Színház

Színikritikusok Díja - különdíj

2011.09.19. 08:00
Ajánlom
A Színházi Kritikusok Céhe nyilvánosságra hozta a 2010/2011-es évad legjobbjainak névsorát. A díjátadóra szeptember 25-én kerül sor a Magyar Színházban. A gála műsorvezetői Csákányi Eszter és Pál András, rendezője Pelsőczy Réka. A jelölteket túzetesen górcső alá vevő sorozatunkban ezúttal a különdíjra jelölteket ismerhetik meg.

A Színházi Kritikusok Céhe idén 31. alkalommal nyújtja át az előző színházi évad legkiemelkedőbb teljesítményeit elismerő Színikritikusok Díját. A kritikusok legalább évi kilencven premier megtekintése után voksolnak a legjobbakra. A tizenöt kategória mindegyikében három-három (vagy szavazategyenlőség esetén több) jelölt verseng, s hogy közülük ki kapja a díjat, az csak 2011. szeptember 25-én este a Magyar Színházban rendezett ünnepélyes díjátadón derül ki. A nagyközönség számára nyitott gálaműsort Pelsőczy Réka rendezi, az est műsorvezetői Csákányi Eszter és Pál András.

Különdíjra három alkotót jelöltek a Színházi Kritikusok Céhének tagjai.

Bíró Krisztát a nőNYUGAT című előadás létrehozásáért nominálták. A Nyugat indulásának éveiben, az irodalom megújulásával párhuzamosan a magyar társadalomban megindult egy csendes forradalom. Polgári nők serege vágyott vagy kényszerült arra, hogy otthagyva a "privát mamuskaéletet", egzisztenciát, sikert és megbecsülést vívjon ki magának - saját jogon. Ennek az átmeneti kornak emblematikus figurái a folyóirat körül íróként, múzsaként, feleségként, barátként szereplő nők, akiknek sorsa és munkássága ma már elhomályosult része kulturális emlékezetünknek. A nőNYUGAT róluk szól. Szerelmeikről, házasságukról, sikereikről, kudarcaikról. Elhallgatott és kimondott, leírt és elfeledett szavaikról. Éleslátásukról, amellyel magukat és kortársaikat szenvedélyes elemzés alá veszik. A nőNYUGAT nem hangos irodalomtörténet, nem irodalomóra, pletykagyűjtemény vagy feketemappás irodalmi est. és nem kíván megkésett elégtételt nyújtani a nagy férfiak árnyékában élő és író nőknek. Legalábbis nem úgy. Ha van egy szóba sűríthető szándék, akkor az a beszéd: beszéljünk róluk, általuk magunkról, beszéljünk nőről és férfiról, beszéljünk arról, hogy miként éljünk teljes életet, és hogyan szembesüljünk ennek elborzasztó lehetetlenségével.

Csizmadia Tibornak, az egri Gárdonyi Géza Színház elmúlt tíz évéért jár a jelölés. Mint ismeretes, Csizmadia Tibor két cikluson keresztül vezette az egri színházat, az idén kiírt pályázra nem jelentkezett, a színház igazgatója a pályázat eredményeképp Blaskó Balázs lett. Csizmadia vezetése alatt a Gárdonyi Géza Színház szélesítette nemzetközi kapcsolatait, valamint az ország egyik legfontosabb színházi műhelyévé nőtte ki magát. Csizmadia sikerrel építette be a társulatba a fiatalokat, igazgatása alatt jött létre a tánctagozat. Darabválasztásaival a jelenre reflektált, nevéhez fűződik kortárs magyar dráma legfontosabb művei közül Márton László Erdély-drámatrilógiájának magyarországi színrevitele. A Pécsi Országos Színházi Találkozó versenyprogramjában szerepelt a Valahol Európában (rendezte: Béres Attila, különdíj a dramaturgiai munkáért), A párnaember (rendezte: Dömötör András, a legjobb férfi alakítás díja Mészáros Máténak, a legjobb 30 év alatti színész díja Schruff Milánnak), a Tangó (rendezte: Radoslav Milenkovic), A nagyratörő (rendezte: Csizmadia Tibor), A velencei kalmár (rendezte: Zsótér Sándor, a Thália Színház különdíja), a Csörgess meg! (rendezte: Máté Gábor, a legjobb 30 év alatti színész díja Örvös Andrásnak), a Maya (rendezte: Zsótér Sándor, a Thália Színház különdíja), a Prolik (rendezte: Máté Gábor). Színikritikusok Díjával értékelték A párnaemberért Dömötör Andrást (a legjobb pályakezdő), A velencei kalmárért Zsótér Sándor megkapta a legjobb rendezés díját, Ambrus Mária a legjobb díszletét, Ötvös András a legjobb pályakezdő lett. Jászai Mari-díjat kapott Kaszás Gergő, Mészáros Máté, Bozó Andrea, Soós Imre-díjat Schruff Milán.

