Színház

Tantermi előadásokat támogat a Füge

2020.11.20. 13:20
Ajánlom
A Füge Produkció ötödik alkalommal hirdette meg Tantermi Színházi Projekt pályázatát, amit idén is hatalmas érdeklődés övezett. Az öttagú zsűri 44 pályamű közül választotta ki azt a 16 projektet, amelyek budapesti és vidéki továbbjátszását támogatják.

A pályázatra olyan előadásokkal lehetett nevezni, amik kifejezetten iskolai játszásra születtek, tehát figyelembe veszik az osztálytermek adottságait és illeszkednek a tanítási rendbe, valamint a 13-18 éves korosztálynak szólnak.

A most benyújtott pályázatok produkciói 2017. június 1. és 2020. november 30. között kerültek bemutatásra, és

a döntésnél fontos szempont volt az előadások előélete, alkotói koncepciója, a színházi nevelési eljárás minősége, a közreműködők szakmai tapasztalata, a forgalmazási terv és a költségvetés realitása is.

A szakmai zsűri, Bodó Viktor színházrendező, Gáspár Máté színházi menedzser, egyetemi oktató, Szokolai Brigitta dramaturg, Vidovszky György rendező, drámapedagógus és Kertész Luca gimnáziumi vezetőtanár a most díjazott pályázatokon túl további 9 fejlesztési tervet gondolt ígéretesnek – ezek alkotóit a vírushelyzet enyhülésével, a korlátozások feloldása után bemutatkozó szemlére hívják, és a személyes benyomások alapján döntenek majd a támogatásukról.

A támogatott produkciók:

Fodor Orsolya: A krétakör (támogatás: 800.000 Ft 3 vidéki és 4 budapesti előadásra)

Káva Kulturális Műhely Egyesület: Fényeskedjék neki – részvételi előadás rendszeres bemutatása középiskolásoknak (támogatás: 1.200.000 Ft 4 vidéki és 4 budapesti előadásra)

Láthatáron csoport: Pitbull Kamilla Gimnázium (támogatás: 900.000 Ft 4 vidéki és 4 budapesti előadásra)

Somhegyi György: Philoktétész – Tantermi Színházi előadás (támogatás: 660.000 Ft 6 vidéki budapesti előadásra)

NARRATÍVA Kollektíva: NARRATIVÁRIUM (támogatás: 1.620.000 Ft 3 vidéki és 3 budapesti előadásra)

Tandem Színház Egyesület: Fapados revü (támogatás: 840.000 Ft 3 vidéki és 3 budapesti előadásra)

InSite Drama Nonprofit Kft. – Paralel Alkotócsoport: Csere (támogatás: 900.000 Ft 8 vidéki előadásra)

Orlai Produkciós Iroda: Leszámolás velem (támogatás: 1.200.000 Ft 10 vidéki és 5 budapesti előadásra)

Szabad Kurzus Alapítvány: Atya, fiú… (támogatás: 800.000 Ft 6 vidéki és 3 budapesti előadásra)

AppArt KHE: Carlo (támogatás: 750.000 Ft 6 vidéki előadásra)

Detectivity kreatív oktatási –és élményközpont: Rács – szemléletformáló nyomozójáték a Detectivity és az Autonómia Alapítvány közös fejlesztése (támogatás: 800.000 Ft 4 vidéki és 4 budapesti előadásra)

Nyitott Kör Egyesület: Cyber – Benne vagy? (támogatás: 750.000 Ft 6 vidéki előadásra)

Szokol Judit: Gamer, avagy két gyerek kalandozása egy videójátékban (támogatás: 500.000 Ft 3 vidéki és 3 budapesti előadásra)

Kerekasztal Színház: Törless iskolaévei (támogatás: 1.250.000 Ft 6 vidéki és 4 budapesti előadásra)

k2 Színház: A k2 Színház 4 tantermi színházi előadásának a forgalmazására (támogatás: 1.500.000 Ft 10 vidéki és 5 budapesti előadásra)

NANE Egyesület: Kérsz teát?! – avagy miért olyan bonyolult a nem, ha szexről van szó? (támogatás: 700.000 Ft 3 vidéki és 3 budapesti előadásra)

tantermi_logo_webre-115241.jpg

5. Tantermi Színházi Projekt (Fotó/Forrás: Füge Produkció)

Az V. Tantermi Színházi Szemle meghívottjai:

