Színház

Színpadra született szövegek – Három kortárs drámát díjaztak

2022.02.24. 16:25
Ajánlom
A díjazottak három kategóriában vehették át az Örkény István emlékére alapított Kortárs Magyar Dráma-díj okleveleit. A díjátadó ünnepség egyben jubileum is, hiszen 55 évvel ezelőtt ezen a napon mutatták be a Tótékat a Thália Színházban.

Márton Lászlót a Bátor Csikó című drámakötetéért díjazták. A szerző 27 év elteltével jelentkezett új válogatással, hallgatásának pedig komoly oka volt.

Bár a színművek alapjául szolgáló ötletek régóta érlelődtek benne, a dramaturgiai és drámapoétikai megvalósításhoz azonban időre volt szüksége.

A drámák stílusa nem egységes: a Démosthenésben a szerző a régi drámaírók módszerét alapul véve alkotott, korrajzot adva a „harminc zsarnok” rémuralma és a makedón elnyomás közötti Athénról, politikai csatározásokról. A címadó dráma egy mesejáték, a közismert Grimm-mese színpadi továbbgondolása. A római hullazsinat az első műhöz hasonlóan valós történelmi eseményekből táplálkozik, egyszersmind csatlakozva a magyar irodalom „emberiségdrámáinak” vonulatához.

Márton László a díjátadó ünnepségen megjegyezte: megtiszteltetésnek érzi a kitüntetést, ugyanis egy író csak két dolgot kívánhat az életében, hogy írhasson, illetve amit írt, megjelenhessen.

274011342_939230020094201_1564885338436274706_n-163707.jpg

Bíró Bence, Márton László, Radnóti Zsuzsa és Sebestyén Aba a Kortárs Magyar Dráma Díj átadóünnepségén (Fotó/Forrás: Szkárossy Zsuzsa)

Forgách András laudációjában a szerző rendkívüli okosságára és memóriájára hívta fel a figyelmet, kiemelve azt az írói bravúrt, mellyel „Márton legtöbbször egyszerre írja meg a művet és annak paródiáját”, valamint rávilágította a figyelmet a szerzői életműre, melyet mind mennyiségében, mind minőségében Tandori Dezső munkásságához hasonlított. „Az örökkévalóságot a kezében tartja” – zárta beszédét Forgách.

Bíró Bence és Dömötör András a Káli holtak színpadi feldolgozásáért vehette át a kitüntetést. Dömötör András nem tudott személyesen részt venni a díjátadón, így egy videóüzenetben köszönte meg Radnóti Zsuzsának és a kuratóriumnak az elismerést.

Díját Térey János emlékének ajánlotta, kiemelve a fiatalon elhunyt író hihetetlen drámai erejét és nyelvi készségét.

Felelevenítette Radnóti Zsuzsához fűződő kapcsolatát is, egészen egy ELTE-s szemináriumig vezetve vissza az ismeretségüket.

„Ez nekem egy óriási kiszabadulás volt” – idézte vissza a kurzus hangulatát, hálát adva Radnóti Zsuzsának, hogy azóta is folyamatosan visszajelzést kap a munkájáról. – „Az ő gondolkodása egy valódi orientációs pont a magyar színházi kultúrában.”

Beszédében szót ejtett a díjról is, amely szerinte a legfontosabb dologról szól: a kortárs dráma ügyéről, amely mindig nehéz helyzetben volt Magyarországon.

A darabot a díjátadón Németh Gábor méltatta, hosszasan beszélve a kortárs művész szerepéről, melyet egyszerre lehetetlen és anakronisztikus vállalkozásnak tart. „Nincs darab, látványpékség van” – mutatott rá a mai drámák zsenialitására és történetnélküliségére.

273565271_1395840660868374_5453191115844060621_n-162353.jpg

A Kortárs Magyar Dráma-díj díjazottjai és kuratóriumának tagjai (Fotó/Forrás: Fidelio, Várhegyi András)

A marosvásárhelyi Yorick Stúdió Lázadni veletek akartam című előadásának alkotóit is díjazták. Barabás Olga és Sebestyén Aba Bódi Attila regényét alkalmazta színpadra. Székely Csaba drámaíró korábban úgy jellemezte az előadást, mint

„az egyik legjobb színházi előadás, amit az utóbbi időben láttam.”

