Színház

Társadalmunk gyengeségeinek analízise – Máté Gábor rendezésében készül az Orlai Produkció új bemutatója

2023.11.30. 13:50
Ajánlom
A Skorpió című előadás a közélet iránt érdeklődő, a színházban a társadalmi kérdések boncolgatását és a szarkasztikus humort kedvelő nézők számára lehet izgalmas választás. A Kerékgyártó István darabjából készülő produkció december 3-tól látható a Belvárosi Színházban.

Az Orlai Produkció repertoárja a kezdetek óta alapvetően kortárs művekre épül. A választás tudatos, hiszen a világról, amelyben élünk, érzéseinkről, a bennünket foglalkoztató dolgokról a legérvényesebben a kortárs drámák fogalmaznak, a színház pedig a párbeszéd helye – véli a produkciós iroda.

Kerékgyártó István állandó témái a karriertörténetek, a nagyon magasról az elképzelhetetlen mélybe való zuhanás, a hatalom és a pénz amorálissá tevő hatása. Új drámája, a Skorpió műfaját tekintve tragikomédia, amely látleletet ad jelünkről és közelmúltunkról. A 2000 és 2025 között játszódó családtörténetben egy nagyvállalkozó és fiai sorsának prizmáján át érthetjük meg a rendszerváltás máig ható ellentmondásosságát, amelynek sötét oldala a legújabb kori Magyarországra is árnyékot vet.

6M6C7017-134622.jpg

Kerékgyártó István a Skorpió próbáján (Fotó/Forrás: Takács Attila / Orlai Produkció)

Király Ferenc és fiainak sorsa egyszerre idézi a nagy klasszikusokat és a kortárs popkultúrát: valahol a Lear király, a Keresztapa és az Utódlás háromszögében helyezhető el.

„A Skorpió a gründerzeit győzteseiről szól, a győzelem minden gyomorforgató mocskával.

– fogalmaz Kerékgyártó István. – Mert ilyen időket élünk, a nagy győzelmek sok mocsokkal járnak. Majd – talán – a harmadik, negyedik vállalkozói generáció a morálra támaszkodva, tiszta lelkiismerettel hozhatja meg a döntéseit, úgy érve el saját boldogulását, hogy a közérdekekre is messzemenően figyelemmel lesz. Mint ma, mondjuk a svéd, a dán vagy a kanadai többgenerációs tőkések.”

6M6C7011-134622.jpg

Máté Gábor a Skorpió próbáján (Fotó/Forrás: Takács Attila / Orlai Produkció)

A Skorpió társadalmunk gyengeségeinek analízisét adja, ám a szerzőtől megszokott módon ebbe sok humor is vegyül, épp úgy, mint mindennapjainkba. A darab létrejöttében komoly szerepet játszott a kortárs magyar irodalomra érzékeny Máté Gábor rendező, aki Török Tamara dramaturggal együtt segítette a szerzőt. „Miközben az ember olvas egy darabot, még a kezdetleges állapotában is, vagy megjelennek a fejében színészek, vagy nem. Nekem megjelentek, és ezek a színészek jelentek meg. Ilyen esetben pedig nem is érdemes máshova elképzelni” – fogalmazott a szereposztás kapcsán

Máté Gábor, és azt is hozzátette, a Skorpió témáját, a hatalom, de a vezetői tisztség átadását illetően is van mondandója.

Az időben előre-hátra ugráló, ettől pedig egy lebilincselően izgalmas rejtvényhez hasonló tragikomédiát Mészáros Máté, Ullmann MónikaSchruff Milán, Járó Zsuzsa, Csonka András és Pataki Ferenc játsszák.

6M6C6982-134622.jpg

Schruff Milán, Csonka András, Mészáros Máté és Ullmann Mónika a Skorpió próbáján (Fotó/Forrás: Takács Attila / Orlai Produkció)

A bemutatót december 3-án tartják a Belvárosi Színházban. Decemberben 4-én, 5-én és 28-án látható, a januári előadások időpontjai: január 2., 15., 25., 30.

Fejléckép: Máté Gábor (fotó/forrás: Dömölky Dániel / Katona József Színház)

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Vizuál

Csák János: Demeter Szilárd hat intézményt összefogó közgyűjteményi központot vezet majd

Az M5 közszolgálati csatornának adott interjúban a kulturális és innovációs miniszter részletesebben is megindokolta, miért Demeter Szilárdot választotta a Magyar Nemzeti Múzeum élére, illetve bejelentette a Széchényi Ferenc Közgyűjteményi Központ létrejöttét.
Vizuál

Denis Villeneuve már a tökéletességet ostromolja – megnéztük a Dűne második részét

Az első fejezethez hasonlóan a Dűne: Második rész ugyancsak összművészeti remekmű lett, amelyben a szórakoztatás és a művészi koncepció varázslatos összhangba került. Denis Villeneue nagyeposza egy valódi audiovizuális orgia, amely minden alkotóelemében a tökéletességre törekszik.
Vizuál

Ingyenes művészettörténet kurzust indít a Képzőművészeti Egyetem középiskolásoknak

A tanfolyam márciusban indul, és május végéig folyamatosan be lehet kapcsolódni. A fiataloknak csupán regisztrálniuk szükséges a részvételhez.
Klasszikus

Kér egy csésze Bachot?

Az Anima Musicae Kamarazenekar rendhagyó Bach-estre hívja az érdeklődőket az Óbudai Társaskörbe március 21-én, a mester 339. születésnapja alkalmából.
Klasszikus

Tiszteletbeli lovagi címmel tüntették ki Vlagyimir Jurovszkij karmestert

A Bajor Állami Opera főzeneigazgatója és a Berlini Rádiózenekar művészeti vezetője tizenhárom évig vezette a Glyndebourne-i Operafesztivált, és tizenöt évig állt a Londoni Filharmonikus Zenekar élén.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Színház hír

Erdélyben is bemutatkozik Székely Csaba tízparancsolat ihlette darabja

Székely Csaba 10 című drámáját Rusznyák Gábor állítja színpadra a székelyudvarhelyi Tomcsa Sándor Színházban. A tízparancsolat ihlette alkotás tíz magányos ember fokozatosan kibomló, egymást keresztező élettörténetét mutatja be.
Színház ajánló

Cseke Péter viszi színre a Játékszín magyarországi bemutatóját

Április 6-án Cseke Péter rendezésében, Hernádi Judit, Horváth Lili és Nagy Sándor főszereplésével mutatja be a Rém rendes vendég című komédiát a Játékszín.
Színház hír

Átadták a Kortárs Magyar Dráma-díjat: Pintér Béla és Horváth János Antal az idei kitüntetettek

A Radnóti Zsuzsa dramaturg alapította elismerést idén Pintér Béla érdemelte ki több évtizedes munkásságáért és színpadi szövegeiért. Különdíjat kapott Horváth János Antal, a Loupe Színházi Társulás alapítótagja.
Színház ajánló

Miért kell eljutni a tragédiáig? – Budaörsön rendezi meg a Hamletet Alföldi Róbert

Megtartották a h.ml.t. című előadás próbáját. Shakespeare drámáját április 20-án mutatják be a Budaörsi Latinovits Színházban, de a premiert még megelőzi egy nyílt próba márciusban, a Színházak Éjszakáján.
Színház ajánló

Krabat a Fekete Malomban – a német ifjúsági irodalom egyik legnépszerűbb művét mutatja be a Budapest Bábszínház

Otfried Preuβler filmen és színpadon is többször feldolgozott, klasszikus történetének vadonatúj színpadi változatát mutatja be a Budapest Bábszínház március 2-án Hegymegi Máté rendezésében.