Színház

Tana-Kovács Ágnes: Felújított, panorámás színház megtekinthető

2012.04.14. 07:59
Ajánlom
Folyamatos az átalakulás Budapest egyik fontos befogadó színházában: gyönyörű dunai kilátás, kiszélesített és komfortosított játszóhely, új munkatársak, színes repertoár várja a Szkénébe látogatókat. Tana-Kovács Ágnes művészeti vezetővel beszélgettünk. INTERJÚ

- Ahogy belépünk az egyetemi folyosóról a színház területére, rá sem lehet ismerni az előtérre. Hogyan kezdtetek neki? Mik voltak a legnagyobb változások, fejlesztések?

- Az átépítést tervező építész, Sebestyén Ferenc jól ismerte a helyet: valamikor rég' itt lépett fel az Arvisurával, és diákként is a Műszaki Egyetemre járt, jelenleg az intézmény oktatója. A szakemberek a nyitás előtti utolsó pillanatig dolgoztak a belső téren, ami két méterrel kibővült, új műszaki híd létesült benne, a nézőtérre pedig új dobogórendszer épült. Az öltözők hátraköltöztetésével a büfé tere megnőtt és panorámás kilátást kapott: a fogadótér hátsó falát a mesteremberek kiütötték, ezzel egy hatalmas ablakot nyitottunk a Dunára. Ennek a nyitásnak szimbolikus jelentősége is van: egész színházunkat ez a nyitottság jellemzi. Egy egészen más kép fogadja most a nézőket, mint amit megszokhattak.

- Hogy határozza meg magát 2012-ben a Szkéné Színház?

- Független befogadó színház vagyunk, és arra törekszünk, hogy minden este különleges, magas színvonalú élményt nyújtsunk a nézőinknek olyan széles kínálattal, hogy mindenki megtalálja a saját ízlésének megfelelő színházi vagy táncelőadást. Azzal, hogy lecsökkent a befogadó színházak száma, sokkal többen keresnek meg minket. Ez egyfelől jó, másfelől nem könnyíti meg a feladatunkat. Komoly művészeti elgondolás alapján igyekszünk válogatni.

 - Tele vagytok előadásokkal, bemutatókkal. Mi változott a művészeti koncepcióban, a programszervezés tekintetében?

- Új igazgatónk van új stábbal. A munkatársak remekül dolgoznak, ha kell együtt, ha kell, ki-ki a saját területén. Szeretnénk, ha Pintér Béla és Társulata mellett hasonlóan erős csapatok jelennének meg. Ennek első lépéseként a Nézőművészeti Kft.-t fogadtuk be. De jön hozzánk a Vádli egy másik, Zsámbékon bemutatatott előadása, a Caligula helytartója, valamint a Neptun Brigád, Kövesdi László és persze továbbra is készülünk táncprodukciókkal is. Nemrég kettőnek is bemutatója volt: nálunk jubilált a huszonöt éves TranzDanz, és az új koreográfus generációt felvonultató Magyar Táncműhely. A befogadott előadások mellett koprodukciók is készülnek. Az első ilyen előadásunk, A gondnok - amit alig egy hónapja mutattunk be -, a Nézőművészetivel közösen készült. A következő a Vádli Alkalmi Színházi Társulással és a FÜGE Produkcióval közösen készülő Homokpuzzle című kortárs bolgár darab lesz - a három férfi után ezúttal négy nővel.

- Mindez változtatott valamit az egyetemmel való kapcsolatotokon? Biztos a diákok is látták az átalakulást, ők érdeklődnek az új Szkéné iránt?

- Fontos célunk tudatosítani a hallgatókban, hogy van egy színház az egyetemükön. Erre külön figyelmet és energiát fordítunk. Idén talán fordult a kocka. Szoros lett a kapcsolat az egyetemi újságokkal, a kollégiumokkal, az egyetemi site-okkal, igyekszünk jelen lenni szinte az összes egyetemi rendezvényen is, személyes kapcsolatokat kialakítani a hallgatókkal. Nincs ma már talán egy olyan zug sem az egyetemen, ahol ne botlanának bele a hallgatók egy-egy plakátba, arculati elembe. Egy, még kiforratlan tervünk a Szkéné Galériájának közös üzemeltetése, a művészeti koncepció kidolgozása.

- Hogy értétek el ezt a közönséget, amely eddig észre se vett titeket?

