Színház

Találkozás Harpagonnal

2012.12.19. 13:30
Ajánlom
A Fidelio Színházi Est keretében a Nemzeti Színház A fösvény című előadása után közönségtalálkozón vehettek részt az érdeklődők. Rába Roland rendezésében a címszerepet Blaskó Péter alakítja. HÁRMAS GALÉRIÁVAL

A fösvény ősbemutatóját 1668. szeptember 9-én tartották Franciaországban, a Királyi Palotában, Molière-rel a főszerepben, ám a siker elmaradt, mindössze hét-nyolc alkalommal volt látható az előadás. A pályája csúcsán lévő szerzőnek - ekkor negyvenhat éves, még öt éve van hátra - kritikaként rótták fel a mű prózai formáját, mondván: hiányzik belőle a költészet.

Mára azonban a komédia nagy sikerű klasszikussá vált, Magyarországon harminc fölötti a jegyzett bemutatók száma. Az első itthoni premiert Zsugori, vagy a tehetetlen fösvény ember címmel tartották a pesti Rondellában1793-ban, a Kelemen-féle társulat előadásában. A több magyar fordítást megért darab legkiválóbb átültetése Illyés Gyula nevéhez köthető. 1948-ban Major Tamás rendezésében használták fel először a felfrissített szöveget a Nemzeti Színházban. Harpagon szerepében Rátkai Mártont láthatta a közönség, akiről a kritikák elismerően szóltak. A Független Magyarország így írt alakításáról: "Apróra gondosan kidolgozott színészmunkát ad; érezni alakításán, hogy a részleteket fontosabbnak tratja, mint az egészet. (...) Rátkai Márton feledhetetlen élmény! Még néhány perccel elébb kacagtunk, s most egy pillanat alatt a kitűnő színművész szánkra fagyasztja a gúnyos hahotát."

Ugyancsak jelentős előadásként tartja számon a színháztörténet Egri István 1967-es Katona József Színház-beli rendezését, melyben Básti Lajos alakította Harpagon szerepét (tekintse meg az előadásról készült galériánkat). Básti, aki ekkor játszott első alkalommal Molière-darabban, így vallott a szerepről: "Mikor Harpagon szerepét megkaptam, meghökkentem. De aztán egyre jobban megszerettem. Ma kifejezetten élvezem a szerepet. (...) Nevettetni nagy dolog. De a tragikomikum formájában végigvinni egy játékot, olymódon, hogy a tragikomikus vonal mindvégig arányosan érvényre jusson, úgy, hogy minden kacagás mögött ott vibráljon a figura drámája, ez a legizgalmasabb kettősség."

Az előadás érdekessége, hogy forgószínpadra készült, az első képben Harpagon látható, amint elássa a darab "néma főszereplőjét", az aranytallérokat rejtő ládikót. A Nemzeti Színház 2011-ben bemutatott produkciója ezzel szemben - illeszkedve az eredeti műhöz - Valere (Mátyássy Bence) és Élise (Martinovics Dorina), a fösvény titkárának és lányának közös jelenetével indít egy üres, pincét imitáló térben. Rába Rolnad rendezésében a címszerepet Blaskó Péter alakítja, aki már úgy érkezik meg kintről, hogy sáros kezét törölgeti, és a ládikóról csak szóban szerzünk tőle tudomást. A szerep megformálásáról ő így vallott: „Minden ilyen nagyméretű, klasszikus főszerep nagy kihívást jelent a színész számára, meg tud-e ennek felelni. Időnként sok szorongással, félelemmel próbálunk, hogy ezt hogyan tudja magából előállítani. Bizonyos szerephagyományok vannak klasszikusoknál, amit az ember magában hordoz, mert látott fényképet, vagy tévéfelvételt. Volt régebben, mikor szerepre készültem, hogy utána olvastam kritikáknak, színészek visszaemlékezéseinek, vagy éppen megnéztem felvételeket, de most nem, éppen azért, hogy ne legyen olyanfajta nehézsége a próbafolyamatnak a számomra, hogy le kelljen győznöm valakiket."

A Nemzeti Színház által jegyzett produkcióban látható még Törőcsik Mari is, aki Frosine, a kerítőként jeleskedő  intrikus nő szerepében mesterien hízeleg be Harpagonnál, ám végül mégse sikerül megpuhítani a fukar uzsorást. A bonyodalmakat végül megjelenésével megoldó Anselme urat Sinkó László alakítja, aki a '67-es előadásban is szereplt, akkor Valere szerepében, míg 2002-ben, a zalaegerszegi Hevesi Sándor Színházban Harpagon szerepében volt látható.

