Színház

Szlovákiában az Anamnesis

2012.05.30. 18:31
Ajánlom
A régió egyik legjelentősebb színházi fesztiváljára, a szeptember 21. és 26. között megrendezendő Divadelnára Nitrára kapott meghívást a Katona József Színház előadása, a Bodó Viktor rendezte Anamnesis.

2011 nyarán felhívást tett közzé a Katona József Színház és a Szputnyik Hajózási Társaság: egészségügyről szóló történeteket vártak készülő produkciójukhoz, így rendhagyó módon a leendő közönség már a darab megírásának pillanatában a színházi alkotófolyamat részesévé válhatott, alakíthatjóta a történetet. Olyan igaz történeteket vártak betegséggel-egészséggel, kórházakkal, ellátással kapcsolatban, melyek valóban személyes élményről, tapasztalatról számolnak be - akár betegként, akár egészségügyi dolgozóként. Lehet ez szomorú, vidám, abszurd, humoros, tragikus, komikus, tragikomikus, felemelő, elgondolkoztató, kétségbeejtő, hihető, hihetetlen, titkos, melodramatikus, színes, meglepő... Ezekből a történetekből jött létre az Anamnesis, a produkció premierjét április 27-én tartották a Katona József Színházban. Korrupció, átvert betegek és csodákat véghezvivő orvosok jelennek meg a színpadon. A történet helyszíne "egy majdnem megnevezett budapesti kórház".

"Mindenki keveredik olyan helyzetekbe, amelyeket most a színpadon viszontláthat, így a történet személyessé tud válni" - fogalmazott Róbert Júlia dramaturg a bemutató előtt. Az alkotók három hónapig dolgoztak, a darab szövege több elemből állt össze a szöveg: a felhívásra hatvanan küldtek be mintegy nyolcvan történetet, a színészek "terepen" is töltöttek bizonyos időt, és pár napot eltöltöttek mentősökkel, illetve kórházban, egy nővér vagy orvos mellett.valamint a munka első heteiben a területet körbejárva interjút készítettek orvosokkal, nővérekkel, jogvédővel, gyógyszerésszel. Kérdéseik között szerepelt, hogy miért választották szakmájukat, ők maguk félnek-e a betegségtől, haláltól, szakértőként hogyan állnak a dologhoz, és hogyan látják a rendszert, mit gondolnak, miként lehetne változtatni rajta.

A nyitrai fesztiválon 2011-ben a Nemzeti Színház Vadászjelenetek Alsó-Bajoroszágból című előadását, valamint Balázs Zoltán a nyitrai Andrej Bagar Színházban készített Konyháját láthatták a nézők. Az első alkalommal 1992-ben megrendezett Divadelná Nitra eddigi magyar vonatkozású előadásai voltak: Mulatság (rendező: Árkosi Árpád), II. Edward (Budapesti Kamaraszínház, rendező: Ruszt József), Godot-ra várva (Komáromi Jókai Színház, rendező: Beke Sándor), Szentivánéji álom (Bárka Színház, rendező: Csányi János), Ahogy tetszik (Szlovák Nemzeti Színház, Pozsony, rendező: Eszenyi Enikő), Madárkák (Budapesti Kamaraszínház, rendező: Alföldi Róbert), A velencei kalmár (Budapesti Kamaraszínház, rendező: Alföldi Róbert), Vihar (Vígszínház, rendező: Alföldi Róbert), Baal (Katona József Színház, rendező: Schilling Árpád), Vágy (Thália Színház, rendező: Ascher Tamás), Hamlet (Andrej Bagar Színház, Nyitra, rendező: Alföldi Róbert), Amadeus (Komáromi Jókai Színház, rendező: Czajlik József), Megbombáztuk Nyitrát (Kaposvári Csiky Gergely Színház, rendező: Mohácsi János), Borisz Godunov (Madách Kamaraszínház, rendező: Kovalik Balázs), Medea (Radnóti Színház, renedző: Zsótér Sándor), Siráj (Krétakör Színház, rendező: Schilling Árpád), Feketeország (Krétakör Színház, rendező: Schilling Árpád), Fiúk/Csajok (Frenák Pál Társulat, rendező: Frenák Pál), Pentheszilea (Nemzeti Színház, rendező: Zsótér Sándor), Sütemények királynője (Pintér Béla és Társulata, rendező: Pintér Béla), A Frankenstein-terv (Bárka Színház, rendező: Mundruczó Kornél), Fédra fitnesz (KOMA-ALKA.T, rendező: Tasnádi István).

