Színház

Tantermi Színházi Projekt -Szemle

2011.03.14. 09:00
Ajánlom
Idén először rendezik meg a FÜGE Produkció és a MU Színház szervezésében az iskola-látogató előadások szemléjét.

A zsűri, Nánay István, Gáspár Máté és Vekerdy Tamás meghozta döntését, eldőlt, hogy a 204 pályázott, vagy javasolt produkcióból mely előadások kerültek be a 18 közé, melyeket a kétnapos (március 19-20.) szemlén tekinthet meg a közönség.

2010 őszén a FÜGE Egyesület a Polgár Krisztina Emlékalap (PKEA) megbízásából nyílt pályázati felhívást tett közzé Tantermi Színházi Projekt címmel. A kezdeményezés célja olyan színházi előadások létrejöttének és továbbjátszásának támogatása, amelyek tematikájuknál és formájuknál fogva egyaránt alkalmasak arra, hogy az iskolai közegben szólítsák meg a diákokat.

Pár éve láthatjuk a szakma törekvését a beavató jellegű előadások népszerűsítését illetően. Mivel az általános, és középiskolák többsége nem engedheti meg magának a színházlátogatást, több társulat úgy gondolta, hogy ha "a hegy nem megy Mohamedhez, Mohamed megy a hegyhez" és gyakran mindennemű támogatás nélkül iskolalátogatásba kezdett. Ezeken az alkalmakon a diákok nem csak testközelből (tantermükben) tapasztalhatták meg a színházcsinálást, de az előadásokat követően oldott hangulatú közönségtalákozón vehettek részt. Folyamatában derült ki, mekkora szükség van nem csak a kultúra, a színház népszerűsítése és egy új néző-generáció nevelése, de a diákok, fiatalok közösségépítő problémamegoldó közös beszélgetései miatt is az újszerű kezdeményezésre.

A Szemlén látható, országos elismerésnek örvendő előadásokat a szakma anyagi helyzete miatt egyre ritkábban láthatja a közönség, így a kétnapos rendezvény páratlannak mondható. Fellép többek között a KoMa Társulat három előadásával, a Krétakör a legendás hamlet.ws című produkciójával, de ott lesz a Kicsi nyuszi hopp hopp vagy épp a Klamm háborúja is.

A Szemle alkalmat teremt arra, hogy ennek a Magyarországon egyelőre kevéssé ismert színházi irányzatnak legjelesebbjei bemutatkozhassanak a szélesebb nyilvánosság előtt, s a zsűri által kiemelkedő minőségűnek ítélt produkciók a PKEA jóvoltából összesen 25 millió forintos támogatásban részesüljenek.

A Szemle helyszíne a Mu Színház és a szomszédságában található Lágymányosi Bárdos Lajos Általános Iskola és Gimnázium.

Információ és jegyrendelés: info@fugeprodukcio.hu; +36-30-932-5650

Részletes program a FÜGE Egyesület honlapján.

Programkereső

Legnépszerűbb

Zenés színház

Mi történik, ha Don Giovanniból RockGiovanni lesz?

Ütős napunk volt tegnap Miskolcon. Délután stand-up, este pedig a várva várt idei népopera: a RockGiovanni. Nevettünk, izgultunk, elámultunk, ünnepeltünk, kutyagoltunk, fáztunk... És persze jól el is fáradtunk. De megérte.
Klasszikus

87 évesen elhunyt Gennagyij Rozsgyesztvenszkij

A világhírű orosz karmester több ízben járt Magyarországon is. Több mint félszáz művet írtak neki kortárs zeneszerzők.
Színház

Székely Krisztát, Kováts Adélt és a kolozsvári társulatot is díjazta a POSZT

A XVIII. Pécsi Országos Színházi Találkozó szakmai, színész- és közönségzsűrije idén is döntött a fesztivál díjairól. A Kolozsvári Állami Magyar Színházé a legjobb előadásnak járó elismerés, a Fidelio támogatásával átadott legjobb 30 év alatti színésznőnek járó díjat Szakács Hajnalka vehette át. Íme a díjazottak listája!
Zenés színház

DaCapo: lehet kétszer is érdekes ugyanaz a produkció?

Ismerik azt a keserédes érzést, amikor felvirrad egy várva várt esemény utolsó napja? Ezzel ébredtünk ma Miskolcon immár túl operabáron, régi keresztény hagyományokat idéző felvonuláson, és a RockGiovanni második előadásán is.
Vizuál

Frida Kahlo személyes tárgyai a Victoria és Albert Múzeumban

A Frida Kahlo: Making Her Self Up (Hogyan építette fel magát Frida Kahlo) című kiállítás több mint 200 tárgyat mutat be a művész mexikóvárosi szülőházából, a Kék Házból, ahol 1954-ben, 47 éves korában meghalt. Festményei július elején Budapestre érkeznek.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Színház interjú

„Egyszerre szívbemarkoló és komikus” – Interjú Horváth Csabával

Izgalmas és sűrű időszakot jelent a nyár a Forte Társulat számára: május végén mutatták be Az öngyilkos című fekete komédiát a Szkénében, majd fesztiválszereplés fesztiválszereplést ér. A társulat vezetőjével, Horváth Csaba rendező-koreográfussal beszélgettünk.
Színház óbudai társaskör

Óbudai Nyár az Óbudai Társaskör kertjében

Az elmúlt évek hagyományait folytatva idén nyáron is várja közönségét az Óbudai Nyár keretében az Óbudai Társaskör kertje.
Színház interjú

„Nevetsz, de közben akár sírhatnál is” – Interjú Vida Péterrel

Június 22-én, Az Anyám, a nyolcadik kerület! című előadással nyitja meg színházi idényét a Kultkikötő, ami egyben a darab ősbemutatója lesz. A „monoKRÓM KÁDdráma” főszerepét Vida Péter alakítja.
Színház poszt 2018

Székely Krisztát, Kováts Adélt és a kolozsvári társulatot is díjazta a POSZT

A XVIII. Pécsi Országos Színházi Találkozó szakmai, színész- és közönségzsűrije idén is döntött a fesztivál díjairól. A Kolozsvári Állami Magyar Színházé a legjobb előadásnak járó elismerés, a Fidelio támogatásával átadott legjobb 30 év alatti színésznőnek járó díjat Szakács Hajnalka vehette át. Íme a díjazottak listája!
Színház magazin

A néző bosszantása és kényeztetése – jegyzetek az idei POSZT-ról

Ha valaki valóban egy fesztiválra kíváncsi, arról szeretne összbenyomást kapni, leküzdhetetlen akadályokba ütközik. Csak látszólag egyszerű megoldás, hogy módszeresen végignézi valamennyi előadást.