A 2012. december 18-i előadás után a Fidelio Színházi Est-sorozat keretében közönségtalálkozón volt lehetősége az érdeklődőknek kérdezni a színészeket. A Fidelio szervezésében megtartott beszélgetést e cikk szerzője, Várhegyi András vezette, és ugyanitt került bemutatásra a Fidelio magazin januári száma is.

A beszélgetésen - mely az előadás helyszínén, a Gobbi Hilda Színpadon zajlott - a Harpagon karakterét megformáló Blasó Péter mellett részt vett a szerelmespárok szerepében látható Martinovics Dorina, Mátyássy Bence, Makranczi Zalán és Radnay Csilla, továbbá a furfangos Jacques-ként remeklő László Attila, a bölcsen szóló szolga szerepében látható Seres Dániel és Ficzere Béla, aki Simon, a pénzközvetítőként és a Csendbiztosként is megmutatja magát.

Legközelebb jövő év januárjában, 22-én vehetnek részt Fidelio Színházi Esten, melyet akkor a Vígszínházban látható Rómeó és Júlia című előadáshoz kapcsolódóan tartunk meg, ugyancsak közönségtalálkozóval egybekötve. Az előadáson és az azt követő beszélgetésen három olvasónk a Fidelio és a Vígszínház vendégeként vehet részt partnerével. Ehhez kapcsolódó játékunkat hamarosan megtalálja oldalunkon!

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Itt követheti élőben Martha Argerich koncertjét, ha már nem kapott jegyet!

December 12-én este fél 8-kor a Liszt Ferenc Kamarazenekarral lép fel Martha Argerich. A hangverseny teltházas, de a Medici TV közvetíti. Mutatjuk, hol.
Színház

Megszavazta a Parlament az új színháztörvényt

115 igen szavazattal elfogadta az Országgyűlés a kulturális törvénycsomagról szóló törvényjavaslatot, amely miatt hétfőn ezrek tüntettek a Madách téren.
Zenés színház

Kiderült, mit gondol a Metropolitan Opera főigazgatója az énekesekről

Tizenhárom éve áll a New York-i operaház élén, Peter Gelb mindennel találkozott már.
Klasszikus

A 13 éves Rozsonits Ildikó sikere a grazi ifjúsági zongoraversenyen

Rozsonits Ildikó megnyerte a 13-15 évesek korosztályát, de a többi csoportban is akadnak magyar befutók a VI. Nemzetközi Ifjúsági Bartók Zongoraversenyen.
Vizuál

Illusztrátoroktól kérhetsz személyre szóló rajzot karácsonyra

A legviccesebb kérésekről vagy a legemlékezetesebb kliensekről kérdeztük az illusztrátorokat a Pagony lassan hagyományosnak számító karácsony előtti jótékony rajzolása kapcsán.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Színház interjú

Kis játszmák, nagy érzelmek - Interjú Györgyi Annával és Csiby Gergellyel

Egy színészdinasztia hétköznapjaiba enged bepillantást a Rózsavölgyi Szalon új bemutatója, a Végszó, amelyben Györgyi Anna egy híres színésznőt alakít, Csiby Gergely pedig a fiát. Michael McKeever darabját Dicső Dániel rendezi, a bemutatót december 12-én tartják.
Színház ajánló

A gyertyák csonkig égnek a Pesti Vigadóban

Márai Sándor regényének színpadi változatával érkezik a Soproni Petőfi Színház a Pesti Vigadóba 2020. január 21-én.
Színház hír

Megszavazta a Parlament az új színháztörvényt

115 igen szavazattal elfogadta az Országgyűlés a kulturális törvénycsomagról szóló törvényjavaslatot, amely miatt hétfőn ezrek tüntettek a Madách téren.
Színház környezetvédelem

Már meg is van az első „Zöld Kapitány” a Rózsavölgyi Szalonban

A Broadway Green Alliance és a Rózsavölgyi Szalon „zöld” együttműködéséről számol be a színház szerkesztőségünkhöz eljuttatott közleménye, mely szerint beléptek a „zöld színházi szövetségbe” és megválasztották a Green Captain-t, azaz a „zöld kapitányt".
Színház magazin

Ezekre az előadásokra küldenék el a politikusokat a színészek

Szégyen, Hamlet, A bajnok, Az ember tragédiája – többek között ezeket a produkciókat ajánlották azok a színházi alkotók, akiket a december 9-i tüntetésen kérdeztünk meg arról, mire hívnák el a politikai döntéshozókat.