Színház

Találkozás Harpagonnal

2012.12.19. 13:30
Ajánlom
A Fidelio Színházi Est keretében a Nemzeti Színház A fösvény című előadása után közönségtalálkozón vehettek részt az érdeklődők. Rába Roland rendezésében a címszerepet Blaskó Péter alakítja. HÁRMAS GALÉRIÁVAL

A fösvény ősbemutatóját 1668. szeptember 9-én tartották Franciaországban, a Királyi Palotában, Molière-rel a főszerepben, ám a siker elmaradt, mindössze hét-nyolc alkalommal volt látható az előadás. A pályája csúcsán lévő szerzőnek - ekkor negyvenhat éves, még öt éve van hátra - kritikaként rótták fel a mű prózai formáját, mondván: hiányzik belőle a költészet.

Mára azonban a komédia nagy sikerű klasszikussá vált, Magyarországon harminc fölötti a jegyzett bemutatók száma. Az első itthoni premiert Zsugori, vagy a tehetetlen fösvény ember címmel tartották a pesti Rondellában1793-ban, a Kelemen-féle társulat előadásában. A több magyar fordítást megért darab legkiválóbb átültetése Illyés Gyula nevéhez köthető. 1948-ban Major Tamás rendezésében használták fel először a felfrissített szöveget a Nemzeti Színházban. Harpagon szerepében Rátkai Mártont láthatta a közönség, akiről a kritikák elismerően szóltak. A Független Magyarország így írt alakításáról: "Apróra gondosan kidolgozott színészmunkát ad; érezni alakításán, hogy a részleteket fontosabbnak tratja, mint az egészet. (...) Rátkai Márton feledhetetlen élmény! Még néhány perccel elébb kacagtunk, s most egy pillanat alatt a kitűnő színművész szánkra fagyasztja a gúnyos hahotát."

Ugyancsak jelentős előadásként tartja számon a színháztörténet Egri István 1967-es Katona József Színház-beli rendezését, melyben Básti Lajos alakította Harpagon szerepét (tekintse meg az előadásról készült galériánkat). Básti, aki ekkor játszott első alkalommal Molière-darabban, így vallott a szerepről: "Mikor Harpagon szerepét megkaptam, meghökkentem. De aztán egyre jobban megszerettem. Ma kifejezetten élvezem a szerepet. (...) Nevettetni nagy dolog. De a tragikomikum formájában végigvinni egy játékot, olymódon, hogy a tragikomikus vonal mindvégig arányosan érvényre jusson, úgy, hogy minden kacagás mögött ott vibráljon a figura drámája, ez a legizgalmasabb kettősség."

Az előadás érdekessége, hogy forgószínpadra készült, az első képben Harpagon látható, amint elássa a darab "néma főszereplőjét", az aranytallérokat rejtő ládikót. A Nemzeti Színház 2011-ben bemutatott produkciója ezzel szemben - illeszkedve az eredeti műhöz - Valere (Mátyássy Bence) és Élise (Martinovics Dorina), a fösvény titkárának és lányának közös jelenetével indít egy üres, pincét imitáló térben. Rába Rolnad rendezésében a címszerepet Blaskó Péter alakítja, aki már úgy érkezik meg kintről, hogy sáros kezét törölgeti, és a ládikóról csak szóban szerzünk tőle tudomást. A szerep megformálásáról ő így vallott: „Minden ilyen nagyméretű, klasszikus főszerep nagy kihívást jelent a színész számára, meg tud-e ennek felelni. Időnként sok szorongással, félelemmel próbálunk, hogy ezt hogyan tudja magából előállítani. Bizonyos szerephagyományok vannak klasszikusoknál, amit az ember magában hordoz, mert látott fényképet, vagy tévéfelvételt. Volt régebben, mikor szerepre készültem, hogy utána olvastam kritikáknak, színészek visszaemlékezéseinek, vagy éppen megnéztem felvételeket, de most nem, éppen azért, hogy ne legyen olyanfajta nehézsége a próbafolyamatnak a számomra, hogy le kelljen győznöm valakiket."

A Nemzeti Színház által jegyzett produkcióban látható még Törőcsik Mari is, aki Frosine, a kerítőként jeleskedő  intrikus nő szerepében mesterien hízeleg be Harpagonnál, ám végül mégse sikerül megpuhítani a fukar uzsorást. A bonyodalmakat végül megjelenésével megoldó Anselme urat Sinkó László alakítja, aki a '67-es előadásban is szereplt, akkor Valere szerepében, míg 2002-ben, a zalaegerszegi Hevesi Sándor Színházban Harpagon szerepében volt látható.

