Színház

Társadalomkritikus drámák a Szkénében

2021.10.04. 12:10
Ajánlom
Budapesten ezúttal három erősen társadalomkritikus kamaradrámával vendégszerepel a temesvári Csiky Gergely Állami Magyar Színház. A Kenyérrel a zsebben, az Apró kozmikus félreértés illetve a Burundanga, avagy a maszk, a baszk meg a cucc című produkciójuk is egyaránt a kisember mély, belső konfliktusait veszi górcső alá, amelyek a Szkéné színpadán megtekinthetők.

A Franciaországban élő világhírű román író, Matei Vişniec neve már ismert a Szkéné nézői számára, hiszen III. Richárd betiltva című drámáját 2020-tól nagy sikerrel játssza a Vádli Alkalmi Színházi Társulás. Történetei rendszerint a román kommunista diktatúra alaptapasztalataiból táplálkoznak, nem véletlen, hogy a cenzúra minden művét betiltotta – ám a szerző szerint ez a betiltás is csak azt igazolja vissza, hogy drámái milyen sikeresen is leplezik le Románia abszurditásait. Állítása igazoltnak is bizonyul, hiszen a rezsim bukását követően mindösszesen 30 darabját mutatták be szülőhazájában.

Életem felét egy diktatórikus rezsimben töltöttem, az utóbbi harminc évet pedig a demokráciában. Ne legyenek illúzióink, Kelet-Európát, Romániát ma is a Balkán népének tekintik Nyugaton. Az elszakadás, a lemaradás élménye történelmi hagyomány mind a románoknak, mind a magyaroknak. - mondta el Matei Vişniec

A Kenyérrel a zsebben ugyancsak az abszurd perspektívájából mutat rá a fogyasztói társadalom tehetetlenségére és cselekvésképtelenségére.

A két szereplő látszólag hétköznapi, egy kiszáradt kút mellett lefolytatott vitája ugyanis hamar elveszíti a tér és az idő biztosnak hitt viszonyítási pontjait: egyre erősebben mosódnak el a határok a kint és a bent, a fent és a lent között, miközben a jelentéktelennek tetsző mondatok között mégiscsak mérlegre kerül a személyes szabadság és a döntési lehetőség kérdése.

Kenyer_KissAttila_MolnosAndrasCsaba_03_foto_BiroMarton_web-110410.jpg

Kenyérrel a zsebben (Fotó/Forrás: Szkéné Színház)

Az egyfelvonásos előadást a temesvári színház két színésze, Kiss Attila és Molnos András Csaba vitte színre.

Mindkét alkotót szoros viszony fűzi a zenéhez, illetve a zenés színházhoz, így nem csoda, hogy zeneszerzőnek a többszörösen díjazott – Magyarországon mind a POSZT-on, mind a 2019-es Színikritikusok Díjátadóján elnyerte a legjobb zeneszerzői munkáért járó elismerést – Cári Tibort kérték fel. A produkció díszlet- és jelmezterveit a színház állandó munkatársa, Albert Alpár jegyzi. Matei Vişniec istenkereső komédiáját október 21-én két alkalommal, öttől illetve nyolctól lehet megtekinteni.

November 5-én ugyancsak két alkalommal látható a temesvári színház következő vendégjátéka, az Apró kozmikus félreértés Csábi Anna rendezésében.

Teatru-65-110423.jpg

Apró kozmikus félreértés (Fotó/Forrás: Szkéné Színház)

Az előadás alapja Forgách András 12 nő voltam című kötete, amelyből ezúttal négy történet bontakozik ki a közönség előtt: Lőrincz Rita a Habfürdő, Csábi Anna A madárkülsejű kutya, aki szereti a hazáját, Tankó Erika az Apró kozmikus félreértés, Borbély B. Emília pedig A tizenkettedik novella hősét alakítja.

A produkció érdekessége, hogy eredetileg felolvasószínháznak készült, ám az alkotók annyira megszerették a szöveget és a közös munkát, hogy Albert Alpár látványtervezővel, Constantin Coadă zeneszerzővel és Gidó Zoltán fénytervezővel együtt létrehozták az egész estés előadást is.

A darab – miközben komoly témákat feszeget – mégis könnyed, humoros maradt, mert az irónia jó ízléssel jelenik meg az előadásban. Az Apró kozmikus félreértés című előadásban van útkeresési, karrier, szerelmi és párkapcsolati téma. A különböző női karakterek egy-egy típust képviselnek, helyenként parodisztikus módon, de bőven a jó ízlés határán belül. És persze a férfiak sem maradnak ki az ironizálásból.

November 6-án ugyancsak Csábi Anna egyik rendezése, a Burundanga, avagy a maszk, a baszk meg a cucc érkezik Temesvárról. A nemzetközileg is elismert katalán író, Jordi Garcelan talán legismertebb munkája az itthon is sokat játszott Grönholm-módszer, amely Baksa Imre rendezésében a Szkénében is műsoron volt.

LP4_1427-110436.jpg

Burundanga, avagy a maszk, a baszk meg a cucc (Fotó/Forrás: Szkéné Színház)

A Burundanga… a Grönholm-módszerhez hasonlatosan békapesrektívából mutatja meg a mindenkit érintő társadalmi dinamikákat, az apropót ezúttal egy konkrét politikai mozgalom, az ETA, vagyis a baszk nemzeti függetlenségért küzdő terrorszervezet szolgálja.

