Színház

Színikritikusok díja 2013: A legjobb független színházi előadás

2013.09.22. 08:00
Ajánlom
A Trafó ad otthont szeptember 22-én a színikritikusok éves díjátadójának, amelyet ma este élőben követhet a Fidelión. A legjobb független színházi előadás kategóriájának idei jelöltjei: A Dohány utcai seriff, Jövedelmező állás és A nagy füzet. Ön szerint melyik a legjobb? MAGAZIN

A legjobb független színházi előadás kategória jelöltjei:

1. A Dohány utcai seriff - Füge Produkció - Kaposvári Egyetem - rendezte: Mohácsi János

A kaposvári színészhallgatók (Bánfalvi Eszterrel, Takács Nóra Diánával és Némedi Árpáddal kiegészülve) 2012. december 14-én mutatták be a kategóriajelölt előadást a Jurányi Inkubátorházban, amelynek külön érdekessége, hogy teljes sötétségben játsszák.

A Fideliónak adott interjúban a produkció rendezője, Mohácsi János elmondta: "A bő egyórás előadás úgy jött létre, hogy évekkel ezelőtt Rusznyák Gábor kaposvári osztályának terveztünk egy beszédvizsgát. Ő rádiójátékot szeretett volna, de engem az akkor nem izgatott, és azt javasoltam, mi lenne, ha holokauszt-túlélők szövegeit mondatnánk sötétben. Ennek előzménye is volt, mert A helytartó című előadásomban szerepelt olyan rész, amikor a színészek holokauszt-visszaemlékezésekből olvastak fel, ráadásul olyan szöveget, amivel az aznapi előadás előtt még nem találkoztak. Az elképzelésem az, hogy végig sötét lesz, hogy teljesen személytelenek legyenek a hangok. Nem szeretném, ha felismerhető lenne, kik mondják a szövegeket."

Az elhangzó történeteket Mohácsi János és a szereplők közösen válogatták. Gerincét személyes visszaemlékezések adják, Claude Lanzmann Shoah című filmjének textusán kívül - mint az Mohácsi János előadásaiban megszokott - számos vendégszöveg is található benne. Az esettanulmányok, túlélők visszaemlékezései, szépirodalmi művek, naplórészletek, történelmi források, jegyzőkönyvek és személyes gyűjtések segítenek a korabeli atmoszféra és a történelmi kor bemutatásában. A vallomások és írott anyagok közé ismétlődően önirónikus és karakteres zsidó viccek ékelődnek, amelyekben ugyanez a sors fogalmazódik meg, a humor érthetőbbé teszi a tragikus történelmi hátteret is - mint minden igazi színházban: a tragikum a nevetésen sejlik át.

Nem lehet rajta nevetni című kritikájában Frauenhoffer György így méltatja az előadást: "Kertész Imre írja egy helyen, hogy "a huszadik századi történelem egyik legjellemzőbb vonásának azt tekinthetjük, hogy maradéktalanul elsöpörte a személyt és a személyiséget". Hogy Mohácsi Jánosék olvasták-e ezeket a sorokat vagy sem (magam azt tippelném, igen), illetve ha olvasták, milyen mértékben befolyásolta munkájukat, azt nem tudom. Az azonban biztos, hogy az író gondolatmenetét olyan metsző pontossággal és érzékenységgel előadás még nem követte le, mint A Dohány utcai seriff. Tekintve, hogy egy túlnyomó többségben kaposvári színészhallgatók által létrehozott darabról beszélünk, kézenfekvő, sőt elengedhetetlen lenne a színészek munkájának precíz kielemzése és értékelése - ám ezúttal ez nem fog megtörténni. Nem azért, mert nem érdemlik meg (ellenkezőleg!), hanem mert másfél órán keresztül vaksötétben játszódik az előadás."

2. Jövedelmező állás - TÁP Színház - rendezte: Vajdai Vilmos

Osztrovszkij Jövedelmező állás című művét 2013. február 5-én mutatták be a Trafóban, a TÁP Színház előadásában. A darabot átdolgozó Fekete Ádám elmondta: az előadás a mában játszódik. Az előadás fontos részét képezik a zenei betétek és a videobejátszások.

Szólt arról is, hogy Vajdai Vilmos több éve készült megrendezni az előadást, a független színházi életben azonban gyakori, hogy egy-egy terv megvalósulása évekbe telik, ennyi idő, míg előteremthetők az anyagi feltételek. A darab azért áll közel a rendezőhöz, mert fiatalon látta Ascher Tamás híres előadását - fűzte hozzá.

A Jövedelmező állás 1857-ben született, Tolsztoj is igen nagyra értékelte mélységét és erejét. A színdarab a korrupt hivatalnokok természetét vizsgálja, pontosabban azt, hogyan működnek különleges erkölcsi elveik, védőmechanizmusaik és önfelmentésük. A darabot azonnal betiltották, mert a cenzúra szerint az állami hivatalnokokat figurázta ki. Csak keletkezése után hat évvel mutathatták be Szentpéterváron.

A TÁP Színház produkciójában Hegedűs D. Géza és Kovács Krisztián mellett Gergely Katalin, Lázár Kati, Schönberger Ádám, Sebő Ferenc, Stork Natasa, Szabó Simon, Thuróczy Szabolcs és Gera Marina játszik.

Kelemen Orsolya írja kritikájában: "Az életben minden pénz es kapcsolatok függvénye. Ez a rend es a rendszer, az ellenálló idealista programszerűen szánalmassá válik, ugyanúgy, mint mindenki más. Groteszk gegek, vetítéssel, dokumentumanyagokkal, Puszi együttessel, mozaikosan, nem kevés didaxissal fűszerezve. Kortárs korrupciós látlelet, színpadi revü formájában, Oszrovszkijköntösbe öltöztetve."

