Színház

Találkozás Harpagonnal

2012.12.19. 13:30
Ajánlom
A Fidelio Színházi Est keretében a Nemzeti Színház A fösvény című előadása után közönségtalálkozón vehettek részt az érdeklődők. Rába Roland rendezésében a címszerepet Blaskó Péter alakítja. HÁRMAS GALÉRIÁVAL

A fösvény ősbemutatóját 1668. szeptember 9-én tartották Franciaországban, a Királyi Palotában, Molière-rel a főszerepben, ám a siker elmaradt, mindössze hét-nyolc alkalommal volt látható az előadás. A pályája csúcsán lévő szerzőnek - ekkor negyvenhat éves, még öt éve van hátra - kritikaként rótták fel a mű prózai formáját, mondván: hiányzik belőle a költészet.

Mára azonban a komédia nagy sikerű klasszikussá vált, Magyarországon harminc fölötti a jegyzett bemutatók száma. Az első itthoni premiert Zsugori, vagy a tehetetlen fösvény ember címmel tartották a pesti Rondellában1793-ban, a Kelemen-féle társulat előadásában. A több magyar fordítást megért darab legkiválóbb átültetése Illyés Gyula nevéhez köthető. 1948-ban Major Tamás rendezésében használták fel először a felfrissített szöveget a Nemzeti Színházban. Harpagon szerepében Rátkai Mártont láthatta a közönség, akiről a kritikák elismerően szóltak. A Független Magyarország így írt alakításáról: "Apróra gondosan kidolgozott színészmunkát ad; érezni alakításán, hogy a részleteket fontosabbnak tratja, mint az egészet. (...) Rátkai Márton feledhetetlen élmény! Még néhány perccel elébb kacagtunk, s most egy pillanat alatt a kitűnő színművész szánkra fagyasztja a gúnyos hahotát."

Ugyancsak jelentős előadásként tartja számon a színháztörténet Egri István 1967-es Katona József Színház-beli rendezését, melyben Básti Lajos alakította Harpagon szerepét (tekintse meg az előadásról készült galériánkat). Básti, aki ekkor játszott első alkalommal Molière-darabban, így vallott a szerepről: "Mikor Harpagon szerepét megkaptam, meghökkentem. De aztán egyre jobban megszerettem. Ma kifejezetten élvezem a szerepet. (...) Nevettetni nagy dolog. De a tragikomikum formájában végigvinni egy játékot, olymódon, hogy a tragikomikus vonal mindvégig arányosan érvényre jusson, úgy, hogy minden kacagás mögött ott vibráljon a figura drámája, ez a legizgalmasabb kettősség."

Az előadás érdekessége, hogy forgószínpadra készült, az első képben Harpagon látható, amint elássa a darab "néma főszereplőjét", az aranytallérokat rejtő ládikót. A Nemzeti Színház 2011-ben bemutatott produkciója ezzel szemben - illeszkedve az eredeti műhöz - Valere (Mátyássy Bence) és Élise (Martinovics Dorina), a fösvény titkárának és lányának közös jelenetével indít egy üres, pincét imitáló térben. Rába Rolnad rendezésében a címszerepet Blaskó Péter alakítja, aki már úgy érkezik meg kintről, hogy sáros kezét törölgeti, és a ládikóról csak szóban szerzünk tőle tudomást. A szerep megformálásáról ő így vallott: „Minden ilyen nagyméretű, klasszikus főszerep nagy kihívást jelent a színész számára, meg tud-e ennek felelni. Időnként sok szorongással, félelemmel próbálunk, hogy ezt hogyan tudja magából előállítani. Bizonyos szerephagyományok vannak klasszikusoknál, amit az ember magában hordoz, mert látott fényképet, vagy tévéfelvételt. Volt régebben, mikor szerepre készültem, hogy utána olvastam kritikáknak, színészek visszaemlékezéseinek, vagy éppen megnéztem felvételeket, de most nem, éppen azért, hogy ne legyen olyanfajta nehézsége a próbafolyamatnak a számomra, hogy le kelljen győznöm valakiket."

A Nemzeti Színház által jegyzett produkcióban látható még Törőcsik Mari is, aki Frosine, a kerítőként jeleskedő  intrikus nő szerepében mesterien hízeleg be Harpagonnál, ám végül mégse sikerül megpuhítani a fukar uzsorást. A bonyodalmakat végül megjelenésével megoldó Anselme urat Sinkó László alakítja, aki a '67-es előadásban is szereplt, akkor Valere szerepében, míg 2002-ben, a zalaegerszegi Hevesi Sándor Színházban Harpagon szerepében volt látható.