  • Horizont Alkotócsoport: Alazor komplex színházi nevelési előadás
  • KOHÓ Kulturális és Közművelődési Egyesület: Függvények –osztálytermi színházi nevelési előadás kilenc színészre
  • Hirmann Blanka: A halhatatlanságra vágyó királyfi
  • Hesteg: #énis#engemis
  • Apolló Kulturális Egyesület – Ecargo Hajója Színházi Nevelési Szövetkezet: Ecargo Hajója Tantermi színházi projekt 2021
  • Kollázs Kulturális Egyesület: A muter meg a dzsinnek
  • Termál Workhouse: Gond-os-kodó munkacímű produkció
  • Nizsai Dániel: Le kéne pattanni
  • Veled Kerek Egyesület: Zeneválasztó,szabadulószoba egy teherautóban

Fejléckép: A k2 Színház Rinocéroszok című előadásának táblaképe (forrás: k2 Színház)

Programkereső

Legnépszerűbb

Könyv

Több ezer aláíró követeli Demeter Szilárd lemondását

Miután holokausztrelativizáló publicisztikát közölt Soros György nevének tízszeri említésével az Origón, számos szervezet és ismert értelmiségi lemondásra szólítja fel a PIM főigazgatóját
Klasszikus

Online koncertek a Filharmónia Magyarországtól

A 17 éves zongorista Bach, Beethoven és Schumann műveit adja elő a pécsi Kodály Központban. A Filharmónia Magyarország közvetítéseit ajánljuk.
Könyv

„Szégyen és gyalázat” – Írók reagáltak Demeter Szilárd publicisztikájára

Kepes András lemondta a PIM-ben megrendezendő könyvbemutatóját, Vámos Miklós melegebb éghajlatra küldte Demeter Szilárdot, Dragomán szégyennek és gyalázatnak nevezte az esetet. Felbolygatta a szakmát a PIM főigazgatójának írása.
Könyv

Nem meneszti a kormány Demeter Szilárdot az origós írás miatt

Arról kérdeztek az ellenzéki képviselők, hogy menesztik-e a Demeter Szilárdot a holokausztrelativizáló publicisztika miatt.
Színház

Vecsei H. Miklós arról beszélt, miért búcsúzott el a Vígszínháztól

„Leszek én még vígszínházi tag” – mondta a Rózsavölgyi Szalon Mi jár a fejedben című műsorában Vecsei H. Miklós, akinek a neve hosszú évekre egybeforrt Nemecsekével. Most ír, rendez, zenél és újratervez.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Színház szfe

Kiválóság, láthatóság, szorgalom – megkezdte munkáját Antal Zsolt, az SZFE harmadik intézetvezetője

Sára Balázs és Bodolay Géza után Antal Zsolt is megkezdte munkáját, a jövőben az SZFE Elméleti Intézetét irányítja. Antal évtizedek óta a közszolgálati kommunikáció és tájékoztatás területén dolgozik, új megbízatásába ezeket a tapasztalatokat is szeretné integrálni.
Színház interjú

Auksz Éva: Szerencsére az élet visszaigazolta, hogy jó úton vagyok

A Partitúra december 5-én, szombaton 14.30-tól Dunaújvárosban kalandozik. Itt született a zenés és prózai előadásokban is emlékezetes alakításokat nyújtó Auksz Éva, aki színházi elfoglaltságai miatt nem tudott jelen lenni a Partitúra dunaújvárosi forgatásán, egykori néptáncos fellépéseinek helyszínén, a Bartók Kamaraszínházban, ahol Őze Áron, az intézmény igazgatója vitte körbe a stábot. Auksz Éva ugyanakkor a Fidelio.hu-nak mesélt fiatalkori útkereséséről, mesteréről, Iglódi Istvánról, és egy különleges előadásról, amely a Rózsavölgyi Szalonban megy majd – a korlátozó intézkedések feloldása után.
Színház ajánló

Online tartja legújabb bemutatóját a Pesti Színház

Elmesélhető-e a 20. század történelme egyetlen család, ház vagy kő történetén keresztül? Marius von Mayenburg A kő című drámájában generációról generációra hagyományozott titkok, falakba eltemetett történetek kerülnek felszínre, megértetve valamit saját múltunkból, de leginkább a jelenünkből. Michal Dočekal, a Prágai Városi Színházak igazgatójának rendezése december 5-én látható élő stream formájában.
Színház szfe

Film készül az SZFE-s ellenállásról

Az egyetem dokumentumfilmesei az első pillanattól kezdve rögzítik az eseményeket, ebből készül most egy, a demokratikus közösség kialakulását bemutató film. Az alkotógárda nemcsak rögzít, hanem aktív részese is az eseményeknek, így a diákok igazán testközelből tudják megmutatni, hogy mi történik a „színfalak mögött”.
Színház hír

Emléktáblát kapott Horváth Ádám, a Szomszédok megalkotója

November 20-án a szokásostól eltérően ünnepség nélkül került kihelyezésre Horváth Ádám Kossuth-díjas rendező emléktáblája a 13. kerületben, a Szent István parkban.