Színház

Takács Kati a Psota Irén-díj idei kitüntetettje

2021.06.09. 17:25
Ajánlom
A Jászai Mari-díjas érdemes művész Básti Juli Kossuth-díjas színművésztől vehette át az elismerést június 9-én, a Rózsavölgyi Szalonban tartott díjátadó ünnepségen. Takács Katit az eseményen Bálint András méltatta.

„Minden szerepemben, mindennap újrakezdem az életemet, a pályámat. Bennem elképesztő sokféle indulat, akarás lobog, s ezeknek a negyedét sem tudtam eddig megmutatni, kiélni. Nyitottan állok, és várok – akár szerepet, akár szerelmet. Ha jön valaki vagy valami, egyiktől sem zárkózom el, csak magam nem megyek elébe. De én nem zártam be az ajtót. Majd szólok” – írta önéletrajzi könyvében Psota Irén, a színésznő tiszteletére létrehozott alapítvány pedig éppen ezt a sokszínűséget és nyitottságot keresi, amikor a díjazottakról dönt. A kitüntetést évről évre annak a művésznek ítélik oda, aki a kuratórium döntése szerint színpadi sokszínűségével, tehetségével és kiemelkedő képességével méltó módon viszi tovább Psota Irén örökségét.

A díjat odaítélő Psota Irén Alapítványt Almási Éva hívta életre 2016-ban, miután a Nemzet Színészévé választották.

A szervezet kuratóriuma (Almási Éva mellett dr. Hazai Kinga, Hegedűs D. Géza, dr. Lantos Endre, dr. Langer János és idéntől Básti Juli) azóta minden évben összeül, hogy közösen válasszák ki a díjazottat.

Az idei díjazott: Takács Kati színművész, a Budaörsi Latinovits Színház tagja. 

A Színiakadémián szerzett diplomát, majd 1975-ben a Veszprémi Petőfi Színházhoz szerződött. Öt évad után távozott az intézményből, és előbb Debrecenben, majd Szolnokon játszott. 1985-ben került fel Budapestre, amikor a Radnóti Színház szerződtette. Közel tíz év után az Új Színházban kezdte meg a munkát, és úgy tűnt, hogy megtalálja végleges második otthonát, 18 évig volt a társulat tagja. 2012-ben azonban elhagyta a fővárost, és a kaposvári Csiky Gergely Színházban töltött el négy évadot. Később mégis a főváros felé húzta a szíve, így 2016-tól a Budaörsi Latinovits Színház társulatának tagja.

Takacs_Kati-145707.jpg

Takács Kati (Fotó/Forrás: Wikipédia)

Takács Kati mindig tisztelettel és szeretettel emlékezik egykori mesterei iránymutatásaira, egy korábbi interjújában így idézte meg osztályfőnöke, Horvai István szavait:

„Takács, magának a Huszonötödik Színházhoz kellene mennie, mert csapatszellemű ember.”

Nem ment, mégis mindenhol megtalálta a helyét. Ennek okát ő maga mindig abban látta, hogy a kezdetektől önazonosságra törekedett, hitt a kemény munka erejében és a csapatmunkában. Nem átgázolni akart a kollégáin, hanem együtt dolgozni velük. Ahogy ő fogalmaz „nem asztalcsapkodós nő”, ha felemeli a hangját, azt csak szakmai kérdésekben teszi. „Szeretném, ha szeretnének” – vallja, és bár már évtizedek teltek el azóta, hogy egy előadás előtt a takarás félhomályában tanácsot suttogott az egyik izgulós kollégája fülébe, az akkor elhangzottakat ma is érvényesnek tartja: a néző élményt szeretne kapni tőle, és arra vár, hogy ezért az élményért neki tapsolhasson.

LUS_9612-143734.jpg

Őze Áron, Takács Kati az Idegenek a vonaton című előadásban (Fotó/Forrás: Kallus György / Rózsavölgyi Szalon)

Munkásságát számos alkalommal elismerték, a Veszprémi Fesztivál-díj után megkapta a Jászai Mari-díjat és a Déryné-díjat, 2003-ban Paulay Ede-díjat kapott, 2008-ban pedig Érdemes Művésznek választották.

