Színház

Színpadra született szövegek – Három kortárs drámát díjaztak

2022.02.24. 16:25
Ajánlom
A díjazottak három kategóriában vehették át az Örkény István emlékére alapított Kortárs Magyar Dráma-díj okleveleit. A díjátadó ünnepség egyben jubileum is, hiszen 55 évvel ezelőtt ezen a napon mutatták be a Tótékat a Thália Színházban.

Márton Lászlót a Bátor Csikó című drámakötetéért díjazták. A szerző 27 év elteltével jelentkezett új válogatással, hallgatásának pedig komoly oka volt.

Bár a színművek alapjául szolgáló ötletek régóta érlelődtek benne, a dramaturgiai és drámapoétikai megvalósításhoz azonban időre volt szüksége.

A drámák stílusa nem egységes: a Démosthenésben a szerző a régi drámaírók módszerét alapul véve alkotott, korrajzot adva a „harminc zsarnok” rémuralma és a makedón elnyomás közötti Athénról, politikai csatározásokról. A címadó dráma egy mesejáték, a közismert Grimm-mese színpadi továbbgondolása. A római hullazsinat az első műhöz hasonlóan valós történelmi eseményekből táplálkozik, egyszersmind csatlakozva a magyar irodalom „emberiségdrámáinak” vonulatához.

Márton László a díjátadó ünnepségen megjegyezte: megtiszteltetésnek érzi a kitüntetést, ugyanis egy író csak két dolgot kívánhat az életében, hogy írhasson, illetve amit írt, megjelenhessen.

274011342_939230020094201_1564885338436274706_n-163707.jpg

Bíró Bence, Márton László, Radnóti Zsuzsa és Sebestyén Aba a Kortárs Magyar Dráma Díj átadóünnepségén (Fotó/Forrás: Szkárossy Zsuzsa)

Forgách András laudációjában a szerző rendkívüli okosságára és memóriájára hívta fel a figyelmet, kiemelve azt az írói bravúrt, mellyel „Márton legtöbbször egyszerre írja meg a művet és annak paródiáját”, valamint rávilágította a figyelmet a szerzői életműre, melyet mind mennyiségében, mind minőségében Tandori Dezső munkásságához hasonlított. „Az örökkévalóságot a kezében tartja” – zárta beszédét Forgách.

Bíró Bence és Dömötör András a Káli holtak színpadi feldolgozásáért vehette át a kitüntetést. Dömötör András nem tudott személyesen részt venni a díjátadón, így egy videóüzenetben köszönte meg Radnóti Zsuzsának és a kuratóriumnak az elismerést.

Díját Térey János emlékének ajánlotta, kiemelve a fiatalon elhunyt író hihetetlen drámai erejét és nyelvi készségét.

Felelevenítette Radnóti Zsuzsához fűződő kapcsolatát is, egészen egy ELTE-s szemináriumig vezetve vissza az ismeretségüket.

„Ez nekem egy óriási kiszabadulás volt” – idézte vissza a kurzus hangulatát, hálát adva Radnóti Zsuzsának, hogy azóta is folyamatosan visszajelzést kap a munkájáról. – „Az ő gondolkodása egy valódi orientációs pont a magyar színházi kultúrában.”

Beszédében szót ejtett a díjról is, amely szerinte a legfontosabb dologról szól: a kortárs dráma ügyéről, amely mindig nehéz helyzetben volt Magyarországon.

A darabot a díjátadón Németh Gábor méltatta, hosszasan beszélve a kortárs művész szerepéről, melyet egyszerre lehetetlen és anakronisztikus vállalkozásnak tart. „Nincs darab, látványpékség van” – mutatott rá a mai drámák zsenialitására és történetnélküliségére.

273565271_1395840660868374_5453191115844060621_n-162353.jpg

A Kortárs Magyar Dráma-díj díjazottjai és kuratóriumának tagjai (Fotó/Forrás: Fidelio, Várhegyi András)

A marosvásárhelyi Yorick Stúdió Lázadni veletek akartam című előadásának alkotóit is díjazták. Barabás Olga és Sebestyén Aba Bódi Attila regényét alkalmazta színpadra. Székely Csaba drámaíró korábban úgy jellemezte az előadást, mint

„az egyik legjobb színházi előadás, amit az utóbbi időben láttam.”

