Színház

Takács Kati a Psota Irén-díj idei kitüntetettje

2021.06.09. 17:25
Ajánlom
A Jászai Mari-díjas érdemes művész Básti Juli Kossuth-díjas színművésztől vehette át az elismerést június 9-én, a Rózsavölgyi Szalonban tartott díjátadó ünnepségen. Takács Katit az eseményen Bálint András méltatta.

„Minden szerepemben, mindennap újrakezdem az életemet, a pályámat. Bennem elképesztő sokféle indulat, akarás lobog, s ezeknek a negyedét sem tudtam eddig megmutatni, kiélni. Nyitottan állok, és várok – akár szerepet, akár szerelmet. Ha jön valaki vagy valami, egyiktől sem zárkózom el, csak magam nem megyek elébe. De én nem zártam be az ajtót. Majd szólok” – írta önéletrajzi könyvében Psota Irén, a színésznő tiszteletére létrehozott alapítvány pedig éppen ezt a sokszínűséget és nyitottságot keresi, amikor a díjazottakról dönt. A kitüntetést évről évre annak a művésznek ítélik oda, aki a kuratórium döntése szerint színpadi sokszínűségével, tehetségével és kiemelkedő képességével méltó módon viszi tovább Psota Irén örökségét.

A díjat odaítélő Psota Irén Alapítványt Almási Éva hívta életre 2016-ban, miután a Nemzet Színészévé választották.

A szervezet kuratóriuma (Almási Éva mellett dr. Hazai Kinga, Hegedűs D. Géza, dr. Lantos Endre, dr. Langer János és idéntől Básti Juli) azóta minden évben összeül, hogy közösen válasszák ki a díjazottat.

Az idei díjazott: Takács Kati színművész, a Budaörsi Latinovits Színház tagja. 

A Színiakadémián szerzett diplomát, majd 1975-ben a Veszprémi Petőfi Színházhoz szerződött. Öt évad után távozott az intézményből, és előbb Debrecenben, majd Szolnokon játszott. 1985-ben került fel Budapestre, amikor a Radnóti Színház szerződtette. Közel tíz év után az Új Színházban kezdte meg a munkát, és úgy tűnt, hogy megtalálja végleges második otthonát, 18 évig volt a társulat tagja. 2012-ben azonban elhagyta a fővárost, és a kaposvári Csiky Gergely Színházban töltött el négy évadot. Később mégis a főváros felé húzta a szíve, így 2016-tól a Budaörsi Latinovits Színház társulatának tagja.

Takacs_Kati-145707.jpg

Takács Kati (Fotó/Forrás: Wikipédia)

Takács Kati mindig tisztelettel és szeretettel emlékezik egykori mesterei iránymutatásaira, egy korábbi interjújában így idézte meg osztályfőnöke, Horvai István szavait:

„Takács, magának a Huszonötödik Színházhoz kellene mennie, mert csapatszellemű ember.”

Nem ment, mégis mindenhol megtalálta a helyét. Ennek okát ő maga mindig abban látta, hogy a kezdetektől önazonosságra törekedett, hitt a kemény munka erejében és a csapatmunkában. Nem átgázolni akart a kollégáin, hanem együtt dolgozni velük. Ahogy ő fogalmaz „nem asztalcsapkodós nő”, ha felemeli a hangját, azt csak szakmai kérdésekben teszi. „Szeretném, ha szeretnének” – vallja, és bár már évtizedek teltek el azóta, hogy egy előadás előtt a takarás félhomályában tanácsot suttogott az egyik izgulós kollégája fülébe, az akkor elhangzottakat ma is érvényesnek tartja: a néző élményt szeretne kapni tőle, és arra vár, hogy ezért az élményért neki tapsolhasson.

LUS_9612-143734.jpg

Őze Áron, Takács Kati az Idegenek a vonaton című előadásban (Fotó/Forrás: Kallus György / Rózsavölgyi Szalon)

Munkásságát számos alkalommal elismerték, a Veszprémi Fesztivál-díj után megkapta a Jászai Mari-díjat és a Déryné-díjat, 2003-ban Paulay Ede-díjat kapott, 2008-ban pedig Érdemes Művésznek választották.

A Psota-díjat először Hegyi Barbara vehette át, majd 2018-ban Hernádi Judit, 2019-ben pedig Für Anikó örülhetett a kitüntetésnek. 2020-ban a járványhelyzet okozta bizonytalanság miatt nem osztották ki a díjat.

