Színház

Színikritikusok Díja 2014

2014.09.21. 19:45
Ajánlom
A Színházi Kritikusok Céhe idén 34. alkalommal nyújtja át az előző évad legkiemelkedőbb színházi teljesítményeit elismerő díját szeptember 21-én a Trafóban. A díjátadót 20 órától élőben közvetítjük, így elsőként tőlünk tudhatja meg a díjazottak kilétét. MAGAZIN

Tizenöt kategóriában adják át ma este 20 órától a Színikritikusok Díját. Az elmúlt években tartottak már díjátadót a Budapest Bábszínházban, a Magyar Színházban és a Nemzeti Színházban is, tavaly pedig első ízben debütált a Trafó mint helyszín, ahová idén is került az esemény. A gálaműsort idén Néder Panni rendezi, a műsorvezetők: Lang Györgyi és Kulka János lesznek.

Az elmúlt napokban részletesen bemutattuk a kategória jelöltjeit, és a Fidelio olvasói is szavazhattak, ők mely alkotókat és előadásokat tartják a legkiemelkedőbbnek az elmúlt évadból. A jelöltekről ide kattintva tájékozódhat.


20 órától élőben követheti a díjátadót ebben a cikkben. Ne felejtse el rendszeresen frissíteni az oldalt! (Nyomja az F5-öt!)


19:55 - A Trafó előterében gyülekeznek a vendégek. Kritikusok és kritizáltak mosolyogva üdvözlik egymást, negatív feszültség nem tapintható, csak a felfokozott izgalom érződik. Hamarosan megtelik a nézőtér és kezdetét veszi a díjátadó. Tizenöt kategóriában adnak át ma este elismeréseket, kiderül például, sikerül-e díjra váltania nyolc jelölését az Örkény Színháznak (tavaly ugye az akkor is magas szám ellenére egy díjat se kaptak meg végül), illetve tovább menetel-e a siker útján Pintér Béla Titkaink című előadása.

20:12 - Lassan az utolsó szabad helyeket is elfoglalják, kezdődik a díjátadó. A köhögések és a neszek elhalkulnak, a színpad bal oldalán helyet foglaló zenekar is elhallgat. Sötét, majd érkezik a két műsörvezető: Lang Györgyi és Kulka János. Taps.

A nyitószám látható. Az est közreműködői: Bárnai Péter, Lakos Fanni, Horváth Kristóf, Mohai Tamás, Réti Iringó és további meglepetésvendégek. "Ugye, te is akarod?" - éneklik. A négy mezítlábas énekes remek zenei kísérettel ismerteti a kritikusok megpróbáltatásokkal teli életét, és fokozzák a hangulatot.

A műsorvezetők ismerős mondásokat idéznek - a közönség derültségére. "Keresd a jót! Jó volt a színdarab. Megírom."

20:21 - Az első átadásra kerülő díj a legjobb új magyar dráma. Versenyben van Székely Csaba két drámája, a Bányavíz (Szkéné Színház) és a Szeretik a banánt, elvtársak? (Yorick Stúdió, Marosvásárhely), valamint Pintér Béla Titkaink (Pintér Béla és Társulata) című műve. A díjat átadja Vámos Miklós. Mint elmondja, rövid beszédet várnak tőle, ám a szerzők a jó humorú ismertetését szívesen hallgatja a közönség. Egy kis mágnest talál a borítékban, amin elviccelődik még.

A díjat kapja:  Pintér Béla. Taps.

A díjazott egy vidéki vendégjáték miatt nem lehet jelen, helyette a Szkéné Színház igazgatója veszi át és köszöni meg az elismerést. Pintér Béla videóüzenetben jelentkezik be, megköszöni Enyedi Éva dramaturg (és színész) munkáját, és gratulál Székely Csabának.

Székely Csaba egy fekete lufit kap az egyik szereplőtől. Varázslat van benne. A lufit átveszi, nem repül el vele.

20:28 - A legjobb gyerek- és ifjúsági előadás kategóriája következik. A három jelölt: Boribon és Annipanni (Budapest Bábszínház), Doktor Proktor és a holdkaméleonok (Kolibri Színház) és a Tíz emelet boldogság (Budapest Bábszínház). A gyerekek (és szüleik!) kedvence, Halász Judit érkezik. Nem nyújtja hosszúra az időt.

