Színház

Sztarenki Pál a Pinceszínház új igazgatója

2021.07.06. 13:30
Ajánlom
Sztarenki Pál igazgató pályázatát tizenhárom másikkal szemben ítélte legjobbnak a IX. kerületi képviselő-testület. A szakértői biztosság dr. Komáromi György pályázatát támogatta legnagyobb arányban.

Mint arról korábban beszámoltunk, rekordszámú, tizenöt érvényes pályázat érkezett a ferencvárosi Pinceszínház igazgatói pályázatára. Soós Péter korábbi igazgatót azután menesztette a kerület vezetése, hogy a rendező jelzés nélkül főállású oktatói munkát vállalt az újjászervezett Színház- és Filmművészeti Egyetemen, ezt pedig a 2023-ig érvényes szerződése alapján nem tehette volna meg.

A pályázatokat elbíráló szakértői bizottság tagjai:

A Színházművészeti Bizottság delegáltjai:

- Barnák László a Szegedi Nemzeti Színház igazgatója
- Őze Áron, a dunaújvárosi Bartók Kamaraszínház és Művészetek Háza igazgatója
- Csáki Judit magyar színházkritikus, újságíró, műfordító, egyetemi tanár
- Jászay Tamás újságíró, szerkesztő, kritikus, kurátor, egyetemi oktató, a Revizor alapító szerkesztője, állandó szerzője

Prof. Dr. Kásler Miklós delegáltja:

- Benedekfi István – osztályvezető, Emberi Erőforrások Minisztériuma, Kultúráért Felelős Államtitkárság, Előadó-művészeti Főosztály

A fenntartó önkormányzat delegáljtai:

- Döme Zsuzsanna alpolgármester
- Szász János Balázs Béla-díjas magyar színházi és filmrendező, dramaturg, forgatókönyvíró, egyetemi tanár, érdemes és kiváló művész

A ferencvárosi Pinceszínház delegáltja:

- Farkasné Bugyáki Beáta

Időközben egy pályázó, Pozsgai Zsolt Balázs Béla-díjas drámaíró, rendező visszavont a pályázatát (az okokról itt írtunk részletesen), így csak tizennégy pályázat maradt versenyben. A szakértői bizottság legnagyobb arányban dr. Komáromi György pályázatát támogatta.

A 2021. július 6-án megtartott kerületi közgyűlésen a képviselő-testület négy pályázót hallgatott meg: Gulyás Hermann Sándort, Horváth Lajos Antalt, dr. Komáromi Györgyöt és Sztarenki Pált. A képviselő-testület végül Sztarenki Pált választotta meg igazgatónak 10 igen, 2 nem szavazat és 3 tartózkodás mellett.

70501970_2331423570301034_9015268381598679040_n-133657.jpg

Sztarenki Pál (Fotó/Forrás: Rózsavölgyi Szalon)

Az indoklás szerint Sztarenki Pál pályázatában nagyon erős színházi szellemiség fedezhető fel, megcélzott programja kellően széttartó ahhoz, hogy képes legyen megszólítani a gyermekektől az idősökig a ferencvárosiakat. „A meghallgatások során egyértelműen látszott, hogy a pályázó tisztában van a színház jelenlegi gazdasági kereteivel, és képes lesz abból hatékonyan gazdálkodni, szakmai múltja garancia a színház sikeres és stabil működésére” – hangzott el a közgyűlésen.

Sztarenki Pál a képviselő-testület előtt a szavazást megelőzően megtartott programismertetőjében elmondta, a színházat a sokszínűség, a megbízhatóság, a kiszámíthatóság és a szakszerűség jegyében tervezi működtetni, emellett okosan és praktikusan átgondolt építkezést tart megvalósíthatónak, a Pinceszínház adottságainak ismeretében.

Az újonnan kinevezett igazgató hozzátette, már korábban összeállt a Pinceszínház következő évadának repertoárja, így az ő dolga most elsősorban ennek operatív levezénylése lesz.

„Rólunk szól, értünk szól, nekünk szól.”

Meglátása szerint a színháznak minden korosztályt meg kell tudnia szólítania, nem pedig rétegszínházként működni, nem szabad kirekesztőnek vagy „kultúrrasszistának” lenni. „A Pinceszínháznak ki kell szolgálnia a teljes Ferencváros közönségét” – jelentette ki.

206130457_10159804730444524_1485038538799551022_n-140641.jpg

A Pinceszínház bejárata (Fotó/Forrás: Ferencvárosi Önkormányzat)

Pályázatából négy alappillért emelt ki:

  1. Együttműködést tervez a Freeszfe Egyesülettel;
  2. Tovább erősítené a tantermi- vagy beavató színházi programot;
  3. Beszélgetéssorozatot indítana Trezor címmel a kulturális élet „féltett kincseivel”, kiemelkedő művészekkel, gondolkodókkal;
  4. A meglévő repertoár megtartása.

