Színház

Szívesen látják el szerepekkel – Gyöngyösi Zoltán portréja

2021.09.14. 19:40
Ajánlom
A Vígszínház művészének szakmai szempontból igazán jól indult az évad: másfél hete komoly színészi helyzetben bizonyíthatott, amikor a Szerelmek városa főszerepében lépett színpadra, kiváló teljesítménnyel, szeptember 14-én pedig Junior Prima Díjat vehetett át a Takarékbank Zrt. jóvoltából. Az elismerést Máté Gábor, a Katona József Színház igazgatója adta át.

„Nincs olyan, hogy kész vagy egy szereppel. Az egyik legfontosabb, amit megtanultam, hogy nem szabad elkényelmesedni.”

Gyöngyösi Zoltán útja a színészi pályán egyenesnek és buktatóktól mentesnek látszik. Mindig társakkal együtt ment, sosem volt egyedül. A debreceni fiút az Ady Endre Gimnázium dráma tagozatos osztályából úgy vették fel a színiegyetemre, hogy további négy osztálytársa is bekerült abba a Máté Gábor–Dömötör András-osztályba, ahol megkezdhette tanulmányait 2012-ben. Feltűnően eredményesen együttműködő, együtt dolgozó csapatnak bizonyultak. A diploma után sem szaladtak el teljesen egymástól, négyen szerződtek a Szegedi Nemzeti Színházhoz, ahol végül csak néhány érdekes munkára futotta az időből: egy igen figyelemreméltó János király-előadás címszerepére, a Kazamatákra és a XIV. Renére.

240467635_4824265300921237_7104504797003548704_n-164814.jpg

Gyöngyösi Zoltán a Szerelmek városa tapsrendjében (Fotó/Forrás: Cseke Csilla / Vígszínház)

Gyöngyösi Zoltán pályáján Szeged után a Vígszínház volt a következő állomás. Itt újra összetalálkozhatott ifj. Vidnyánszky Attilával, akivel tulajdonképpen el sem váltak. Az egyetemen született barátság és munkakapcsolat természetes módon hozta magával, hogy Gyöngyösi Zoltán alapító és oszlopos tagja lett a Sztalker Csoportnak. A sziporkázó és programhirdetőnek nevezhető budaörsi Liliomfiban már ott komédiázott Kányai fogadósként, s azóta is valamennyi produkciójukban alkotótárs, résztvevő. S mivel ifj. Vidnyánszky sokfelé rendez, így Gyöngyösi Zoltán is több színházban szerezhetett tapasztalatokat, a Radnótitól (Iván, a rettenet) a Nemzetiig (Woyzeck, III. Richárd). A Sztalker előadásaiban legtöbbször nem főszereplő, hanem az energikus csapat egyik tagja. De

nincs az a dinamikus tömegjelenet, amelyikből ki ne tűnne elképesztő mozgáskultúrájával.

Nem meglepő, hogy a 2017-es POSZT zsűrije kiemelte őt, és a legjobb 30 év alatti férfi színész díjával jutalmazta a III. Richárd Gyilkos I. szerepében nyújtott alakításáért.

Abba, hogy a Vígszínházban az elmúlt évadban Gyöngyösi Zoltán lépett a legtöbbször színpadra, belejátszik, hogy nemcsak ifj. Vidnyánszky Attila foglalkoztatja – Kinek az ég alatt már senkije sincsen, Liliom, A nagy Gatsby vagy a nemrégiben bemutatott Szerelmek városa –, hanem a Vígszínház többi rendezője is szívesen látja el szereppel. 2020-ban megkapta a társulattól a Kiscsillag is csillag díjat. Elnevezése alapján ez az elismerés kicsit olyan, mint egy buksisimogatás. De aki fiatal még, az előtt ott áll a „Nagy csillag meg pláne csillag” díjak lehetősége is.