A darab története szerint három érettségi előtt álló fiú, bár eltérő indítékkal, de rendszerellenes akciókba kezd. A kezdeti sikerek arra sarkallják őket, hogy folytassák, amit elkezdtek, harminc évvel később egy osztálytalálkozón azonban szembe kell nézniük a következményekkel, valamint azzal, hogy az idő múlásával az okok egyre kevésbé számítanak.

A díjátadón Székely Csaba elmondta: remekműnek tartja a darabot, egy ékszernek, és

„igazi ékszerré ez a szöveg Sebestyén Aba keze alatt válik”.

A díjakat Radnóti Zsuzsa és egy négyfős kuratórium – Csizmadia Tibor, Lőkös Ildikó, Nánay István, Németh Gábor – ítélték oda.

Fejléckép: Seres Gerda, Márton László, Sebestyén Aba és Bíró Bence (fotó: Szkárossy Zsuzsa)

Programkereső

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Klasszikus

Lemondta a Putyin-párti zongoraművész, Valentina Lisitsa fellépését a Margitszigeti Színház

Az intézmény a művész politikai szerepvállalása miatt döntött úgy, hogy megválik tőle, miután az ukrán nagykövetségtől tudomást szerzett a mariupoli megszállókat éltető koncertjéről.
Plusz

A kultúra fogalmát a lehető legtágabban értelmezi a kultúráért és innovációért felelős miniszterjelölt

Csák János a kinevezése előtti meghallgatáson elmondta, az új minisztérium maga is innovációnak tekinthető. A miniszterjelölt kinevezését a bizottság 1 ellenszavazat és 1 tartózkodás mellett 11 szavazattal támogatta.
Színház

„A minőség összeköt” – kihirdette idei programjait a Városmajori Szabadtéri Színpad

A fennállásának 100. évfordulóját ünneplő Városmajori Szabadtéri Színpad minden eddiginél gazdagabb programkínálattal várja az érdeklődőket szeptember közepéig. A színházi előadások mellett koncertek, kiállítások, filmvetítések, családi események és tematikus séták is várják a látogatókat.
Zenés színház

Bretz Gábor kapta a Székely Mihály-emlékplakettet

Az Operaház egykori legendás énekesének emlékére létrehozott díjat egy arra érdemes énekesnek adják át, művészi és emberi magatartásának elismerésére. Idén a világszerte ismert basszbaritonra esett a választás.
Vizuál

Fődíjas lett a Külön falka Olaszországban

Kis Hajni szívszorító és felemelő apa-lánya kapcsolatról szóló mozifilmje a közönségdíjat és a legjobb férfi főszereplő díját is elnyerte a Riviera Nemzetközi Filmfesztiválon, az olaszországi Sestri Levantéban.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Színház hír

Kiss Mari visszatér Szombathelyre

Kihirdette jubileumi, 15. évadának új előadásait a szombathelyi Weöres Sándor Színház: 10 bemutatót tartanak a következő szezonban. Új tagokkal is bővül a társulat: Mari Dorottya és Domonkos Zsolt mellett újra az alkotógárdát erősíti majd a teátrum egyik alapítótagja, Kiss Mari.
Színház ajánló

Tizennyolcadik alkalommal rendezik meg a Nemzetközi Bábfesztivált Békéscsabán

Öt nap alatt tizennyolc társulat húsz előadása mutatkozik be június 22. és 26. között a Békéscsabai Napsugár Bábszínházban.
Színház magazin

„Napfény a dörzspapíron” – Szakácsi Sándor, a nyughatatlan lélek

Szakácsi Sándort, bár már gyerekkorában nagy jövőt jósoltak neki a színészi pályán, kisebb korában gúnyolták iskolatársai, felnőttként pedig alkoholproblémákkal küzdött, magát La Mancha lovagjának, szélmalomharcosnak nevezte. Saját bevallása szerint a szerepeiből merített erőt a folytatáshoz.
Színház hír

Klasszikusok új köntösben – hat bemutatót tart a jövő évadban a József Attila Színház

A következő szezon műsorán a drámák és a vígjátékok mellett a zenés színház kedvelői számára is kínál újdonságokat a József Attila Színház, a Made in Hungáriából ízelítőt is kaphattak a sajtó képviselői.
Színház hír

„A minőség összeköt” – kihirdette idei programjait a Városmajori Szabadtéri Színpad

A fennállásának 100. évfordulóját ünneplő Városmajori Szabadtéri Színpad minden eddiginél gazdagabb programkínálattal várja az érdeklődőket szeptember közepéig. A színházi előadások mellett koncertek, kiállítások, filmvetítések, családi események és tematikus séták is várják a látogatókat.