Színház

Szívmelengető drámával hangolódik az ünnepekre az Orlai Produkció

2021.12.13. 10:55
Ajánlom
A november 25-i online premier után december 16-án közönség előtt is bemutatja az Orlai Produkciós Iroda Aldo Nicolaj drámáját, amely három idős és magányos ember történetét meséli el.

A „vasnemzedék” utolsó élő képviselőit gyötri az egyedüllét és a társas kapcsolatok hiánya, belső vívódásaik, valamint a 20. század végigélt évtizedei pedig a személyiségükön is nyomot hagytak.

Míg a nő az átélt traumák ellenére szelíd és jókedvű maradt, a lakóközösségben élő két férfi az évek múlásával szorgos munkásból, öntudatos, büszke emberből mogorva úriemberré vált.

Nyugdíjas éveit az egyértelmű különbségek ellenére mindegyikük nagyrészt ugyanúgy tölti: a ház előtti téren, egy padon ücsörögve. A várakozás cél nélküli, ám a szieszták során a sors időről időre összesodorja őket.

Az ismeretségből barátság lesz, és a szereplők lassan eljutnak odáig, hogy elkezd hiányozni nekik a másik jelenléte.

IMG_8285-110254.jpg

Jelenet a Hárman a padon című előadásból (Fotó/Forrás: Orlai Produkciós Iroda)

„Ez a három ember belekapaszkodik egymásba.

Az emberi magányosság – akár családon belül is – általános érzés, ezért játszódhat a történet ma is ugyanúgy, mint ötven évvel korábban, de félek, hogy 100 év múlva is ugyanilyen érvényes lesz”

– világít rá a Bocca Liberót játszó Gálvölgyi János a darab aktualitására.

IMG_8269-105506.jpg

Jelenet a Hárman a padon című előadásból (Fotó/Forrás: Orlai Produkciós Iroda)

Szereplők:

Ambra: Egri Márta

Luigi Lapaglia: Benedek Miklós

Bocca Libero: Gálvölgyi János

Az Hárman a padont Göttinger Pál rendezi, bemutatójára december 16-án kerül sor a 6SZÍN-ben. További információ az alábbi oldalon érhető el.

Fejléckép: jelenet az előadásból (forrás: Orlai Produkciós Iroda)

Virtuális térbe költözik a „vasnemzedék” – online mutatják be az Orlai Produkció új előadását

Kapcsolódó

Virtuális térbe költözik a „vasnemzedék” – online mutatják be az Orlai Produkció új előadását

Aldo Nicolaj darabja, a Hárman a padon három idős emberen keresztül beszél a feleslegességről, szeretetnélküliségről, céltalanságról és a reményről.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Klasszikus

„Mind elmegyünk” – végső búcsút vettek Eötvös Pétertől

Április 18-án délután kollégái, barátai, tisztelői körében emlékeztek meg a március 24-én elhunyt, Kossuth-nagydíjas zeneszerző-karmesterről. A BMC-ben tartott eseményen Káel Csaba, Perényi Miklós, Kovács Géza és Kurtág György mondott beszédet.
Zenés színház

Történelmi pszichothriller operai köntösben – közeleg a Borisz Godunov bemutatója

A Kossuth-díjas Bretz Gábor címszereplésével viszi színre április 27-én a Magyar Állami Operaház Muszorgszkij Borisz Godunov című alkotását, amely az 1869-es ősváltozatban először hangzik el Magyarországon.
Vizuál

Ha május, akkor Artmozik éjszakája!

Oppenheimer, Szegény párák, Érdekvédelmi terület, Lefkovicsék gyászolnak, Magyarázat mindenre – néhány sikerfilm a közelmúltból, amelyet ismét átélhetünk az Artmozik éjszakáján, de a szervezők premier előtti vetítésekkel is készülnek.
Könyv

Krasznahorkai- és Nádas-mondatok Szvoren Edina tollából

A Libri Irodalmi Díjas Szvoren Edina legújabb, Kérődző Kronosz című kötetében kortárs szerzők stílusát imitálja, köztük saját magáét is. A májusban megjelenő könyvet négy különböző borítóval adja közre a Magvető Kiadó.
Vizuál

Izgalmas, titkokkal teli film mutatja be Ravel leghíresebb művének keletkezését

Az ünnepelt rendező, Anne Fontaine Bolerója a világ egyik leghíresebb és leggyakrabban előadott zeneművének történetét, illetve a zeneszerző és a körülötte lévő különleges nők viszonyát mutatja be.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Színház ajánló

April De Angelis: Színésznők – továbbra is műsoron a Pinceszínház előadása

Az idei évad nagy sikerű előadása a Színésznők Sztarenki Pál különleges rendezésében. Minden szempárt a színpadra szegez, lényeges mondanivalója a mai társadalom embereinek is fontos üzenetet hordoz.
Színház ajánló

Megtartotta tavaszi bemutatóit a Loupe Színházi Társulás

A csapat elsőként a Lányok, fiúk! című monodrámát mutatta be Lovas Rozi főszereplésével, az előadás a családon belüli erőszak témájára reflektál. Áprilisban pedig A kezdet/vége című produkció is debütált, amelyet Sean O’Casey műve nyomán Horváth János Antal írt és rendezett.
Színház hír

Telex: Szexuális zaklatás ügyében folyik vizsgálat az SZFE-n

A lap értesülései szerint az egyetemen belső vizsgálat indult, mivel egy osztályvezető férfitanár meg nem engedhető kommentárokkal illette a diáklányok külsejét, alakját. Cikkünk frissült az SZFE reakciójával!
Színház ajánló

A vég kezdete? – vérbeli házastársi dráma debütál a Rózsavölgyi Szalonban

Új bemutatóval ünnepli alapításának tizenkettedik évfordulóját a Rózsavölgyi Szalon. Kovács Patrícia és Schmied Zoltán főszereplésével, Dicső Dániel rendezésében mutatják be David Eldridge Bármit mondhatsz című darabját április 11-én.
Színház interjú

Nincs ideális pillanat – interjú Horváth Patríciával, a HATAN Társulat alapító tagjával

Horváth Patrícia férjével, Nyári Zoltán operaénekessel közösen két évvel ezelőtt indította el független magánszínházi formációját, a HATAN Társulatot. Az alapító páros női tagjával a színházcsinálás fenséges és kevésbé dicsőséges pillanatairól is beszélgettünk.