Színház

Szívesen látják el szerepekkel – Gyöngyösi Zoltán portréja

2021.09.14. 19:40
Ajánlom
A Vígszínház művészének szakmai szempontból igazán jól indult az évad: másfél hete komoly színészi helyzetben bizonyíthatott, amikor a Szerelmek városa főszerepében lépett színpadra, kiváló teljesítménnyel, szeptember 14-én pedig Junior Prima Díjat vehetett át a Takarékbank Zrt. jóvoltából. Az elismerést Máté Gábor, a Katona József Színház igazgatója adta át.

„Nincs olyan, hogy kész vagy egy szereppel. Az egyik legfontosabb, amit megtanultam, hogy nem szabad elkényelmesedni.”

Gyöngyösi Zoltán útja a színészi pályán egyenesnek és buktatóktól mentesnek látszik. Mindig társakkal együtt ment, sosem volt egyedül. A debreceni fiút az Ady Endre Gimnázium dráma tagozatos osztályából úgy vették fel a színiegyetemre, hogy további négy osztálytársa is bekerült abba a Máté Gábor–Dömötör András-osztályba, ahol megkezdhette tanulmányait 2012-ben. Feltűnően eredményesen együttműködő, együtt dolgozó csapatnak bizonyultak. A diploma után sem szaladtak el teljesen egymástól, négyen szerződtek a Szegedi Nemzeti Színházhoz, ahol végül csak néhány érdekes munkára futotta az időből: egy igen figyelemreméltó János király-előadás címszerepére, a Kazamatákra és a XIV. Renére.

240467635_4824265300921237_7104504797003548704_n-164814.jpg

Gyöngyösi Zoltán a Szerelmek városa tapsrendjében (Fotó/Forrás: Cseke Csilla / Vígszínház)

Gyöngyösi Zoltán pályáján Szeged után a Vígszínház volt a következő állomás. Itt újra összetalálkozhatott ifj. Vidnyánszky Attilával, akivel tulajdonképpen el sem váltak. Az egyetemen született barátság és munkakapcsolat természetes módon hozta magával, hogy Gyöngyösi Zoltán alapító és oszlopos tagja lett a Sztalker Csoportnak. A sziporkázó és programhirdetőnek nevezhető budaörsi Liliomfiban már ott komédiázott Kányai fogadósként, s azóta is valamennyi produkciójukban alkotótárs, résztvevő. S mivel ifj. Vidnyánszky sokfelé rendez, így Gyöngyösi Zoltán is több színházban szerezhetett tapasztalatokat, a Radnótitól (Iván, a rettenet) a Nemzetiig (Woyzeck, III. Richárd). A Sztalker előadásaiban legtöbbször nem főszereplő, hanem az energikus csapat egyik tagja. De

nincs az a dinamikus tömegjelenet, amelyikből ki ne tűnne elképesztő mozgáskultúrájával.

Nem meglepő, hogy a 2017-es POSZT zsűrije kiemelte őt, és a legjobb 30 év alatti férfi színész díjával jutalmazta a III. Richárd Gyilkos I. szerepében nyújtott alakításáért.

Abba, hogy a Vígszínházban az elmúlt évadban Gyöngyösi Zoltán lépett a legtöbbször színpadra, belejátszik, hogy nemcsak ifj. Vidnyánszky Attila foglalkoztatja – Kinek az ég alatt már senkije sincsen, Liliom, A nagy Gatsby vagy a nemrégiben bemutatott Szerelmek városa –, hanem a Vígszínház többi rendezője is szívesen látja el szereppel. 2020-ban megkapta a társulattól a Kiscsillag is csillag díjat. Elnevezése alapján ez az elismerés kicsit olyan, mint egy buksisimogatás. De aki fiatal még, az előtt ott áll a „Nagy csillag meg pláne csillag” díjak lehetősége is.

A további díjazottakról itt olvashat.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Plusz

Újabb nyolc lábnyomot helyeztek el a Halhatatlanok sétányán

Az idei évben újabb nyolc taggal bővült a Halhatatlanok Társulata. Az új Örökös Tagok lábnyomát szeptember 23-án helyezték el a Nagymező utca Operettszínház előtti részén, a Halhatatlanok sétányán.
Színház

„Amire visszanézek, az az életem” – Csomós Mari 80 éves

Ma ünnepli 80. születésnapját Csomós Mari színművész, Kossuth- és Prima Primissima díjas érdemes művész, a Nemzet Színésze, a Halhatatlanok Társulatának örökös tagja, aki nem szívesen ad interjút. Egyik ilyen ritka alkalomból megjelent beszélgetéséből szemezgettünk.
Vizuál

A legjobb film díját nyerte A játszma a pármai filmfesztiválon

Fazakas Tamás rendező személyesen vette át a Violetta d’Argento díjat. A zsűri indoklásában a rendezés és a színészi alakítások mellett a zenei megoldásokat is kiemelte. 
Klasszikus

Tíz Kurtág György-mű, amit mindenképp ismerned kell

A Samuel Beckett drámája nyomán született Fin de partie várva várt magyarországi premierje mellé most ajánlunk tíz másik Kurtág-művet is, melyek némi betekintést nyújtanak a kortárs magyar zene legendájának munkásságába.
Plusz

Ma indul a Múzeumok Őszi Fesztiválja

Az országos rendezvénysorozat idei koncepciója a tudomány és a technológia témaköreihez kapcsolódik. Másfél hónapon keresztül közel 130 múzeum részvételével több mint 700-féle program csalogat múzeumi látogatásra.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Színház magazin

„Amire visszanézek, az az életem” – Csomós Mari 80 éves

Ma ünnepli 80. születésnapját Csomós Mari színművész, Kossuth- és Prima Primissima díjas érdemes művész, a Nemzet Színésze, a Halhatatlanok Társulatának örökös tagja, aki nem szívesen ad interjút. Egyik ilyen ritka alkalomból megjelent beszélgetéséből szemezgettünk.
Színház hír

Egy darab, ami mindent tud a szerelemről – Mohácsi János rendezésében mutatja be Az üvegcipőt a Vígszínház

Molnár Ferenc Az üvegcipő című vígjátéka, amelynek ősbemutatója 1924-ben volt a Vígszínházban, szombaton a Mohácsi testvérek átiratában tér vissza a teátrumba.
Színház hír

13 produkció versenyez az online térben zajló eSzínház Fesztiválon

Szeptember 22. és október 1. között immáron harmadik alkalommal rendezik meg az ország egyetlen online színházi találkozóját, az eSzínház Fesztivált. A legjobb előadásokat és alakításokat szakmai zsűri díjazza, továbbá közönségdíjat és különdíjakat is átadnak.
Színház hír

Öt fiatal művész kapott Junior Prima Díjat a színház-, film- és táncművészet területén

Szeptember 21-én tartották az átadóünnepséget, amely során öt harminc év alatti művész eddigi teljesítményét ismerték el Junior Prima Díjjal. A kitüntetettek között színész, rendező, illetve díszlet- és jelmeztervező is van.
Színház ajánló

Ó kapitány, kapitányom – utolsó bemutatójára készül az Átriumban a Kultúrbrigád

A Holt költők társasága színpadi adaptációjával a társulat a mai oktatási rendszer alapvetői kérdéseire keresi a választ. Az előadás október 14-én debütál Vidovszky György rendezésében.