Orlai Tibor minőségi szórakoztató produkciókért kapta a szavazatokat. Hat hét, hat tánc, A gyönyörben nincs középút, Kalandra fel!, A kellékes, Férfi és Nő, Fédra fitness, A hét asszonya, Csókol anyád!, Sírpiknik, Kisded játékok, A keresztanya, A 88. utca foglyai, Dolcsaja vita, Esőember, Nemsenkilény, Akarod vagy nem, A nagy négyes, Czukor show, Gyógyír északi szélre, A Bandy lányok -  az Orlai Produkció jelenleg is futó előadásai legyenek zenések vagy prózaiak, önálló estek vagy kamaraprodukciók, színészkoncertek vagy gyerekeknek készült előadások, közös bennük, hogy színészközpontúak, jutalomjátékra adnak alkalmat, és a magas szakmai színvonal jellemzi őket. Szórakoztatásban nem ismer tréfát  "Az előadásaink nagy része sikeres, megtalálta az útját a közönséghez, és szakmailag is elfogadták őket. Ez talán sokat számít, olyan emberek szemében is, akikkel még nem dolgoztam. Az is ok lehet, hogy sokan kíváncsiak arra, hogy ez a fajta munka hogyan működik. Eltér a kőszínházi munkától, mert nem akkora az apparátus, itt mindenkinek többet kell tennie, hogy összeálljon az egész. Fontos, hogy amikor elkezdünk valakivel dolgozni, akkor érezzék, hogy őket azért kérjük föl, mert nélkülözhetetlennek tartjuk a jelenlétüket. És ezt nem csak a művészekre értem, hanem a háttérapparátusra is" -nyilatkozta a producer olvasható.)

Az Erste Bank által is kiemelten kezelt gálára jegyek a Magyar Színház előcsarnokában (1077 Budapest, Hevesi Sándor tér 4., tel.: 322-0014) hétfőtől péntekig 10-18 óra között, a Budapesti Kamaraszínház Szervezési Irodájában (1075 Budapest, Károly körút 21.) hétfőtől péntekig 10-18 óra között,  továbbá az ismert jegyirodákban válthatók.

Programkereső

Legnépszerűbb

Tánc

Száz éve született Margot Fonteyn, aki Nurejevvel karöltve forradalmasította a balettet

1919. május 18-án született Margot Fonteyn, a brit Royal Ballet prímabalerinája, akit egy Nurejevvel közös előadása után 89-szer tapsolt vissza a közönség, és aki börtönben is ült.
Klasszikus

Öt éves lett a Virtuózok, így ünnepelnek

Jubileumi ünnepi hangversenyen lépnek fel a Virtuózok klasszikus zenei tehetségkutató műsor elmúlt öt évének legtehetségesebb résztvevői december 30-án a Müpában.
Könyv

Szabó Magda személyes pillanatai

Szabó Magda minden művében az emberi lélek titkait kutatta állhatatosan. Most azonban az ő titkai tárulhatnak fel ebben a különleges fényképalbumban, amelynek lapjain az írónő egész élete megelevenedik. Galéria
Zenés színház

„A Csárdáskirálynő a Monarchia egyik utolsó sóhajtása”

Könnyű beleszeretni Kálmán Imre édes melódiáiba és ezekbe a furcsa figurákba – véli Vidnyánszky Attila rendező. A Nemzeti Színház vezérigazgatója korábban többször vitt színre operát, mégis a júliusi margitszigeti Csárdáskirálynő lesz az első operettrendezése.
Plusz

Alinda ezúttal Ónodi Esztert kérdezte

Folytatódik a heti rendszerességgel jelentkező portréinterjú széria, melyben Veiszer Alinda kérdezi a Zsidó Művészeti Napok művészeit. Ónodi Eszterrel kitértek arra is, hogy a népszerű színésznő lehetett volna zenész is, sőt szóba került, milyen a “rocker”, az “ufó” és a”libapásztor” Eszter.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Színház jótékonyság

Színházjeggyel segíthetünk a nehéz sorsú gyerekeknek

Az Orlai Produkciós Iroda számára mindig is fontos volt a társadalmi felelősségvállalás. Színházjegy akciójukkal most a Pitypang Gyermekotthon lakóinak nyújtanak segítséget. A cél: a gyerekek balatoni nyaraltatása.
Színház POSZT 2019

„Nem kegyeket osztunk” – beszélgetés a POSZT-válogatásról

A Magyar Színházi Társaság és a Színház folyóirat beszélgetéssorozatán a POSZT versenyprogramja volt a téma. A két válogatóval, Gulyás Gáborral és Zalán Tiborral, valamint Turbuly Lillával, a Színházi Kritikusok Céhének elnökével Veiszer Alinda beszéltetett.
Színház új évad

Operagála köszönti az 50 éves Szentendrei Teátrumot

Öt saját bemutatót és számos előadást kínál új évadában a Szentendrei Teátrum, amely idén ünnepli ötvenéves fennállását. A születésnapi operagálát Szentendre főterén rendezik meg, az évad háziasszonya Gubik Petra.
Színház hír

A Kodály-módszerről szóló Vecsei–Vidnyánszky-darab is látható lesz jövőre a Nemzetiben

Tíz bemutatót tervez a jövő évadban a Nemzeti Színház, ahol Eirik Stubo, David Doiasvili, Szász János, Andrzej Bubien, Berettyán Nándor, Márkó Eszter és ifj. Vidnyánszky Attila rendezését is láthatja a közönség.
Színház magazin

Csehov-hősnőbe oltott Tündekirálynő – Cate Blanchett 50

A színpadon és a filmvásznon mutatott teljesítményével is számos díjat kiérdemelt, ő az egyetlen színésznő, akit ugyanazért a szerepért kétszer is Oscar-díjra jelöltek. Május 14-én töltötte be ötvenedik életévét Cate Blanchett.