Színház

Szlovákiában az Anamnesis

2012.05.30. 18:31
Ajánlom
A régió egyik legjelentősebb színházi fesztiváljára, a szeptember 21. és 26. között megrendezendő Divadelnára Nitrára kapott meghívást a Katona József Színház előadása, a Bodó Viktor rendezte Anamnesis.

2011 nyarán felhívást tett közzé a Katona József Színház és a Szputnyik Hajózási Társaság: egészségügyről szóló történeteket vártak készülő produkciójukhoz, így rendhagyó módon a leendő közönség már a darab megírásának pillanatában a színházi alkotófolyamat részesévé válhatott, alakíthatjóta a történetet. Olyan igaz történeteket vártak betegséggel-egészséggel, kórházakkal, ellátással kapcsolatban, melyek valóban személyes élményről, tapasztalatról számolnak be - akár betegként, akár egészségügyi dolgozóként. Lehet ez szomorú, vidám, abszurd, humoros, tragikus, komikus, tragikomikus, felemelő, elgondolkoztató, kétségbeejtő, hihető, hihetetlen, titkos, melodramatikus, színes, meglepő... Ezekből a történetekből jött létre az Anamnesis, a produkció premierjét április 27-én tartották a Katona József Színházban. Korrupció, átvert betegek és csodákat véghezvivő orvosok jelennek meg a színpadon. A történet helyszíne "egy majdnem megnevezett budapesti kórház".

"Mindenki keveredik olyan helyzetekbe, amelyeket most a színpadon viszontláthat, így a történet személyessé tud válni" - fogalmazott Róbert Júlia dramaturg a bemutató előtt. Az alkotók három hónapig dolgoztak, a darab szövege több elemből állt össze a szöveg: a felhívásra hatvanan küldtek be mintegy nyolcvan történetet, a színészek "terepen" is töltöttek bizonyos időt, és pár napot eltöltöttek mentősökkel, illetve kórházban, egy nővér vagy orvos mellett.valamint a munka első heteiben a területet körbejárva interjút készítettek orvosokkal, nővérekkel, jogvédővel, gyógyszerésszel. Kérdéseik között szerepelt, hogy miért választották szakmájukat, ők maguk félnek-e a betegségtől, haláltól, szakértőként hogyan állnak a dologhoz, és hogyan látják a rendszert, mit gondolnak, miként lehetne változtatni rajta.

A nyitrai fesztiválon 2011-ben a Nemzeti Színház Vadászjelenetek Alsó-Bajoroszágból című előadását, valamint Balázs Zoltán a nyitrai Andrej Bagar Színházban készített Konyháját láthatták a nézők. Az első alkalommal 1992-ben megrendezett Divadelná Nitra eddigi magyar vonatkozású előadásai voltak: Mulatság (rendező: Árkosi Árpád), II. Edward (Budapesti Kamaraszínház, rendező: Ruszt József), Godot-ra várva (Komáromi Jókai Színház, rendező: Beke Sándor), Szentivánéji álom (Bárka Színház, rendező: Csányi János), Ahogy tetszik (Szlovák Nemzeti Színház, Pozsony, rendező: Eszenyi Enikő), Madárkák (Budapesti Kamaraszínház, rendező: Alföldi Róbert), A velencei kalmár (Budapesti Kamaraszínház, rendező: Alföldi Róbert), Vihar (Vígszínház, rendező: Alföldi Róbert), Baal (Katona József Színház, rendező: Schilling Árpád), Vágy (Thália Színház, rendező: Ascher Tamás), Hamlet (Andrej Bagar Színház, Nyitra, rendező: Alföldi Róbert), Amadeus (Komáromi Jókai Színház, rendező: Czajlik József), Megbombáztuk Nyitrát (Kaposvári Csiky Gergely Színház, rendező: Mohácsi János), Borisz Godunov (Madách Kamaraszínház, rendező: Kovalik Balázs), Medea (Radnóti Színház, renedző: Zsótér Sándor), Siráj (Krétakör Színház, rendező: Schilling Árpád), Feketeország (Krétakör Színház, rendező: Schilling Árpád), Fiúk/Csajok (Frenák Pál Társulat, rendező: Frenák Pál), Pentheszilea (Nemzeti Színház, rendező: Zsótér Sándor), Sütemények királynője (Pintér Béla és Társulata, rendező: Pintér Béla), A Frankenstein-terv (Bárka Színház, rendező: Mundruczó Kornél), Fédra fitnesz (KOMA-ALKA.T, rendező: Tasnádi István).

A 2012-es Divadelná Nitra a bűn/ártatlanság tematikus alcímet kapta. Idén további magyar vonatkozást jelent Constanza Macras és a Dorky Park Open for Everything című előadása, amelyben magyar közreműködők is vannak.

Programkereső

Legnépszerűbb

Tánc

Szergej Polunyin elvesztette a józan eszét?

Először a mellkasára tetováltatta egy politikus arcképét, majd homofób és kirekesztő üzeneteket posztolt Instagram oldalán. A táncvilág komoly aggodalmát fejezte ki a táncos mentális állapota miatt.
Vizuál

Pont a Mona Lisánál nem működik a Mona Lisa-hatás

Leonardo da Vinci híres portréjához számos rejtély kapcsolódik a hölgy személyétől a mosoly okáig. Az egyik legutóbbi kutatás annak járt utána, tényleg követi-e a tekintetével a titokzatos asszony a nézőit.
Klasszikus

Gilbert Varga debütáló koncertje

Vezető karmesterként első alkalommal dirigálja a Pannon Filharmonikusokat a Maestro január végén a Müpában.
Klasszikus

Nem gyöngyszem, gyémánt – 25 éve hunyt el Cziffra György

Huszonöt éve, 1994. január 15-én hunyt el meg Franciaországban Cziffra György zongoraművész, akit gyakran emlegetnek Liszt Ferenc méltó, sőt egyetlen igazi örököseként.
Tánc

25 éve halt meg Róna Viktor, aki még Nurejevvel is jó barátságot ápolt

Adottságai egyáltalán nem predesztinálták a balettművész-pályára, szorgalmának köszönhetően mégis világhírnévre tett szert az 1994. január 15-én elhunyt Kossuth- és Liszt Ferenc-díjas balettművész, aki Rudolf Nurejev pályájának is meghatározó alakja volt.

Támogatott mellékleteink

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Színház ajánló

Isten férfi vagy nő? – Halhatatlan a FÉMben

Márton Andrással és Andai Katival a főszerepben mutatta be a FÉM Cziczó Attila Halhatatlan című drámáját. Lehet-e sírni az élettel? Lehet-e nevetni a halállal?
Színház hír

Meglepetéssel indítja az évet a Proton Színház

A színházzal nem rendelkező társulat a föld alá csábítja nézőit.
Színház átrium

Átrium Mecénás Program

Ahogy számos intézmény, az Átrium fennmaradása is bizonytalan a kultúrtao eltörlése után. A színház egy kreatív támogatói kampányban kéri a közönsége segítségét.
Színház galéria

Ez volt az év díszlete és jelmeze - Galéria

A Látványtér 2018 címmel megrendezett szakmai kiállítás pénteki finisszázsán adták át az év jelmeztervezője és az év díszlettervezője díjat a FUGA-ban.
Színház ajánló

4 mondat a FÉMről

Kis színház vagyunk, kis költségvetéssel, ám annál nagyobb kiadásokkal. Próbáljuk a magunk erejéből fenntartani ezt a belvárosi kulturális teret, de magunk kevesek vagyunk ahhoz, hogy mindenkihez eljusson a hírünk.