Színház

Sztarenki Pál a Pinceszínház új igazgatója

2021.07.06. 13:30
Ajánlom
Sztarenki Pál igazgató pályázatát tizenhárom másikkal szemben ítélte legjobbnak a IX. kerületi képviselő-testület. A szakértői biztosság dr. Komáromi György pályázatát támogatta legnagyobb arányban.

Mint arról korábban beszámoltunk, rekordszámú, tizenöt érvényes pályázat érkezett a ferencvárosi Pinceszínház igazgatói pályázatára. Soós Péter korábbi igazgatót azután menesztette a kerület vezetése, hogy a rendező jelzés nélkül főállású oktatói munkát vállalt az újjászervezett Színház- és Filmművészeti Egyetemen, ezt pedig a 2023-ig érvényes szerződése alapján nem tehette volna meg.

A pályázatokat elbíráló szakértői bizottság tagjai:

A Színházművészeti Bizottság delegáltjai:

- Barnák László a Szegedi Nemzeti Színház igazgatója
- Őze Áron, a dunaújvárosi Bartók Kamaraszínház és Művészetek Háza igazgatója
- Csáki Judit magyar színházkritikus, újságíró, műfordító, egyetemi tanár
- Jászay Tamás újságíró, szerkesztő, kritikus, kurátor, egyetemi oktató, a Revizor alapító szerkesztője, állandó szerzője

Prof. Dr. Kásler Miklós delegáltja:

- Benedekfi István – osztályvezető, Emberi Erőforrások Minisztériuma, Kultúráért Felelős Államtitkárság, Előadó-művészeti Főosztály

A fenntartó önkormányzat delegáljtai:

- Döme Zsuzsanna alpolgármester
- Szász János Balázs Béla-díjas magyar színházi és filmrendező, dramaturg, forgatókönyvíró, egyetemi tanár, érdemes és kiváló művész

A ferencvárosi Pinceszínház delegáltja:

- Farkasné Bugyáki Beáta

Időközben egy pályázó, Pozsgai Zsolt Balázs Béla-díjas drámaíró, rendező visszavont a pályázatát (az okokról itt írtunk részletesen), így csak tizennégy pályázat maradt versenyben. A szakértői bizottság legnagyobb arányban dr. Komáromi György pályázatát támogatta.

A 2021. július 6-án megtartott kerületi közgyűlésen a képviselő-testület négy pályázót hallgatott meg: Gulyás Hermann Sándort, Horváth Lajos Antalt, dr. Komáromi Györgyöt és Sztarenki Pált. A képviselő-testület végül Sztarenki Pált választotta meg igazgatónak 10 igen, 2 nem szavazat és 3 tartózkodás mellett.

70501970_2331423570301034_9015268381598679040_n-133657.jpg

Sztarenki Pál (Fotó/Forrás: Rózsavölgyi Szalon)

Az indoklás szerint Sztarenki Pál pályázatában nagyon erős színházi szellemiség fedezhető fel, megcélzott programja kellően széttartó ahhoz, hogy képes legyen megszólítani a gyermekektől az idősökig a ferencvárosiakat. „A meghallgatások során egyértelműen látszott, hogy a pályázó tisztában van a színház jelenlegi gazdasági kereteivel, és képes lesz abból hatékonyan gazdálkodni, szakmai múltja garancia a színház sikeres és stabil működésére” – hangzott el a közgyűlésen.

Sztarenki Pál a képviselő-testület előtt a szavazást megelőzően megtartott programismertetőjében elmondta, a színházat a sokszínűség, a megbízhatóság, a kiszámíthatóság és a szakszerűség jegyében tervezi működtetni, emellett okosan és praktikusan átgondolt építkezést tart megvalósíthatónak, a Pinceszínház adottságainak ismeretében.

Az újonnan kinevezett igazgató hozzátette, már korábban összeállt a Pinceszínház következő évadának repertoárja, így az ő dolga most elsősorban ennek operatív levezénylése lesz.

„Rólunk szól, értünk szól, nekünk szól.”

Meglátása szerint a színháznak minden korosztályt meg kell tudnia szólítania, nem pedig rétegszínházként működni, nem szabad kirekesztőnek vagy „kultúrrasszistának” lenni. „A Pinceszínháznak ki kell szolgálnia a teljes Ferencváros közönségét” – jelentette ki.

206130457_10159804730444524_1485038538799551022_n-140641.jpg

A Pinceszínház bejárata (Fotó/Forrás: Ferencvárosi Önkormányzat)

Pályázatából négy alappillért emelt ki:

  1. Együttműködést tervez a Freeszfe Egyesülettel;
  2. Tovább erősítené a tantermi- vagy beavató színházi programot;
  3. Beszélgetéssorozatot indítana Trezor címmel a kulturális élet „féltett kincseivel”, kiemelkedő művészekkel, gondolkodókkal;
  4. A meglévő repertoár megtartása.

FRISSÍTÉS!

