Színház

Színikritikusok Díja - különdíj

2011.09.19. 08:00
Ajánlom
A Színházi Kritikusok Céhe nyilvánosságra hozta a 2010/2011-es évad legjobbjainak névsorát. A díjátadóra szeptember 25-én kerül sor a Magyar Színházban. A gála műsorvezetői Csákányi Eszter és Pál András, rendezője Pelsőczy Réka. A jelölteket túzetesen górcső alá vevő sorozatunkban ezúttal a különdíjra jelölteket ismerhetik meg.

A Színházi Kritikusok Céhe idén 31. alkalommal nyújtja át az előző színházi évad legkiemelkedőbb teljesítményeit elismerő Színikritikusok Díját. A kritikusok legalább évi kilencven premier megtekintése után voksolnak a legjobbakra. A tizenöt kategória mindegyikében három-három (vagy szavazategyenlőség esetén több) jelölt verseng, s hogy közülük ki kapja a díjat, az csak 2011. szeptember 25-én este a Magyar Színházban rendezett ünnepélyes díjátadón derül ki. A nagyközönség számára nyitott gálaműsort Pelsőczy Réka rendezi, az est műsorvezetői Csákányi Eszter és Pál András.

Különdíjra három alkotót jelöltek a Színházi Kritikusok Céhének tagjai.

Bíró Krisztát a nőNYUGAT című előadás létrehozásáért nominálták. A Nyugat indulásának éveiben, az irodalom megújulásával párhuzamosan a magyar társadalomban megindult egy csendes forradalom. Polgári nők serege vágyott vagy kényszerült arra, hogy otthagyva a "privát mamuskaéletet", egzisztenciát, sikert és megbecsülést vívjon ki magának - saját jogon. Ennek az átmeneti kornak emblematikus figurái a folyóirat körül íróként, múzsaként, feleségként, barátként szereplő nők, akiknek sorsa és munkássága ma már elhomályosult része kulturális emlékezetünknek. A nőNYUGAT róluk szól. Szerelmeikről, házasságukról, sikereikről, kudarcaikról. Elhallgatott és kimondott, leírt és elfeledett szavaikról. Éleslátásukról, amellyel magukat és kortársaikat szenvedélyes elemzés alá veszik. A nőNYUGAT nem hangos irodalomtörténet, nem irodalomóra, pletykagyűjtemény vagy feketemappás irodalmi est. és nem kíván megkésett elégtételt nyújtani a nagy férfiak árnyékában élő és író nőknek. Legalábbis nem úgy. Ha van egy szóba sűríthető szándék, akkor az a beszéd: beszéljünk róluk, általuk magunkról, beszéljünk nőről és férfiról, beszéljünk arról, hogy miként éljünk teljes életet, és hogyan szembesüljünk ennek elborzasztó lehetetlenségével.

Csizmadia Tibornak, az egri Gárdonyi Géza Színház elmúlt tíz évéért jár a jelölés. Mint ismeretes, Csizmadia Tibor két cikluson keresztül vezette az egri színházat, az idén kiírt pályázra nem jelentkezett, a színház igazgatója a pályázat eredményeképp Blaskó Balázs lett. Csizmadia vezetése alatt a Gárdonyi Géza Színház szélesítette nemzetközi kapcsolatait, valamint az ország egyik legfontosabb színházi műhelyévé nőtte ki magát. Csizmadia sikerrel építette be a társulatba a fiatalokat, igazgatása alatt jött létre a tánctagozat. Darabválasztásaival a jelenre reflektált, nevéhez fűződik kortárs magyar dráma legfontosabb művei közül Márton László Erdély-drámatrilógiájának magyarországi színrevitele. A Pécsi Országos Színházi Találkozó versenyprogramjában szerepelt a Valahol Európában (rendezte: Béres Attila, különdíj a dramaturgiai munkáért), A párnaember (rendezte: Dömötör András, a legjobb férfi alakítás díja Mészáros Máténak, a legjobb 30 év alatti színész díja Schruff Milánnak), a Tangó (rendezte: Radoslav Milenkovic), A nagyratörő (rendezte: Csizmadia Tibor), A velencei kalmár (rendezte: Zsótér Sándor, a Thália Színház különdíja), a Csörgess meg! (rendezte: Máté Gábor, a legjobb 30 év alatti színész díja Örvös Andrásnak), a Maya (rendezte: Zsótér Sándor, a Thália Színház különdíja), a Prolik (rendezte: Máté Gábor). Színikritikusok Díjával értékelték A párnaemberért Dömötör Andrást (a legjobb pályakezdő), A velencei kalmárért Zsótér Sándor megkapta a legjobb rendezés díját, Ambrus Mária a legjobb díszletét, Ötvös András a legjobb pályakezdő lett. Jászai Mari-díjat kapott Kaszás Gergő, Mészáros Máté, Bozó Andrea, Soós Imre-díjat Schruff Milán.

