Színház

Társadalmi problémákkal foglalkoznak a Katona József Színház új bemutatói

2022.03.03. 15:50
Ajánlom
Március első hetében három darab mutatkozik be a Katona József Színházban: a Cigány Mózes Kácsor Zsolt regényadaptációjaként egy bibliai történetre reflektál, a Főtitkárok Spiró György visszaemlékezéseiből inspirálódik, a Melancholy Rooms pedig a magányt tematizálja.

A március 3-i premier, a Cigány Mózes egy Genezis-történetből indul. Kácsor Zsolt azonos című regényének színpadi változata a teremtéstörténet különös, kavargó, mulatságos, „cigányos” olvasata.

Bezerédi Zoltán színházi monológja az adaptációt jegyző művész előadásában valósul meg, a kezdetet, a cigányok – fiktív – „teremtéstörténetét” állítva színpadra.

„Én csak annyit kértem Zolitól, kezeljen úgy, mint egy halott szerzőt”

– mondta egy interjúban a készülő műről Kácsor Zsolt.

274985868_10165976940625384_3116349615846659740_n-152218.jpg

Bezerédi Zoltán a Cigány Mózesben (Fotó/Forrás: Dömölky Dániel / Katona József Színház)

A március 4-i Főtitkárok a Rajk-per időszakát idézi meg, és a szerző, Spiró György valós élményein alapul, aki gyerekkorában szüleivel együtt nézte a tárgyalás közvetítését, és osztálytársaival együtt névre szóló meghívót kapott az újratemetésre.

Bár az iskolaigazgató akkor megtiltotta nekik, hogy elmenjenek, az élmény, valamint az ’50-es évek eseményei egy drámában öltöttek formát. Az előadás készítésébe a Katona József Színház a nézőket is bevonta, ikonikus, eredeti tárgyakat kértek a produkcióhoz.

A dráma szövege ráadásul csak részben Spiró György találmánya, a darab szereplői ugyanis eredeti mondataikkal jellemzik magukat.

Zsámbéki Gábor rendezésének szereplői Elek Ferenc, Fekete Ernő, Mészáros Béla, Rajkai Zoltán, Vajdai Vilmos, Vizi Dávid, Gloviczki Bernát és Jakab Balázs.

20220222_1155251-102619.jpg

Jelenet a Melancholy Roomsból (Fotó/Forrás: Katona József Színház)

Március 5-én párhuzamos magány-életekbe nyerhet betekintést a közönség Tarnóczi Jakab rendezésében, a Melancholy Roomsban. A rendező társadalmunk egyik jellemző jelenségét, a magányt mutatja meg, prózában és zenében elbeszélve.

A darab figurái társadalmunk tipikus alakjai, akiknek történetét az elmúlt időszak közös traumája inspirálta.

Az egyszereplős magánszínház olyan helyzetekben mutatják meg az embereket, melyeknek a valóságban nem lenne közönsége, miközben felteszi a kérdést, hogy mi okozza ezt a különös elszigetelődést, mi köti össze az embereket, és ezt a elzárkózó életmódot meddig lehet folytatni.

Szereplők: Dankó István, Lengyel Benjámin, Pálmai Anna, Rezes Judit, Szirtes Ági, Takátsy Péter, Tasnádi Bence, Bodnár Erika.

Fejléckép: Bezerédi Zoltán a Cigány Mózesben (fotó: Dömölky Dániel / Katona József Színház)

Melancholy Rooms: Tematizált magány a Katona színpadán

Kapcsolódó

Melancholy Rooms: Tematizált magány a Katona színpadán

Március 5-én mutatják be Tarnóczi Jakab rendezését, a Melancholy Rooms-t, amely a társadalmunk egyik legjellemzőbb jelenségét, a magányt tematizálja.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Vizuál

Az idei Berlinalén az is kiderült, hogy Martin Scorsese egy két lábon járó filmenciklopédia

A 74. Berlinale a megkezdett mederben folyt tovább: az elmúlt öt napban is maradt a határok és az aktuális társadalmi kérdések feszegetése.
Színház

Kétszemélyes tantermi előadás készült a Sorstalanságból a Katonában

A Gloviczki Bernát és Jakab Balázs előadásában látható színpadi adaptációt Bagossy Júlia rendezte. A bemutatót február 23-án tartják a Sufniban.
Klasszikus

Bach, Chopin és Schumann műveit szólaltatja meg Grigorij Szokolov a Müpában

Az orosz zongoraművész szólóestjén Johann Sebastian Bach négy duettje és c-moll partitája, Chopin mazurkái és Schumann Waldszenen (Erdei jelenetek) című műve hangzik el az MVM Koncertek – A Zongora sorozatban március 13-án a Müpában.
Vizuál

„Nem elég gondolni, tenni is kell” – fontos társadalmi ügyekről rendez kiállítást a Radnóti Színház

A társulat célja ráirányítani a figyelmet közös ügyeinkre, közelebb hozva, felnagyítva, kihangosítva azokat. Az előző évadban elindult kampány fotósorozatait Csoszó Gabriella készítette, a figyelemfelkeltő akció idén az újonnan szerződött színészek ügyeivel folytatódott.
Vizuál

Süveges Rita festőművész lett az Esterházy Art Award közönségdíjasa

A 2023-as Esterházy Art Award-díjhoz kapcsolódó kiállítás március 3-ig tekinthető meg a Ludwig Múzeumban, majd április közepén a kismartoni Esterházy-kastélyban is kiállítják a díjazott alkotók munkáit.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Színház ajánló

Kétszemélyes tantermi előadás készült a Sorstalanságból a Katonában

A Gloviczki Bernát és Jakab Balázs előadásában látható színpadi adaptációt Bagossy Júlia rendezte. A bemutatót február 23-án tartják a Sufniban.
Színház ajánló

Az orosz-ukrán háború kitörésének állít emléket a B32 és a TÁP Színház

A Ha háború lenne nálunk című felolvasó színházi produkciót a világhírű dán szerző, Janne Teller azonos című könyve alapján alkalmazták színpadra, az előadást most február 23-án három alkalommal is láthatja a közönség.
Színház ajánló

A Lavina című svéd filmből készül színpadi előadás Pelsőczy Réka rendezésében

A Lavinában a döntések súlyáról, a látszatboldogságról, a 40-es generációt érintő kérdésekről, középkorú férfiak és nők öndefiníciójáról, házastársaikhoz, partnereikhez és gyerekeikhez fűződő viszonyáról fanyar humorral és empátiával esik szó.
Színház interjú

Találkozni önmagunkkal: ez is egyfajta megváltás – interjú Gáspár Ildikóval a Bűn és bűnhődésről

Március 8-án mutatják be a Bűn és bűnhődést az Örkény István Színházban. Az előadás rendezőjével Dosztojevszkij leghíresebb regénye mellett a női karakterekről, önként vállalt szenvedésről és a színházak társadalmi szerepéről is beszéltünk.
Színház ajánló

Forradalomra uszít az óbudai tanár az Átriumban

A Hannibál tanár úr című, ikonikus Fábri Zoltán-film egy letűnt korszakot idéző történet, amelynek színpadi átdolgozása megdöbbentően pontos és különösen aktuális társadalmi látleletté vált napjainkban.