Színház

Tarlós: "Bozsikot megfélemlítették"

2012.03.20. 15:22
Ajánlom
A táncművész, koreográfus, aki július 1-jétől venné át a Trafó Kortárs Művészetek Háza irányítását, lemondásáról levélben tájékoztatta Tarlós István főpolgármestert.

Bozsik Yvette Kossuth-díjas táncművész, koreográfus, a Trafó januárban kinevezett igazgatója már nem akarja irányítani a főváros fenntartásában működő kulturális intézményt, ezért levélben fordult Tarlós István főpolgármestrhez azzal a kéréssel, hogy mentsék fel a feladat alól. A Fővárosi Önkormányzat megerősítette: valóban érkezett levél Bozsik Yvette-től, amelyben felajánlotta lemondását. Mint fogalmaztak, "foglalkoznak a kérdéssel", tájékoztatást későbbre ígértek. A Bozsik Yvette Társulat művészeti titkára arról tájékoztatott, hogy hamarosan közleményt fognak kiadni a művésznő döntésének okairól. A Trafó Kortárs Művészetek Háza Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatói munkakörének betöltésére tavaly december 1-jéig két jelentkező adott be pályázatot: Bozsik Yvette mellett a Trafót 13 éve vezető Szabó György, aki mellett számos magyar és több külföldi művész is kiállt. A főváros végül Bozsik Yvette kinevezését támogatta, a táncművész az igazgatói posztot öt évre nyerte el.

Szabó György elmondta: hivatalosan nem értesítették a kijelölt igazgató lemondásáról. Amíg a fenntartótól, a Fővárosi Önkormányzattól más utasítást nem kapnak, tovább dolgoznak az évad befejezéséig, és a július 1-jei átadás-átvételre készülnek. A jelenlegi igazgató szólt arról is, hogy a helyzetnek demoralizáló hatása van, a legnehezebb együtt tartani a csapatot, hiszen senki nem tudja, hogy most mi lesz. Szabó György reményét fejezte ki: bármi is történjen, utána gyors döntések születnek. "Ha ez a hír igaz, szeptembertől nincs program, mert a mostani állománnyal mi nem terveztünk, hanem szabad kezet adtunk abban a következő vezetésnek, hogy a saját koncepcióját megvalósíthassa. Szabó György úgy vélekedett: valószínűleg a szakma nyomására döntött így Bozsik Yvette. Hozzátette: a szakma szerette volna megtudni, hogy milyen koncepciót valósítana meg a Trafóban az új vezető, mert a nyilvánosságra hozott pályázatából pontos elképzeléseit nem tudták kiolvasni.

A főpolgármester álláspontja szerint megfélemlítették Bozsik Yvette-t, aki emiatt nem veszi át a Trafó Kortárs Művészetek Háza irányítását. Tarlós István az InfoRádió Aréna című műsorában kedd este úgy fogalmazott, nincs oka nem gyanakodni, hogy a Bozsikot „egy bizonyos, önmagát liberálisnak nevező gondolkodói kör részéről olyan brutális és nemtelen támadások érték, hogy azt mondta: neki a családi élete, a gyerekei többet érnek annál, mint hogy kikészüljön". Bozsik Yvette levelére hivatkozva megjegyezte: a művészt „kicsinálták", mielőtt elfoglalhatta volna hivatalát. A városvezető közölte, hogy az intézmény vezetői posztjára szinte azonnal új pályázatot kell kiírni.

Programkereső

Legolvasottabb

Plusz

Újra színpadon - Így élték meg a művészek a visszatérést

A pandémia miatti leállás során nemcsak mi, nézők szoktunk el a személyes kulturális élményektől, de bizony a művészeknek is újra kellett tanulniuk a színpadi jelenlétet és a közönséggel történő találkozást. Ennek a folyamatnak a lelki oldaláról kérdeztük őket.
Vizuál

75 év után újra Magyarországon Courbet festménye

Magyar magángyűjtő vásárolta meg, így 75 év után újra Magyarországra került az egykori Hatvany-gyűjtemény jeles darabja, Gustave Courbet Fürdőzők az erdőben című festménye. Rövidesen a magyar közönség is láthatja az értékes alkotást.
Jazz/World

Kizökkenés a mából – Megjelent Orbán Bori első albuma

A Kaláka Kiadó gondozásában látott napvilágot Orbán Bori első lemeze Ma chanson címmel. Az album készüléséről, terveiről és vágyairól faggattuk a fiatal énekesnőt.
Plusz

A nyugalom fesztiválja vár a Káli-medencében

Pál István Szalonna és Bandája, Nagy Feró, Ferenczi György és a Pesti Rackák, a Szent Efrém Férfikar, a Fonó zenekar, de Pély Barna is ott lesz a Kőfeszten, aminek idén is a Káli-medence ad otthont augusztus 4. és 8. között. A fesztivál tíz településen, ingyenes programokkal várja az érdeklődőket.
Klasszikus

Középpontban Liszt Ferenc és Dukay Barnabás munkássága Pannonhalmán

Augusztus 27-29. között rendezik meg az Arcus Temporum Pannonhalmi Kortárs Művészeti Fesztivált, amelynek zenei gerincét idén Liszt Ferenc és Dukay Barnabás munkássága adja. A programot Klukon Edit és Ránki Dezső művészházaspár állított össze. 

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Színház hír

Öt nap alatt harminc műsor várta az érdeklődőket az első Déryné Fesztiválon

Július 18-án a Magyar Nemzeti Táncegyüttes Kárpátok visszhangja című táncelőadásával ért véget a július 14-18. között zajló Déryné Fesztivál, amelyet először rendeztek meg Sátoraljaújhelyen és környékén.
Színház gyász

Elhunyt Mihályi Gábor irodalomtörténész, színikritikus

Életének 99. évében, július 22-én meghalt Mihályi Gábor irodalomtörténész, színikritikus, Aranytoll-díjas lapszerkesztő és közíró – adta hírül a hvg.hu a család közlése nyomán. A nevéhez fűződik a Magyar Lettre International és az Európai Kulturális Füzetek alapítása is.
Színház hír

Nagy Péter István a legígéretesebb pályakezdő 2021-ben

A Színházi Kritikusok Céhe tagjainak szavazatai alapján idén Nagy Péter István kapja a legígéretesebb pályakezdő kategória díját, a szeptember 12-én a Bethlen Téri Színházban megrendezésre kerülő díjátadón.
Színház hír

Álló tapssal ünnepelték Mundruczó Kornél rendezését Avignonban

A jubileumi, 75. Avignoni Színházi Fesztiválon volt az első külföldi élő bemutatkozása Wéber Kata Czastki Kobiety című darabjának Mundruczó Kornél rendezésében
Színház ajánló

Erdélyi hét a Gyulai Várszínházban

Negyedik alkalommal rendezik meg augusztus 2-8. között Gyulán az Erdélyi Hét című színházi fesztivált.