Színház

Tartuffe onlájn

2010.10.03. 08:00
Ajánlom
Ha a Tartuffe ma játszódna, könnyen lehet, hogy skype-on bonyolódnának a családi viták. Webkamerás előadás az RS9-ben és a Mai Manó Házban.

Dunajcsik Mátyás kortárs író által bravúrosan újraírt verziója az eredeti Molière műnek. Az előadás két helyszínen (RS9 Színház és a Mai Manó Ház) egyszerre zajlik, és az 5 szereplő élő internetes kapcsolatban állnak egymással. Orgon kiküldi lányát, Mariane-t Párizsba Tartuffe-höz és már "skype"-on közli vele, hogy a lány onnan nem térhet haza, mert az útjának valódi célja, hogy megházasodjon. A webkamerákon át vetített képeket a másik helyszín projektoros kivetítőn követheti. A tartuffe-i kétszínűség az előadásban összekapcsolódik az internet hatalmával. Mit lát a kamera, mit rejt el, szemfényvesztés és információ töredékek - rengeteg manipulációs lehetőség. Egy színházi előadás és egy élő filmforgatás egyben. A kapcsolat olykor megszakad, és az előadás a két helyszínen párhuzamosan gördül tovább, míg újra össze nem kapcsolódik. Az egész technikai rendszer a Magyar Telekom támogatásával készült. A nézők dönthetnek, hogy melyik helyszínen akarják megnézni az előadást, Párizsban, a Mai Manó Ház Napfény termében vagy Budapesten, az RS9 Színház pincéjében.

Tervbe van véve, hogy az előadás - a két mobil kamerán keresztül - élőben is követhető legyen az interneten, így lehetőség nyílna közvetíteni a színházat olyan rétegeknek is, akiket nem lehet a számítógép mellől kirobbantani.

T@rtuffe - okóber 6. 7., 20:00 - RS9 Színáz, Mai Manó Ház - rend.: Vékes Csaba; zene: Rubik Ernő Zoltán; látvány: Korai Zsolt; szereplők: Felhőfi-Kiss László, Fazakas Júlia, Valcz Péter, Sipos Eszter, Horváth Kristóf

Programkereső

Legnépszerűbb

Zenés színház

Díjakkal ismerte el művészei munkáját az Operaház

A 2017/18-es évad zárásaként a Csillagóra Gálaesten az intézmény legrangosabb kitüntetéseit adták át, először jutalmazva Balett- és Énekkari Kamaraművészt is.
Klasszikus

Horgas Eszter és Vásáry Tamás Budapest díszpolgára lett

A kitüntetés posztumusz díjazottja Burger Barna fotóművész és Hazay István Kossuth-díjas geodéta, az MTA tagja.
Klasszikus

Kiállítás nyílik Bősze Ádám antikváriumának kottagyűjteményéből

Sopronban, az Ünnepi Hetek Alkalmából nyílik meg Bősze Ádám Zenei Antikváriumának kiállítása, amely a két háború közötti különleges kottacímlapjait mutatja meg az érdeklődőknek.
Jazz/World

„Rockopera, csak nem rock és nem opera”

Izgalmas programzenei kísérletbe fogott a Premecz Mátyás Hammond orgonista vezette, idén 10 éves Kéknyúl Band: a bűnügyi filmek világát idézik meg a Müpa színpadán június 20-án, olyan vendégszólistákkal, mint Palya Bea és Sena. Erről kérdeztük Premecz Mátyást.
Jazz/World

Gyönyörű örmény népdalfeldolgozással jelentkezik az Antal Gábor Trió

Nem sokkal a megalakulásuk után máris nemzetközi versenyről hozta el a fődíjat a trió, akiknek örmény népzenéből ihletett új szerzeménye most a Fidelión debütál. Cikkünkben a zenekar történetéről és terveikről is mesélnek.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Színház rómeó és júlia

Működik a kémia Vecsei H. Miklós és Mészáros Blanka között

Megkezdődtek a Szegedi Szabadtéri Játékok új Shakespeare-bemutatójának, a Rómeó és Júlia próbái Hegedűs D. Géza vezetésével.
Színház kritika

Kapitalista rémuralom és forróvérű balkáni ösztönvilág

Átalakult a TESZT (Temesvári Eurorégiós Színházi Találkozó) válogatási rendszere, ennek következtében talán „közönségbarátabb” lett a programja. De szellemiségéből, merészségéből, izgalmasságából mit sem veszített.
Színház szeged

Izgalmas színházi merítéssel és workshoppal vár augusztusban a THEALTER

Az idén 28. alkalommal jelentkező szegedi fesztivál a független színházak egyik legfontosabb hazai fóruma, amely a hazai és határon túli előadások mellett kritikusműhellyel is várja a színházkedvelőket augusztus 3-11. között.
Színház interjú

„Egyszerre szívbemarkoló és komikus” – Interjú Horváth Csabával

Izgalmas és sűrű időszakot jelent a nyár a Forte Társulat számára: május végén mutatták be Az öngyilkos című fekete komédiát a Szkénében, majd fesztiválszereplés fesztiválszereplést ér. A társulat vezetőjével, Horváth Csaba rendező-koreográfussal beszélgettünk.
Színház óbudai társaskör

Óbudai Nyár az Óbudai Társaskör kertjében

Az elmúlt évek hagyományait folytatva idén nyáron is várja közönségét az Óbudai Nyár keretében az Óbudai Társaskör kertje.