Színház

Tabudöngető előadások érkeznek Szabadkáról a Bethlen Téri Színházba

2023.01.30. 14:05
Ajánlom
A Kosztolányi Dezső Színház lesz a 11. Vendégváró Fesztivál vendége. A szerbiai teátrum két Urbán András-rendezést és egy friss Hegymegi Máté-előadást hoz magával Budapestre. A felkavarónak ígérkező produkciókat február 17. és február 19. között láthatják az érdeklődők.

A Vendégváró Fesztiválon minden évben egy-egy határon túli, magyar műhely mutatja be produkcióit a VII. kerületi teátrumban. A Bethlen Téri Színház ezúttal a szabadkai Kosztolányi Dezső Színházat hívta vendégül, akik a szervezők ígérete szerint tabudöntögető és progresszív előadásaik közül a legjobban sikerülteket hozzák magukkal. 

„A Bethlen Téri Színház kiemelt célja, hogy a határon túli társulatok megmutathassák értékeiket, művészetüket a fővárosban. Hiszem, hogy így egy még szélesebb képet kaphatunk a magyar kultúráról, arról, hogy

milyen kérdések foglalkoztatják a modern korban a mai embert –

mondta a rendezvény kapcsán dr. Váczi László, a Bethlen Téri Színház ügyvezető igazgatója. 

vendegvarokreativ-113221.jpg

A fesztivál plakátja (Fotó/Forrás: Bethlen Téri Színház)

A fesztivál programja

Amikor Isten hasba rúg

  • február 17. 19:00

„Amikor Isten hasba rúg, megszületik a gyermek.

Arra gondoltam, hogy Isten hasba rúgott és tévedett, mert angyalt akart küldeni, de kobold bújt elő.

Azonban nem tévedett az Isten, mert angyalt és koboldot szánt nekem. Egy angyalt és koboldot, egymásba gabalyodó különös lények, ezektől lett két ember a fiam. Két ember. És különleges.” (Lovas Ildikó)

„Nem egy vidám világ ez, és nem egy vidám élet, ergo nem felhőtlenül vidám előadás. Vizualitása csodálatos. (...) Költészet, színház, képzőművészet, irodalom és zene. Fogyasszák, néha jólesik egy hasba rúgás!” – írta az előadásról Szerda Zsófia.

Játsszák: Banka Lívia, Crnkovity Gabriella, Fülöp Tímea, Kucsov Borisz, Mészáros Gábor, Ozsvár Róbert és Verebes Andrea
Díszlettervező: Urbán András
Jelmeztervező: Marina Sremac
Rendező: Urbán András 

Az Úr nevében

  • február 18. 19:00

Egy politikailag brutálisan inkorrekt előadás

– olvasható a színlapon műfaji meghatározásként.  

„Kereszténység és iszlám.
Kerítés és európai demokrácia.
Férfiak és nők.
Szerelem és szenvedély.
Szerelem és gyűlölet.
Szenvedélyes gyűlölet” – folytatódik a felvezető szöveg.

kosztolanyi_azurneveben-113130.jpg

Az Úr nevében előadásának egyik jelenete (Fotó/Forrás: Kosztolányi Dezső Színház)

Jászay Tamás kritikus így látta az előadást: „Urbán András rendezése vasmarokkal kapja el és nyomja oda a fejünket az éles lámpákkal megvilágított tükörhöz, hogy aztán száz percen keresztül ne engedjen a szorításból”.

Játsszák: Kucsov Borisz, Mészáros Gábor, Mikes Imre Elek és Nagyabonyi Emese
Látványterv: Urbán András
Zeneszerző: Irena Popović
Koreográfus: Vedrana Božinović
Dramaturg: Gyarmati Kata
Rendező: Urbán András

A föld fia

  • február 19. 19:00

„Björn és Anja az erdőben. Björn szereti a madarakat. Anja gyereket akar. Az erdőben megfogan Kalle. A szülés pillanatában a fák megelevenednek, az ég elsötétül.

Kalle félig a földbe ásva születik. Sem Björn, sem Anja nem tudja kimozdítani onnan. Talán gyökerei vannak, és nem lábai.

Hideg telek és könyörtelen fagyok jönnek. Björn, Anja és Kalle az erdőben. Björn szerette a madarakat, Anja gyereket akart, Kalle növekszik a földben” – áll a színlapon.

koszotolanyi_foldfia-113015.jpg

Jelenet A föld fia előadásából (Fotó/Forrás: Kosztolányi Dezső Színház)

„Az előadás témája azon az abszurd helyzeten alapszik, hogy egy fiú a földbe születik, ám a szereplők különösebb megrökönyödés nélkül fogadják el az irracionális állapotot, és a valóság szükségszerű körülményeként tekintenek rá – ezért is szemlélhetjük ezt a művet a mágikus realizmus alkotásaként. Ezt a lebegő misztériumot – az akceptált felfoghatatlant – szegezi a földhöz az a nyerseség, amely az előadás kíméletlenül szókimondó szövege, érdes, kifejezetten nyugtalanító zenei hangzása által folyamatosan visszazökkenti a nézőt az asszociációiban való túlzott elkalandozástól, feszes figyelmet követelve a játéktérnek” – Gyurkovics Virág kritikus így látta az előadást.  

