Színház

Színikritikusok Díja 2012: Különdíj

2012.08.22. 08:24
Ajánlom
A Színházi Kritikusok Céhe nyilvánosságra hozta a 2011/2012-es évad legjobbjainak névsorát. A díjátadóra szeptember 16-án kerül sor a Nemzeti Színházban. A gála műsorvezetői Kocsis Pál és Molnár Piroska, rendezője Znamenák István. Az elkövetkezendő napokban górcső alá vesszük az egyes kategóriák jelöltjeit. Ön szerint ki a legjobb? Szavazzon!

A Gondnokság című sorozat készítőinek (Katona József Színház)

Egyedülálló színházi kísérlet indult útjára Dömötör András és Kovács Dániel vezetésével 2011. október 30-án: egy sorozat, mely a szemünk láttára született - a Sufniban. A Katona József Színház nyolc hónapon keresztül futó, havonta új epizóddal jelentkező színházi sitcomjában fény derült egy titokzatos, Gondnokságnak nevezett, nagyon különleges osztag ténykedésére. A folytatásos történet, mely mindig az aktuális hírekre, eseményekre reflektált az évad során, most az idei utolsó, nagyszínpadi záró epizódja előtt maratoni vetítéssel segíti mindazokat, akik lemaradtak egy-egy részről, vagy még egyáltalán nem ismerik a földalatti szupertitkos csoport tagjait: A Gondnokokat.

Május 26-án napközben a Puskin moziban levetítették az addigi részeket, este pedig a Katona József Színház nagyszínpadán a Gondnokság élőben zárta évadot, és az utolsó epizódból kiderült, mi az a Nemzeti Septagon, ahonnan a magyarok irányíthatják majd a világot. A produkció szereplői Dankó István, Kocsis Gergely, Ötvös András, Pálos Hanna e.h., Rajkai Zoltán voltak.

Nádasy Erikának és Szegvári Menyhértnek, az egri Fszt. 2. Színház létrehozásáért

"2011. október 3-mal Nádasy Erika és Szegvári Menyhért (két civil állampolgár) megalapította a "fszt. 2." (színház az egész lakás) nevű színázi formációt!" - kaptuk az értesítést, mely így folytatódik:

Manapság (valójában évtizedek óta) divatos téma a kultúra pénzhiánya, ezen belül a színházak finanszírozásának folyamatos csökkenése. Ugyanígy állandó téma a kulturális, ezen belül a színházi kínálat elszürkülése, egysíkúsága, a választék hiánya, főleg vidéken (pontosabban nem elsősorban Budapesten).

Ezt a két kérdést egy kalapba téve arra a felismerésre jutottunk, hogy érdemes kidobni az egyiket (a kalapból) és csak a másodikkal foglalkozni. Az első kérdés ugyanis főképpen az állandó társulattal rendelkező kőszínházak fő problémája. Mi van akkor, ha ezt kikerülve pusztán a másodikra koncentrálunk? Ezt írta egy civil hozzászóló egy egri internetes portálon: "Én csinálnék egy másikat (mármint színházat), már csak üzleti megfontolásból is...igényes közönség van, igény van, jó színészek vannak a városban, csak ki kell szolgálni a közönség igényét. Van valakinek egy jó nagy lakása? Csinálhatnánk benne lakásszínházat!"

 A "már csak üzleti megfontolásból is..." kitételen kívül a hozzászólással egyetértettünk, és most kísérletet teszünk annak megvalósítására. Ha ugyanis valóban van igény Egerben (hiszen jelen esetben erről a városról van szó) a sokszínűbb színházi megjelenésre, a választék bővítésére, akkor (a fentiek szerint) elvben közönség már van, csak a lehetőség nem adott. Teremtsük hát meg ezt a lehetőséget!

Ezért  "a mai nappal" megalakítottuk (Nádasy Erika színművésznő és Szegvári Menyhért színházrendező) a "fszt. 2." színházi formációt, amely Eger belvárosában, egy magánlakásban működik 2011. november 11-től, és amelynek látogatása ingyenes lesz. Nem közönséget várunk, hanem vendégeket, és ez elég nagy különbség a jelenlegi gyakorlathoz képest!