A történet természetesen sok szempontból elrugaszkodik a konkrét, valós cselekményektől, közege mégis olyan világot idéz, amely nagyon is ismerős lehet.

"Mikor véletlenül elolvastam ezt a drámát, azonnal beleszerettem. Mi Temesváron alapvetően komoly előadásokat játszunk, ütközik művészetpolitikánkkal a szórakoztató előadás gondolata, ugyanakkor hiányzik a színészeknek az önfeledt játék.

Ebben a drámában egy nagyszerű lehetőséget láttam, hiszen úgy szórakoztat, hogy közben igen fontos társadalmi problémáknak mutat görbe tükröt anélkül, hogy didaktikussá válna.

– nyilatkozta Csábi Anna, az előadás rendezője a szinhaz.org-nak.

LP4_1343-110715.jpg

Burundanga, avagy a maszk, a baszk meg a cucc (Fotó/Forrás: Szkéné Színház)

Csábi Anna ezúttal Lőrincz Ritával, Keresztes Ágnessel, Csata Zsolttal, Orbán Zsolttal és Rappert-Vencz Gáborral dolgozott együtt a már számos fesztiválsikert bezsebelő előadáson: Magyarországon a Vidor Fesztiválra, illetve a Thália Színházban megrendezett Határon Túli Magyar Színházak Szemléjére is meghívást kapott. Az előadás november 6-án két alkalommal látható a Szkénében.

Fejléckép: Apró kozmikus félreértés (forrás: Szkéné Színház)

Programkereső

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Zenés színház

Elhunyt Jürgen Flimm

A neves színházi és operarendezőt, a Salzburgi Ünnepi Játékok és a Berlini Állami Opera egykori vezetőjét február 4-én, életének nyolcvankettedik évében érte a halál.
Jazz/World

Beyoncé megdöntötte Solti György Grammy-rekordját

Az amerikai énekesnő immár harminckét díjjal büszkélkedhet, ezzel neki van a legtöbb Grammyje. A legjobb album díját Harry Styles kapta meg a Los Angeles-i ceremónián.
Vizuál

Dürertől Picassón át Damien Hirstig – A grafika történetének hatszáz évét öleli fel a bécsi Albertina három új kiállítása

Három kiállítását is a grafikának szenteli a bécsi Albertina: a Dürer.Munch.Miró című tárlat már látogatható, februárban nyílik az Andy Warhol bis Damien Hirst című kiállítás, márciusban pedig Picasso műveit mutatják be.
Plusz

„A jövő itt van és sose lesz vége!” – így született a legendás Mocskos idők című Európa Kiadó-dal

Az Európa Kiadó énekes-gitárosát, Menyhárt Jenőt kérdeztük arról, hogyan született az egyik leghíresebb daluk, amely A besúgó című sorozat főcímdalaként vált még népszerűbbé egy új generáció körében.
Klasszikus

44 formációból választották ki a legjobbakat a Weiner Leó Országos Kamarazene Versenyen

A megmérettetés január 30. és február 5. között zajlott a Zeneakadémia Weiner Kuratóriuma támogatásával és a Kamarazene Tanszék szervezésében, a legjobbakat három kategóriában díjazták.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Színház ajánló

Bécsig kell annak menni, aki színpadon akarja látni a Meseország mindenkié című mesekönyvet

Pille Tamás színművész miután többször próbálkozott sikertelenül magyarországi színházakban színre vinni a hazánkban komoly politikai purparlét kiváltó mesekötetet, végül egy magyar nyelven játszó bécsi teátrumban talált partnert a színrevitelhez.
Színház magazin

„Soha nem kellett méltatlan dolgot elvállalnom” – Moór Marianna 80 éves

Bakfisként 8750 kislány közül választották ki egy filmfőszerepre, amit több mint harminc filmes alakítás és száznál is több színházi bemutató követett. Moór Marianna életműve gazdag és teljes. A színésznő február 5-én tölti be a 80. életévét.
Színház magazin

„Mindig is nagyobb volt bennem a színház utáni alázat, mint az önmutogatásra való késztetés" – Sunyovszky Szilvia 75 éves

A Kossuth-díjas színésznő február 2-án ünnepli a 75. születésnapját. Noha a színészi pályát több, mint 30 éve diplomáciai és politikusi munkára váltotta, így is nyomot hagyott a hazai színházi és filmes életben.
Színház hír

A STEREO AKT kulturális műhelyt és közösségi teret nyit

A független alkotócsoport a VIII. kerületben talált otthonra. A jövőben alkotóműhelyként és befogadóhelyként is üzemelő STEREO Művház átalakítása még javában tart: az első ütem befejezéséhez közösségi támogatási kampányt indítottak. 
Színház ajánló

Menni kéne… – amire februárban beindulunk

Van, ahová a színészek, máshová a rendező, megint máshová az izgalmasnak ígérkező színházi nyelv csalogat be – legyen az dráma, thriller vagy olyan előadás, aminek a műfaja most még nem is tudható biztosan.