A darab története szerint három érettségi előtt álló fiú, bár eltérő indítékkal, de rendszerellenes akciókba kezd. A kezdeti sikerek arra sarkallják őket, hogy folytassák, amit elkezdtek, harminc évvel később egy osztálytalálkozón azonban szembe kell nézniük a következményekkel, valamint azzal, hogy az idő múlásával az okok egyre kevésbé számítanak.

A díjátadón Székely Csaba elmondta: remekműnek tartja a darabot, egy ékszernek, és

„igazi ékszerré ez a szöveg Sebestyén Aba keze alatt válik”.

A díjakat Radnóti Zsuzsa és egy négyfős kuratórium – Csizmadia Tibor, Lőkös Ildikó, Nánay István, Németh Gábor – ítélték oda.

Fejléckép: Seres Gerda, Márton László, Sebestyén Aba és Bíró Bence (fotó: Szkárossy Zsuzsa)

Programkereső

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Plusz

„Vissza a pénzt a kultúrába!” – Duda Éva és Fodor Tamás felolvasta a FESZ követeléseit a Civil Sugárúton

Az 1848-as forradalom évfordulója alkalmából Civil Sugárút néven, civil szervezetek részvételével tartottak eseménysorozatot a Hősök tere és az Andrássy út között március 14-én és 15-én. Itt hangzott el a Független Előadó-művészeti Szövetség kiáltványa.
Plusz

„Nem karriert, sokkal inkább magamat próbáltam építeni” – interjú Menyhárt Jenővel, az Európa Kiadó énekes-gitárosával

„Az én fejemben is többször megfordult, hogy disszidáljak. Egyszer ténylegesen közel kerültem ahhoz, hogy meg is tegyem” – meséli az Európa Kiadó énekes-gitárosa, Menyhárt Jenő. Interjú.
Zenés színház

Hiánypótló szláv műveket mutat be jövő évadában a Magyar Állami Operaház

Meghirdette 2023/24-es évadát a Magyar Állami Operaház, melynek a Szláv Szezon címet adták. Színre kerül Dvořák Ruszalkája és Muszorgszkij Borisz Godunovja, valamint megismerheti a közönség Eötvös Péter első, magyar szövegre készült operáját is.
Színház

Harmadszor mutatta be a Szegedi Nemzeti Színház az anatevkai tejesember történetét

Király Levente és Gregor József után ezúttal Borovics Tamás bújt Tevje bőrébe a Hegedűs a háztetőn című musical szegedi előadásában. A zenés produkció márciusban három, áprilisban további két alkalommal látható a Nagyszínházban.  
Színház

Egri Márta és Péter Kata szerepelnek a Gólem Színház új bemutatójában

Borgula András Szorítsd meg a kezem címmel Marianna D. Birnbaum önéletrajzi írásaiból rendez színdarabot: egy nő találkozik a kómában fekvő anyjával. De vajon tényleg találkoznak?

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Színház ajánló

Színházi esttel emlékeznek meg Morcsányi Gézáról a Radnótiban

Személyes vallomásokkal, legendás előadások és közös emlékek felidézésével elevenedik meg a januárban elhunyt Morcsányi Géza alakja március 26-án. Az emlékesten való részvétel díjtalan, de regisztrációköteles.
Színház hír

„Használjuk a bábszínházat arra, hogy ismét megidézzük az alkotás örömét” – Nina Malíková üzenete a Bábszínházi világnapon

2003 óta ünnepeljük a Bábszínházi világnapot a nemzetközi Bábművész Szövetség (UNIMA) kezdeményezésére március 21-én. Ennek kapcsán minden évben két színházi – egy nemzetközi és egy magyar – alkotó osztja meg gondolatait.
Színház hír

Franciaország egyik legfontosabb állami kitüntetését veheti át Tompa Gábor

A Kolozsvári Állami Magyar Színház igazgatóját a Francia Művészeti és Irodalmi Érdemrend lovagi fokozatával tüntetik.
Színház ajánló

Egri Márta és Péter Kata szerepelnek a Gólem Színház új bemutatójában

Borgula András Szorítsd meg a kezem címmel Marianna D. Birnbaum önéletrajzi írásaiból rendez színdarabot: egy nő találkozik a kómában fekvő anyjával. De vajon tényleg találkoznak?
Színház ajánló

Egy punkoperával indítja a tavaszt a Független Színház

A roma és nem roma színházi alkotókból álló társulat Rothadó madarak címmel Balogh Rodrigó valós történet alapján született darabját állítja színpadra. Az előadás bemutatója március 25-én lesz a társulat új színházi helyszínén, a FüSziben.