- Nyílt napokat tartunk, amikor az egyetem hallgatói bejárhatják a színház tereit. A feléjük való nyitásunk eredményeként a diákok most már nemcsak nézőként jönnek hozzánk - jelentős engedménnyel vásárolhatnak jegyeket -, hanem tudásukkal is mellénk állnak. Jövő-Időben című összművészeti fesztiválunk honlapját és arculatát már az itt tanuló vizuális kommunikáció szakos diákok tervezték. Gerillamarketinget indítottunk az egyetem épületében: kortárs táncosokat és zenészeket kértünk meg, hogy egy-egy tanórára betörve vagy a büfében, folyosókon rövid flashekkel lepjék meg a diákokat, és ezzel népszerűsítsenek minket. Hatásosnak tűnt, ezért azt hiszem, érdemes évről évre megismételni, ezzel felhívni a gólyák figyelmét a színházra.

Programkereső

Legolvasottabb

Plusz

Újra színpadon - Így élték meg a művészek a visszatérést

A pandémia miatti leállás során nemcsak mi, nézők szoktunk el a személyes kulturális élményektől, de bizony a művészeknek is újra kellett tanulniuk a színpadi jelenlétet és a közönséggel történő találkozást. Ennek a folyamatnak a lelki oldaláról kérdeztük őket.
Vizuál

75 év után újra Magyarországon Courbet festménye

Magyar magángyűjtő vásárolta meg, így 75 év után újra Magyarországra került az egykori Hatvany-gyűjtemény jeles darabja, Gustave Courbet Fürdőzők az erdőben című festménye. Rövidesen a magyar közönség is láthatja az értékes alkotást.
Jazz/World

Kizökkenés a mából – Megjelent Orbán Bori első albuma

A Kaláka Kiadó gondozásában látott napvilágot Orbán Bori első lemeze Ma chanson címmel. Az album készüléséről, terveiről és vágyairól faggattuk a fiatal énekesnőt.
Plusz

A nyugalom fesztiválja vár a Káli-medencében

Pál István Szalonna és Bandája, Nagy Feró, Ferenczi György és a Pesti Rackák, a Szent Efrém Férfikar, a Fonó zenekar, de Pély Barna is ott lesz a Kőfeszten, aminek idén is a Káli-medence ad otthont augusztus 4. és 8. között. A fesztivál tíz településen, ingyenes programokkal várja az érdeklődőket.
Klasszikus

Középpontban Liszt Ferenc és Dukay Barnabás munkássága Pannonhalmán

Augusztus 27-29. között rendezik meg az Arcus Temporum Pannonhalmi Kortárs Művészeti Fesztivált, amelynek zenei gerincét idén Liszt Ferenc és Dukay Barnabás munkássága adja. A programot Klukon Edit és Ránki Dezső művészházaspár állított össze. 

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Színház hír

Öt nap alatt harminc műsor várta az érdeklődőket az első Déryné Fesztiválon

Július 18-án a Magyar Nemzeti Táncegyüttes Kárpátok visszhangja című táncelőadásával ért véget a július 14-18. között zajló Déryné Fesztivál, amelyet először rendeztek meg Sátoraljaújhelyen és környékén.
Színház gyász

Elhunyt Mihályi Gábor irodalomtörténész, színikritikus

Életének 99. évében, július 22-én meghalt Mihályi Gábor irodalomtörténész, színikritikus, Aranytoll-díjas lapszerkesztő és közíró – adta hírül a hvg.hu a család közlése nyomán. A nevéhez fűződik a Magyar Lettre International és az Európai Kulturális Füzetek alapítása is.
Színház hír

Nagy Péter István a legígéretesebb pályakezdő 2021-ben

A Színházi Kritikusok Céhe tagjainak szavazatai alapján idén Nagy Péter István kapja a legígéretesebb pályakezdő kategória díját, a szeptember 12-én a Bethlen Téri Színházban megrendezésre kerülő díjátadón.
Színház hír

Álló tapssal ünnepelték Mundruczó Kornél rendezését Avignonban

A jubileumi, 75. Avignoni Színházi Fesztiválon volt az első külföldi élő bemutatkozása Wéber Kata Czastki Kobiety című darabjának Mundruczó Kornél rendezésében
Színház ajánló

Erdélyi hét a Gyulai Várszínházban

Negyedik alkalommal rendezik meg augusztus 2-8. között Gyulán az Erdélyi Hét című színházi fesztivált.