Színház

Tabudöngető előadások érkeznek Szabadkáról a Bethlen Téri Színházba

2023.01.30. 14:05
Ajánlom
A Kosztolányi Dezső Színház lesz a 11. Vendégváró Fesztivál vendége. A szerbiai teátrum két Urbán András-rendezést és egy friss Hegymegi Máté-előadást hoz magával Budapestre. A felkavarónak ígérkező produkciókat február 17. és február 19. között láthatják az érdeklődők.

A Vendégváró Fesztiválon minden évben egy-egy határon túli, magyar műhely mutatja be produkcióit a VII. kerületi teátrumban. A Bethlen Téri Színház ezúttal a szabadkai Kosztolányi Dezső Színházat hívta vendégül, akik a szervezők ígérete szerint tabudöntögető és progresszív előadásaik közül a legjobban sikerülteket hozzák magukkal. 

„A Bethlen Téri Színház kiemelt célja, hogy a határon túli társulatok megmutathassák értékeiket, művészetüket a fővárosban. Hiszem, hogy így egy még szélesebb képet kaphatunk a magyar kultúráról, arról, hogy

milyen kérdések foglalkoztatják a modern korban a mai embert –

mondta a rendezvény kapcsán dr. Váczi László, a Bethlen Téri Színház ügyvezető igazgatója. 

vendegvarokreativ-113221.jpg

A fesztivál plakátja (Fotó/Forrás: Bethlen Téri Színház)

A fesztivál programja

Amikor Isten hasba rúg

  • február 17. 19:00

„Amikor Isten hasba rúg, megszületik a gyermek.

Arra gondoltam, hogy Isten hasba rúgott és tévedett, mert angyalt akart küldeni, de kobold bújt elő.

Azonban nem tévedett az Isten, mert angyalt és koboldot szánt nekem. Egy angyalt és koboldot, egymásba gabalyodó különös lények, ezektől lett két ember a fiam. Két ember. És különleges.” (Lovas Ildikó)

„Nem egy vidám világ ez, és nem egy vidám élet, ergo nem felhőtlenül vidám előadás. Vizualitása csodálatos. (...) Költészet, színház, képzőművészet, irodalom és zene. Fogyasszák, néha jólesik egy hasba rúgás!” – írta az előadásról Szerda Zsófia.

Játsszák: Banka Lívia, Crnkovity Gabriella, Fülöp Tímea, Kucsov Borisz, Mészáros Gábor, Ozsvár Róbert és Verebes Andrea
Díszlettervező: Urbán András
Jelmeztervező: Marina Sremac
Rendező: Urbán András 

Az Úr nevében

  • február 18. 19:00

Egy politikailag brutálisan inkorrekt előadás

– olvasható a színlapon műfaji meghatározásként.  

„Kereszténység és iszlám.
Kerítés és európai demokrácia.
Férfiak és nők.
Szerelem és szenvedély.
Szerelem és gyűlölet.
Szenvedélyes gyűlölet” – folytatódik a felvezető szöveg.

kosztolanyi_azurneveben-113130.jpg

Az Úr nevében előadásának egyik jelenete (Fotó/Forrás: Kosztolányi Dezső Színház)

Jászay Tamás kritikus így látta az előadást: „Urbán András rendezése vasmarokkal kapja el és nyomja oda a fejünket az éles lámpákkal megvilágított tükörhöz, hogy aztán száz percen keresztül ne engedjen a szorításból”.

Játsszák: Kucsov Borisz, Mészáros Gábor, Mikes Imre Elek és Nagyabonyi Emese
Látványterv: Urbán András
Zeneszerző: Irena Popović
Koreográfus: Vedrana Božinović
Dramaturg: Gyarmati Kata
Rendező: Urbán András

A föld fia

  • február 19. 19:00

„Björn és Anja az erdőben. Björn szereti a madarakat. Anja gyereket akar. Az erdőben megfogan Kalle. A szülés pillanatában a fák megelevenednek, az ég elsötétül.

Kalle félig a földbe ásva születik. Sem Björn, sem Anja nem tudja kimozdítani onnan. Talán gyökerei vannak, és nem lábai.

Hideg telek és könyörtelen fagyok jönnek. Björn, Anja és Kalle az erdőben. Björn szerette a madarakat, Anja gyereket akart, Kalle növekszik a földben” – áll a színlapon.

koszotolanyi_foldfia-113015.jpg

Jelenet A föld fia előadásából (Fotó/Forrás: Kosztolányi Dezső Színház)

„Az előadás témája azon az abszurd helyzeten alapszik, hogy egy fiú a földbe születik, ám a szereplők különösebb megrökönyödés nélkül fogadják el az irracionális állapotot, és a valóság szükségszerű körülményeként tekintenek rá – ezért is szemlélhetjük ezt a művet a mágikus realizmus alkotásaként. Ezt a lebegő misztériumot – az akceptált felfoghatatlant – szegezi a földhöz az a nyerseség, amely az előadás kíméletlenül szókimondó szövege, érdes, kifejezetten nyugtalanító zenei hangzása által folyamatosan visszazökkenti a nézőt az asszociációiban való túlzott elkalandozástól, feszes figyelmet követelve a játéktérnek” – Gyurkovics Virág kritikus így látta az előadást.  