Ezek a civil összejövetelek az Eger, Széchenyi utca 44-es számú házban, a fszt. 2-es magánlakásban lesznek. (Az összejövetelekre alkalmanként mindössze 44 vendég fér be!) A kezdeményezés neve: fszt. 2. (színház az egész lakás)" 

Ősztől az eddigi produkciók - Samuel Beckett: Ó, azok a szép napok!, Parti Nagy Lajos: Ibusár, Willy Russell: Shirley Valentine és az Edith Piaf életét feldolgozó zenés előadás, a Piaf - három új bemutató estével várja vendégeit a Földszint 2. Színház. A három műsorra tűzött darabból kettő ősbemutató lesz.

Magyar Elemér egri szerző Zárt láncolat bűnügyi bohózatát a Jászai Mari-díjas Bregyán Péter, illetve A bohóc című monodrámájával közismert Váry Károly játssza majd. A kolozsvári színház dramaturgja, Visky András a fővárosi Nemzeti Színház Tízparancsolat-projektjére készült, a "Ne lopj!" parancsolat kapcsán íródott Pornó című darabját Nádasy Erika játssza. A rendező mindkét esetben Szegvári Menyhért.  A két ősbemutatón kívül látható lesz Spiró György Prah című darabja is, Topolcsányi Laurával és Bregyán Péterrel.

Szabó Györgynek, a Trafó elmúlt tizenhárom évéért

Mint ismeretes, a Trafó Kortárs Művészetek Háza vezetésére kiírt első pályázat győztese 2012 januárjában Bozsik Yvette lett. Bár azóta a táncművész jelezte, nem vállalja az intézmény vezetését, és két újabb pályázatot is kiírtak a Trafó vezetői pozíciójára. Májusban Szabó György, a Trafó akkor még hivatalban lévő, az intézményt 13 éve vezető igazgatója elmondta: nem pályázik újra, mivel nem látja esélyét a poszt elnyerésének. Hozzátette: úgy érzi, hogy a politika nem kedveli, mint mondta, más területen folytatja munkáját. (A ház vezetőjének személye még mindig ismeretlen, a legutóbbi pályázatra Nagy József és Kardos József jelentkeztek.)

Fekete Gyula zeneszerző, aki döntnökként a zeneművészeti területet képviselte, ekképp nyilatkozott a Szabó György pályázatáról: "támogató szavazatomat Szabó György pályázatára adtam, mert pályázata arra az elkötelezett és tudatos, sokéves munkára (sőt: csapatmunkára) épül, amely eddigi igazgatósága alatt a Trafót Budapest egyik legizgalmasabb kulturális központjává emelte. Pályázata - érthető módon - nem választható le a Trafó elmúlt majd' húsz évének történetéről, sőt tovább építi azt. Jól strukturált, szervezetileg és gazdaságilag is jól működő kulturális intézményt vinne tovább az eddigi alapokon, amely nemzetközileg is ismert és elismert, egyedülálló kulturális műhelye Budapestnek. Egyedülálló, hisz olyan értékek bemutatását tűzi ki célul, amelyek ritkán és nehezen jutnak el Magyarországra progresszív alternatív voltuk miatt. Számos magyar művész - műfajtól függetlenül - jut olyan szereplési lehetőséghez a Trafón keresztül, amely külföldi (EU) együttműködések finanszírozása segítségével Magyarországon és külföldön is megismerteti őket a publikummal. Szabó György pályázata jól és világosan megírt pályázat, amelyet a szakértelem és tisztánlátás jellemez."

Mi a magunk részéről- önző módon - azoknak a nemzetközi jelentőségű alkotóknak (nevezhetjük őket nyugodtan a maguk területén sztároknak) névsorából néhányat szeretnénk felsorolni, akikkel az utóbbi években csak azért készíthettünk interjút, mert a Trafóban léptek fel (a nevekre kattintva olvashatók az interjúk): Constanza Macras,  Emanuel Gat (2012 és 2010), Anne Teresa De Keersmaeker, Akram Khan (2011 és ), Wayne McGregor, Nigel Charnock, Rabih Mroué, Tim Crouch, Louise Lecavalier, a Rimini Protokollból Stefan Kaegi, a Hotel Modern vagy a Tiger Lillies zenekarból Martyn Jacques.