A díjat kapja a Boribon és Annipanni című előadás. Ellinger Edina rendező megköszöni a Budapest Bábszínház nevében, és külön örül, hogy a legkisebbeknek (3-5 évesek) szóló előadást díjaztak a kritikusok. Megköszöni kollégáinak, külön a színészeknek, akik korán reggel is magas színvonalon képesek játszani. Metzner János igazgatónak is köszönetet mond.

A műsorvezetők előadják a Gyagyaista kiáltványt.

20:33 - A legjobb díszlet kategóriájában ott találjuk Balázs Júlia A revizorhoz készített munkáját (Vígszínház - Szputnyik Hajózási Társaság), Dragoş Buhagiar díszletét, amelyet a Viktor avagy a gyermekuralom című előadáshoz tervezett (Kolozsvári Állami Magyar Színház), valamint Izsák Lili és Kálmán Eszter az örkényes Stuart Máriához alkotott munkáját. A díjat átadja: Bagossy Levente

A díjat A revizor díszletéért Balázs Júlia kapja. A tervező megköszöni Eszenyi Enikőnek és Bodó Viktornak a munkát, amit nagyon élvezett. Nagy lehetőségként gondol a munkára, mivel ezt megelőzően többnyire külföldön dolgozott.

Jön a legjobb jelmez...

...de mégse, menjünk szembe a konvenciókkal. Sok nem létező kategória jön szóba a dramaturgtól a sűgón át a legjobb néző, legjobb Csányi Sándor és legjobb díjátadó díjáig. De végül:

20:38 - A szakma most a fiatalokra figyel, az egyik legnépszerűbb kategória következik: a legígéretesebb pályakezdőké. A három jelölt: Lovas Rozi, Nagy Dániel Viktor és ifj. Vidnyánszky Attila. A díjat Venczel Vera adja át.

2014 legígéretesebb pályakezdője a Fidelio kétszeres POSzT-különdíjasa: Lovas Rozi. A színésznő elérzékenyülve köszöni meg a díjat Venczel Verának, megemlítve, mennyiszer látta fiatalon az Egri csillagokat. A szakmának azt köszöni meg, hogy befogadta őt, és családjának is hálás.

Rövid közjáték után a nézőtér bal oldalán kopogtatás hallható. Érkezik: Eke Angéla. Neki még feladata lesz később.

20:47 - A legjobb díszlet mellett a legjobb jelmezt is díjazzák. A címért versenyben van Benedek Mari a Pillangóhoz készített munkája (Vörösmarty Színház, Székesfehérvár), Izsák Lili és Kálmán Eszter Stuart Mária-jelmezei (Örkény Színház), valamint Kiss Julcsi alkotásai, amelyeket az I. Erzsébet című előadásban viselnek (Vádli-Füge-Szkéné Színház). Szakács Györgyi érkezik a színpadra.

A díjat kapja: Izsák Lili és Kálmán Eszter a Stuart Máriáért. Kálmán Eszter veszi át, aki mesél a darab létrejöttéről, megköszöni az Örkény Színháznak, hogy hittek az ő párosukban. Szandtner Annának és Hámori Gabriellának külön megköszöni, hogy elviselték a kopasz-parókát.

20:50 - A legjobb független színházi előadás kategóriája következik. Jelöltek: I. Erzsébet (Vádli-Füge -Szkéné), Irtás (Forte Társulat-Szkéné Színház) és Titkaink (Pintér Béla és Társulata). A díjat átadja: Horváth Kristóf. Slam poetry különszám következik. "A kardot értetek forgatom." A nézőtérről beépített szereplők csatlakoznak, rapben találnak egymásra a színpadon. A siker átütő, tapsol a közönség.

A legjobb független színházi előadás az Irtás. Horváth Csaba érkezik. A rendező mögé felsorakoznak színészei is. "Táncolhatnánk is" - jegyzi meg, majd sorra köszönetet mond. Gratulál a többi jelöltnek és bemutatja a szereplőket.

21:03 - A Különdíj kategóriája következik. Már a jelölés is elismerés, aki pedig a díjat kaphatja: a Ganymedes Goes Europe projekt, a k2 Színház az állandó társulat megalapításáért és Kulcsár Viktória, a Jurányi Inkubátorház működtetéséért. Csákányi Eszter érkezik.

Kapják: Ganymedes Goes Europe projekt alkotói. A nézőtéren sokan helyet foglalnak a közreműködők közül, ők is csatlakoznak a díj átvevőihez. Angolul hallható Jacqueline Kornmüller rendező köszönőbeszéde. Az igaz alkotók keresik a nehéz helyzeteket - és jól meg is ugorják azokat, tesszük hozzá mi.