Játsszák: Fülöp Tímea, Kucsov Borisz, Mészáros Gábor, Verebes Andrea és Búbos Dávid 
Fordította: Szappanos Gábor 
Dramaturg: Balázs Júlia
Díszlettervező: Fekete Anna 
Jelmeztervező: Pető Kata
Zeneszerző: Urbán Kristóf 
Rendező: Hegymegi Máté

Fejléckép: Az Amikor Isten hasba rúgott című előadás jelenete (Forrás: Kosztolányi Dezső Színház)

Ahol a múlt és jelen randevúzik – kortárs táncelőadással kezdi évadát a Bethlen Téri Színház

Kapcsolódó

Ahol a múlt és jelen randevúzik – kortárs táncelőadással kezdi évadát a Bethlen Téri Színház

Mádi László koreográfiájával, az Audibles című táncdrámával indítja az őszi szezont a Bethlen Téri Színház, amely a régi előadások mellett formabontó új produkciókkal is kedveskedik a közönségnek.

Programkereső

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Zenés színház

Számos jelentkező pályázik a Magyar Állami Operaház főigazgatói posztjára

A Magyar Állami Operaház főigazgatói pályázatára március 28-ig lehet jelentkezni, a napokban megjelent hírek szerint több jelentkező, énekes, karmester és rendező is megméretteti magát.
Színház

Újabb akadály gördült Eszenyi Enikő budapesti visszatérése elé

Eszenyi Enikő február végén eltörte a csuklóját a Csodálatos vagy, Júlia! című előadás fotóspróbáján. Emiatt májusra kellett halasztani az előadás premierjét a Játékszínben, most pedig Pásztor Erzsi jelentette be, hogy visszaadja a szerepét.
Vizuál

Felszabadított női testek, tabuk nélkül

Saját testüket médiumként használva fogalmazták meg a női lét kérdéseit azok az művészek, akiknek munkáit a Liget Galéria „Lerántjuk a leplet” című kiállításán láthatjuk még április 6-ig.
Vizuál

Ha ezt a tekintetet látja, jobb, ha menekül

Ha nem is hallott még a Kubrick-nézésről, egész biztosan látta már valamelyik filmben az amerikai rendező védjegyévé vált megoldást, amely minden egyszerűsége ellenére vérfagyasztóan hatásos.
Klasszikus

Benjamin Appl, a bársonyos hangú dalkirály, akit muszáj hallani

Végtelen szín áramlik a hangjában, és szinte elviselhetetlenül megindító, ahogy énekel. Így vélekednek a nemzetközi kritikusok a német–brit lírai sztárbaritonról, Benjamin Applről.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Színház hír

Tizenhárom bemutatót tervez a Kecskeméti Nemzeti Színház az új évadban

Amennyiben végre nem lesznek nehezítő körülmények, a kecskeméti teátrum a musicaltől a thrillerig, a kortárs balettől a koncertszínházig, a vígoperától a mesejátékon át a drámáig számos műfajban kínál új produkciókat a 2023-24-es évadban.
Színház kritika

Apagyilkosok játszótere

A Ki ölte meg az apámat című előadás a Jurányiban egészen különös módon nyúl a regényhez, amiből készült. Míg a regény talán nem más, mint egy fiú kétségbeesett küzdelme az apja emlékéért, a független produkció máshonnan indít és máshová is ér el.
Színház hír

Újabb akadály gördült Eszenyi Enikő budapesti visszatérése elé

Eszenyi Enikő február végén eltörte a csuklóját a Csodálatos vagy, Júlia! című előadás fotóspróbáján. Emiatt májusra kellett halasztani az előadás premierjét a Játékszínben, most pedig Pásztor Erzsi jelentette be, hogy visszaadja a szerepét.
Színház ajánló

Mucsi Zoltán Nyúl Bélaként bukik el az Átrium előadásában

A Móra Ferenc kisregényéből készült Fábri Zoltán-film színpadi adaptációjában Mucsi Zoltán játssza az ikonikussá vált történet főszereplőjét, Nyúl Bélát az Átrium színpadán. A Hannibál tanár úr már a maga idejében is erős politikai áthallással bírt.
Színház ajánló

Színházi esttel emlékeznek meg Morcsányi Gézáról a Radnótiban

Személyes vallomásokkal, legendás előadások és közös emlékek felidézésével elevenedik meg a januárban elhunyt Morcsányi Géza alakja március 26-án. Az emlékesten való részvétel díjtalan, de regisztrációköteles.