A 2012. december 18-i előadás után a Fidelio Színházi Est-sorozat keretében közönségtalálkozón volt lehetősége az érdeklődőknek kérdezni a színészeket. A Fidelio szervezésében megtartott beszélgetést e cikk szerzője, Várhegyi András vezette, és ugyanitt került bemutatásra a Fidelio magazin januári száma is.

A beszélgetésen - mely az előadás helyszínén, a Gobbi Hilda Színpadon zajlott - a Harpagon karakterét megformáló Blasó Péter mellett részt vett a szerelmespárok szerepében látható Martinovics Dorina, Mátyássy Bence, Makranczi Zalán és Radnay Csilla, továbbá a furfangos Jacques-ként remeklő László Attila, a bölcsen szóló szolga szerepében látható Seres Dániel és Ficzere Béla, aki Simon, a pénzközvetítőként és a Csendbiztosként is megmutatja magát.

Legközelebb jövő év januárjában, 22-én vehetnek részt Fidelio Színházi Esten, melyet akkor a Vígszínházban látható Rómeó és Júlia című előadáshoz kapcsolódóan tartunk meg, ugyancsak közönségtalálkozóval egybekötve. Az előadáson és az azt követő beszélgetésen három olvasónk a Fidelio és a Vígszínház vendégeként vehet részt partnerével. Ehhez kapcsolódó játékunkat hamarosan megtalálja oldalunkon!

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Elmezavara miatt nem ítélik el a zongoraművész volt feleségét, aki megölte két gyermeküket

 Egy texasi bíró hétfőn elmezavara miatt nem találta bűnösnek két kislányuk meggyilkolásában Vagyim Holodenko ukrán zongoraművész volt feleségét.
Zenés színház

Kalocsai Zsuzsa: „A szívünk-lelkünk benne van”

Kalocsai Zsuzsa született díva, igazi primadonna, aki nem csak csodás hangjának, hanem belső eleganciájának, királynői megjelenésének köszönhetően érdemelte ki a Budapesti Operettszínház közönségének szeretetét.
Klasszikus

Bolhás kutyus vette el a színpadot a hegedűművész Quentin Tarantinótól

A szégyentelen Blöki dörgölőzött, hempergőzött, vakarózott, és a füle botját sem mozdította a zenére. Most ez a szakasza van az évnek.
Klasszikus

Boros Misi: „Minden egyes hangra érdemes odafigyelni”

Nyaralásról, fociról, gyakorlásról kérdeztük Boros Misit, beszélgetésünk során a Bogányi Gergellyel közös Arénakoncert is szóba került.
Vizuál

Kiállítják az első bécsi női fényképész századeleji portréit

Művészek, arisztokraták és más hírességek a század elejéről Klimttől Picassóig a Madame d'Ora néven dolgozó Dora Kallmus fotográfiáin a bécsi Leopold múzeumban.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Színház lázár kati

Lázár Katinak ítélték a színikritikusok az idei életműdíjat

A Színházi Kritikusok Céhe nyolcadik alkalommal ismer el életműdíjjal a színházművészet bármely területén kiemelkedőt alkotó, 65 év feletti művészt.
Színház Radioaktív

Keverni nem csak a fakanállal lehet: Marie Curie nem mindennapi élete

Marie Curie története sok szempontból a századforduló és a 20. század története. A radioaktivitás úttörő kutatójának életét feldolgozó monodráma egy egyedülálló tudós történetét meséli el, akinek volt bátorsága szembemenni a hagyományos női szerepkörrel.
Színház interjú

Gyerekek tragédiája – valóságos túszdráma, színházi köntösben

2004-ben a beszláni I. számú iskolát terroristák rohanták le, ezernél is több embert ejtve túszul. A holland Carly Wijs Mi és Ők című kamaradarabja ezen elbeszélhetetlen napok emlékéről szól.
Színház hírek

Ők a Színikritikusok díja várományosai

A Színházi Kritikusok Céhe 39. alkalommal adja át az előző évad legkiemelkedőbb színházi teljesítményeinek járó elismerést szeptemberben.
Színház magyar színház

Az Operettszínház és a Magyar Színház vezetésére írtak ki pályázatot

A kiírások szerint mindkét pályázat nyertese 2019. február 1-jétől öt évig töltheti be a vezetői pozíciót.