A Psota-díjat először Hegyi Barbara vehette át, majd 2018-ban Hernádi Judit, 2019-ben pedig Für Anikó örülhetett a kitüntetésnek. 2020-ban a járványhelyzet okozta bizonytalanság miatt nem osztották ki a díjat.

Fejléckép forrása: jegy.hu

Psotás fények és árnyak

Kapcsolódó

Psotás fények és árnyak

Öt évvel ezelőtt, 2016. február 25-én, 86 éves korában hunyt el a magyar színházművészet egyik legegyedibb és utánozhatatlan alakja, Psota Irén, akinek neve már életében fogalommá vált. Utolsó éveiben visszavonultan élt, elzárkózott a nyilvánosság elől, emiatt is különleges ez a 2009-ben készült beszélgetés, amelyben bepillanthatunk egy nagy művész hétköznapjaiba. Egy valódi, megismételhetetlen legendára emlékezünk ezzel az írással.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Vizuál

Otthon egy távoli földrészen – A Néprajzi Múzeum Claudia Andujar-kiállításáról

Indiánok. Lelkek. Túlélők. Claudia Andujar fotókiállítása címmel nyílt meg szeptember közepén a Néprajzi Múzeum új időszaki tárlata, amelyen az apai ágon magyar származású fotóművész képei láthatók. A kiállítás két kurátorával, Gellér Judittal és Szabó Magdolnával beszélgettünk.
Vizuál

Elhunyt Varga Veronika színésznő

A francia-magyar művészt gyors lefolyású, súlyos betegség után érte a halál Párizsban. Varga Veronika ötvennégy éves volt, szülei, férje és két lánya gyászolja.
Plusz

Orvosi Nobel-díjat kapott Karikó Katalin

A világ legrangosabb tudományos elismerését Drew Weissman amerikai kutatóval vehetik majd át az mRNS-alapú vakcinák kifejlesztéséért.
Jazz/World

A jazz kiválóságai érkeznek a Magyar Zene Házába

Október 8-án a tizenötödik alkalommal szervezik meg a Magyar Jazz Napját, délutántól izgalmas koncertsorozat várja az érdeklődőket a Magyar Zene Házában.
Vizuál

„Ebben a helyzetben mindenki veszít” – interjú Reisz Gáborral

„Jó lenne, ha megtanulnánk beszélgetni, és belátnánk végre, hogy valójában nem figyelünk a másikra” – fogalmazott lapunknak Reisz Gábor, akivel legújabb, Magyarázat mindenre című filmjéről beszélgettünk.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Színház hír

Markó Róbert a veszprémi Kabóca Bábszínház új igazgatója

Markó Róbert íróként, rendezőként és dramaturgként is többször megfordult már a Kabóca Bábszínházban, amelynek október 15-től látja el igazgatását.
Színház ajánló

Egy autista zseni és az alma szimbolikája – A Kódfejtő a 6SZÍN-ben

Alan Turing tragikus életéről Benoit Solès francia színész írt színdarabot, ami évek óta nagy siker Franciaországban és már Budapesten, a 6SZÍN-ben is.
Színház hír

Rendhagyó Tartuffe-előadással lesz jelen a Comédie Francaise a 10. MITEM-en

Tíz ország huszonegy előadása, köztük a párizsi Comédie Francaise Tartuffe-produkciója lesz látható a 10. Madách Nemzetközi Színházi Találkozón szeptember 30. és október 23. között a Nemzeti Színházban.
Színház magazin

„Amire visszanézek, az az életem” – Csomós Mari 80 éves

Ma ünnepli 80. születésnapját Csomós Mari színművész, Kossuth- és Prima Primissima díjas érdemes művész, a Nemzet Színésze, a Halhatatlanok Társulatának örökös tagja, aki nem szívesen ad interjút. Egyik ilyen ritka alkalomból megjelent beszélgetéséből szemezgettünk.
Színház hír

Egy darab, ami mindent tud a szerelemről – Mohácsi János rendezésében mutatja be Az üvegcipőt a Vígszínház

Molnár Ferenc Az üvegcipő című vígjátéka, amelynek ősbemutatója 1924-ben volt a Vígszínházban, szombaton a Mohácsi testvérek átiratában tér vissza a teátrumba.