A döntés után nem sokkal a közösségi felületen osztott meg bejegyzést Baranyi Krisztina, a IX. kerület polgármestere, amelyben így fogalmaz:

"Végtelenül elkeserítő döntés született ma a Pinceszínház igazgatójának kiválasztásakor. A Fidesz-DK-Mszp és két momentumos képviselő friss nagykoalíciót alkotva hagyta figyelmen kívül a magyar színházi élet krémjéből álló, 13 órás bírálat után javaslatot tévő szakmai bírálóbizottság véleményét, javaslatait. Helyette kiválasztották azt a jelöltet, aki operett kuplékat tervez a kerületi középiskolákba vinni, hogy népszerűsítse a színházat. 

Miközben felkerülhettünk volna Budapest színházi térképére, végre nézőket is hozva a színházba, életet a Ráday utcába.

Ezen a téren az marad a kerületben, ami a Fidesznek kedves, változás leszavazva."

(kiemelés: Fidelio)

Programkereső

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Vizuál

10+1 kihagyhatatlan program a Múzeumok Éjszakáján

Tárlatvezetések, komoly- és könnyűzenei koncertek, filmvetítések, táncelőadások, kézműves foglalkozások és még táncház is vár minket a 2022-es Múzeumok Éjszakáján. Összegyűjtöttünk 10+1 helyszínt, amelyet semmiképp sem érdemes kihagyni június 25-én. 
Vizuál

Bereményi Géza belemegy a játékba

Élvezetes, szerethető és szívet melengető portréfilm lett a Bereményi kalapja, amelyet elsősorban az irónia hat át, mintsem a túlzott komolyság és drámaiság. Mindazonáltal szép, őszinte pillanatoknak is szemtanúi lehetünk a napjaink egyik legnagyobb alkotójáról szóló filmben.
Klasszikus

Schiff András kapta az idei Bach-medált

A Lipcse városa által 2003-ban alapított díjat Johann Sebastian Bach műveinek kimagasló interpretációjáért ítélték oda Schiff Andrásnak. Korábban többek között Gustav Leonhardt, Sir John Eliot Gardiner, Ton Koopman, Nikolaus Harnoncourt vagy Robert Levin munkásságát ismerték el a díjjal.
Klasszikus

Visszatérés a Walhallába

A Covid miatti kényszerű kihagyás miatt idén végre visszatérhetett a Budapesti Wagner-napok közönsége a Müpába, ahol már az első fanfárként felcsendülő Walhalla-motívum közben sokan érezték, ismét egy különleges utazás részesei lehetnek. Beszámoló az első Ring-sorozatról és a Rienziről.
Klasszikus

Baráth Emőke ad barokk koncertet a Müpában

Az évad művésze cím idei birtokosa, a nemzetközi hírű szoprán, Baráth Emőke a historikus zene egyik legkiemelkedőbb formációjával, a Fabio Biondi vezette Europa Galante zenekarral ad koncertet június 28-án.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Színház hír

Újraértelmezett Shakespeare-drámák a nyári fesztiválokon

A Magyar Mozgókép Fesztivál „Legjobb tévésorozat” kategóriájának győztese, a drámaíró műveit feldolgozó Shakespeare/37 meghívást kapott három fesztivál programjába is, így a rövid epizódok láthatóak lesznek a Kolorádó Fesztiválon, a Bánkitó Fesztiválon és az Ördögkatlan Fesztiválon is.
Színház galéria

Így néz ki most a felújítás alatt álló debreceni Csokonai Színház – GALÉRIA

2020 szeptemberében megkezdődött a debreceni Csokonai Színház felújítása, és a színház valamennyi belső terét érinti. Ilyen nagymértékű átalakításra az elmúlt 30 évben nem volt példa a teátrumban, amely a tervek szerint 2023-ban nyitja meg kapuit a nézők előtt.
Színház hír

A Proton Színház alapító előadása is látható lesz idén nyáron

Mundruczó Kornél Frankenstein-terv rendezése mellett a Winterreise előadással is találkozhat a hazai közönség.
Színház interjú

Bebújósdi – Beszélgetés Felvidéki Judittal

Huszonkilenc év alatt harmincöt tévéfilmet, tévéjátékot, portréfilmet és dokumentumfilmet készített, de forgatott irodalmi műsorokat és sorozatokat is a Magyar Televíziónak. Rendezett színházban, majd hosszú csend következett. Felvidéki Judit, Balázs Béla-díjas filmrendező tizenhat év után újra színházban rendez, ami jó alkalom volt a beszélgetésre, és egy kis múltidézésre is.
Színház ajánló

Apor Vilmosról készített darabot Dér András

Nagyszabású történelmi ősbemutató látható a Gyulai Várszínházban július 1-jén és 2-án. A két háború közötti legendás hírű gyulai apátplébános, majd győri püspökként vértanúhalált halt Apor Vilmos életéről szóló darabot Mindenkinek mindene címmel Dér András írta a Gyulai Várszínház felkérésére, és ő is rendezi.