Színház

Tarlós: "Bozsikot megfélemlítették"

2012.03.20. 15:22
Ajánlom
A táncművész, koreográfus, aki július 1-jétől venné át a Trafó Kortárs Művészetek Háza irányítását, lemondásáról levélben tájékoztatta Tarlós István főpolgármestert.

Bozsik Yvette Kossuth-díjas táncművész, koreográfus, a Trafó januárban kinevezett igazgatója már nem akarja irányítani a főváros fenntartásában működő kulturális intézményt, ezért levélben fordult Tarlós István főpolgármestrhez azzal a kéréssel, hogy mentsék fel a feladat alól. A Fővárosi Önkormányzat megerősítette: valóban érkezett levél Bozsik Yvette-től, amelyben felajánlotta lemondását. Mint fogalmaztak, "foglalkoznak a kérdéssel", tájékoztatást későbbre ígértek. A Bozsik Yvette Társulat művészeti titkára arról tájékoztatott, hogy hamarosan közleményt fognak kiadni a művésznő döntésének okairól. A Trafó Kortárs Művészetek Háza Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatói munkakörének betöltésére tavaly december 1-jéig két jelentkező adott be pályázatot: Bozsik Yvette mellett a Trafót 13 éve vezető Szabó György, aki mellett számos magyar és több külföldi művész is kiállt. A főváros végül Bozsik Yvette kinevezését támogatta, a táncművész az igazgatói posztot öt évre nyerte el.

Szabó György elmondta: hivatalosan nem értesítették a kijelölt igazgató lemondásáról. Amíg a fenntartótól, a Fővárosi Önkormányzattól más utasítást nem kapnak, tovább dolgoznak az évad befejezéséig, és a július 1-jei átadás-átvételre készülnek. A jelenlegi igazgató szólt arról is, hogy a helyzetnek demoralizáló hatása van, a legnehezebb együtt tartani a csapatot, hiszen senki nem tudja, hogy most mi lesz. Szabó György reményét fejezte ki: bármi is történjen, utána gyors döntések születnek. "Ha ez a hír igaz, szeptembertől nincs program, mert a mostani állománnyal mi nem terveztünk, hanem szabad kezet adtunk abban a következő vezetésnek, hogy a saját koncepcióját megvalósíthassa. Szabó György úgy vélekedett: valószínűleg a szakma nyomására döntött így Bozsik Yvette. Hozzátette: a szakma szerette volna megtudni, hogy milyen koncepciót valósítana meg a Trafóban az új vezető, mert a nyilvánosságra hozott pályázatából pontos elképzeléseit nem tudták kiolvasni.

A főpolgármester álláspontja szerint megfélemlítették Bozsik Yvette-t, aki emiatt nem veszi át a Trafó Kortárs Művészetek Háza irányítását. Tarlós István az InfoRádió Aréna című műsorában kedd este úgy fogalmazott, nincs oka nem gyanakodni, hogy a Bozsikot „egy bizonyos, önmagát liberálisnak nevező gondolkodói kör részéről olyan brutális és nemtelen támadások érték, hogy azt mondta: neki a családi élete, a gyerekei többet érnek annál, mint hogy kikészüljön". Bozsik Yvette levelére hivatkozva megjegyezte: a művészt „kicsinálták", mielőtt elfoglalhatta volna hivatalát. A városvezető közölte, hogy az intézmény vezetői posztjára szinte azonnal új pályázatot kell kiírni.

Programkereső

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Plusz

Ilyen volt a Sziget Fesztivál első két napja – Galéria

Szabadság, buli, önfeledt szórakozás, némi kultúrával megspékelve – a Sziget idén is hozza a formáját, a fesztiválozók pedig nagyon várták mindezt, főleg két év kihagyás után. Fura jelmezekbe bújt fiatalokból most sincs hiány, mindenki barátságos, és nagy csodálkozásunkra földön fetrengő fesztiválozókból is jóval kevesebbet láttunk, mint néhány évvel ezelőtt.
Színház

29 éves korában elhunyt Uszléber Ádám színpadtechnikus

A Komáromi Jókai Színház munkatársát hosszú betegség után, tragikusan fiatalon érte a halál – tudatta Facebookon a teátrum.
Vizuál

Elsőként Budapesten látható a rasszizmus elleni vándorkiállítás

A rasszizmus és a radikalizáció elleni harc fontosságára hívja fel a figyelmet egy bécsi vándorkiállítás, amely augusztus 23-tól lesz látható a budapesti Holokauszt Emlékközpontban. Az Osztrák Történelem Háza (hdgö) tárlatát a nagy nemzetközi sikerre való tekintettel világkörüli útra indították. "A radikalizáció bécsi modellje. Ausztria és a Soá" című kiállítást elsőként Budapesten mutatják be.
Klasszikus

Tihanyban lép fel a világhírű Marmen Quartet

A brit vonósnégyes első Magyarországi koncertjét adja az Esterházy Magyarország Alapítvány meghívására, az esemény a Harmónia a Vizek Felett III. – Bencés Zenei Ünnep programsorozat részeként valósul meg, és egyben tiszteleg Joseph Haydn előtt születésének 290. évfordulója alkalmából.
Plusz

Udvarlási tánc a Willendorfi Vénusz árnyékában – Programajánló a Sziget 3. napjára

Nem mindennapi udvarlási táncot láthatunk az olasz művész, Alessandro Sciaronni tolmácsolásában, amelyben szinte akrobatikus mozdulatokkal feszülnek egymáshoz a testek. Ha a táncból nem lenne elég, nézzük meg a Willany Leó előadását is, levezetésképpen pedig irány az ArtZone, ahol kollázsolhatunk, festhetünk és zenélhetünk is. Látogassatok el a Fidelio támogatásával megvalósuló színház- és táncplaccra augusztus 12-én is!

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Színház gyász

29 éves korában elhunyt Uszléber Ádám színpadtechnikus

A Komáromi Jókai Színház munkatársát hosszú betegség után, tragikusan fiatalon érte a halál – tudatta Facebookon a teátrum.
Színház felhívás

Alternatív színházi képzés vihet közelebb önmagunkhoz

A TIM Stúdió tréningjeinek résztvevői olyan szituációkat játszanak el, amelyek által újragondolhatják határaikat és színházi gyakorlatot szerezhetnek. A 2022/23-as évad jelentkezési időszaka már elindult.
Színház hír

Superbrands díjjal tüntették ki a Szegedi Szabadtéri Játékokat

A független szakértőkből álló zsűri idén másodszorra tüntette ki Magyarország legnagyobb szabadtéri színházát, így a Szegedi Szabadtéri Játékok tíz év után ismét Superbrands díjas.
Színház ajánló

Tizedszer is Színházi Szemle a Városmajorban

A közönség és a szakma által is kedvelt és elismert Városmajori Színházi Szemle versenyprogramja idén kibővült: augusztus 27. és szeptember 10. között hét nagyszerű vidéki és határon túli, valamint egy fővárosi, független előadás mutatkozik be a budapesti közönségnek.
Színház ajánló

Már próbálják a Koronázási Szertartásjátékot Székesfehérváron

Utoljára koronáznak Árpád-házi királyt a Nemzeti Emlékhelyen Székesfehérváron, III. András halálával ugyanis lezárult a magyar történelem egy korszaka.