Hamarosan átadásra kerülnek a női és férfi színészi díjak. Lássuk tehát, mi mindenben különböznek nők és férfiak - ebben van segítségünkre az új magyar állami biológiakönyv. Nagy derültség.

21:10 - És kezdhetjük díjazni a színészeket. A legjobb női mellékszereplő díjára esélyes: Albert Csilla a Viktor avagy a gyermekuralom című előadásban nyújtott alakításért (Kolozsvári Állami Magyar Színház), Bozó Andrea a Bányavízben látható játékáért (Szkéné Színház), valamint a Fényevőkben nyújtott alakításáért Jordán Adél (Katona József Színház). A díjat Máté Gábor adja át.

A díjat kapja: Bozó Andrea. A taps után a színésznő boldogságáról számol be, megköszöni, hogy a kritikusok megtekintették az előadást, és rá szavaztak. Megköszöni a jelen lévő Székely Csabának, hogy megírta a trilógiát, sajnálja, hogy nem íródott egy negyedik is. Csizmadia Tibornak is megköszöni, hogy bízott benne. Tóth Jocónak azt köszöni meg, hogy kölcsönadta a sapkáját, ami a szerep részévé vált. A végén jelzi, hogy szabadúszó és nyitott a felkérésekre. Nevetés. "Istennek legyen hála" - mondaná az általa megformált karakter, Irénke. És mondja most Bozó Andrea.

21:13 - A legjobb férfi mellékszereplő díjának jelöltjei: Gálffi László (Hamlet, Örkény Színház), Kaszás Gergő (I. Erzsébet, Vádli-Füge-Szkéné Színház) és Krisztik Csaba (Irtás, Forte Társulat és Lear király, Vörösmarty Színház, Székesfehérvár). És most jut szerephez az előbb hatásosan megérkező Eke Angéla - ő adja át a díjat. Három "személyes" történet következik.

A díjat kapja megosztva: Kaszás Gergő és Krisztik Csaba. Érkeznek a színészek. Krisztik Csaba megköszöni, hogy együtt dolgozhat kollégáival. Kaszás Gergőt meglepi, hogy itt állhat, hiszen néha csak "jópofa ökörködésnek" éli meg az előadást. Köszönetet mond Zsámbéki Gábornak, mesterének, valamint Szikszai Rémusznak is, továbbá Kiss Julcsi jelmeztervezőnek, hogy szőke parókát adott rá.

A műsorvezetőket átlátszó trükkel küldi ki az egyik szereplő, majd átveszi a szót és Keszég László videóját konferálja fel. Angolul. Látványos happening, majd a '60-as évekből származó hivatalos levél. Ma is aktuális csengéssel.

21:27 - A legjobb zenés/szórakoztató előadás a soron következő. Versenyben van Az Őrült Nők Ketrece (Átrium - Kultúrbrigád), a Chicago (Centrál Színház) és a Római vakáció (Orlai Produkciós Iroda). Lang Györgyi és Kulka János adja át az elismerést.

A díjat a Chicago kapja. Puskás Tamás, a Centráűl igazgatója veszi át Bozsik Yvette rendező távollétében, aki videóüzenetben mond köszönetet a hármas szereposztásban látható előadás minden résztvevőjének.

21:31 - Az est egyik fénypontja következik. A Színházi Kritikusok Céhe idén negyedik alkalommal ad át életműdíjat. 2014-ben Fodor Tamás, a Stúdió K alapítója kapja az elismerést. A díjat átadja: Nagypál Gábor és Nyakó Juli.

Fodor Tamás érkezik. Taps. Az I. Erzsébetben szintén szereplő Bercsényi Péter átadja a Vádli Alkalmi Társulás különdíját: I. Erzsébet parókáját, amut a színész köszönettel átvesz (jól fog mutatni a HÉV-en, teszi hozzá). A díjátadók meghatottak, Fodor Tamás viccelődve oldja a hangulatot, majd átveszi a szót. Felolvassa Jászay Tamás SMS-instrukcióját, hogyan kell átvenni a két részből álló díjat, nehogy összetörjön. Az elismerések megmagyarázhatatlanok - vallja, és több példát hoz fel ennek alátámasztására. Mint mondja, ez előleg, amit a hátralévő pályával lehet megszolgálni. Taps.

