol.
Zenés színház

Kiderült, mit gondol a Metropolitan Opera főigazgatója az énekesekről

Tizenhárom éve áll a New York-i operaház élén, Peter Gelb mindennel találkozott már.
Klasszikus

A 13 éves Rozsonits Ildikó sikere a grazi ifjúsági zongoraversenyen

Rozsonits Ildikó megnyerte a 13-15 évesek korosztályát, de a többi csoportban is akadnak magyar befutók a VI. Nemzetközi Ifjúsági Bartók Zongoraversenyen.
Vizuál

Illusztrátoroktól kérhetsz személyre szóló rajzot karácsonyra

A legviccesebb kérésekről vagy a legemlékezetesebb kliensekről kérdeztük az illusztrátorokat a Pagony lassan hagyományosnak számító karácsony előtti jótékony rajzolása kapcsán.
Vizuál

Elfajzott művészet a javából – Vaszilij Kandinszkij

Olyan művészetet akart teremteni, amely megszabadul a tárgyi ábrázolásból. A szovjetek elől Németországba menekült, a nácik elől Franciaországba. 75 éve hunyt el Vaszilij Kandinszkij.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Színház interjú

Kis játszmák, nagy érzelmek - Interjú Györgyi Annával és Csiby Gergellyel

Egy színészdinasztia hétköznapjaiba enged bepillantást a Rózsavölgyi Szalon új bemutatója, a Végszó, amelyben Györgyi Anna egy híres színésznőt alakít, Csiby Gergely pedig a fiát. Michael McKeever darabját Dicső Dániel rendezi, a bemutatót december 12-én tartják.
Színház ajánló

A gyertyák csonkig égnek a Pesti Vigadóban

Márai Sándor regényének színpadi változatával érkezik a Soproni Petőfi Színház a Pesti Vigadóba 2020. január 21-én.
Színház hír

Megszavazta a Parlament az új színháztörvényt

115 igen szavazattal elfogadta az Országgyűlés a kulturális törvénycsomagról szóló törvényjavaslatot, amely miatt hétfőn ezrek tüntettek a Madách téren.
Színház környezetvédelem

Már meg is van az első „Zöld Kapitány” a Rózsavölgyi Szalonban

A Broadway Green Alliance és a Rózsavölgyi Szalon „zöld” együttműködéséről számol be a színház szerkesztőségünkhöz eljuttatott közleménye, mely szerint beléptek a „zöld színházi szövetségbe” és megválasztották a Green Captain-t, azaz a „zöld kapitányt".
Színház magazin

Ezekre az előadásokra küldenék el a politikusokat a színészek

Szégyen, Hamlet, A bajnok, Az ember tragédiája – többek között ezeket a produkciókat ajánlották azok a színházi alkotók, akiket a december 9-i tüntetésen kérdeztünk meg arról, mire hívnák el a politikai döntéshozókat.