Színház

Színikritikusok díja 2013: A legjobb független színházi előadás

2013.09.22. 08:00
Ajánlom
A Trafó ad otthont szeptember 22-én a színikritikusok éves díjátadójának, amelyet ma este élőben követhet a Fidelión. A legjobb független színházi előadás kategóriájának idei jelöltjei: A Dohány utcai seriff, Jövedelmező állás és A nagy füzet. Ön szerint melyik a legjobb? MAGAZIN

A legjobb független színházi előadás kategória jelöltjei:

1. A Dohány utcai seriff - Füge Produkció - Kaposvári Egyetem - rendezte: Mohácsi János

A kaposvári színészhallgatók (Bánfalvi Eszterrel, Takács Nóra Diánával és Némedi Árpáddal kiegészülve) 2012. december 14-én mutatták be a kategóriajelölt előadást a Jurányi Inkubátorházban, amelynek külön érdekessége, hogy teljes sötétségben játsszák.

A Fideliónak adott interjúban a produkció rendezője, Mohácsi János elmondta: "A bő egyórás előadás úgy jött létre, hogy évekkel ezelőtt Rusznyák Gábor kaposvári osztályának terveztünk egy beszédvizsgát. Ő rádiójátékot szeretett volna, de engem az akkor nem izgatott, és azt javasoltam, mi lenne, ha holokauszt-túlélők szövegeit mondatnánk sötétben. Ennek előzménye is volt, mert A helytartó című előadásomban szerepelt olyan rész, amikor a színészek holokauszt-visszaemlékezésekből olvastak fel, ráadásul olyan szöveget, amivel az aznapi előadás előtt még nem találkoztak. Az elképzelésem az, hogy végig sötét lesz, hogy teljesen személytelenek legyenek a hangok. Nem szeretném, ha felismerhető lenne, kik mondják a szövegeket."

Az elhangzó történeteket Mohácsi János és a szereplők közösen válogatták. Gerincét személyes visszaemlékezések adják, Claude Lanzmann Shoah című filmjének textusán kívül - mint az Mohácsi János előadásaiban megszokott - számos vendégszöveg is található benne. Az esettanulmányok, túlélők visszaemlékezései, szépirodalmi művek, naplórészletek, történelmi források, jegyzőkönyvek és személyes gyűjtések segítenek a korabeli atmoszféra és a történelmi kor bemutatásában. A vallomások és írott anyagok közé ismétlődően önirónikus és karakteres zsidó viccek ékelődnek, amelyekben ugyanez a sors fogalmazódik meg, a humor érthetőbbé teszi a tragikus történelmi hátteret is - mint minden igazi színházban: a tragikum a nevetésen sejlik át.

Nem lehet rajta nevetni című kritikájában Frauenhoffer György így méltatja az előadást: "Kertész Imre írja egy helyen, hogy "a huszadik századi történelem egyik legjellemzőbb vonásának azt tekinthetjük, hogy maradéktalanul elsöpörte a személyt és a személyiséget". Hogy Mohácsi Jánosék olvasták-e ezeket a sorokat vagy sem (magam azt tippelném, igen), illetve ha olvasták, milyen mértékben befolyásolta munkájukat, azt nem tudom. Az azonban biztos, hogy az író gondolatmenetét olyan metsző pontossággal és érzékenységgel előadás még nem követte le, mint A Dohány utcai seriff. Tekintve, hogy egy túlnyomó többségben kaposvári színészhallgatók által létrehozott darabról beszélünk, kézenfekvő, sőt elengedhetetlen lenne a színészek munkájának precíz kielemzése és értékelése - ám ezúttal ez nem fog megtörténni. Nem azért, mert nem érdemlik meg (ellenkezőleg!), hanem mert másfél órán keresztül vaksötétben játszódik az előadás."

2. Jövedelmező állás - TÁP Színház - rendezte: Vajdai Vilmos

Osztrovszkij Jövedelmező állás című művét 2013. február 5-én mutatták be a Trafóban, a TÁP Színház előadásában. A darabot átdolgozó Fekete Ádám elmondta: az előadás a mában játszódik. Az előadás fontos részét képezik a zenei betétek és a videobejátszások.

Szólt arról is, hogy Vajdai Vilmos több éve készült megrendezni az előadást, a független színházi életben azonban gyakori, hogy egy-egy terv megvalósulása évekbe telik, ennyi idő, míg előteremthetők az anyagi feltételek. A darab azért áll közel a rendezőhöz, mert fiatalon látta Ascher Tamás híres előadását - fűzte hozzá.

A Jövedelmező állás 1857-ben született, Tolsztoj is igen nagyra értékelte mélységét és erejét. A színdarab a korrupt hivatalnokok természetét vizsgálja, pontosabban azt, hogyan működnek különleges erkölcsi elveik, védőmechanizmusaik és önfelmentésük. A darabot azonnal betiltották, mert a cenzúra szerint az állami hivatalnokokat figurázta ki. Csak keletkezése után hat évvel mutathatták be Szentpéterváron.

A TÁP Színház produkciójában Hegedűs D. Géza és Kovács Krisztián mellett Gergely Katalin, Lázár Kati, Schönberger Ádám, Sebő Ferenc, Stork Natasa, Szabó Simon, Thuróczy Szabolcs és Gera Marina játszik.

Kelemen Orsolya írja kritikájában: "Az életben minden pénz es kapcsolatok függvénye. Ez a rend es a rendszer, az ellenálló idealista programszerűen szánalmassá válik, ugyanúgy, mint mindenki más. Groteszk gegek, vetítéssel, dokumentumanyagokkal, Puszi együttessel, mozaikosan, nem kevés didaxissal fűszerezve. Kortárs korrupciós látlelet, színpadi revü formájában, Oszrovszkijköntösbe öltöztetve."