Fejléckép forrása: jegy.hu

Psotás fények és árnyak

Kapcsolódó

Psotás fények és árnyak

Öt évvel ezelőtt, 2016. február 25-én, 86 éves korában hunyt el a magyar színházművészet egyik legegyedibb és utánozhatatlan alakja, Psota Irén, akinek neve már életében fogalommá vált. Utolsó éveiben visszavonultan élt, elzárkózott a nyilvánosság elől, emiatt is különleges ez a 2009-ben készült beszélgetés, amelyben bepillanthatunk egy nagy művész hétköznapjaiba. Egy valódi, megismételhetetlen legendára emlékezünk ezzel az írással.

Programkereső

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Vizuál

10+1 kihagyhatatlan program a Múzeumok Éjszakáján

Tárlatvezetések, komoly- és könnyűzenei koncertek, filmvetítések, táncelőadások, kézműves foglalkozások és még táncház is vár minket a 2022-es Múzeumok Éjszakáján. Összegyűjtöttünk 10+1 helyszínt, amelyet semmiképp sem érdemes kihagyni június 25-én. 
Klasszikus

Visszatérés a Walhallába

A Covid miatti kényszerű kihagyás miatt idén végre visszatérhetett a Budapesti Wagner-napok közönsége a Müpába, ahol már az első fanfárként felcsendülő Walhalla-motívum közben sokan érezték, ismét egy különleges utazás részesei lehetnek. Beszámoló az első Ring-sorozatról és a Rienziről.
Vizuál

Bereményi Géza belemegy a játékba

Élvezetes, szerethető és szívet melengető portréfilm lett a Bereményi kalapja, amelyet elsősorban az irónia hat át, mintsem a túlzott komolyság és drámaiság. Mindazonáltal szép, őszinte pillanatoknak is szemtanúi lehetünk a napjaink egyik legnagyobb alkotójáról szóló filmben.
Vizuál

Nyári hangulat a Virág Judit Galériában

Egry József, Csók István, Vaszary János, Szőnyi István egy-egy műve is megidézi a kánikulát a Virág Judit Galéria legújabb kiállításán. Az idén huszonöt éves galéria új, ingyenesen megtekinthető kamaratárlatán minden egyes alkotás megvásárolható.
Klasszikus

Schiff András kapta az idei Bach-medált

A Lipcse városa által 2003-ban alapított díjat Johann Sebastian Bach műveinek kimagasló interpretációjáért ítélték oda Schiff Andrásnak. Korábban többek között Gustav Leonhardt, Sir John Eliot Gardiner, Ton Koopman, Nikolaus Harnoncourt vagy Robert Levin munkásságát ismerték el a díjjal.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Színház hír

Újraértelmezett Shakespeare-drámák a nyári fesztiválokon

A Magyar Mozgókép Fesztivál „Legjobb tévésorozat” kategóriájának győztese, a drámaíró műveit feldolgozó Shakespeare/37 meghívást kapott három fesztivál programjába is, így a rövid epizódok láthatóak lesznek a Kolorádó Fesztiválon, a Bánkitó Fesztiválon és az Ördögkatlan Fesztiválon is.
Színház galéria

Így néz ki most a felújítás alatt álló debreceni Csokonai Színház – GALÉRIA

2020 szeptemberében megkezdődött a debreceni Csokonai Színház felújítása, és a színház valamennyi belső terét érinti. Ilyen nagymértékű átalakításra az elmúlt 30 évben nem volt példa a teátrumban, amely a tervek szerint 2023-ban nyitja meg kapuit a nézők előtt.
Színház hír

A Proton Színház alapító előadása is látható lesz idén nyáron

Mundruczó Kornél Frankenstein-terv rendezése mellett a Winterreise előadással is találkozhat a hazai közönség.
Színház interjú

Bebújósdi – Beszélgetés Felvidéki Judittal

Huszonkilenc év alatt harmincöt tévéfilmet, tévéjátékot, portréfilmet és dokumentumfilmet készített, de forgatott irodalmi műsorokat és sorozatokat is a Magyar Televíziónak. Rendezett színházban, majd hosszú csend következett. Felvidéki Judit, Balázs Béla-díjas filmrendező tizenhat év után újra színházban rendez, ami jó alkalom volt a beszélgetésre, és egy kis múltidézésre is.
Színház ajánló

Apor Vilmosról készített darabot Dér András

Nagyszabású történelmi ősbemutató látható a Gyulai Várszínházban július 1-jén és 2-án. A két háború közötti legendás hírű gyulai apátplébános, majd győri püspökként vértanúhalált halt Apor Vilmos életéről szóló darabot Mindenkinek mindene címmel Dér András írta a Gyulai Várszínház felkérésére, és ő is rendezi.