Színház

Társadalomkritikus drámák a Szkénében

2021.10.04. 12:10
Ajánlom
Budapesten ezúttal három erősen társadalomkritikus kamaradrámával vendégszerepel a temesvári Csiky Gergely Állami Magyar Színház. A Kenyérrel a zsebben, az Apró kozmikus félreértés illetve a Burundanga, avagy a maszk, a baszk meg a cucc című produkciójuk is egyaránt a kisember mély, belső konfliktusait veszi górcső alá, amelyek a Szkéné színpadán megtekinthetők.

A Franciaországban élő világhírű román író, Matei Vişniec neve már ismert a Szkéné nézői számára, hiszen III. Richárd betiltva című drámáját 2020-tól nagy sikerrel játssza a Vádli Alkalmi Színházi Társulás. Történetei rendszerint a román kommunista diktatúra alaptapasztalataiból táplálkoznak, nem véletlen, hogy a cenzúra minden művét betiltotta – ám a szerző szerint ez a betiltás is csak azt igazolja vissza, hogy drámái milyen sikeresen is leplezik le Románia abszurditásait. Állítása igazoltnak is bizonyul, hiszen a rezsim bukását követően mindösszesen 30 darabját mutatták be szülőhazájában.

Életem felét egy diktatórikus rezsimben töltöttem, az utóbbi harminc évet pedig a demokráciában. Ne legyenek illúzióink, Kelet-Európát, Romániát ma is a Balkán népének tekintik Nyugaton. Az elszakadás, a lemaradás élménye történelmi hagyomány mind a románoknak, mind a magyaroknak. - mondta el Matei Vişniec

A Kenyérrel a zsebben ugyancsak az abszurd perspektívájából mutat rá a fogyasztói társadalom tehetetlenségére és cselekvésképtelenségére.

A két szereplő látszólag hétköznapi, egy kiszáradt kút mellett lefolytatott vitája ugyanis hamar elveszíti a tér és az idő biztosnak hitt viszonyítási pontjait: egyre erősebben mosódnak el a határok a kint és a bent, a fent és a lent között, miközben a jelentéktelennek tetsző mondatok között mégiscsak mérlegre kerül a személyes szabadság és a döntési lehetőség kérdése.

Kenyer_KissAttila_MolnosAndrasCsaba_03_foto_BiroMarton_web-110410.jpg

Kenyérrel a zsebben (Fotó/Forrás: Szkéné Színház)

Az egyfelvonásos előadást a temesvári színház két színésze, Kiss Attila és Molnos András Csaba vitte színre.

Mindkét alkotót szoros viszony fűzi a zenéhez, illetve a zenés színházhoz, így nem csoda, hogy zeneszerzőnek a többszörösen díjazott – Magyarországon mind a POSZT-on, mind a 2019-es Színikritikusok Díjátadóján elnyerte a legjobb zeneszerzői munkáért járó elismerést – Cári Tibort kérték fel. A produkció díszlet- és jelmezterveit a színház állandó munkatársa, Albert Alpár jegyzi. Matei Vişniec istenkereső komédiáját október 21-én két alkalommal, öttől illetve nyolctól lehet megtekinteni.

November 5-én ugyancsak két alkalommal látható a temesvári színház következő vendégjátéka, az Apró kozmikus félreértés Csábi Anna rendezésében.

Teatru-65-110423.jpg

Apró kozmikus félreértés (Fotó/Forrás: Szkéné Színház)

Az előadás alapja Forgách András 12 nő voltam című kötete, amelyből ezúttal négy történet bontakozik ki a közönség előtt: Lőrincz Rita a Habfürdő, Csábi Anna A madárkülsejű kutya, aki szereti a hazáját, Tankó Erika az Apró kozmikus félreértés, Borbély B. Emília pedig A tizenkettedik novella hősét alakítja.

A produkció érdekessége, hogy eredetileg felolvasószínháznak készült, ám az alkotók annyira megszerették a szöveget és a közös munkát, hogy Albert Alpár látványtervezővel, Constantin Coadă zeneszerzővel és Gidó Zoltán fénytervezővel együtt létrehozták az egész estés előadást is.

A darab – miközben komoly témákat feszeget – mégis könnyed, humoros maradt, mert az irónia jó ízléssel jelenik meg az előadásban. Az Apró kozmikus félreértés című előadásban van útkeresési, karrier, szerelmi és párkapcsolati téma. A különböző női karakterek egy-egy típust képviselnek, helyenként parodisztikus módon, de bőven a jó ízlés határán belül. És persze a férfiak sem maradnak ki az ironizálásból.

November 6-án ugyancsak Csábi Anna egyik rendezése, a Burundanga, avagy a maszk, a baszk meg a cucc érkezik Temesvárról. A nemzetközileg is elismert katalán író, Jordi Garcelan talán legismertebb munkája az itthon is sokat játszott Grönholm-módszer, amely Baksa Imre rendezésében a Szkénében is műsoron volt.

LP4_1427-110436.jpg

Burundanga, avagy a maszk, a baszk meg a cucc (Fotó/Forrás: Szkéné Színház)

A Burundanga… a Grönholm-módszerhez hasonlatosan békapesrektívából mutatja meg a mindenkit érintő társadalmi dinamikákat, az apropót ezúttal egy konkrét politikai mozgalom, az ETA, vagyis a baszk nemzeti függetlenségért küzdő terrorszervezet szolgálja.