3. A nagy füzet - Szkéné Színház - Forte Társulat - rendezte: Horváth Csaba

A legjobb előadás kategória díjára is jelölt produkciót 2013. február 15-én mutatta be a Forte Társulat a Szkéné Színházban. Horváth Csaba rendezése Agota Kristof magyar származású írónő első regénye és Erick Aufderheyde azonos című színpadi változata nyomán készült. A fekete humorral átszőtt mese és fejlődésregény vízió egy könyörtelen, elembertelenedett világról, a háború és az azt követő ellentmondásos időszak szörnyűségeiről.

"Lehet-e testi es lelki megnyomorodás nélkül túlélni a háborúk poklát, a kisközösségek lélekölő kínzásait? Horváth Csaba és társulata ezt kutatja, amikor Agota Kristof szikár világát krumplis zsákok, száraztészta kötegek, sütőtökök es egyéb zöldségek által absztrahált színpadi közegben eleveníti meg" - írja Nánay István az előadásról.

A Fidelión olvasható interjúban Horváth Csaba így reagált Nánay István elemző szövegére: "Fontos tényező volt a próbák közben, hogy van, aki abból próbál főzni, ami itt van, és van, aki elmegy. Ez fontos momentuma az előadásnak, jól írta le Nánay István. Én a »maradni« mellett voksolok. Ez van, ez adatott. Ebből kell főzni. Egyrészt a »menni vagy maradni«-hoz elérkeztünk a próbák során, másrészt egy erős dramaturgia megoldás ez, ami Kristóf Ágota érdeme, akinél a megoldás a szétválás. Olyan ez, mint egy görög drámában, ahol a megoldás, az ünnep, a halál. Látom a saját életemet, a pályámat, tisztában vagyok vele, hogy hol élek, honnan fogalmazok és azzal is tisztában vagyok, hogy innen kell, hogy fogalmazzak, máshol ezt nem tudnám megtenni. Egyébként csupa praktikus okai vannak, itt él a családom, a gyerekeim. Mindenképpen megoldás. És az itt maradás egyszerre egyfajta teher felvállalása, és jó érzés is, hogy itt tudok dolgozni ebben az országban."

Legyen Ön is színikritikus!

A Színikritikusok Díjának többi kategóriáját ide kattintva érheti el!

Kövesse élőben a gálát a Fidelión!

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Rendeltek egy pepperonit, a pizzafutár egy Beethoven-szonátát is eljátszott ráadásként

Íme egy sztori arról, hogy az is arany lehet, ami nem fénylik. A tizennyolc éves Bryce Dudal pizzát kézbesített Detroitban, amikor észrevette, hogy a házban egy zongora áll. Nem tudott ellenállni.
Vizuál

24 óra alatt eltűnt a legújabb utcai Banksy-mű

Az egyik legismertebb kortárs művész minden munkájának feltűnése eseményszámba megy. Ilyen hamar viszont ritkán tűnnek el alkotásai.
Klasszikus

Ma kezdődik a Kaposfest

A kamarazenei irodalom alapműveire helyezik a hangsúlyt a Kaposvári Nemzetközi Kamarazenei Fesztiválon (Kaposfest), amelyre augusztus 13. és 19. között kilencedik alkalommal kerül sor a somogyi megyeszékhelyen.
Zenés színház

Ritka hangfelvétel került elő Birgit Nilsson svéd operaénekesnőtől

Egyedülálló hangfelvétel került elő a legendás svéd szoprán, Birgit Nilsson (1918-2005) korai szakaszából, a hatperces operarészletet CD-n adják ki az énekesnő születésének 100. évfordulója alkalmából.
Jazz/World

Aretha Franklin a halálán van

Külföldi sajtóértesülések szerint a soul királynője nagyon beteg, családja detroiti otthonában az ágya köré gyűlve virraszt érte.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Színház nemzeti színház

Cserhalmi György marad a rendezésnél

A Nemzeti Színház új évadában Örkény István Macskajátékát állítja színpadra Udvaros Dorottya és Bánsági Ildikó főszereplésével jövő tavasszal. Színészként viszont továbbra sem találkozunk vele.
Színház thealter fesztivál

Szabadkai előadást is díjaztak az idei THEALTER-en

A közönség-, Kritikus- és Junior-díj mellett a fesztivál önkéntesei is díjazták kedvenc produkciójukat, valamint három Különdíjat is odaítélt a fesztivál.
Színház gyász

Elhunyt Kerényi Imre

A Kossuth- és Jászai Mari-díjas rendező, színigazgató hosszú, türelemmel viselt betegség után, életének 75. évében családja körében hunyt el.
Színház kritika

Törőcsik Mari ott sem volt, mégis főszereplő lett a Sztalker előadásában

Nem gyerekjáték, hanem igazi férfimunka volt az ifj. Vidnyánszky Attila és Vecsei Miklós vezette Sztalker Csoport bemutatkozó előadása, a Míg fekszem kiterítve, amely az Ördögkatlan fesztiválon debütált.
Színház ian mckellen

Ian McKellen saját élettörténeteivel kárpótolta az elmaradt előadás nézőit

Kisebb sérülés miatt ki kellett hagynia a Lear király egyik előadását Ian McKellennek a londoni West Enden, de a színész megkérte a közönséget, hogy hallgassák meg pályafutása legemlékezetesebb történeteit.