Színház

Szívesen látják el szerepekkel – Gyöngyösi Zoltán portréja

2021.09.14. 19:40
Ajánlom
A Vígszínház művészének szakmai szempontból igazán jól indult az évad: másfél hete komoly színészi helyzetben bizonyíthatott, amikor a Szerelmek városa főszerepében lépett színpadra, kiváló teljesítménnyel, szeptember 14-én pedig Junior Prima Díjat vehetett át a Takarékbank Zrt. jóvoltából. Az elismerést Máté Gábor, a Katona József Színház igazgatója adta át.

„Nincs olyan, hogy kész vagy egy szereppel. Az egyik legfontosabb, amit megtanultam, hogy nem szabad elkényelmesedni.”

Gyöngyösi Zoltán útja a színészi pályán egyenesnek és buktatóktól mentesnek látszik. Mindig társakkal együtt ment, sosem volt egyedül. A debreceni fiút az Ady Endre Gimnázium dráma tagozatos osztályából úgy vették fel a színiegyetemre, hogy további négy osztálytársa is bekerült abba a Máté Gábor–Dömötör András-osztályba, ahol megkezdhette tanulmányait 2012-ben. Feltűnően eredményesen együttműködő, együtt dolgozó csapatnak bizonyultak. A diploma után sem szaladtak el teljesen egymástól, négyen szerződtek a Szegedi Nemzeti Színházhoz, ahol végül csak néhány érdekes munkára futotta az időből: egy igen figyelemreméltó János király-előadás címszerepére, a Kazamatákra és a XIV. Renére.

240467635_4824265300921237_7104504797003548704_n-164814.jpg

Gyöngyösi Zoltán a Szerelmek városa tapsrendjében (Fotó/Forrás: Cseke Csilla / Vígszínház)

Gyöngyösi Zoltán pályáján Szeged után a Vígszínház volt a következő állomás. Itt újra összetalálkozhatott ifj. Vidnyánszky Attilával, akivel tulajdonképpen el sem váltak. Az egyetemen született barátság és munkakapcsolat természetes módon hozta magával, hogy Gyöngyösi Zoltán alapító és oszlopos tagja lett a Sztalker Csoportnak. A sziporkázó és programhirdetőnek nevezhető budaörsi Liliomfiban már ott komédiázott Kányai fogadósként, s azóta is valamennyi produkciójukban alkotótárs, résztvevő. S mivel ifj. Vidnyánszky sokfelé rendez, így Gyöngyösi Zoltán is több színházban szerezhetett tapasztalatokat, a Radnótitól (Iván, a rettenet) a Nemzetiig (Woyzeck, III. Richárd). A Sztalker előadásaiban legtöbbször nem főszereplő, hanem az energikus csapat egyik tagja. De

nincs az a dinamikus tömegjelenet, amelyikből ki ne tűnne elképesztő mozgáskultúrájával.

Nem meglepő, hogy a 2017-es POSZT zsűrije kiemelte őt, és a legjobb 30 év alatti férfi színész díjával jutalmazta a III. Richárd Gyilkos I. szerepében nyújtott alakításáért.

Abba, hogy a Vígszínházban az elmúlt évadban Gyöngyösi Zoltán lépett a legtöbbször színpadra, belejátszik, hogy nemcsak ifj. Vidnyánszky Attila foglalkoztatja – Kinek az ég alatt már senkije sincsen, Liliom, A nagy Gatsby vagy a nemrégiben bemutatott Szerelmek városa –, hanem a Vígszínház többi rendezője is szívesen látja el szereppel. 2020-ban megkapta a társulattól a Kiscsillag is csillag díjat. Elnevezése alapján ez az elismerés kicsit olyan, mint egy buksisimogatás. De aki fiatal még, az előtt ott áll a „Nagy csillag meg pláne csillag” díjak lehetősége is.

A további díjazottakról itt olvashat.