FRISSÍTÉS!

A döntés után nem sokkal a közösségi felületen osztott meg bejegyzést Baranyi Krisztina, a IX. kerület polgármestere, amelyben így fogalmaz:

"Végtelenül elkeserítő döntés született ma a Pinceszínház igazgatójának kiválasztásakor. A Fidesz-DK-Mszp és két momentumos képviselő friss nagykoalíciót alkotva hagyta figyelmen kívül a magyar színházi élet krémjéből álló, 13 órás bírálat után javaslatot tévő szakmai bírálóbizottság véleményét, javaslatait. Helyette kiválasztották azt a jelöltet, aki operett kuplékat tervez a kerületi középiskolákba vinni, hogy népszerűsítse a színházat. 

Miközben felkerülhettünk volna Budapest színházi térképére, végre nézőket is hozva a színházba, életet a Ráday utcába.

Ezen a téren az marad a kerületben, ami a Fidesznek kedves, változás leszavazva."

(kiemelés: Fidelio)

Programkereső

Legolvasottabb

Zenés színház

„Istennek egy törvénye van: a szeretet”

A Hegedűs a háztetőn 1964-ben, a New York-i Broadwayn kezdte világraszóló karrierjét, 1966-ban mutatták be európai színpadon (Anatevka címen), 1971-ben film is készült belőle. Magyarországon 1973-ban, Vámos László emlékezetes rendezésével, Bessenyei Ferenc legendás főszereplésével debütált. Legújabb változatát július 31-én a Margitszigeti Szabadtéri Színházban, Bozsik Yvette rendezésében láthatja a közönség.
Tánc

Elhunyt Axt Lászlóné Ibolya artistaművész

71. életévében elhunyt Axt Lászlóné Ibolya világhírű artistaművész, akit a Fővárosi Nagycirkusz társulata fájó szívvel búcsúztat.
Plusz

A felújított Rumbach utcai zsinagóga a Zsidó Kulturális Fesztivál új helyszíne

„Éljük át újra!” - mottóval öt helyszínen, több mint húsz programot kínál a Zsidó Kulturális Fesztivál augusztus 22. és 30. között Budapesten. A fesztivál új helyszíne a felújított Rumbach Sebestyén utcai zsinagóga lesz.
Vizuál

Pazar Vaszary-válogatás a Kieselbach Galéria nyári tárlatán

Vaszary Jánostól nyolc kiváló olajfestmény és több jelentős grafika is látható a Kieselbach Galéria A legnagyobbak - Főművek és fontos képek Munkácsytól Kondorig címmel nyílt reprezentatív nyári tárlatán.
Jazz/World

Jazz, punk attitűddel: itt a Barabás Lőrinc Quartet új lemeze!

A világ nyitott tér a játékra a Barabás Lőrinc Quartet új lemezén, amelyet nem utolsósorban Miles Davis fúziós hangja ihletett. Hallgassa meg az Open című album dalait!

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Színház hír

Színháztudományi konferenciával kezdődik a THEALTER

Bár nemrég még veszélyben volt a THEALTER nemzetközi színházi fesztivál létrejötte, csütörtökön színháztudományi konferenciával kezdődik el a program. Az augusztus 7-ig tartó fesztiválon nyolc helyszínen 37 csapat, illetve alkotó 33 produkciójával várják a közönséget Szegeden.
Színház hír

Öt nap alatt harminc műsor várta az érdeklődőket az első Déryné Fesztiválon

Július 18-án a Magyar Nemzeti Táncegyüttes Kárpátok visszhangja című táncelőadásával ért véget a július 14-18. között zajló Déryné Fesztivál, amelyet először rendeztek meg Sátoraljaújhelyen és környékén.
Színház gyász

Elhunyt Mihályi Gábor irodalomtörténész, színikritikus

Életének 99. évében, július 22-én meghalt Mihályi Gábor irodalomtörténész, színikritikus, Aranytoll-díjas lapszerkesztő és közíró – adta hírül a hvg.hu a család közlése nyomán. A nevéhez fűződik a Magyar Lettre International és az Európai Kulturális Füzetek alapítása is.
Színház hír

Nagy Péter István a legígéretesebb pályakezdő 2021-ben

A Színházi Kritikusok Céhe tagjainak szavazatai alapján idén Nagy Péter István kapja a legígéretesebb pályakezdő kategória díját, a szeptember 12-én a Bethlen Téri Színházban megrendezésre kerülő díjátadón.
Színház hír

Álló tapssal ünnepelték Mundruczó Kornél rendezését Avignonban

A jubileumi, 75. Avignoni Színházi Fesztiválon volt az első külföldi élő bemutatkozása Wéber Kata Czastki Kobiety című darabjának Mundruczó Kornél rendezésében