A fellépők most a közönséget bírják játékra, különböző "egyszerű" gyakorlatokkal a nézőkkel elővetetnek a szék alól egy lapot. Neszek, a közönség megbeszéli, mi szerepel a lapokon. (Mi még nem tudjuk.) Mivel megint sötét lett, nem is fogjuk.

21:41 - A legjobb férfi főszereplő kategória három jelöltje: Fodor Tamás az I. Erzsébet címszerepéért (Vádli-Füge-Szkéné Színház), Hegedűs D. Géza A revizor polgármesteréért (Vígszínház-Szputnyik) és Polgár Csaba Hamlet megformálásáért (Örkény Színház). A díjat Bíró Kriszta adja át.

Ismét Fodor Tamást szólítják - ő a díjazott. Nagy taps.

A műsorvezetők a közelgő önkormányzati választásokra is reflektálnak. Derültség.

21:44 - A legjobb női főszereplő kategória következik. A három jelölt: Kováts Adél a Platonovban nyújtott alakításáért (Radnóti Színház), a legígéretesebb pályakezdő díjat elnyert Lovas Rozi A tanítónő címszerepéért (Miskolci Nemzeti Színház) és Szandtner Anna a Stuart Mária egyik főszerepéért (Örkény Színház). A díjat átadja: Stohl András - az idei évad "legjobb női főszereplője", teszi hozzá Lang Györgyi.

Stohl András magassarkúban lép színpadra. Majd ismerteti a díjazotr kilétét: Szandtner Anna. A színésznő nem öltözött ki, noha javasolták neki - kezdi beszédét. A sok köszönet mellett hálát mond Örkény Istvánnak is, hogy színházat nevezhettek el róla, ahol ezt az előadást játsszák.

21:46 - A legjobb színházi zene következik. A három jelölt: Bakos Árpád (Az ember komédiája - Kosztolányi Dezső Színház, Szabadka), Klaus von Heydenaber (A revizor - Vígszínház-Szputnyik) és Kovács Márton (A képzelt beteg - Örkény Színház). Érkezik az Örkény Színház társulatát erősítő Kákonyi Árpád. De nem a mikrofonhoz lép, hanem a zongorához lép, majd játszani kezd. Mohai Tamás mesél a színpadon, és felkonferál egy soha elő nem adott dalt. Ez következik. És az egyik legszebb betétnek bizonyul.

A díj átadása következik. A nyertes: Kovács Márton. A zenész megköszöni a díjat, mindt elmondja, zavarba hozza, hogy minden évben itt áll. Kitér egy nézői kritikára, amely viszont elmarasztalta őt. Szerénység. A rendezőket arra bíztatja, merjék használni a zenét, mert legalább olyan fontos, mint a szöveg.

21:53 - Lassan a díjátadó végéhez érünk. A következő kategória a legjobb rendezés díja. Az elismerésre jelölt rendezők: Ascher Tamás a Fényevőkért (Katona József Színház), a Hamletet jegyző Bagossy László (Örkény Színház) és Gáspár Ildikó a Stuart Máriáért (Örkény Színház). A díjat átadja Dömötör András.

A legjobb rendezés díját Bagossy László kapja a Hamletért. A díjat a rendező távollétében Mácsai Pál veszi át. Megköszöni munkáját, hiszen meghatározó szerepe van abban, hogy az Örkény Színház az, ami. Bagossy videóüzenete következik, amelyben a rendező megjegyzi, ezt tartja az egyik legjobb díjnak.

Szolgálati közlemény. Bejátszás. "A hiba a mi készülékünkben volt" - a közmédia bocsánatot kér. Archív.

21:59 - A legjobb előadás kategóriája zárja a díjátadót. A három jelölt: A Vígszínház és a Szputnyik közös előadása, A revizor, a Katona József Színház Fényevők című előadása, valamint a Titkaink Pintér Béla és Társulata előadásában. Érkezik Mácsai Pál - ismét.

A legjobb előadás a Titkaink. A díját átveszi az időközben befutó Pintér Béla. Mint elmondja, ezt a társulat eddigi egyik legnagyobb elismerésánek tartja. Felidézi, hogy annak idején a krétakörös Siráj is nyert már legjobb előadásnak járó díjat mint független, de úgy néz ki, ehhez is most Csákányi Eszter kellett.

