Színház

Szlovákiában az Anamnesis

2012.05.30. 18:31
Ajánlom
A régió egyik legjelentősebb színházi fesztiváljára, a szeptember 21. és 26. között megrendezendő Divadelnára Nitrára kapott meghívást a Katona József Színház előadása, a Bodó Viktor rendezte Anamnesis.

2011 nyarán felhívást tett közzé a Katona József Színház és a Szputnyik Hajózási Társaság: egészségügyről szóló történeteket vártak készülő produkciójukhoz, így rendhagyó módon a leendő közönség már a darab megírásának pillanatában a színházi alkotófolyamat részesévé válhatott, alakíthatjóta a történetet. Olyan igaz történeteket vártak betegséggel-egészséggel, kórházakkal, ellátással kapcsolatban, melyek valóban személyes élményről, tapasztalatról számolnak be - akár betegként, akár egészségügyi dolgozóként. Lehet ez szomorú, vidám, abszurd, humoros, tragikus, komikus, tragikomikus, felemelő, elgondolkoztató, kétségbeejtő, hihető, hihetetlen, titkos, melodramatikus, színes, meglepő... Ezekből a történetekből jött létre az Anamnesis, a produkció premierjét április 27-én tartották a Katona József Színházban. Korrupció, átvert betegek és csodákat véghezvivő orvosok jelennek meg a színpadon. A történet helyszíne "egy majdnem megnevezett budapesti kórház".

"Mindenki keveredik olyan helyzetekbe, amelyeket most a színpadon viszontláthat, így a történet személyessé tud válni" - fogalmazott Róbert Júlia dramaturg a bemutató előtt. Az alkotók három hónapig dolgoztak, a darab szövege több elemből állt össze a szöveg: a felhívásra hatvanan küldtek be mintegy nyolcvan történetet, a színészek "terepen" is töltöttek bizonyos időt, és pár napot eltöltöttek mentősökkel, illetve kórházban, egy nővér vagy orvos mellett.valamint a munka első heteiben a területet körbejárva interjút készítettek orvosokkal, nővérekkel, jogvédővel, gyógyszerésszel. Kérdéseik között szerepelt, hogy miért választották szakmájukat, ők maguk félnek-e a betegségtől, haláltól, szakértőként hogyan állnak a dologhoz, és hogyan látják a rendszert, mit gondolnak, miként lehetne változtatni rajta.

A nyitrai fesztiválon 2011-ben a Nemzeti Színház Vadászjelenetek Alsó-Bajoroszágból című előadását, valamint Balázs Zoltán a nyitrai Andrej Bagar Színházban készített Konyháját láthatták a nézők. Az első alkalommal 1992-ben megrendezett Divadelná Nitra eddigi magyar vonatkozású előadásai voltak: Mulatság (rendező: Árkosi Árpád), II. Edward (Budapesti Kamaraszínház, rendező: Ruszt József), Godot-ra várva (Komáromi Jókai Színház, rendező: Beke Sándor), Szentivánéji álom (Bárka Színház, rendező: Csányi János), Ahogy tetszik (Szlovák Nemzeti Színház, Pozsony, rendező: Eszenyi Enikő), Madárkák (Budapesti Kamaraszínház, rendező: Alföldi Róbert), A velencei kalmár (Budapesti Kamaraszínház, rendező: Alföldi Róbert), Vihar (Vígszínház, rendező: Alföldi Róbert), Baal (Katona József Színház, rendező: Schilling Árpád), Vágy (Thália Színház, rendező: Ascher Tamás), Hamlet (Andrej Bagar Színház, Nyitra, rendező: Alföldi Róbert), Amadeus (Komáromi Jókai Színház, rendező: Czajlik József), Megbombáztuk Nyitrát (Kaposvári Csiky Gergely Színház, rendező: Mohácsi János), Borisz Godunov (Madách Kamaraszínház, rendező: Kovalik Balázs), Medea (Radnóti Színház, renedző: Zsótér Sándor), Siráj (Krétakör Színház, rendező: Schilling Árpád), Feketeország (Krétakör Színház, rendező: Schilling Árpád), Fiúk/Csajok (Frenák Pál Társulat, rendező: Frenák Pál), Pentheszilea (Nemzeti Színház, rendező: Zsótér Sándor), Sütemények királynője (Pintér Béla és Társulata, rendező: Pintér Béla), A Frankenstein-terv (Bárka Színház, rendező: Mundruczó Kornél), Fédra fitnesz (KOMA-ALKA.T, rendező: Tasnádi István).