Legyen Ön is színikritikus - szavazzon!

Programkereső

Legnépszerűbb

Plusz

Kiderült, kik ők: Kult50 – A kultúra 50 arca

Megvan A kultúra 50 arca, a legújabbak, akik 2018-ban „pörgették a magyar kultúrát”, és jelentős teljesítményük miatt tíz kategóriában bekerültek az idei Kult50-be. A Fidelio kiadványát és egész évre kiterjedő programját ma délelőtt mutatták be a Rózsavölgyi Szalonban.
Klasszikus

"Tartozunk Bartóknak és Kodálynak" – Rohmann Ditta és a Söndörgő a Kult50-ben

Indul a Kult50 videósorozata! Hetente két alkalommal jelentkezünk videóval, melyekben párosával mutatjuk be az idei Kult50 szereplőit. Az első részben Rohmann Ditta csellóművészt és Eredics Benjamint, a délszláv népzenét játszó Söndörgő zenekar egyik tagját ültettük le beszélgetni, akik korábban soha nem találkoztak személyesen.
Klasszikus

Balogh Eszter: „Nem nyerni akartam, hanem hatni a közönségre!”

Elsöprő győzelmet aratott a londoni Hӓndel Énekversenyen Balogh Eszter mezzoszoprán. Megosztotta velünk a megmérettetésen szerzett tapasztalatait, gondolatait az opera szerepéről napjainkban, és azt is elárulta, hogy mi a célja az énekléssel.
Klasszikus

Túlélte a Notre Dame orgonája, de nem tudjuk, meg fog-e szólalni

A hangszerben három-négy évszázad orgonaépítői tapasztalata egyesült, különlegessége éppen a korában rejlett. Szívfájdító belegondolni, hogy lehet, soha nem fog megszólalni.
Klasszikus

Ők most a legjobb fiatal kamarazenészek Vásáry Tamás zsűrije szerint

A Korossy-Khayll Csongor, Tóth Kristóf (hegedű), Albert Julianna (brácsa) és Devich Gergely (cselló) alkotta együttes nyerte a Weiner Leó Országos Kamarazenei Verseny vonósnégyes kategóriáját, mindannyian a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem hallgatói.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Színház kult50

„Mindent elölről kell mindig kezdeni” – Fodor Tamás a Kult50-ben

Fodor Tamás, a Stúdió K alapítója A vihar és A székek című előadásban nyújtott alakításáért került be a Fidelio Kult50 című kiadványába. Videónkban a független színház mibenlétéről is beszélt nekünk.
Színház ajánló

Mercedes Benz premier az Esterházy-családdal

Április 13-án magyarországi ősbemutató keretében mutatta be a Vörösmarty Színház Esterházy Péter utolsó drámáját, a Mercedes Benzet Szikora János rendezésében. A történelmi revüt az Esterházy-család tagjai mellett Presser Gábor zeneszerző is megtekintette.
Színház ajánló

Büszkeség és felelősség, mert méltónak kell lenni az ősökhöz

A Magyar Művészeti Akadémia Szó – szín – játék sorozata idén megújult Oberfrank Pál Jászai Mari-díjas színművész, a Magyar Művészeti Akadémia rendes tagjának művészeti vezetésével. A sorozat eddigi eredményeiről és a leendő előadásokról Lesti Árpád kérdezte a Veszprémi Petőfi Színház igazgatóját.
Színház hír

Elhunyt Bács Ferenc színművész

Életének 83. évében, hosszan tartó, súlyos betegség után április 16-án, kedden elhunyt Bács Ferenc Kossuth- és Jászai Mari-díjas, érdemes és kiváló művész, Budapest díszpolgára.
Színház születésnap

85 éves az örökifjú Bodrogi Gyula

Ma ünnepli 85. születésnapját Bodrogi Gyula, generációk kedvence, gyémántdiplomás színművész, aki könyvet is írt tizenhét főiskolai fegyelmijének történetéből. A Nemzet Színészét a Nemzeti Színházban és a József Attila Színházban is köszöntik.