Színház

Szűk körben búcsúzott Jordán Tamás a Weöres Sándor Színháztól

2021.01.29. 16:20
Ajánlom
Szűk körben megtartott társulati ülésen adta át a szombathelyi Weöres Sándor Színház kulcsát Jordán Tamás utódjának, Szabó Tibornak. Az eseményen felelevenítették a múltat, az új direktor pedig az évad hátralévő részéről is beszélt.

„Tele voltam feszültséggel, mindenféle gondolatok megfordultak a fejemben” – kezdte beszédét Jordán Tamás, akinek az utolsó napja a búcsúról szólt. A Kossuth-díjas színművész a tőle megszokott humorral köszönte meg a színház összes dolgozójának azt a megfeszített munkát, ami az elmúlt évek mindennapjait jellemezte.

Címszavakban – mozaikdarabkákként – idézte meg a színház megalakulásának időszakát, a nehézségeket, mígnem eljutott a jelenig, amikor is egy búcsúbeszédben át kell adnia a „mindent nyitó kulcsot”.

„Nagyon könnyű annak beszélni, aki igazat mond, és nem kell kitalálnia, hogy az igazság helyett mit mondjon”

– mondta, hozzátéve, hogy bár most búcsúzik az igazgatói széktől, bízik benne, hogy sokat dolgozhat még a társulattal. „Végtelen hálával és szeretettel gondolok ennek az egész valaminek minden vektorára.”

_SAD6766-155712.jpg

Jordán Tamás elbúcsúzott a Weöres Sándor társulatától (Fotó/Forrás: Mészáros Zsolt / Weöres Sándor Színház)

Szabó Tibor, aki maga is a kezdetektől tagja a társulatnak, izgalommal néz szembe a következő időszak kihívásaival, remélve, hogy mihamarabb folytatni tudják a munkát, amely a koronavírus miatt most félbeszakadt. Azt viszont már most elmondta, hogy a tavaszra tervezett két bemutatójukat – a Nem félünk a farkastólt és a Konyhát – elhalasztják, és a következő évadok valamelyikében mutatják majd be.

 

Fejléckép: Jordán Tamás átadta Szabó Tibornak a „mindent nyitó kulcsot” (fotó: Mészáros Zsolt / Weöres Sándor Színház)

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Vizuál

Az idei Berlinalén az is kiderült, hogy Martin Scorsese egy két lábon járó filmenciklopédia

A 74. Berlinale a megkezdett mederben folyt tovább: az elmúlt öt napban is maradt a határok és az aktuális társadalmi kérdések feszegetése.
Színház

Kétszemélyes tantermi előadás készült a Sorstalanságból a Katonában

A Gloviczki Bernát és Jakab Balázs előadásában látható színpadi adaptációt Bagossy Júlia rendezte. A bemutatót február 23-án tartják a Sufniban.
Klasszikus

Bach, Chopin és Schumann műveit szólaltatja meg Grigorij Szokolov a Müpában

Az orosz zongoraművész szólóestjén Johann Sebastian Bach négy duettje és c-moll partitája, Chopin mazurkái és Schumann Waldszenen (Erdei jelenetek) című műve hangzik el az MVM Koncertek – A Zongora sorozatban március 13-án a Müpában.
Vizuál

„Nem elég gondolni, tenni is kell” – fontos társadalmi ügyekről rendez kiállítást a Radnóti Színház

A társulat célja ráirányítani a figyelmet közös ügyeinkre, közelebb hozva, felnagyítva, kihangosítva azokat. Az előző évadban elindult kampány fotósorozatait Csoszó Gabriella készítette, a figyelemfelkeltő akció idén az újonnan szerződött színészek ügyeivel folytatódott.
Vizuál

Süveges Rita festőművész lett az Esterházy Art Award közönségdíjasa

A 2023-as Esterházy Art Award-díjhoz kapcsolódó kiállítás március 3-ig tekinthető meg a Ludwig Múzeumban, majd április közepén a kismartoni Esterházy-kastélyban is kiállítják a díjazott alkotók munkáit.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Színház gyász

Elhunyt Hunyadkürti György, a kaposvári színház örökös tagja

72 éves korában, váratlan hirtelenséggel elhunyt Hunyadkürti György Jászai Mari-díjas színművész, Érdemes és Kiváló művész, a Csiky Gergely Színház örökös tagja – tudatta az intézmény.
Színház ajánló

Kétszemélyes tantermi előadás készült a Sorstalanságból a Katonában

A Gloviczki Bernát és Jakab Balázs előadásában látható színpadi adaptációt Bagossy Júlia rendezte. A bemutatót február 23-án tartják a Sufniban.
Színház ajánló

Az orosz-ukrán háború kitörésének állít emléket a B32 és a TÁP Színház

A Ha háború lenne nálunk című felolvasó színházi produkciót a világhírű dán szerző, Janne Teller azonos című könyve alapján alkalmazták színpadra, az előadást most február 23-án három alkalommal is láthatja a közönség.
Színház ajánló

A Lavina című svéd filmből készül színpadi előadás Pelsőczy Réka rendezésében

A Lavinában a döntések súlyáról, a látszatboldogságról, a 40-es generációt érintő kérdésekről, középkorú férfiak és nők öndefiníciójáról, házastársaikhoz, partnereikhez és gyerekeikhez fűződő viszonyáról fanyar humorral és empátiával esik szó.
Színház interjú

Találkozni önmagunkkal: ez is egyfajta megváltás – interjú Gáspár Ildikóval a Bűn és bűnhődésről

Március 8-án mutatják be a Bűn és bűnhődést az Örkény István Színházban. Az előadás rendezőjével Dosztojevszkij leghíresebb regénye mellett a női karakterekről, önként vállalt szenvedésről és a színházak társadalmi szerepéről is beszéltünk.