Orlai Tibor minőségi szórakoztató produkciókért kapta a szavazatokat. Hat hét, hat tánc, A gyönyörben nincs középút, Kalandra fel!, A kellékes, Férfi és Nő, Fédra fitness, A hét asszonya, Csókol anyád!, Sírpiknik, Kisded játékok, A keresztanya, A 88. utca foglyai, Dolcsaja vita, Esőember, Nemsenkilény, Akarod vagy nem, A nagy négyes, Czukor show, Gyógyír északi szélre, A Bandy lányok -  az Orlai Produkció jelenleg is futó előadásai legyenek zenések vagy prózaiak, önálló estek vagy kamaraprodukciók, színészkoncertek vagy gyerekeknek készült előadások, közös bennük, hogy színészközpontúak, jutalomjátékra adnak alkalmat, és a magas szakmai színvonal jellemzi őket. Szórakoztatásban nem ismer tréfát  "Az előadásaink nagy része sikeres, megtalálta az útját a közönséghez, és szakmailag is elfogadták őket. Ez talán sokat számít, olyan emberek szemében is, akikkel még nem dolgoztam. Az is ok lehet, hogy sokan kíváncsiak arra, hogy ez a fajta munka hogyan működik. Eltér a kőszínházi munkától, mert nem akkora az apparátus, itt mindenkinek többet kell tennie, hogy összeálljon az egész. Fontos, hogy amikor elkezdünk valakivel dolgozni, akkor érezzék, hogy őket azért kérjük föl, mert nélkülözhetetlennek tartjuk a jelenlétüket. És ezt nem csak a művészekre értem, hanem a háttérapparátusra is" -nyilatkozta a producer olvasható.)

Az Erste Bank által is kiemelten kezelt gálára jegyek a Magyar Színház előcsarnokában (1077 Budapest, Hevesi Sándor tér 4., tel.: 322-0014) hétfőtől péntekig 10-18 óra között, a Budapesti Kamaraszínház Szervezési Irodájában (1075 Budapest, Károly körút 21.) hétfőtől péntekig 10-18 óra között,  továbbá az ismert jegyirodákban válthatók.

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Távozó ügyvezető, elmaradó programok a Fesztiválzenekarnál

Számos jövőre tervezett programot, köztük az idősotthonokba és kisgyermekeknek szervezett koncerteket kénytelen lemondani a Budapest Fesztiválzenekar a kieső TAO-forrás miatt. Leépítés kezdődött meg a háttérstábban.
Klasszikus

Bösendorfer zongorát hallunk Érdi Tamás új Beethoven-lemezén

Mindig, mindenhol a Steinway, most viszont egy olyan lemez jelent meg, amelyen Bösendorfer-zongora szól. De korántsem ez Érdi Tamás felvételének érdeme.
Klasszikus

Ha a rezesek viccelni kezdenek...

... csinálják úgy, mint ez az öt plusz egy fickó. Most, amikor kis hangszórókon hallgatunk zenét, mindennél fontosabb, hogy megismertessük a legkisebbekkel az élő zene izgalmait. A Brass In Five harsány humorral és a hangszereik sokféle hasznosításával végzik ezt a munkát.
Vizuál

Milyen volt Jeney Zoltán kapcsolata a filmmel?

Jeney Zoltánra emlékezik a Magyar Nemzeti Filmalap. Az október végén elhunyt zeneszerzőt talán sokan a Jób lázadása, a Szindbád és a Kincskereső kisködmön filmzenéiért ismerték. Négy alkotása most ingyen elérhető az interneten.
Klasszikus

A karmester nem közlekedési rendőr

Kitűnő hegedűsből lett rendkívüli karmester. Takács-Nagy Gábor energiája a színpadon a zenét szolgálja, interjú közben pedig az őszinte beszélgetés záloga. Október elején, egy budapesti zenekari próba és egy mesterkurzus közben kerestük fel az Egyesült Királyságban élő művészt.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Színház magazin

Egy beugrás története

Színházi szokás, hogy az előadás szereplői kezdés előtt egy órával érkeznek. Van ki ráérősebb, van ki sietősebb. Mindenkinek megvan a maga rituáléja.
Színház interjú

„Nem akarjuk zsebre dugott kézzel szemlélni a világ folyását” - Interjú Kovács D. Dániellel

Négy fiatal rendező, Hegymegi Máté, Kovács D. Dániel, Pass Andrea és Szenteczki Zita összefogásával új alternatív társulat alakult, a NARRATÍVA. Bemutatkozó előadásukat, a Kurázsi és gyerekeit Kovács D. Dániel rendezi a felújított Radnóti Tesla Laborban.
Színház hír

Radnóti Zsuzsát díjazta a Fidelio példamutató kezdeményezéséért

A Fidelio szerkesztőségének felterjesztése alapján az Art is Business Díj kuratóriuma Radnóti Zsuzsa dramaturgnak ítélte oda a Fidelio "Művészek a művészekért" különdíjat a Kortárs Magyar Dráma-díj megalapításáért.
Színház premier

Gergye Krisztián ADHD-és gyerekekről szóló előadást rendez a B32-ben

Egy felnőni képtelen, „laza” anyuka; egy figyelemhiányos-hiperaktív, rosszabb pillanataiban fékezhetetlen fiú; és szomszédjuk, egy trauma miatt dadogó ex-tanárnő a főszereplői a Mit tennél, ha meghalnék? c. drámának, a szereplők: Horváth Lili, Varga Ádám Simkó Katalin.
Színház hír

Először pályázik Magyarország a Nemzetközi Színházi Olimpia megrendezésére 

A Nemzetközi Színházi Olimpia zárósajtótájékoztatóján Szentpéterváron Vidnyánszky Attila és Fekete Péter bejelentették, hogy Magyarország kandidál a 2023-as Nemzetközi Színházi Olimpia megrendezésére.