És érkezik a varázslat: a fekete lufi kipukkant. Egy, kettő, három és sorban a többi is, a közönség közreműködése révén. "Rövid az élet..." - zengi a dal. Véget ért a díjátadó. A tegnapi Színházak ékszakájával hivatalosan is megnyílt az új évad, már futnak az előadások, köztük a jövő évi díjakra is esélyes bemutatókkal. "Rajtunk is múlik" - éneklik a színpadon.

Taps. Fények.

Programkereső

Legolvasottabb

Plusz

A felújított Rumbach utcai zsinagóga a Zsidó Kulturális Fesztivál új helyszíne

„Éljük át újra!” - mottóval öt helyszínen, több mint húsz programot kínál a Zsidó Kulturális Fesztivál augusztus 22. és 30. között Budapesten. A fesztivál új helyszíne a felújított Rumbach Sebestyén utcai zsinagóga lesz.
Vizuál

Pazar Vaszary-válogatás a Kieselbach Galéria nyári tárlatán

Vaszary Jánostól nyolc kiváló olajfestmény és több jelentős grafika is látható a Kieselbach Galéria A legnagyobbak - Főművek és fontos képek Munkácsytól Kondorig címmel nyílt reprezentatív nyári tárlatán.
Könyv

„Digitális boomot várok” – beszélgetés Rózsa Dáviddal, az Országos Széchényi Könyvtár főigazgatójával

Az OSZK új főigazgatója tavaly márciusban lépett hivatalba, azóta felgyorsultak a digitalizációs folyamatok a nemzeti könyvtárban. Erről, és az augusztus elején nyíló, Babits Mihály és Török Sophie több mint 6600 dokumentumból álló levelezését feldolgozó adatbázisról is kérdeztük Rózsa Dávidot. 
Klasszikus

Klasszikus zene szólt „a magyar Salzburgban” - Beszámoló Tatáról

Egy hete ért véget Tatán a Klassz a pARTon fesztivál, a Cimbora Alapítvány rendezvényét támogatta és második alkalommal fogadta be a város. A szervezőket nemcsak a kisváros festői Öreg-tavának szépsége vonzotta Tatára, hanem a város múltja is, hiszen itt is, mint minden Esterházy-birtokon a zenének is fontos szerepe volt. A tatai Esterházyak is igen sokat tettek a helyi zenei élet fellendüléséért, a kastély történeti múltja és a kortárs zenei élet így mára összeért.
Klasszikus

Olasz, spanyol turnén járt a Fesztiválzenekar

Olaszországban és Spanyolországban játszott óriási sikerrel a Budapesti Fesztiválzenekar július végén. A turné utolsó állomásán, az újabb lezárások előtti utolsó pillanatban, Kodály zenéje szólt az Adán Martín Auditórium fantasztikus épületében.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Színház hír

Kihirdették a színikritikusok a legjobb színészi alakítás díjazottját

A Színházi Kritikusok Céhe tagjainak szavazatai alapján Béres Márta kapja a legjobb színészi alakítás díját, az Anna Karenina című előadás címszerepéért.
Színház hír

Színháztudományi konferenciával kezdődik a THEALTER

Bár nemrég még veszélyben volt a THEALTER nemzetközi színházi fesztivál létrejötte, csütörtökön színháztudományi konferenciával kezdődik el a program. Az augusztus 7-ig tartó fesztiválon nyolc helyszínen 37 csapat, illetve alkotó 33 produkciójával várják a közönséget Szegeden.
Színház hír

Öt nap alatt harminc műsor várta az érdeklődőket az első Déryné Fesztiválon

Július 18-án a Magyar Nemzeti Táncegyüttes Kárpátok visszhangja című táncelőadásával ért véget a július 14-18. között zajló Déryné Fesztivál, amelyet először rendeztek meg Sátoraljaújhelyen és környékén.
Színház gyász

Elhunyt Mihályi Gábor irodalomtörténész, színikritikus

Életének 99. évében, július 22-én meghalt Mihályi Gábor irodalomtörténész, színikritikus, Aranytoll-díjas lapszerkesztő és közíró – adta hírül a hvg.hu a család közlése nyomán. A nevéhez fűződik a Magyar Lettre International és az Európai Kulturális Füzetek alapítása is.
Színház hír

Nagy Péter István a legígéretesebb pályakezdő 2021-ben

A Színházi Kritikusok Céhe tagjainak szavazatai alapján idén Nagy Péter István kapja a legígéretesebb pályakezdő kategória díját, a szeptember 12-én a Bethlen Téri Színházban megrendezésre kerülő díjátadón.