A további díjazottakról itt olvashat.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Klasszikus

Zenében megélt ünnep Pannonhalmán – jubilál az Arcus Temporum fesztivál

Eötvös Péter és Mozart művészetével ünnepel az idén 20 éves Arcus Temporum Művészeti Fesztivál Pannonhalmán augusztus 23–25. között. Ráadásul a jubileum egybeesik a bencés szerzetesközösség temploma, a Szent Márton-bazilika felszentelésének 800. évével.
Plusz

Az utolsó szerelem mítosza

Az első szerelem minden líra egyik fő toposza, sőt népdaloktól regényekig, a first love az igazi, mert mindenkit érdeklő, lángba boritó téma. Azon gondolkozom, hogy miért nincs az elsőnek párja, azaz miért nincs igazi irodalma, lírai lenyomata az utolsó szerelemnek, ennek a fellobbanó érzelmi viharnak? Almási Miklós írása.
Zenés színház

Szikrák és vízcseppek – Aida a Szentmargitbányai Kőfejtőben

Tíz év után ismét az Aida került színre az Ausztriában található Szentmargitbányai Kőfejtő hatalmas szabadtéri színpadán. Nem ez volt azonban az egyetlen visszatérés: ismét Thaddeus Strassberger rendező munkáját láthatta a közönség.
Klasszikus

„Tudatosítani kell a világban, hogy Auer Lipót magyar, ráadásul veszprémi volt” – interjú Kováts Péterrel, az Auer Fesztivál művészeti vezetőjével

Kerek évfordulóhoz érkezett a veszprémi születésű, világhírű hegedűművésznek, Auer Lipótnak szentelt fesztivál. Az ünnepi programról az eseménysorozat alapítójával, Kováts Péter hegedűművésszel beszélgettünk.
Plusz

Mintha elkezdtük volna szeretni a saját városainkat – beszélgetés Zubreczki Dávid építészeti mesemondóval

A Kultkikötő szervezésében idén nyáron nyolc helyszínen hallgathatók meg Zubreczki Dávid vetítéssel egybekötött történetmesélős előadásai Templomséták a Balaton körül címmel.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Színház ajánló

A versenyprogram mellett vizsgaelőadásokat is láthatunk az idei Szemle Pluszon

Augusztus 24. és szeptember 9. között zajlik a Városmajori Szabadtéri Színpad Szemle Plusz programsorozata, amelyen a Fidelio is díjazza az egyik előadást.
Színház ajánló

Az anya – Nagy-Kálózy Eszter főszereplésével készül bemutató a Karinthy Színházban

A budapesti Karinthy Színház várakozással teli izgalommal jelenti be Florian Zeller Az anya című fekete komédiájának budapesti ősbemutatóját. Az előadás a Marosvásárhelyi Nemzeti Színház Tompa Miklós Társulatával együttműködésben valósul meg, amit az üzbég származású, nemzetközileg elismert rendező, Talgat Batalov állít színpadra.
Színház ajánló

Idén is Szegeden láthatók a legizgalmasabb színházi előadások – jön a THEALTER

Július 27. és augusztus 2. között rendezik meg a 34. THEALTER színházi fesztivált Szegeden. A jól ismert fellépők mellett új formációkkal, fiatalokból szerveződő csapatokkal is találkozhatnak a szegediek és az ide látogató nézők.
Színház gyász

Elhunyt Szatmári Liza

Az Aase- és Gobbi Hilda-díjas színésznő július 20-án, életének 97. évében hunyt el. Szatmári Liza hetvenhárom éve volt a Vígszínház tagja, halálhírét a társulat közölte.
Színház hír

Szász Júlia és Horváth Lajos Ottó a Centrál Színházban tér vissza a színpadra

A Nemzeti Színházban tavaly súlyos balesetet szenvedett színművészek apa-lánya párost alakítanak a Centrál Színház következő évadában. A Puskás Tamás rendezte előadás egy híres film adaptációja lesz.