Színház

Társadalom, problémák

2008.06.01. 00:00
Ajánlom
A meleg nem csillapodik, de szerencsére van előle menekvés: hűtött színháztermekbe kell menni. Akár könnyed nyáresti szórakozásért, akár komoly társadalmi-politikai mondanivalóért. Még mindig a Sterijáról.

A Még egyszer hátulról, Michael Frayn vígjátéka, a színházcsinálásról szól, általában tuti siker – ehhez azonban jó rendezői ritmusérzék szükséges, valamint az, hogy valamelyik előző életében közlekedési rendőr legyen, mert egyébként az ajtók és szardíniák komédiája nehezen bonyolítható le. Puskás Zoltánban mindez megvan, és a szereplők sem vétenek a kresz szabályai ellen. Igaz, a harmadik felvonásról (tehát a darabbeli előadás teljes széteséséről) nem sok fogalmam van, ugyanis az a berlini Ernst Busch Schule - a német színészképzés egyik fellegvára -, végzőseinek produkciójával esett egybe, amelynek egy teljesen átlagos gimnáziumban találtak helyet. Arról, hogy az épület körülbelül kétszáz fő befogadására alkalmas pöpec kis színháztermet rejt, még a színházzal foglalkozó újvidékiek sem tudtak. (Tavaly ugyanilyen meglepetés volt nekik az, hogy egy irodaházban is van ám színházterem. Annak kialakítása az Örkény Színházat idézi, székei azonban jóval kényelmesebbek.)


Liebe 1968 - jelenet

A Liebe 1968-at egy 27 éves fiatalember rendezte, színészei nála is fiatalabbak. Mit gondolnak ma, 40 évvel később a párizsi diáklázadásokról és általában a ’68-as nemzedékről? Mert kiábrándultak belőlük. Megkérdőjelezik azt, hogy a generáció ideái elérték a megvalósíthatósági küszöböt, sőt komolyan elítélik az erőszakot. És mintha halványan azt is sejtetnék, hogy a lassan nagyszülőkké váló egykori egyetemisták mai konformizmusa az egykori elvek arculcsapás, tahát még nevetségessé is váltak az évek során. A rendező, Alexander Charim, bécsi születésű, asszisztált Zadeknek és Bondynak. Maga írta a darabot, amelyben Garrell, Godard és Eustache filmjeiből idéz. A sajtóbeszélgetésen a német értelmiség kritikai szerepéről beszél.

Hogy az pontosan mit is jelent, másnap szegény Thomas Ostermeier nem tudja, és meglepetten néz a tolmácsra, vajon mit jelent a kérdés. Aztán előjön a közhelyekkel, de látható rajta, hogy este 11-kor szívesebben beszélne a berlini Schaubühne Ravenhill-ősbemutatójáról, amit ráadásul egy másik előadással (Martin Crimp Városa) párban játszanak, s különlegességéként itt önállóan adtak elő. Ráadásul szegény tolmács sem áll a helyzet magaslatán, mert a számára teljesen ismeretlen neveket nem jegyzi meg, s Ostermeier orra alá nyomva a mikrofont arra kéri, szúrja be a mondat megfelelő helyeire Peter Stein vagy épp Jörg Gosch nevét.


The Cut - jelenet

Hogy a The Cut egész pontosan milyen transzplantációhoz szükséges vágásra utal, nem tudjuk meg, annyi bizonyos, hogy a darab negatív utópia a ma társadalmáról. Amit a színpadon látunk a szürke konténerben elrejtett dobogón egy asztal és két szék segítségével, továbbá öt színész által, az a szöveg nagyon pontos, hideg, érzelemmentes olvasata.

Éjfél tájban már egészen elviselhető az idő, ám a főtéren még mindig forró a hangulat. Egy harmincötnek sminkelt, de a vastag festékréteg mögött legalább hatvan évet tudható ex-jugoszláv díva szórakoztatja a népet. A koncert után bokáig gázolni a literes sörösflakonokban.

Programkereső

Legolvasottabb

Klasszikus

Muzsika a vizek felett – séta a hamburgi Elbphilharmonie-ban

Januárban lesz öt éve, hogy megnyitotta kapuit Európa egyik legkülönlegesebb koncertterme, a hamburgi Elbphilharmonie. A hullámokat formázó épület egy pompás akusztikájú, nagy koncerttermet és egy kisebb kamaratermet rejt magában.
Jazz/World

„Mecky, drága, jó utat!” – Pályatársai búcsúznak Kóbor Jánostól

December 6-án elhunyt az Omega legendás énekese, Kóbor János, akit egy hónapja szállították kórházba koronavírus-fertőzéssel. Menedzsere később megerősítette: covid okozta szövődmények vezettek a zenész halálához. Kóbor Jánost pályatársai és számos közéleti személy gyászolja.
Színház

Így adott interjút Blaha Lujza

A Bohémvilág 1919. december 27-i számában érdekes szöveggel találkozhattak a korabeli olvasók: maga Blaha Lujza kért helyreigazítást egy állítólagos nyilatkozata kapcsán.
Vizuál

Restaurálták a Barcsay-mozaikokat

Az alkotás eredetileg az 1974-ben megnyitott Újpesti Gyógyfürdő és Uszoda emeleti várakozó terének két szemközti falát díszítette, megújult formájában a Csillaghegyi Strandfürdő éke lett.
Zenés színház

„Az éneklés felemeli a lelket” – 70 éves Pitti Katalin

A legendás énekesnőt születésnapja alkalmából egy csokorra való felvételével köszöntjük, melyek között emblematikus szerepei és ritkaságok egyaránt meghallgathatók.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Színház videó

Koltai Róbert megható karácsonyi kisfilmben mutatja meg, mi a szeretet

A karácsony hangulatát idézi meg az az osztrák Magenta Telekom mobilszolgáltató Youtube-csatornájára felkerült reklám, melynek főszerepében Koltai Róbert az országot átutazva elindul, hogy meglepje unokáját.
Színház hír

Idén is négy színművészt jutalmaznak Aase-díjjal

Sallai Virág, a Kolibri Színház, Unger Pálma, a Pécsi Nemzeti Színház, Gelányi Imre, a Látókép Ensemble és Tóth Károly, a nyíregyházi Móricz Zsigmond Színház színművésze kapja idén a színházi epizódszerepekért járó Aase-díjat.
Színház magazin

Így adott interjút Blaha Lujza

A Bohémvilág 1919. december 27-i számában érdekes szöveggel találkozhattak a korabeli olvasók: maga Blaha Lujza kért helyreigazítást egy állítólagos nyilatkozata kapcsán.
Színház portré

„Az operettek a szüleim, a musicalek pedig a férjeim” – 90 éve született Galambos Erzsi

Balerinának készült, az operettek és musicalek koronázatlan királynője lett. Már gyerekkorában megtalálták a kisebb szerepek, később pedig olyan színészlegendákkal lépett színpadra, mint Somlay Artúr, Básti Lajos, Latabár Kálmán vagy Honthy Hanna. 1931. december 5-én született Galambos Erzsi.
Színház hír

Wunderlich Józsefet két hétre felfüggesztette a Vígszínház

Ahogyan beszámoltunk róla, Wunderlich József a múlt héten többször is nyilvános Facebook-posztban kritizálta a Vígszínház vezetőségét, bírálta a Covid-ellenes intézkedéseket, illetve egy kolléganőjével szembeni bánásmódot. A színház belső vizsgálat lefolytatása mellett döntött.