A történet természetesen sok szempontból elrugaszkodik a konkrét, valós cselekményektől, közege mégis olyan világot idéz, amely nagyon is ismerős lehet.

"Mikor véletlenül elolvastam ezt a drámát, azonnal beleszerettem. Mi Temesváron alapvetően komoly előadásokat játszunk, ütközik művészetpolitikánkkal a szórakoztató előadás gondolata, ugyanakkor hiányzik a színészeknek az önfeledt játék.

Ebben a drámában egy nagyszerű lehetőséget láttam, hiszen úgy szórakoztat, hogy közben igen fontos társadalmi problémáknak mutat görbe tükröt anélkül, hogy didaktikussá válna.

– nyilatkozta Csábi Anna, az előadás rendezője a szinhaz.org-nak.

LP4_1343-110715.jpg

Burundanga, avagy a maszk, a baszk meg a cucc (Fotó/Forrás: Szkéné Színház)

Csábi Anna ezúttal Lőrincz Ritával, Keresztes Ágnessel, Csata Zsolttal, Orbán Zsolttal és Rappert-Vencz Gáborral dolgozott együtt a már számos fesztiválsikert bezsebelő előadáson: Magyarországon a Vidor Fesztiválra, illetve a Thália Színházban megrendezett Határon Túli Magyar Színházak Szemléjére is meghívást kapott. Az előadás november 6-án két alkalommal látható a Szkénében.

Fejléckép: Apró kozmikus félreértés (forrás: Szkéné Színház)

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Klasszikus

Nagy oratóriumokat játszik a Zeneakadémián a Haydneum

Meghirdette 2024/25-ös évadát a Magyar Régizenei Központ, a jövőre különösen nagyszabású Zeneakadémia Bérlet mellett továbbra is lesz Őszi, illetve Egyházzenei Fesztivál, és a fortepianót a középpontba állító sorozatukat is folytatják.
Könyv

„A gyermeknevelésnél is fontosabb lesz a szülőnevelés” – Steigervald Krisztián a Lírástudók vendége

Közgazdászként fordult a figyelme a pszichológia felé, az utóbbi hónapokban pedig a bestsellerlistára is felkúszott Generációk harca a figyelemért című könyvével. Podcastunkban Steigervald Krisztiánnal beszélgetett Grisnik Petra.
Zenés színház

Történelmi pszichothriller operai köntösben – közeleg a Borisz Godunov bemutatója

A Kossuth-díjas Bretz Gábor címszereplésével viszi színre április 27-én a Magyar Állami Operaház Muszorgszkij Borisz Godunov című alkotását, amely az 1869-es ősváltozatban először hangzik el Magyarországon.
Vizuál

Fellini klasszikusait vetítik a Puskinban

Május 2. és 23. között az olasz filmművészet egyik legjelentősebb rendezőjének három alkotását vetítik a budapesti Puskin Moziban. A közönség újra nagyvásznon élheti át Az édes élet, a 8 és ½, valamint az Amarcord című filmeket.
Könyv

All You Need Is Love – új könyv jelent meg a Beatlesről

A kötetben korábban nem publikált interjúkon keresztül ismerhetjük meg egyebek közt a banda feloszlásának okait is. Ötven évvel mozis bemutatása után májustól egy streaming szolgáltáson ismét látható lesz az együttesről készült Let It Be című dokumentumfilm.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Színház ajánló

April De Angelis: Színésznők – továbbra is műsoron a Pinceszínház előadása

Az idei évad nagy sikerű előadása a Színésznők Sztarenki Pál különleges rendezésében. Minden szempárt a színpadra szegez, lényeges mondanivalója a mai társadalom embereinek is fontos üzenetet hordoz.
Színház ajánló

Megtartotta tavaszi bemutatóit a Loupe Színházi Társulás

A csapat elsőként a Lányok, fiúk! című monodrámát mutatta be Lovas Rozi főszereplésével, az előadás a családon belüli erőszak témájára reflektál. Áprilisban pedig A kezdet/vége című produkció is debütált, amelyet Sean O’Casey műve nyomán Horváth János Antal írt és rendezett.
Színház hír

Telex: Szexuális zaklatás ügyében folyik vizsgálat az SZFE-n

A lap értesülései szerint az egyetemen belső vizsgálat indult, mivel egy osztályvezető férfitanár meg nem engedhető kommentárokkal illette a diáklányok külsejét, alakját. Cikkünk frissült az SZFE reakciójával!
Színház ajánló

A vég kezdete? – vérbeli házastársi dráma debütál a Rózsavölgyi Szalonban

Új bemutatóval ünnepli alapításának tizenkettedik évfordulóját a Rózsavölgyi Szalon. Kovács Patrícia és Schmied Zoltán főszereplésével, Dicső Dániel rendezésében mutatják be David Eldridge Bármit mondhatsz című darabját április 11-én.
Színház interjú

Nincs ideális pillanat – interjú Horváth Patríciával, a HATAN Társulat alapító tagjával

Horváth Patrícia férjével, Nyári Zoltán operaénekessel közösen két évvel ezelőtt indította el független magánszínházi formációját, a HATAN Társulatot. Az alapító páros női tagjával a színházcsinálás fenséges és kevésbé dicsőséges pillanatairól is beszélgettünk.