Színház

Szívmelengető drámával hangolódik az ünnepekre az Orlai Produkció

2021.12.13. 10:55
Ajánlom
A november 25-i online premier után december 16-án közönség előtt is bemutatja az Orlai Produkciós Iroda Aldo Nicolaj drámáját, amely három idős és magányos ember történetét meséli el.

A „vasnemzedék” utolsó élő képviselőit gyötri az egyedüllét és a társas kapcsolatok hiánya, belső vívódásaik, valamint a 20. század végigélt évtizedei pedig a személyiségükön is nyomot hagytak.

Míg a nő az átélt traumák ellenére szelíd és jókedvű maradt, a lakóközösségben élő két férfi az évek múlásával szorgos munkásból, öntudatos, büszke emberből mogorva úriemberré vált.

Nyugdíjas éveit az egyértelmű különbségek ellenére mindegyikük nagyrészt ugyanúgy tölti: a ház előtti téren, egy padon ücsörögve. A várakozás cél nélküli, ám a szieszták során a sors időről időre összesodorja őket.

Az ismeretségből barátság lesz, és a szereplők lassan eljutnak odáig, hogy elkezd hiányozni nekik a másik jelenléte.

IMG_8285-110254.jpg

Jelenet a Hárman a padon című előadásból (Fotó/Forrás: Orlai Produkciós Iroda)

„Ez a három ember belekapaszkodik egymásba.

Az emberi magányosság – akár családon belül is – általános érzés, ezért játszódhat a történet ma is ugyanúgy, mint ötven évvel korábban, de félek, hogy 100 év múlva is ugyanilyen érvényes lesz”

– világít rá a Bocca Liberót játszó Gálvölgyi János a darab aktualitására.

IMG_8269-105506.jpg

Jelenet a Hárman a padon című előadásból (Fotó/Forrás: Orlai Produkciós Iroda)

Szereplők:

Ambra: Egri Márta

Luigi Lapaglia: Benedek Miklós

Bocca Libero: Gálvölgyi János

Az Hárman a padont Göttinger Pál rendezi, bemutatójára december 16-án kerül sor a 6SZÍN-ben. További információ az alábbi oldalon érhető el.

Fejléckép: jelenet az előadásból (forrás: Orlai Produkciós Iroda)

Virtuális térbe költözik a „vasnemzedék” – online mutatják be az Orlai Produkció új előadását

Kapcsolódó

Virtuális térbe költözik a „vasnemzedék” – online mutatják be az Orlai Produkció új előadását

Aldo Nicolaj darabja, a Hárman a padon három idős emberen keresztül beszél a feleslegességről, szeretetnélküliségről, céltalanságról és a reményről.

Programkereső

Legolvasottabb

Plusz

Kulka János tanítja újra beszélni a sztrókon átesett Lang Györgyit

Az énekesnő erről a Klubrádió Ötös című műsorában beszélt Falusi Mariannak, akivel korábban együtt vezették a műsort – számolt be róla a Színház Online.
Klasszikus

59 éves korában elhunyt Patkós Sándor fagottművész

Tragikus hirtelenséggel, életének 59. évében, január 26-án elhunyt Patkós Sándor fagottművész, a Budapesti Fesztiválzenekar alapító tagja.
Tánc

Élőben, a színpadon festenek majd a Feledi Project legújabb táncszínházi bemutatójában

Feledi János Csehov Sirályát állítja színpadra február 7-én a Nemzeti Táncszínházban. Az előadás érdekessége, hogy Bánki Ákos festőművész a teljes előadás alatt a színpadon fog festeni.
Klasszikus

Mozart első műve

Mindenki tudja, hogy Wolfgang Amadeus Mozart csodagyerek volt, aki már egészen ifjú korában elbűvölte a zeneszerető közönséget. De melyik volt az ifjú komponista legelső darabja, és hány évesen alkotta meg?
Zenés színház

Visszatérés a varázserdőbe – a Szentivánéji álom az Eiffel Műhelyházban

Január 28-tól újra látható az Opera műsorán Britten operája, a Szentivánéji álom. Az eredetileg operavizsgaként létrejött produkció csaknem hat év után kerül ismét színre.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Színház ajánló

Szent őrületben – a Szentivánéji álom a Budaörsi Latinovits Színház műsorán

A Szentivánéji álom egyike Shakespeare legőrültebb darabjainak, ami nem csekélység: Shakespeare és az őrület hosszú, cikkcakkos közös határral rendelkeznek. De, szemben a két őrület-tragédiával, a Macbeth-tel vagy a Lear királlyal, a Szentivánéji vígjáték-őrülete nem halálos, legalábbis látszatra nem az, illetve csak jóval később halunk majd bele, amikor már arra sem emlékszünk, hogy mibe is haltunk bele.
Színház interjú

„Nem kell mindenkinek egyformának lennie” – interjú Balázs Andreával

Január 28-án mutatja be a Karinthy Színház a Budapest Playhouse független produkciós műhellyel közösen, Iványi Árpád rendezésében Neil LaBute szatirikus komédiáját, melynek főszerepét Balázs Andrea alakítja. Az Olivier-díjra is jelölt FAT PIG (Kövér disznó) a mai társadalmat veszi górcső alá, és többek között azt a kérdést feszegeti, hogy milyen hatással vannak ránk a társadalmi elvárások. A színésznővel idealizálásról, testképzavarról és az előadás mély mondanivalójáról is beszélgettünk.
Színház ajánló

Önmegvalósítás kutyabőrben – monodráma Kafka nyomán a 3K-ban

Vadász Krisztina előadása a fizikai és a prózai színház nyelvén beszél az önmegvalósítás és önállóság nehézségeiről, a megerősítésekről, illetve azok hiányáról, szabadságról és az igazság fáradhatatlan kutatásáról. A monodráma február 18-tól látható a 3K Kulturális Központban.
Színház hír

Megszűnik a k2 Színház

A független színházi műhely tizenkét év után fejezi be működését – áll a társulat rövid közleményében.
Színház ajánló

Az eltűnt idő nyomába ered Hajduk Károly

Jancsó Júlia fordítása nyomán elevenedik meg Marcel Proust kultikus műve, Az eltűnt idő nyomában Fischer Iván Lakásszínházában, február 5-én.