A 2012. december 18-i előadás után a Fidelio Színházi Est-sorozat keretében közönségtalálkozón volt lehetősége az érdeklődőknek kérdezni a színészeket. A Fidelio szervezésében megtartott beszélgetést e cikk szerzője, Várhegyi András vezette, és ugyanitt került bemutatásra a Fidelio magazin januári száma is.

A beszélgetésen - mely az előadás helyszínén, a Gobbi Hilda Színpadon zajlott - a Harpagon karakterét megformáló Blasó Péter mellett részt vett a szerelmespárok szerepében látható Martinovics Dorina, Mátyássy Bence, Makranczi Zalán és Radnay Csilla, továbbá a furfangos Jacques-ként remeklő László Attila, a bölcsen szóló szolga szerepében látható Seres Dániel és Ficzere Béla, aki Simon, a pénzközvetítőként és a Csendbiztosként is megmutatja magát.

Legközelebb jövő év januárjában, 22-én vehetnek részt Fidelio Színházi Esten, melyet akkor a Vígszínházban látható Rómeó és Júlia című előadáshoz kapcsolódóan tartunk meg, ugyancsak közönségtalálkozóval egybekötve. Az előadáson és az azt követő beszélgetésen három olvasónk a Fidelio és a Vígszínház vendégeként vehet részt partnerével. Ehhez kapcsolódó játékunkat hamarosan megtalálja oldalunkon!

Programkereső

Legnépszerűbb

Könyv

Innentől nem a gyerek hibája lesz, ha nem olvas

Az irodalom a szabadságról szól. Ha ezt a szabadságot nem adjuk meg az oktatással, ha nem mutatjuk meg a gyerekeknek, hogy talán éppen az olvasás az, amire ebben a számára is megterhelő, felgyorsult világban szüksége van, akkor tényleg nem az ő hibája lesz, hogy nem olvas. VÉLEMÉNY.
Könyv

Tóth Krisztina és Az arany ember: Hogyan jutottunk idáig?

Be akarja tiltani Jókait? Ki a felelős azért, hogy most mindenki irodalom kapcsán „anyázik” az interneten? Megválaszolunk mindent, amit tudni akar, de eddig nem mert megkérdezni Tóth Krisztina és a Jókai-rajongók összecsapásáról.
Klasszikus

Szomorú nóta kíséretében hagyta el VII. kerületi próbahelyét a 100 Tagú Cigányzenekar

A zenekar tizenkét év után költözött ki az erzsébetvárosi próbahelyről, miután nem fogadták el a kerület vezetése által kínált megoldást – írta meg a Telex.hu.
Vizuál

Lenyűgöző és groteszk életképeken elevenedik meg a szocializmus Budapestje

Ezernyolcszáz fotó került fel a Fortepan archívumába, amiket Kereki Sándor fotós, újságíró készített a hatvan-hetvenes években. Nézze meg galériánkat!
Klasszikus

Időkapszulát helyeztek el a Magyar Zene Házában

Befejező szakaszához ért a Liget Budapest projektben épülő Magyar Zene Háza kivitelezése, ebből az alkalomból pénteken az utókornak szánt üzenetekkel teli időkapszulát helyeztek el a decemberben megnyíló épület padlóburkolata alá.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Színház gyász

92 éves korában elhunyt Olsavszky Éva színésznő, a Katona József Színház alapító tagja

92 éves korában elhunyt Olsavszky Éva, a Katona József Színház alapító tagja.
Színház interjú

Magyarország a '90-es években – egy gyerek szemével

EX KATEDRA címmel tart online bemutatót a Stereo Akt társulat március 4-én a Jurányi Házban. Az előadást a SzínházTV közvetíti online formában. A darab létrejöttének hátterébe a társulatot vezető független színházi alkotó, Boross Martin nyújt betekintést.
Színház hír

Az Alkotmánybíróság elé kerül az SZFE modellváltásának ügye

A Fővárosi Törvényszék az SZFE modellváltását előkészítő törvény semmissé tételét indítványozza az Alkotmánybíróság előtt. Erről az SZFE HÖK tájékoztatta a nyilvánosságot péntek este.
Színház hír

Új honlap segíti a vidéki színházak megismerését

A honlappal nem csak megismerhetővé válik a Budapesten kívül működő teátrumok munkája, de egyben segíti is a társulatok együttműködését.
Színház interjú

Psotás fények és árnyak

Öt évvel ezelőtt, 2016. február 25-én, 86 éves korában hunyt el a magyar színházművészet egyik legegyedibb és utánozhatatlan alakja, Psota Irén, akinek neve már életében fogalommá vált. Utolsó éveiben visszavonultan élt, elzárkózott a nyilvánosság elől, emiatt is különleges ez a 2009-ben készült beszélgetés, amelyben bepillanthatunk egy nagy művész hétköznapjaiba. Egy valódi, megismételhetetlen legendára emlékezünk ezzel az írással.