3. A nagy füzet - Szkéné Színház - Forte Társulat - rendezte: Horváth Csaba

A legjobb előadás kategória díjára is jelölt produkciót 2013. február 15-én mutatta be a Forte Társulat a Szkéné Színházban. Horváth Csaba rendezése Agota Kristof magyar származású írónő első regénye és Erick Aufderheyde azonos című színpadi változata nyomán készült. A fekete humorral átszőtt mese és fejlődésregény vízió egy könyörtelen, elembertelenedett világról, a háború és az azt követő ellentmondásos időszak szörnyűségeiről.

"Lehet-e testi es lelki megnyomorodás nélkül túlélni a háborúk poklát, a kisközösségek lélekölő kínzásait? Horváth Csaba és társulata ezt kutatja, amikor Agota Kristof szikár világát krumplis zsákok, száraztészta kötegek, sütőtökök es egyéb zöldségek által absztrahált színpadi közegben eleveníti meg" - írja Nánay István az előadásról.

A Fidelión olvasható interjúban Horváth Csaba így reagált Nánay István elemző szövegére: "Fontos tényező volt a próbák közben, hogy van, aki abból próbál főzni, ami itt van, és van, aki elmegy. Ez fontos momentuma az előadásnak, jól írta le Nánay István. Én a »maradni« mellett voksolok. Ez van, ez adatott. Ebből kell főzni. Egyrészt a »menni vagy maradni«-hoz elérkeztünk a próbák során, másrészt egy erős dramaturgia megoldás ez, ami Kristóf Ágota érdeme, akinél a megoldás a szétválás. Olyan ez, mint egy görög drámában, ahol a megoldás, az ünnep, a halál. Látom a saját életemet, a pályámat, tisztában vagyok vele, hogy hol élek, honnan fogalmazok és azzal is tisztában vagyok, hogy innen kell, hogy fogalmazzak, máshol ezt nem tudnám megtenni. Egyébként csupa praktikus okai vannak, itt él a családom, a gyerekeim. Mindenképpen megoldás. És az itt maradás egyszerre egyfajta teher felvállalása, és jó érzés is, hogy itt tudok dolgozni ebben az országban."

Legyen Ön is színikritikus!

A Színikritikusok Díjának többi kategóriáját ide kattintva érheti el!

Kövesse élőben a gálát a Fidelión!

Programkereső

Legnépszerűbb

Zenés színház

Ezek Renée Fleming kedvenc szopránáriái

Az egyik legnépszerűbb amerikai operaénekes, Renée Fleming hat kedves áriáját gyűjtötte össze. Meglepő, de hiányzik egy nagyon fontos darab a listáról.
Plusz

Elhunyt Heller Ágnes

A filozófus kilencven éves volt, a 444 értesülése szerint Balatonalmádiban érte a halál.
Klasszikus

Holnap kezdődik a Fesztivál Akadémia a Zeneakadémián

A Budapest legszebb helyszínein július 20. és 28. között zajló kamarazenei fesztiválon hét esti nagy koncert, mesterkurzusok, ingyenes előadások, nemzetközi hegedűverseny és számtalan kísérőprogram várja az érdeklődőket.
Zenés színház

Jesszumpeppi, az előzetes alapján borzasztónak tűnik a Macskák filmváltozata

Olyan világsztárok főszereplésével jön a Macskák című Lloyd Webber-musical filmváltozata, mint Taylor Swift, Ian McKellen és Judi Dench. Nem tűnik jónak.
Színház

Csákányi, Grecsó, Lackfi és a Sztalker Zsámbékon

Telt házzal mennek Zsámbékon a nyári színházi és felolvasószínházi előadások, amelyek a város több, emblematikus helyszínén várják a közönséget a Romtemplom és a Bázis vonzásában.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Színház ajánló

Kulka, Bodrogi és Jakab Tamás a felújított Újszegedi Szabadtéri nyitóelőadásában

Molière Don Juanját láthatják a nézők július 19-21. között három alkalommal az új technikával újranyitó Újszegedi Szabadtéri Színpadon.
Színház ajánló

Karinthy kedvenc műfaja a Szentendrei Teátrum műsorán

Július 21-én a Ferenczy Múzeum udvarán Udvaros Dorottya, Kamarás Iván, Elek Ferenc és Hajdu Steve főszereplésével Karinthy legendás kabaréjeleneteiből készült felolvasószínház-előadást tartanak, Seres Tamás rendezésében.
Színház ajánló

Csákányi, Grecsó, Lackfi és a Sztalker Zsámbékon

Telt házzal mennek Zsámbékon a nyári színházi és felolvasószínházi előadások, amelyek a város több, emblematikus helyszínén várják a közönséget a Romtemplom és a Bázis vonzásában.
Színház hírek

Ők az évad legjobbjai a kritikusok szerint

A Színházi Kritikusok Céhe idén 40. alkalommal ismeri el az előző évad legkiemelkedőbb színházi teljesítményeit. A díjátadót szeptember 22-én tartják a Katonában.
Színház galéria

Ilyen volt a Sztalkert csoport új Vízkeresztje - Galéria

A Shakespeare Fesztiválon mutatták be a Sztalkert Csoport második önálló produkcióját, a Vízkereszt, de amúgy mindegy című előadást, amely legközelebb a Szentendrei Teátrum FRISS programsorozatában, majd Zsámbékon vendégeskedik.