Színház

Szűk körben búcsúzott Jordán Tamás a Weöres Sándor Színháztól

2021.01.29. 16:20
Ajánlom
Szűk körben megtartott társulati ülésen adta át a szombathelyi Weöres Sándor Színház kulcsát Jordán Tamás utódjának, Szabó Tibornak. Az eseményen felelevenítették a múltat, az új direktor pedig az évad hátralévő részéről is beszélt.

„Tele voltam feszültséggel, mindenféle gondolatok megfordultak a fejemben” – kezdte beszédét Jordán Tamás, akinek az utolsó napja a búcsúról szólt. A Kossuth-díjas színművész a tőle megszokott humorral köszönte meg a színház összes dolgozójának azt a megfeszített munkát, ami az elmúlt évek mindennapjait jellemezte.

Címszavakban – mozaikdarabkákként – idézte meg a színház megalakulásának időszakát, a nehézségeket, mígnem eljutott a jelenig, amikor is egy búcsúbeszédben át kell adnia a „mindent nyitó kulcsot”.

„Nagyon könnyű annak beszélni, aki igazat mond, és nem kell kitalálnia, hogy az igazság helyett mit mondjon”

– mondta, hozzátéve, hogy bár most búcsúzik az igazgatói széktől, bízik benne, hogy sokat dolgozhat még a társulattal. „Végtelen hálával és szeretettel gondolok ennek az egész valaminek minden vektorára.”

_SAD6766-155712.jpg

Jordán Tamás elbúcsúzott a Weöres Sándor társulatától (Fotó/Forrás: Mészáros Zsolt / Weöres Sándor Színház)

Szabó Tibor, aki maga is a kezdetektől tagja a társulatnak, izgalommal néz szembe a következő időszak kihívásaival, remélve, hogy mihamarabb folytatni tudják a munkát, amely a koronavírus miatt most félbeszakadt. Azt viszont már most elmondta, hogy a tavaszra tervezett két bemutatójukat – a Nem félünk a farkastólt és a Konyhát – elhalasztják, és a következő évadok valamelyikében mutatják majd be.

 

Fejléckép: Jordán Tamás átadta Szabó Tibornak a „mindent nyitó kulcsot” (fotó: Mészáros Zsolt / Weöres Sándor Színház)

Programkereső

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Zenés színház

Súlyosan megsérült a Budapesti Operettszínház egyik táncosa a terézvárosi házomlásnál

Június 27-én, a reggeli órákban leomlott egy ház tetőszerkezete a 6. kerületi az Aradi utca és Jókai utca sarkán. A leeső szerkezeti elemek a Jókai utcára zuhantak, maguk alá temetve a Budapesti Operettszínház egyik táncművészét, aki éppen próbára tartott.
Klasszikus

Kihirdették a Kodály Zoltán Nemzetközi Zenei Verseny győzteseit

Hat fiatal vonós hangszeres művész jutott a június 17-26. között Debrecenben megrendezett Kodály Zoltán Nemzetközi Zenei Verseny döntőjébe, akik gálakoncerten mutatkozhattak be a közönség előtt.
Könyv

„Minden regényemmel egy tartozást rovok le” – Beszélgetés Vámos Miklóssal

Nekünk, íróknak nincs más teendőnk, mint hogy igazat mondjunk – állítja Vámos Miklós, akivel Ötvenhét lépés című kisregénye kapcsán női sorsokról és a férfiak helytelen viselkedéséről beszélgettünk. Az író lapunknak azt is elárulta, mi a leghőbb vágya, és mit kellene kihúznia Thomas Mann-nak A varázshegyből.
Vizuál

Itt születik a zseni – Megnéztük Baz Luhrmann Elvis-filmjét

Ki volt Elvis? És miért lehet fontos nekünk, itt és most? Egyáltalán mit tudunk a Királyról – teszi fel a kérdést Baz Luhrmann rendező, aki hollywoodi szuperprodukcióban dolgozta fel Elvis Presley életét. A vibráló, feszítő, eksztatikus alkotást a nyár egyik legjobb filmjének tartjuk.
Színház

A Jókai utcai házomlás miatt elmarad a 6SZÍN előadása

A nézők és színészek biztonsága érdekében a színház lemondta a június 27-i Előttem az élet című előadását.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Színház beszámoló

Kenőmájas az értelmiségnek

A Magyar Színházak Kisvárdai Fesztiválja valahogy mindig elkerült – nincs rajta mit szépíteni, négyórás az út Budapestről –, de tavaly és idén végre én is eljutottam rá. Az előző szemlére szerencsés időpontban érkeztem: utólagos beszámolók alapján a két legkiemelkedőbb előadást láttam, ezért úgy indultam neki az idei fesztiválnak, hogy bizakodó vagyok.
Színház ajánló

Vacsorázzon Poirot-val!

Poirot egy elmelazító, revüs estet sem tölthet gyilkosság nélkül. Agatha Christie halhatatlan belga detektívje és megoldásra váró rejtélyei ezúttal a Poirot az Orfeumban című vacsoraszínházi előadáson várják az érdeklődőket. A brit krimikirálynő művei és a belga ízek remek estét ígérnek.
Színház ajánló

Mérleg – Göncz Árpád drámája kerül színre a XV. kerületben

Száz éve, február 10-én született Göncz Árpád író, műfordító, köztársasági elnök. Augusztus 3-án lesz elnöki beiktatásának évfordulója, ekkor a XV. kerületi Csokonai Nonprofit Kft. idézi meg alakját: Mérleg című drámájának bemutatójával tisztelegnek Göncz Árpád előtt, a Terminál Workhouse alkotócsoporttal együttműködésben.
Színház hír

Utca viseli ezentúl Törőcsik Mari nevét Velemben

A Vas megyei település képviselő-testülete június 22-én határozott arról, hogy új utcával bővül a község, melyet Törőcsik Mariról neveznek el – tudatta a Blikk.
Színház ajánló

Nyári vigasságok Szentendrén – városszerte színház és minden más

Június 30-i bemutatójukkal kezdődik és egészen augusztus 25-ig tart a Szentendrei Teátrum 2022-es évada. Több saját produkció, izgalmas vendégelőadások, gyermekprogramok, jazz, világ- és klasszikus zenei koncertek várják az érdeklődőket, több helyszínen.