Programkereső

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Vizuál

Megérteni Hieronymus Boscht

A dokumentumfilm segítségével közvetlen közelről, részleteiben ismerhetjük meg Hieronymus Bosch világát. A 87 perces alkotás rávilágít arra is, hogy a németalföldi mester műveinek lényege egy olyan középkori tudásban és világképben gyökerezik, amivel a mai ember elveszítette a kapcsolatát.  
Vizuál

A lebegés harmóniája – Matisse-kiállítás nyílik a Szépművészetiben

A francia festő, Henri Matisse életművét bemutató kiállítás nyílik június 30-án a Szépművészeti Múzeumban. Az Henri Matisse: A gondolatok színe – Remekművek a párizsi Pompidou Központból című tárlaton a művész több mint százötven alkotását láthatjuk.
Fidelio Tours

5+1 hely a fővárosban, ahol úgy érezheted, mintha nyaralnál

A nyári időszakban, munka után kikívánkozik az ember a természetbe, lazulni egy kicsit. Cikkünkben összeszedtünk néhány olyan helyet, ahová kiszabadulva úgy érezhetjük, mintha nyaralnánk: holdbéli tájon kalandozhatunk, jógázhatunk a naplementében, tóparton hallgathatunk koncertet vagy éppen a Dunánál nézhetünk klasszikus filmeket, a csillagos égbolt alatt.
Vizuál

Ahol a múzsák laknak – Kiállítás nyílik a Szigligeti Alkotóház történetéről

Füst Milán, Esterházy Péter, Nemes Nagy Ágnes vagy épp Karinthy Ferenc alakja is megelevenedik a Szigligeti Alkotóház történetét bemutató kiállításon. A kultikus helyszínről, a pezsgő kulturális életről archív fotók és leírások segítségével tájékozódhatunk július 1-től a Balaton-parti településen.
Klasszikus

Nyáresti Mozart-élmény a Vármegyeházán

A nyár közepén, július 14-én este nyolc órától szabadtéri koncertre várja a közönséget a Concerto Budapest a Pesti Vármegyeháza Díszudvarán. Egyike lesz ez azon ritka alkalmaknak, amikor a nyüzsgő főváros szívében, ám mégis nyugodt, hangulatos környezetben, a szabad ég alatt lehet elmerülni Mozart muzsikájában.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Színház beszámoló

Feminista tragikomédiából a náci Németországba

A kisvárdai tartózkodásom harmadik napjára elárasztottak az olyan „elintézésre váró”, kulturális tevékenységhez csak lazán kapcsolódó ügyek, mint a másnap hajnali taxi intézése, vagy a megfelelő mennyiségű és hőmérsékletű víz beszerzése. Erőfeszítéseimet ugyan csak részben koronázta siker, de legalább maradt időm lélekben felkészülni az esti két előadásra.
Színház ajánló

Ahol minden évben megújulnak: telt házakkal ünnepel a 40 éves Kőszegi Várszínház

Jön a Gritti. Takács Katalin játssza Pukkot. Hegedűs D. Géza rendezi a Szentivánéji álmot. Őze Áron Jurisics Miklós lesz. Gergye Krisztián emlékinstallációt készít az ágyúpadon. Sodró Eliza ősbemutatóval érkezik. A Kőszegi Várszínház negyvenedik évadát is parádésan ünnepli.
Színház hír

Bezárja kapuit az Átrium

A színház a Facebook-oldalán jelentette be, hogy a támogatások hiánya olyan helyzetbe sodorta őket, amelyben az intézmény fenntartását nem tudják megoldani.
Színház interjú

„A változás feltétele a probléma felismerése” – interjú Mészáros Blankával

Tíz nap. Mindössze ennyi idő alatt keletkezett az Egy csepp méz, a tizenkilenc éves Shelagh Delaney hatalmas sikert megért első drámája. A Városmajori Szabadtéri Színpadra a Radnóti Színház társulata hozza el a darabot július 7-én. A szereplők szabadulni próbálnának egymástól és a nyomortól, ám az örvény nem ereszt.
Színház beszámoló

Gyalogátkelő a Pokol felé

Még soha nem léptem át a magyar-román határt gyalog. Úgy tűnik, hogy ehhez is a kisvárdai fesztiválra kellett jönnöm, ahol lassan olyan meleg lesz, hogy csak a (hotelből közvetlenül is nyíló) strand adhat enyhülést. Meg persze a légkondis színházterem, ez utóbbi azonban Szatmárnémetiben nem volt.