Színház

Születésnap a Bajor Gizi Színészmúzeumban

2012.02.07. 16:27
Ajánlom
A 60. születésnapját ünneplő intézmény Bajor Giziről és az alapító Gobbi Hildáról emlékezik meg február 12-én.

„Bajor Gizi meghalt, 1951. február 12-én. Azokban az órákban a kétségbeesés és a rémület egy gondolatot szült: lehetetlen, hogy Bajor Gizi csak úgy elmenjen! Szétszedjék holmijait, lakását és emlékeit, és ő egyszerűen megszűnjék! Még aznap éjjel, álmatlanul forgolódva eldöntöttem: múzeumot csinálok." - írt Gobbi Hilda. 1952. február 12-én új múzeum nyílt Budapesten a Stromfeld Aurél úton. Gobbi Hilda kitartó munkájának köszönhetően Bajor Gizi lakásában megőrizték a szeretett pályatársnő emlékét. Az évtizedek során egyre bővülő múzeumban színészgenerációk sora kapott helyet. A múzeum kulcsait 1981-ben Gobbi Hilda Szirtes Ágira bízta. A jelkép most tovább vándorol. Aki ezentúl őrzi: Hajduk Károly a Katona József Színház tagja.

2012. február 12-én a Bajor Gizi Színészmúzeum megnyitásának 60. évfordulóját ünnepelik, melyre mindenkit szeretettel várnak. Ez alkalomból felidézik majd Bajor Gizi alakját, és emlékeznek a múzeumalapító Gobbi Hildáról. Meghívott vendégek lesznek Gosztonyi János, aki egy színpadon játszott Bajor Gizivel és Gobbi Hildával, Kováts Adél és Fullajtár Andrea, akik az elmúlt években Bajor Gizit alakították filmen valamint színpadon. A Moholy-Nagy Művészeti Egyetem médiadesign szakos hallgatói korabeli büfével várják a látogatókat. A megemlékezést követően a látogatók megtekinthetik a MOME hallgatóinak „Ki látta Bajor Gizit?" címmel nemrég megnyílt időszaki kiállítását.

Programkereső

Legnépszerűbb

Zenés színház

10 érdekesség a ma 75 éves Marton Éváról

Június 18-án ünnepli hetvenötödik születésnapját Marton Éva Kossuth-díjas operaénekes, a Magyar Szent István-rend birtokosa, a Corvin-lánc kitüntetettje, a nemzet művésze.
Zenés színház

Díjakkal ismerte el művészei munkáját az Operaház

A 2017/18-es évad zárásaként a Csillagóra Gálaesten az intézmény legrangosabb kitüntetéseit adták át, először jutalmazva Balett- és Énekkari Kamaraművészt is.
Zenés színház

Spontán, közös énekléssel zárult a miskolci operafesztivál

Dupla gálakoncerttel, utcabállal, remek hangulatban ért véget tegnap este a 18. Bartók Plusz. A friss Kossuth-díjas Sümegi Eszter még meg is énekeltette a Miskolci Nemzeti Színház közönségét.
Klasszikus

Ha kottát nyomtatsz egy pólóra, legalább csináld jól

Valami nagyon nem a kotta szerint alakult az Amazonon.
Vizuál

Száz év magyar plakátjai a Magyar Nemzeti Múzeumban

Sör és vetőmag plakátok, színházi és politikai hirdetések is megtalálhatóak a Tolongó idők című időszaki kiállításon.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Színház kritika

Kapitalista rémuralom és forróvérű balkáni ösztönvilág

Átalakult a TESZT (Temesvári Eurorégiós Színházi Találkozó) válogatási rendszere, ennek következtében talán „közönségbarátabb” lett a programja. De szellemiségéből, merészségéből, izgalmasságából mit sem veszített.
Színház szeged

Izgalmas színházi merítéssel és workshoppal vár augusztusban a THEALTER

Az idén 28. alkalommal jelentkező szegedi fesztivál a független színházak egyik legfontosabb hazai fóruma, amely a hazai és határon túli előadások mellett kritikusműhellyel is várja a színházkedvelőket augusztus 3-11. között.
Színház interjú

„Egyszerre szívbemarkoló és komikus” – Interjú Horváth Csabával

Izgalmas és sűrű időszakot jelent a nyár a Forte Társulat számára: május végén mutatták be Az öngyilkos című fekete komédiát a Szkénében, majd fesztiválszereplés fesztiválszereplést ér. A társulat vezetőjével, Horváth Csaba rendező-koreográfussal beszélgettünk.
Színház óbudai társaskör

Óbudai Nyár az Óbudai Társaskör kertjében

Az elmúlt évek hagyományait folytatva idén nyáron is várja közönségét az Óbudai Nyár keretében az Óbudai Társaskör kertje.
Színház interjú

„Nevetsz, de közben akár sírhatnál is” – Interjú Vida Péterrel

Június 22-én, Az Anyám, a nyolcadik kerület! című előadással nyitja meg színházi idényét a Kultkikötő, ami egyben a darab ősbemutatója lesz. A „monoKRÓM KÁDdráma” főszerepét Vida Péter alakítja.