Játsszák: Fülöp Tímea, Kucsov Borisz, Mészáros Gábor, Verebes Andrea és Búbos Dávid 
Fordította: Szappanos Gábor 
Dramaturg: Balázs Júlia
Díszlettervező: Fekete Anna 
Jelmeztervező: Pető Kata
Zeneszerző: Urbán Kristóf 
Rendező: Hegymegi Máté

Fejléckép: Az Amikor Isten hasba rúgott című előadás jelenete (Forrás: Kosztolányi Dezső Színház)

Ahol a múlt és jelen randevúzik – kortárs táncelőadással kezdi évadát a Bethlen Téri Színház

Kapcsolódó

Ahol a múlt és jelen randevúzik – kortárs táncelőadással kezdi évadát a Bethlen Téri Színház

Mádi László koreográfiájával, az Audibles című táncdrámával indítja az őszi szezont a Bethlen Téri Színház, amely a régi előadások mellett formabontó új produkciókkal is kedveskedik a közönségnek.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Vizuál

Csontváry ritkán látható, 1901-ben festett szicíliai tájképét is élőben csodálhatjuk a Virág Judit Galériában

A Holdtölte Taorminában című festmény felbukkanása azért számít művészeti szenzációnak, mert a magántulajdonban lévő festményt régóta nem láthatta a szélesebb közönség. „Kevés mű maradt fenn Csontváry után, magángyűjteményben pedig nagyjából húsz darab lehet. Ezek egyike a Holdtölte Taorminában” – mondta el Kelen Anna, a Virág Judit Galéria művészettörténésze.
Színház

Találkozni önmagunkkal: ez is egyfajta megváltás – interjú Gáspár Ildikóval a Bűn és bűnhődésről

Március 8-án mutatják be a Bűn és bűnhődést az Örkény István Színházban. Az előadás rendezőjével Dosztojevszkij leghíresebb regénye mellett a női karakterekről, önként vállalt szenvedésről és a színházak társadalmi szerepéről is beszéltünk.
Klasszikus

A zene- és énektanári pálya népszerűsítését segíti a frissen átadott Kodály Műhely

A Városmajorban található intézmény kurzusoknak, szakmai és módszertani bemutatóknak, művészeti, zenetudományi témájú kerekasztal-beszélgetéseknek és kamarazenei hangversenyeknek ad helyet.
Színház

Forradalomra uszít az óbudai tanár az Átriumban

A Hannibál tanár úr című, ikonikus Fábri Zoltán-film egy letűnt korszakot idéző történet, amelynek színpadi átdolgozása megdöbbentően pontos és különösen aktuális társadalmi látleletté vált napjainkban.
Plusz

Elhunyt Jan Assmann egyiptológus, vallástörténész

A világhírű német tudós nevéhez fűződik egyebek közt a kulturális emlékezet fogalma, amelyet feleségével közösen dolgoztak ki. 2018-ban a Német Könyvkereskedelem Békedíjával tüntették ki.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Színház ajánló

Kétszemélyes tantermi előadás készült a Sorstalanságból a Katonában

A Gloviczki Bernát és Jakab Balázs előadásában látható színpadi adaptációt Bagossy Júlia rendezte. A bemutatót február 23-án tartják a Sufniban.
Színház ajánló

Az orosz-ukrán háború kitörésének állít emléket a B32 és a TÁP Színház

A Ha háború lenne nálunk című felolvasó színházi produkciót a világhírű dán szerző, Janne Teller azonos című könyve alapján alkalmazták színpadra, az előadást most február 23-án három alkalommal is láthatja a közönség.
Színház ajánló

A Lavina című svéd filmből készül színpadi előadás Pelsőczy Réka rendezésében

A Lavinában a döntések súlyáról, a látszatboldogságról, a 40-es generációt érintő kérdésekről, középkorú férfiak és nők öndefiníciójáról, házastársaikhoz, partnereikhez és gyerekeikhez fűződő viszonyáról fanyar humorral és empátiával esik szó.
Színház interjú

Találkozni önmagunkkal: ez is egyfajta megváltás – interjú Gáspár Ildikóval a Bűn és bűnhődésről

Március 8-án mutatják be a Bűn és bűnhődést az Örkény István Színházban. Az előadás rendezőjével Dosztojevszkij leghíresebb regénye mellett a női karakterekről, önként vállalt szenvedésről és a színházak társadalmi szerepéről is beszéltünk.
Színház ajánló

Forradalomra uszít az óbudai tanár az Átriumban

A Hannibál tanár úr című, ikonikus Fábri Zoltán-film egy letűnt korszakot idéző történet, amelynek színpadi átdolgozása megdöbbentően pontos és különösen aktuális társadalmi látleletté vált napjainkban.