A 2012-es Divadelná Nitra a bűn/ártatlanság tematikus alcímet kapta. Idén további magyar vonatkozást jelent Constanza Macras és a Dorky Park Open for Everything című előadása, amelyben magyar közreműködők is vannak.

Programkereső

Legnépszerűbb

Vizuál

Színes, szélesvásznú életműdíjak a magyar film ünnepén

Megszámlálhatatlan filmben és televíziós alkotásban játszottak az 5. Magyar Filmhét életműdíjasai: Andorai Péter, Bánsági Ildikó, Bodrogi Gyula, Koncz Gábor és Venczel Vera. A díjátadóval megkezdődött a filmhét, hét kategóriában összesen 203 filmet vetítenek a Corvin moziban.
Színház

Udvaros Dorottya: „Mintha az élet direkt adná nekem ezeket a szerepeket”

Világhírű román rendező, Silviu Purcărete állította színpadra a Nemzeti Színházban Csehov utolsó, összegző főművét, a Meggyeskertet. A román és az orosz színházi iskoláról, Csehovról és a tavaszról is beszélt a női főszerepet alakító Udvaros Dorottya.
Klasszikus

Megújul a Virtuózok, május elejétől már nézheti a tévében

Idén kamaraegyüttesek versenyeznek a Virtuózok 5. évadában, május 3-án lesz a széria első adása. Mutatjuk, kik versenyeznek!
Jazz/World

Mary Lou Williams, aki az ujjaival imádkozott zongorázás közben

A női zenészekről szóló sorozatunkból nem hiányozhat Mary Lou Williams, aki nemcsak azért izgalmas, mert elsőként szerzett érvényt magának női zeneszerzőként és zongoristaként, de azért is, mert beemelte zenéjébe azt a spirituális töltetet, ami a szakrális jazz anyjává avatta őt.
Vizuál

Ruben Brandt visszatért a tett helyére – interjú Milorad Krstić-csel

Milorad Krstić animált krimije, a Ruben Brandt 40 ezer néző felett jár, és közel került az Oscar-jelöltséghez. A Műcsarnokban rendezett kiállítással a kör teljessé vált, a festménytolvaj visszatért születési helyére. A művészettörténeti utalásokkal zsúfolt mozi 2018 egyik legmeghatározóbb mozzanata volt a magyar kultúrában, így alkotója bekerült az idei Kult50-be is.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Színház magazin

Ne próbáljuk eldönteni, hogy a saját határaink a gyerek határai is

Így foglalta össze a beszélgetést vezető Veiszer Alinda a gyerek- és ifjúsági színházról szóló Jó kérdés legfontosabb tanulságát. A konklúziót Hoffer Károly bábszínész, bábrendező, látványtervező, Pogány Judit színművész és Vidovszky György rendező segítették levonni a moderátornak, a hallgatóknak, és most a Fidelio olvasóinak is.
Színház interjú

Udvaros Dorottya: „Mintha az élet direkt adná nekem ezeket a szerepeket”

Világhírű román rendező, Silviu Purcărete állította színpadra a Nemzeti Színházban Csehov utolsó, összegző főművét, a Meggyeskertet. A román és az orosz színházi iskoláról, Csehovról és a tavaszról is beszélt a női főszerepet alakító Udvaros Dorottya.
Színház hír

Pogány Judit a Kritikus Céh életműdíjasa

Az életműdíjat Pogány Judit szeptember 22-én, a Színikritikusok díjának átadó gáláján veszi majd át a Katona József Színházban.
Színház kisvárda

Összeállt a kisvárdai színházi fesztivál programja

A 12 versenyelőadás mellett 11 versenyen kívüli színházi darab, koncertek, előadói estek, bábelőadások és a már hagyományos hallgatói minifesztivál szerepel a június 21. és 29. között megrendezendő Magyar Színházak 31. Kisvárdai Fesztiváljának idei programjában.
Színház ajánló

A kirekesztésről szóló előadással járja az ország iskoláit két fiatal színész

Eke Angéla és Bán Bálint Elfog/adsz címmel készített diákoknak szóló vizuális nevelési programot, amelyen keresztül az elfogadás fontosságát hangsúlyozzák.