A 2012-es Divadelná Nitra a bűn/ártatlanság tematikus alcímet kapta. Idén további magyar vonatkozást jelent Constanza Macras és a Dorky Park Open for Everything című előadása, amelyben magyar közreműködők is vannak.

Programkereső

Legolvasottabb

Zenés színház

Kiemelkedő alkotókat díjaztak a Magyar Operett Napján

A hagyományokhoz híven idén is átadták a Budapesti Operettszínházban az évad legjobb musical- és operettszínészének járó kitüntetéseket, valamint díjazták a legígéretesebb pályakezdőt. Emellett elismerést adott át a Musica Hungarica Kiadó képviseletében Éliás Tibor, a kiadó alapítója is.
Vizuál

„Ég a napmelegtől a kopár szík sarja” – Online nézhető Jankovics Marcell Toldi-sorozata

A Duna Televízió vetítéssorozatát követően a Médiaklikk oldalra költözött Jankovics Marcell nagyszabású, utolsó animációs sorozata, a Toldi. Az Arany János eposzából készült, festői látványvilágú animációs film igazi mestermű, amelyből már készül az egész estés változat is. 
Jazz/World

Magyarországon lép fel a norvég jazzdíva, Rebekka Bakken

November 2-án pótolja tavaly elmaradt koncertjét a Müpában Rebekka Bakken, aki zenéjével előszeretettel távolodik el a hagyományos műfaji kategóriáktól és otthonosan mozog a pop, illetve blues világában is.
Klasszikus

Kivételes az akusztikája az üvegfalú Magyar Zene Házának – VIDEÓ

Hamarosan a közönség előtt is megnyitja kapuit a Magyar Zene Háza, melyben a napokban lezajlott az akusztikai tesztelés és eredmények minden elképzelést felülmúltak.
Vizuál

Ahol a diákok szombaton is iskolába akarnak járni - Erős István rektor a Képzőművészeti Egyetem jubileumi évéről

A jubileumi, 150. tanév gazdag programsorozatáról, a képzőművészet újrapozicionálásáról, pedagógiai módszerekről és új tanszékek indításáról beszélgettünk a Magyar Képzőművészeti Egyetem nemrég kinevezett rektorával, Erős Istvánnal, aki azt is elárulta, hogy mitől tart a legjobban.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Színház hír

Életünk képei a Jurányi Házban

Pass Andrea legújabb drámája, a Finálé egy kilencéves kisfiú, Pál Berci rejtélyes halála és egy legendás sztárpedagógus, Káldi Helga bukása köré szerveződik. A történetben képzelet és valóság széttört mozaikdarabokként keverednek össze és alakítanak ki egy alternatív igazságot a Jurányi Ház színpadán.
Színház ajánló

El Kazovszkij díszlet- és jelmeztervei az OSZMI-ban

Ismeretterjesztő sorozatot indított az Országos Színháztörténeti Múzeum és Intézet, melyben a színháztörténeti gyűjtemény egy-egy darabját mutatják be. November 5-én EL Kazovszkij színházi vonatkozású munkáit ismerhetik meg az érdeklődők.
Színház ajánló

Kurázsi mama a Jurányiban küzd a túlélésért

A Narratíva társulat 2019-ben bemutatott előadása, a Kurázsi és gyerekei október 26-án látható a Jurányi Házban.
Színház gyász

Elhunyt Venczel Vera

A Jászai Mari-díjas színművész idén márciusban töltötte be 75. életévét. Több mint ötven éven át volt a Vígszínház tagja, halálának hírét színháza tette közzé.
Színház ajánló

Új bemutatóval ünnepli Szakonyi Károlyt a Rózsavölgyi Szalon

Október 26-án, Szakonyi Károly 90. születésnapján mutatja be a Rózsavölgyi Szalon a drámaíró A hatodik napon című darabját, melyet Dicső Dániel rendező és Hárs Anna dramaturg bújtatott modern köntösbe.